Skepter 22.1 (2009)

cover-skepter221-400x567

Eerste nummer van jaargang 22.

Inhoud

  • Human Dynamics – Occulte psychologie op school door Rob Nanninga
    Al veel scholen hebben zich bekeerd tot Human Dynamics, een pseudowetenschappelijke persoonlijkheidsleer die is gebaseerd op de buitengewone ontdekkingen van Sandra Seagal. Zij bracht de esoterische inzichten van haar goeroe in praktijk en werd er rijk mee.
  • Bang voor GSM-straling? door Dirk Koppenaal
    Actiegroepen zoals Stop UMTS protesteren tegen GSM-straling en de handel in afschermproducten bloeit. Maar volgens de kwantummechanica zijn GSMgolven onschadelijk. Het is erg onwaarschijnlijk dat ze ‘elektroallergie’ veroorzaken.
  • 7 cruciale argumentatiefouten – van juridische waarheidszoekers door Ton Derksen
    Alle fouten die de empirische wetenschappen hebben geleerd te vermijden, worden nog volop in de rechtszaal gemaakt. Popper en de aard van het toeval zijn er onbekend, en cirkelredeneringen en de illusie van de eigen perfectie vieren er hoogtij.
  • De Hoon tegen Biohorma – Misleidende reclame voor Echinaforce door Rob Nanninga
    Biohorma beging een statistische blunder door in commercials te beweren dat echinacea de kans op verkoudheid met 58% verkleint. Maar het kostte negen maanden en drie zittingen voordat de Reclame Code Commissie kon vaststellen dat de reclame echt misleidend was.
  • Een geblindeerde O-ringtest – Vitalisator of methanol? door Rob Nanninga
    Voor de tweede maal onderzocht Skepsis de betrouwbaarheid van de O-ringtest, een alternatieve diagnostische methode. Het resultaat van de proef lag niet boven de kansverwachting.
  • Een rusteloze grafsteen door Gert Jan van ’t Land
    Een bewegende grafsteen in het Friese Aalsum werd in februari 2009 een internationale mediahype. Grafstenen bewegen echter wel vaker uit zichzelf en daar is een natuurlijke verklaring voor.
  • Het religieuze brein door Ronald Kaptein
    Het overgrote deel van de wereldbevolking gelooft in God of goden. Hoewel religie door veel mensen als een cultureel verschijnsel wordt gezien, zijn er steeds meer aanwijzingen dat de neiging tot geloven van nature in de mens aanwezig is.
  • Paranormale conversaties door Rob Nanninga
    De socioloog Robin Wooffitt onderzocht hoe paranormale zieners en mediums spreken.
  • Een miskraam van Derek Ogilvie door Maarten Koller
    Het Schotse medium viel compleet door de mand toen hij zijn vaardigheden onder gecontroleerde omstandigheden wilde demonstreren.
  • De strijd tegen de kwakzalverij door Jan Willem Nienhuys
    Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van de laatste tijd.
cover-skepter212-160x227
Vorig nummer
cover-skepter222-160x227
Volgend nummer

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis