Skepter 25.2 (2012)

cover-skepter252-400x567

Tweede nummer van jaargang 25. Als jubileumnummer (25 jaar bestaan van Skepter) ook geheel als pdf te downloaden.

Inhoud

 • Chiropraxie – Een wervelende show door Dirk Koppenaal
  Volgens chiropraxie ontstaan aandoeningen door scheefstand van een ruggenwervel. Na correctie verdwijnt de kwaal.  Wetenschappelijke onderbouwing voor herkenning van de scheve
  wervel en genezing ontbreken. Bijwerkingen zijn wel aantoonbaar.
 • Ademen via je hart – Vraagtekens bij hartcoherentietraining door Janneke Donkerlo
  Door middel van hartcoherentietraining probeert men de hartslagfrequentie op een regelmatige wijze flink op en neer
  te laten gaan. Er wordt gezegd dat dit allerlei stressgerelateerde klachten kan verhelpen. Maar lang niet alle deskundigen hechten er veel waarde aan.
 • Kangen Water door Mirthe van Lieshout
  Met een duur apparaat kun je Kangenwater maken, dat licht basisch is. Er worden allerlei heilzame effecten aan toegeschreven, al kan het water geen enkele invloed hebben op processen in het lichaam. Het verschilt ook vrijwel niet van Nederlands kraanwater.
 • Zonnestaren – Een nieuwe religie met oogkleppen door Hilje de Boer & Rob Nanninga
  Er zijn mensen die hun geestelijke, lichamelijke of spirituele welzijn willen bevorderen door langdurig in de zon te staren. Ze geloven dat dit geen oogletsel verorzaakt, mits je je aan bepaalde richtlijnen houdt. Sommigen geloven zelfs dat ze van de zon kunnen leven.
 • Een neurochirurg in de hemel door Rob Nanninga
  De Amerikaanse neurochirurg Eben Alexander lag zes dagen in coma. Het was volgens hem uitgesloten dat hij gedurende deze periode nog iets kon hebben ervaren. Toch keerde hij terug met herinneringen aan dagenlange hemelse belevenissen.
 • Ufo’s bestaan gewoon – De wetenschappelijke visie van Coen Vermeeren door Rob Nanninga
  Wat is er bekend over buitenaardse ruimteschepen en de pogingen om hun bestaan verborgen te houden? Wie daar informatie over zoekt, hoeft nu geen populaire websites over ufo’s en complotten meer te bezoeken, want Coen Vermeeren heeft de belangrijkste beweringen samengevat in zijn boek UFO’s bestaan gewoon – een wetenschappelijke visie.
 • Puma Punku door Dirk Koppenaal
  Puma Punku (Bolivia) zou door buitenaardse bezoekers uit reusachtige blokken van de hardste steensoorten gebouwd zijn. Zijn de constructies inderdaad het beste bewijs voor buitenaardse bezoekers zoals in de tv-serie Ancient Aliens werd beweerd of verrichtte een antieke indianenstam deze bovenmenselijke prestatie?
 • Ancient Aliens – Pseudogeschiedenis als infotainment door Dirk Koppenaal
  Ancient aliens is een Amerikaanse televisieserie die sinds april 2010 door History Channel wordt uitgezonden. De makers nemen aan dat onze primitieve voorouders nog tot weinig in staat waren, zodat allerlei archeologische vondsten aan buitenaardse helpers mogen worden toegeschreven. Oude teksten en legendes schijnen dat te
  bevestigen.
 • Leverstenen van Andreas Moritz – Een recept met olijfolie door Agnes Tieben
  Volgens wijlen Andreas Moritz zit de lever van menig kwakkelend persoon vol met leverstenen. Om de lever te reinigen, ontwikkelde hij een kuur met laxeermiddelen en olijfolie. De honderden stenen die vrijkomen, bewijzen volgens velen dat het goed werkt.
 • Dood of levend? – Een pendelproef met aardstraal door Maarten Koller
  Er zijn mensen die menen dat ze met een pendel kunnen vaststellen
  of een persoon die op een foto staat al of niet nog in leven is. Het lijkt simpel om zo’n claim te testen, maar het kostte toch meer tijd dan verwacht.
 • Frauduleuze Farma door Jan Willem Nienhuys
  De bekende psychiater Ben Goldacre richt zijn meest recente pijlen op de farmaceutische industrie. Ondanks de geweldige prestaties van deze bedrijfstak is er ook heel veel mis.
skepter251
Vorig nummer
cover-skepter261-160x226
Volgend nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis