Discussie over de Astrotest

[inleiding]

Brief 9 van Rob Nanninga, skepticus

Beste Lea Manders,

Astrologen beweren dat ze allerlei informatie uit een horoscoop kunnen halen en vragen daar vaak geld voor. Maar als het niet mogelijk is om die informatie te verifiëren, om vast te stellen dat de informatie die astrologen uit een bepaalde geboortehoroscoop kunnen halen beter past bij de bijbehorende persoon dan bij een heel andere persoon, dan is er geen rationele reden om er enige waarde aan te hechten. Voor u schijnt dat geen probleem te zijn omdat u geen belang hecht aan onderzoeksresultaten. U weet waarschijnlijk bij voorbaat al dat u gelijk heeft, zodat u zich nooit door de feiten op andere gedachten zult laten brengen.

Ik denk dat er maar weinig cliënten van astrologen zijn die beseffen dat astrologen nooit hebben aangetoond dat ze in staat zijn om de horoscopen van twee personen van elkaar te onderscheiden en dat het ze ook nooit gelukt is om aan te tonen dat astrologische duidingen vaak met de feiten overeenstemmen.

Als u meent dat het met een andere vragenlijst wel lukt, of dat het lukt wanneer een astroloog met verschillende personen kan spreken, dan moet u het maar zeggen, zodat we een nieuwe test kunnen uitvoeren. U kritiek is echter irrelevant zolang u niet kunt aangeven voor welke test astrologen wel kunnen slagen. Het feit dat u ongetwijfeld talloze dingen kunt suggeren die onderzocht zouden kunnen worden, heeft geen waarde zolang u niet vertelt hoe een succesvol onderzoek moet worden uitgevoerd.

Vriendelijke groet,

Rob Nanninga

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis