Een skeptische prijs  –  De Piramidependel

piramidependelprijs-grijs

De Piramidependel is een prijs voor personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt bij het uitdragen van De Skeptische Gedachte. Sinds 1996 is de prijs zes keer toegekend. Over het ontwerp merkte de maker Kees Braams (toenmalig Skepsis bestuurslid) op:

De Piramidependel heeft rationele verhoudingen: de zijden van het grondvlak meten exact 6 bij 8 piramideduim, de diagonaal is 10 pd., de hoogte 12 en de opstaande ribben 13. Onzichtbare energievelden die spotten met de wetten van de zwaartekracht, zorgen ervoor dat de pendel, die in de piramide hangt, één van de vier mogelijke posities kiest. Deze zijn aangegeven met de letters Z – W – N – O en beteken: Zeker Weten? Nee, Onderzoeken! De O moet tijdens het gebruik in de richting van zonsopgang worden geplaatst.

Het Skepsis-bestuur hoort gaarne uw suggesties voor personen die in aanmerking komen om de Piramidependelprijs in de wacht te slepen.

Winnaars

2022 Marieke Kuypers

Skepsiscongres 19 november 2022 (foto Bram Petraeus)

Op het Skepsiscongres 2022 reikte het bestuur de skeptische Piramidependelprijs uit aan Marieke Kuypers. Zij krijgt de prijs voornamelijk voor haar factchecks op TikTok.

Zie ook het bericht op het Skepsis-blog en lees het interview met haar in Skepter 35.4 (2022).

2018 Peter Burger

(foto Bram Petraeus)

Op het Skepsiscongres 2018 maakte het bestuur bekend dat de skeptische Piramidependelprijs is toegekend aan dr. Peter Burger uit Leiden. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre, maar in het bijzonder voor het werk aan Nieuwscheckers dat hij samen met Alexander Pleijter doet.

Zie ook het bericht op het Skepsis-blog.

2016 Arjen Lubach

Op het Skepsiscongres 2016 maakte het bestuur bekend dat de prijs was toegekend aan televisiemaker en presentator Arjen Lubach. Lubach kreeg de prijs voor zijn creatieve inzet om het algemene publiek te informeren over zaken zoals homeopathie, anekdotisch bewijs, toeval en voeding. Daarnaast bewondert het bestuur van Skepsis de manier waarop Lubach (en de makers van Zondag Met Lubach) deze kritische boodschappen weten om te zetten in humoristische items. Zie ook het Skepsis-blog.

Arjen Lubach kreeg de piramidependel uitgereikt door een delegatie van het bestuur van Skepsis.
 

2004 Hans Hoogervorst

De minister van VWS kreeg de prijs vanwege zijn moedige uitlating dat homeopathie letterlijk niets is (‘gewoon water’) en dat artsen, die toch hebben doorgeleerd, dat zouden moeten snappen. Hij zei dit  naar aanleiding van de IGZ-publicatie over de dood van Sylvia Millecam, die immers ook haar heil bij de homeopathie had gezocht. Zie verder Pendelprijs voor minister Hoogervorst
piramidependelprijs

wim-t-schippers

2001 Wim T. Schippers

Op het Skepis Congres 2001 met als thema ‘Laat je niks wijsmaken!’ kreeg multitalent Schippers de prijs overhandigd, vooral vanwege zijn onbeschaamde presentatie van de jaarlijkse wetenschapsquiz.

Midas Dekkers bewondert zijn skeptische prijs
Midas Dekkers bewondert zijn skeptische prijs

1997 Midas Dekkers

Tijdens het Skepsis congres 1997 kreeg Dekkers de prijs ‘voor zijn verdienste als strikte wetenschapsvoorlichter, die zonder cynisch te worden, een publiek aan zich weet te binden en hen keer op keer een spiegel voorhoudt.’

Aan het begin van zijn lezing ging Dekkers even in op het ontvangen van de prijs:

Maarten Spanjer ontvangt de Piramidependel uit handen van Youp van 't Hek.
Maarten Spanjer ontvangt de Piramidependel uit handen van Youp van ‘t Hek.

1996 Maarten Spanjer

TV-maker Maarten Spanjer nam in de serie Spanjer een aantal zeer uiteenlopende ‘therapie-vormen’ onder de loep en probeerde ze zelf tot op de laatste leefregeltjes uit. Hij heeft daarbij telkens de kijker aan het denken gezet en tegelijkertijd de ‘therapeuten’ in hun waarde gelaten en op geen enkele manier belachelijk gemaakt. Deze met recht skeptische uitzendingen werden bekeken door een breed publiek en hoog gewaardeerd.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis