Skepsis-congres 2013 – ‘Wonderlijke ervaringen’

Het congres vond plaats op zaterdag 26 oktober 2013 in de Hogeschool Domstad te Utrecht. Hieronder kunt u de lezingen van de dag terugzien.

ONWAAR-schijnlijk – Joe Pequerrucho

Het mentalisme is een amusementsvorm waarin de performer de illusie wekt dat hij beschikt over bijzondere gaven. In zijn zoektocht naar onverklaarbare en vooral onwaarschijnlijke zaken stuitte spreker op de wereld van mediums en waarzeggerij. Hij werd onder andere gevraagd om als waarnemer deel te nemen aan de eerste reeks van het televisieprogramma Op zoek naar het zesde zintuig van de KRO. Joe Pequerrucho is een full-time magic entertainer en mentalist te Rotterdam.

Enlightenment anyone? – Bernd Kramer

Speaker investigated the German esoteric scene in a very personal way: He tried to offer supernatural services himself. He quickly got a job at a psychic hotline. Soon he had clients willing to believe almost everything he would tell. What makes these kinds of fake realities so attractive for people? And are we all seducible? Bernd Kramer is journalist in Berlin and author of Erleuchtung gefällig.

Avonturen met Colla – Willem Betz

De wet Colla (1999) wilde ‘ernstige alternatieve geneeswijzen’ regelen. Onder druk van een minister en een lobby van homeopaten wordt ‘homeopaat’ nu een wettelijk erkende medische beroepstitel in België. Hoe kon het zover komen? Een insiderverslag. Prof. em. dr. W. Betz was hoogleraar Huisgeneeskunde aan de VUB. Hij is thans ondervoorzitter van SKEPP.

Uitzonderlijke beweringen vereisen uitzonderlijk bewijs – Dap Hartmann

Veel mensen die iets vreemds ervaren, accepteren zonder enig bewijs een verklaring die meer vragen oproept dan beantwoordt. Waarom is dat, en wat is er gebeurd met Ockhams Scheermes? Een bloemlezing uit de meest opvallende bizarre ervaringen en verklaringen. Dr. L. Hartmann is astronoom en universitair hoofddocent innovation management and entrepreneurship aan de TU Delft.

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis