Skepter 26.1 (2013)

cover-skepter261-400x565

Eerste nummer van jaargang 26

Inhoud

 • Op zoek naar het similiaprincipe – Homeopaten weerleggen Hahnemanns leer door Rob Nanninga
  Volgens homeopaten kun je ziekten genezen met een middel dat bij gezonde proefpersonen soortgelijke symptomen opwekt. Maar inmiddels hebben ze ontdekt dat een placebo evenveel symptomen oproept als hun hoogverdunde geneesmiddelen.

 • Esoterische ruimtetechnologie – voor koeien in Wageningen door Pepijn van Erp
  Onderzoekers van de universiteit van Wageningen maten de gezondheid van koeien met een apparaat dat zou zijn ontwikkeld voor Russische kosmonauten. Ook de verkoper werkte hieraan mee. Het apparaat is echter afkomstig van een pseudowetenschapper.
 • Pseudowetenschap door Piet Borst
  Over The Pseudoscience Wars van historicus Michael Gordin, die zijn verhaal ophangt aan de kleurige would-be astronoom Immanuel Velikovsky,
 • Een mythomane acupuncturist door Jan Willem Nienhuys
  De acupunctuur werd in het Westen pas populair na 1972. De voedingsbodem voor deze belangstelling was echter al rond 1930 gelegd door de fantast George Soulié de Morant.
 • Vergiftigde zombies en opstandige doden door Dirk Koppenaal
  Zombies zijn ‘levende doden’. Op Haïti zouden voodoopriesters met zwarte magie of een giftig poeder mensen in zombies transformeren. Hollywood gebruikte zombies als goedkope monsters voor B-films, maar kan hun intussen een A-status niet meer onthouden.
 • Het Ronde Huis van Wodan door Agnes Tieben
  De geschiedenis van het Ronde Huis is een verhaal, dat aan elkaar hangt van geruchten en speculaties. Het vormt nog steeds een bron van inspiratie voor complotdenkers.
 • Een UFO in het bos – Het mysterie van Rendlesham Forest door Pepijn van Erp
  Eind december 1980 zou er een UFO geland zijn bij de RAF basissen, Bentwaters en Woodbridge. Belangrijkste bewijsmateriaal is een memorandum waarin de ooggetuigenverslagen zijn vastgelegd en een audiocassette van de nachtelijke speurtocht.
 • Het dehydratiebedrog door Hans de Haan
  Het is ongelooflijk hoe de industrie van flessen water en sportdrankjes in staat is geweest een groot deel van de mensheid dat aan lichaamsbeweging en sport doet, te misleiden met pseudowetenschappelijke argumenten om te suggereren dat dehydratie (uitdroging) een levensgevaarlijk risico is.
 • Acupunctuur bij IVF door Jan Willem Nienhuys
  Acupunctuur vergroot de kans dat een IVF-behandeling slaagt. Dat was ruim tien jaar geleden de conclusie van een Duits onderzoek. Maar naarmate de hypothese beter werd getest, verdween het aanvankelijke optimisme weer.
 • Het paleodieet – Voer voor holbewoners door Dirk Koppenaal
  Volgens aanhangers van het paleodieet evalueerde ons eetpatroon sneller dan ons lichaam. Om weer zo gezond als holbewoners te worden, moeten we terugkeren naar de oermaaltijd.
skepter252
Vorig nummer
skepter262
Volgend nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis