Skepter 26.2 (2014)

cover-skepter262-400x565

Tweede nummer van jaargang 26

Inhoud

  • Op het tweede gezicht  – De relatie tussen gelaat en karakter door Jaco Berveling
    Twee eeuwen geleden was de gelaatkunde nog heel populair. Wie een nieuwe bediende zocht, keek eerst even naar de vorm van zijn neus. Pas veel later hebben psychologen onderzocht in hoeverre iemands uiterlijk werkelijk iets over het innerlijk kan onthullen.
  • Borreltijd met Robert Trivers – De sociobiologie van zelfbedrog door Harald Merckelbach
    In The Folly of Fools betoogt Robert Trivers – evolutiebioloog en hoogleraar antropologie aan Rutgers University – dat zelfbedrog een functie heeft.
  • Indrukwekkende acupunctuur door Jan Willem Nienhuys
    Acupunctuur is een placebobehandeling, en een tamelijk indrukwekkende. Sinds 2009 is er eigenlijk alleen maar onderzoek bij gekomen waar hetzelfde uit blijkt.
  • Kinderen van God – De cognitieve wetenschap van religie door Rob Nanninga
    Volgens cognitieve godsdienstwetenschappers zijn kinderen van nature zo ontvankelijk voor religieuze denkbeelden dat ze bijna vanzelf in bovennatuurlijke wezens gaan geloven. Het onderzoek dat deze stelling ondersteunt, laat echter nog te wensen over.
  • Muzikale mest – Kunnen planten ons horen? door Dirk Koppenaal
    Hoewel planten geen oren hebben, zijn er al veel experimenten uitgevoerd die lijken te bevestigen dat ze onder invloed van muziek beter gaan groeien. Is er bij deze proeven iets mis gegaan of kunnen planten op de een of andere manier reageren op trillingen?
  • Verlies je broodbuik – Met een dieet zonder tarwe door Martijn van der Plas
    Is William Davis, de schrijver van het boek Wheat Belly, een pseudowetenschapper? Hoewel Davis zelf er alles aan doet om tot de pseudowetenschappers gerekend te worden, is het antwoord op die vraag eigenlijk genuanceerd: Davis ontspoort, maar is tevens een exponent van het feit dat onderhuids de gehele voedingswetenschap tjokvol controverses en onzekerheden zit.
  • Arrogante darwinisten – Hoe een wiskundige ze de les leest door Gerdien de Jong
    Een hoogleraar wiskunde aan de VU vindt darwinisten arrogant. Hij meent dat de evolutietheorie seks niet kan verklaren, want die theorie beschrijft hoe selectie werkt op genen en genen hebben geen seks. Hij heeft het blijkbaar niet helemaal begrepen.
  • Schokkende experimenten van Stanley Milgram door Rob Nanninga
    De sociaal-psycholoog Stanley Milgram voerde ruim een halve eeuw geleden een serie experimenten uit die zowel beroemd als berucht werd. De laatste jaren wordt er weer meer over zijn werk gediscussieerd. Hoe was het mogelijk dat zijn proefpersonen bereid waren om in naam van de wetenschap stroomstoten van 450 volt door het lichaam van een man met hartklachten te jagen?
  • Familieman door Dirk Koppenaal
    Het is opvallend hoe men vaak componenten van de geslachtsdelen opsomt als er niet te complimenteus gesproken wordt over iemand. Ook menig gescheiden vrouw spreekt vaker over ‘die zak’ dan dat ze de naam van haar ex gebruikt. Zou hier een waarheid in schuilen?
  • Skepsis-enquête door Jan Willem Nienhuys
    Een enquête naar de achtergronden en interesses van de Skepterlezers.
cover-skepter261-160x226
Vorig nummer
27.1
Volgend nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis