Skepter 25.1 (2012)

cover-skepter251-400x567

Eerste nummer van jaargang 25.

Inhoud

 • Valse meerminnen door Dirk Koppenaal
  Een documentaire van Animal Planet toonde wetenschappelijke bewijzen voor het bestaan van meerminnen. De meerminnen bleken evenals walvissen last te hebben van sonarapparatuur. In de 19de eeuw waren diverse opgezette exemplaren in omloop.
 • Dodelijke parabenen in cosmetica?! door Rob Nanninga en Hilje de Boer
  Steeds meer consumenten hebben een voorkeur voor natuurlijke cosmetica, omdat die geen minerale oliën en parabenen bevat. Er wordt beweerd dat gewone cosmetica je huid verstikt en dat je er zelfs kanker van kunt krijgen. Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek?
 • Hoe misleid ik een verslaafde? door Janneke Donkerlo
  Artsen en bedrijven in Oost- en West-Europa behandelen verslaafden met een nepmethode. Implantaten en injecties gaan zogenaamd de hunkering naar alcohol en drugs tegen. In werkelijkheid gaat het om nepmiddelen, overgoten met een wetenschappelijk sausje.
 • De hersenmythes van Brain-Gym® door Rob Nanninga
  Brain-Gym® biedt 26 lichaamsoefeningen en rituelen die een gunstige invloed zouden hebben op de leerprestaties van kinderen. Wie een cursus volgt, krijgt precies te horen welke hersenprocessen worden gestimuleerd en welke mogelijke leerproblemen worden aangepakt. Deze kennis is echter op niets gebaseerd.
 • Natuurlijke cosmetica – Zonder minerale oliën door Hilje de Boer en Rob Nanninga
  Er verschijnen steeds meer cosmeticaproducten die naar men zegt de voorkeur verdienen omdat ze geen minerale oliën bevatten, maar louter plantaardige olie. Is dit werkelijk een belangrijk voordeel?
 • Therapeutic Touch – Evidence based of paranormaal? door Rob Nanninga
  Therapeutic Touch wordt door voorstanders aangeprezen als ‘evidence based’, maar de achterliggende theorieën over energievelden zijn onaannemelijk en uit experimenten is ook niet overtuigend gebleken dat de methode meer oplevert dan een placebobehandeling.
 • Alien DNA – De oorsprong van het leven door Dirk Koppenaal
  Waarom lijken veel ruimtewezens zo menselijk? Hebben zij de aarde in het verleden van leven voorzien en hebben ze ons DNA geprogrammeerd? Voor deze theorie bestaan geen goede argumenten en veel feiten zijn er niet mee in overeenstemming.
 • Buitenaardse bewijzen door Dirk Koppenaal
  Ufologen doen verwoede pogingen hun observaties en vermoedens te bewijzen. Materiaal van buitenaardse wezens is schaars, maar toch is het hen gelukt een aantal samples te verzamelen en aan DNA-analyse te onderwerpen.
 • Nesta Webster en de Illuminati door Rob Nanninga
  Nesta Webster beschreef in de jaren 1920 hoe alle belangrijke ontwikkelingen in de wereld worden gestuurd door een geheim netwerk van samenzweerders, waaronder de Illuminati. Haar complottheorieën werden door velen overgenomen en zijn nog steeds populair.
 • In memoriam Emmy Jacobs door Jan Broekhof en Jan Willem Nienhuys
 • Dronken van 1 druppel door Dirk Koppenaal
cover-skepter242-160x227
Vorig nummer
skepter252
Volgend nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis