Skepter 21.2 (2008)

cover-skepter212-400x567

Tweede nummer van jaargang 21.

Inhoud

 • Verplichte knuffelhormonen – Onderlinge kindermassage op scholen door Joost Smits
  Volgens het bedrijf Touching Child Care zouden kinderen elkaar regelmatig moeten masseren. Dat heeft vele heilzame effecten en zou ook het pesten kunnen verminderen. Verscheidene basisscholen hebben zich al laten overtuigen en willen dat alle leerlingen meedoen.
 • Psychotherapie – Een hardnekkige mythe door Hilda Schram
  Psychotherapie heeft een respectabele status, maar daarbij worden de laatste jaren steeds meer kritische kanttekeningen geplaatst. Vooral de effectiviteit van allerlei praattherapieën wordt in twijfel getrokken.
 • Aandacht voor Mindfulness door Ronald Kaptein
  Mindfulness is een populaire methode om stress en negatieve gedachten kwijt te raken. Wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit nog niet overtuigend kunnen aantonen, al werden er wel wat mogelijke veranderingen in hersenactiviteit gemeten.
 • Reïncarnatie onder hypnose – De Australische tv-documentaire van Peter Ramster door Rob Nanninga
  Vier Australische vrouwen herinnerden zich vorige levens en reisden naar Europa om hun ervaringen te verifiëren. Hun hypnotherapeut Peter Ramster maakte er een succesvolle documentaire over, maar daar blijkt bij nadere beschouwing niets van te kloppen.
 • De verkrachting van de Psi (ψ) door Martin Bier
  Coherentie, verstrengeling en het instorten van golffuncties: biotheologie in de vorm van kwantumfysica dient om om het bewustzijn te verklaren en acupunctuur, koude kernfusie en homeopathie aanzien te geven, en de evidence based medicine af te serveren.
 • Levend Bloed Analyse door Dirk Koppenaal
  In Nederland zijn er verscheidene alternatieve behandelaars en ‘laboratoria’ die Levend Bloed Analyse (LBA) aanbieden. Zij menen zogenaamde endobionten te kunnen waarnemen, oerkiemen die door samenklontering ziekteverwekkende virussen, bacteriën en schimmels zouden kunnen vormen.
 • Paranormale kinderen – Geesten als onzichtbare vriendjes door Rob Nanninga
  Kinderen die een onzichtbaar vriendje hebben, weten gewoonlijk dat anderen dit vriendje niet kunnen zien omdat ze het verzonnen hebben. Er zijn echter ook kinderen die beweren dat ze contact hebben met een geest.
 • De Scheppingsbrochure – Creationisme huis-aan-huis door Stefan Kruithof
  Precies anderhalve eeuw na de publicatie van On the Origin of Species en twee eeuwen na de geboorte van Charles Darwin maakte een groep Nederlandse creationisten bekend een folder te zullen drukken onder de titel Evolutie of Schepping? Wat geloof jij?
 • Heeft de dokter gejokt? De wondergenezing van Pieter de Rudder door Jan Willem Nienhuys
 • Sterk verdunde octrooien door Bart Janssen
  Het nut van een ‘homeopathisch’ octrooi moet gezocht worden in de marketing. Een octrooi, hoe zwak het voor een technisch deskundige ook mag lijken, geeft een product status en schrikt mogelijk concurrenten af.
cover-skepter211-160x227
Vorig nummer
cover-skepter221-160x227
Volgend nummer

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis