Skepter 22.2 (2009)

cover-skepter222-400x567

Tweede nummer van jaargang 22.

Inhoud

 • Andrew Taylor Still – Profeet van de osteopathie door Dirk Koppenaal en Rob Nanninga
  De selfmade arts Andrew Still geloofde dat God de mens heeft geschapen als een perfecte machine, die geen medicijnen nodig heeft. De machine loopt vast als de levensstroom wordt geblokkeerd doordat er een wervel verschuift. Dit kan met osteopathie worden verholpen.
 • Al eerder meegemaakt – Een wetenschappelijke blik op déjà vu door Ronald Kaptein
  Het onwerkelijke en verwarrende gevoel dat je al eens eerder precies hetzelfde hebt meegemaakt, terwijl je weet dat dit niet mogelijk is, laat zich moeilijk onderzoeken. Het lijkt een breinfoutje te zijn, maar wat precies? Voorlopig zijn er theorieën te over.
 • Huisarts en homeopathie door Jan Willem Nienhuys
  Samenvatting van een enquête onder huisartsen over homeopathie. [Volledige beschrijving in Medisch Contact, 43 (2009): Verdunde animo voor homeopathie]
 • Een leylijn door Soestdijk – Krachtcentra op rechte orthodromen door Rob Nanninga
  Leylijnen zijn niet werkelijk recht als je ze op een platte kaart tekent. Drs. Sietse van der Tuin pakte het onderzoek wetenschappelijk aan door rekening te houden met de kromming van de aarde.
 • Op het rechte pad – De jacht op prehistorische leylijnen door Rob Nanninga
  De eerste leylijnen werden in 1921 ontdekt door Alfred Watkins. Tegenwoordig worden ze meestal beschouwd als mysterieuze energiebanen die spirituele krachtcentra met elkaar verbinden. Maar volgens Watkins waren het oorspronkelijk prehistorische handelsroutes.
 • Nul procent succes voor Amerika’s beroemdste waarzegster door Ryan Shaffer en Agatha Jadwiszczok
  Sylvia Browne is een Amerikaanse tv-waarzegster die vaak vermissingen en moorden ‘doet’, volgens eigen zegge met groot succes. Een grondige analyse leert dat ze in geen enkel geval aanwijsbaar gelijk had.
 • De ziekte van Ramses II – Filosoferen over een tuberkelbacil door Eric Hoogcarspel
 • Beïnvloeding van het toeval – Parapsychologische PK-experimenten door Rob Nanninga
  De RNG-experimenten leveren naar het schijnt nog steeds te veel op om ze als irrelevant terzijde te kunnen schuiven. Maar de effecten zijn zo klein en lopen zo sterk uiteen, dat je er geen duidelijke conclusies uit kunt trekken.
 • Grensoverschrijdende ervaring in Zoetermeer door Gert Jan van ‘t Land
  Verslag van een lezing van parapsycholoog prof. dr. Hans Gerding, bijzonder hoogleraar ‘metafysica in de geest van de theosofie’ aan de Universiteit Leiden.
cover-skepter221-160x227
Vorig nummer
cover-skepter231-160x227
Volgend nummer

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis