Discussie over de Astrotest

[inleiding]

Brief 15 van Rob Nanninga, skepticus

Beste Lea Manders,

Helaas snap ik niet hoe u kunt blijven volhouden dat het onderzoek dat ik voorsta “tegen de werkwijze en praktijkervaring van elke astroloog ingaat”. Het sluit daar juist prima bij aan.

De astrologie bewijst zich volgens astrologen in de praktijk. Zij maken daarbij gebruik van de correcte geboortegegevens van de cliënt. Er is echter geen reden om aan te nemen dat die nodig zijn. Als het net zo goed lukt met foutieve gegevens, dan is het duidelijk dat de planeetstanden er niks mee te maken hebben. U hoeft geen wetenschapper te zijn om deze logica te kunnen begrijpen. Maar om de een of andere reden wil het kwartje bij u niet vallen. Misschien zit het vastgelijmd.

Als u wilt weten of astrologie werkt, dan is het niet voldoende om te constateren dat u tevreden bent over de resultaten in de praktijk, want u weet niet waaraan die resultaten te danken zijn. Astrologen geloven dat de resultaten te danken zijn aan hun kennis van de planeetstanden op het moment van een geboorte. Dit kan echter alleen worden aangetoond door vast te stellen dat onjuiste planeetstanden minder opleveren.

Met vriendelijke groet,

Rob Nanninga

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis