Podcast

Een podcast voor iedereen die het skeptische gedachtegoed een warm hart toedraagt. Waarin we claims debunken maar ook de skepticus helpen in het dagelijks leven.
Onder leiding van Richard Engelfriet, een vaste bijdrage van Pepijn van Erp en wisselende gasten.

Reacties, suggesties en tips zijn welkom op podcast@skepsis.nl

Abonneren kan via Spotify, Apple Podcasts, Acast, YouTube en Castbox, of luister de recente afleveringen hieronder.

Afleveringen

Skepsis podcast #11 – Gast: Jan Jaap de Ruiter

In deze podcast spreekt presentator Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over horoscopen, een klassiek skeptisch onderwerp. En met gast Jan Jaap de Ruiter, Arabist en universitair docent aan Tilburg University, over een mediarel waarin hij jaren geleden verzeild raakte. Tenslotte denken we na over wat er zou moeten veranderen zodat Stichting Skepsis zich gerust kan opheffen.

Vlnr: Richard Engelfriet, Jan Jaap de Ruiter en Pepijn van Erp

Boektip:
George Orwell: 1984 (1949)

Verder lees- en kijkvoer bij deze aflevering. Over onderzoek naar horoscopen:

en over Jan Jaap de Ruiter:

Een transcript van deze aflevering is hier te vinden: Skepsis podcast #11


Skepsis podcast #10 – Special: Oorsprong van het coronavirus

Voor Skepter schreef wetenschapsjournalist Stan van Pelt een uitgebreid stuk over de oorsprong van het coronavirus. Kwam corona uit de natuur of uit het lab? Die vraagt ligt vier jaar na dato nog altijd op tafel. Voor beide theorieën zijn allerlei aanwijzingen, maar insinuaties en belangen in beide kampen maken een evenwichtige analyse lastig. In deze podcast special gaan Richard Engelfriet en Pepijn van Erp met Stan hierover in gesprek.

Het artikel van Stan staat in de nieuwste editie van Skepter die 24 mei is uitgekomen en als u nog geen abonnee bent kunt u deze ook als pdf kopen in onze webwinkel.

Vlnr: Pepijn van Erp, Richard Engelfriet & Stan van Pelt

Leesvoer bij deze aflevering:


Skepsis podcast #9

In deze podcast spreekt presentator Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over homeopathie. En met gast Paul Kirschner, emeritus hoogleraar onderwijspsychologie over de vele mythes die nog altijd in het onderwijs rondgaan. Tenslotte hebben we het over welke vaardigheid we iedereen zouden gunnen.

Vlnr rechts: Paul Kirschner, Richard Engelfriet en Pepijn van Erp (laatstgenoemde hier homeopathisch verdund, dus alleen zichtbaar voor wie er gevoelig genoeg voor is).

Boektip:

Verder leesvoer bij deze aflevering:

Een transcript van deze aflevering is hier te vinden: Skepsis podcast #9


Skepsis podcast #8

In deze podcast spreekt presentator Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over bijna-doodervaringen. En met gast Laura Batstra, hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, over een teveel aan labels in de psychiatrie. Tenslotte denken we na over onze favoriete skeptische superkracht.

Laura Batstra en Richard Engelfriet

Boektip:
Trudy Dehue: Betere mensen (2014) en Ei, foetus, baby (2023)

Verder lees- en kijkvoer bij deze aflevering:

Een transcript van deze aflevering is hier te vinden: Skepsis podcast #8


Skepsis podcast #7 – Special: Deventer moordzaak

De Deventer Moordzaak is een van de meest omstreden processen in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht. Emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen heeft uitgebreid gepubliceerd over deze zaak en is er van overtuigd dat hier sprake is van een gerechtelijke dwaling, de veroordeelde Ernst Louwes kan volgens Louwes niet de moordenaar van Jacqueline Wittenberg zijn.

In december 2023 werd echter een zoveelste herzieningsverzoek afgewezen door de Hoge Raad en lijkt de kans verkeken dat de zaak ooit nog opnieuw voor een rechtbank komt.

In deze lange special spreekt host Richard Engelfriet met Derksen over zijn belangrijkste argumenten voor de onschuld van Louwes en wat er allemaal mis is met de bewijsvoering. Pepijn van Erp is niet volledig overtuigd van de stellige conclusie van Derksen en brengt zijn bedenkingen in het tweede deel in.

Van links naar rechts: Ton Derksen, Pepijn van Erp en Richard Engelfriet

Verder lees- en luistervoer bij deze aflevering:


Podcast #6

In deze zesde podcast van Stichting Skepsis spreekt host Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over de platte aardetheorie. Hoe komt het dat mensen daar nog in kunnen geloven?
Met gast Adriaan ter Braack, misschien wel beter bekend als Sjamadriaan, hebben we het over zijn aanpak van influencers op social media die met onbewezen gezondheidsclaims komen aanzetten. Hoe hard ga je erin als skepticus en wat is zijn motivatie om dit te doen.
En tenslotte in de ‘Maar van Maarten’: heeft het eigenlijk allemaal wel zin om die kritiek te leveren?

Van links naar rechts: Richard Engelfriet, Adriaan ter Braack en Pepijn van Erp

Verder lees- en kijkvoer bij deze aflevering:

Platte aarde:

Sjamadriaan:

Podcasttip: The Unbiased Science Podcast

Boektip: De Platte Aarde. Een Rondleiding door Frank Verhoft.

Een transcript van deze aflevering is hier te vinden: Skepsis podcast #6


Eerdere podcasts

 • Podcast #5 – Ralf Bodelier
  In deze vijfde podcast van Stichting Skepsis spreekt host Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over werkgeluk. Het lijkt logisch dat gelukkigere werknemers ook zorgen voor een beter bedrijfsresultaat, maar wat stelt het onderzoek hiernaar eigenlijk voor? Met gast Ralf Bodelier hebben we het over zijn positieve kijk op de ontwikkelingen in de wereld. Als je verder kijkt dan veelal negatieve nieuwsberichten zie je vooruitgang op bijna alle terreinen. En tenslotte: wat mag er niet ontbreken in een skeptisch museum?
 • Podcast #4 – Bram Peper
  Richard Engelfriet spreekt met Pepijn van Erp over biologisch eten. Is dat echt zo gezond, diervriendelijk en duurzaam in vergelijking met ‘gewoon’ voedsel? Met gast Bram Peper hebben we het over goedbedoelde cursussen die werkgevers – ook universiteiten – vaak aanbieden, maar waarvan de wetenschappelijke onderbouwing vaak ver te zoeken is. En waarom zijn brave spaces een beter idee dan safe spaces?
 • Podcast #3 – huisarts Tom
  In deze derde podcast van Stichting Skepsis spreekt host Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over ufo’s en met huisarts Tom over patiënten die soms komen aanzetten met diagnoses die door andere behandelaars op heel merkwaardige wijze zijn bepaald. Tenslotte spreken ze gezamenlijk over ervaringen die deze skeptici misschien toch wel eens aan het twijfelen hebben gebracht over hoe rationeel de wereld in elkaar lijkt te steken.
 • Podcast #2 – Japke-d. Bouma
  In deze tweede podcast spreekt host Richard Engelfriet met Pepijn van Erp over de polyvagaal theorie van Stephen Porges en met Japke-d. Bouma over vaag taalgebruik. Tenslotte spreken ze gezamenlijk over succesvolle skeptische gesprekken: is het je wel eens gelukt om iemand te overtuigen?
 • Podcast #1 – Maarten Freriks
  In deze aflevering hebben we het over Wim Hof, persoonlijkheidstests als Insight Discovery en hoe je met die ene complotdenkende oom op een familiefeestje in gesprek blijft. Te gast is Maarten Freriks.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis