Skepter 23.2 (2010)

cover-skepter232-400x567

Tweede nummer van jaargang 23.

Inhoud

 • Met een hulphand naar de universiteit – Gefaciliteerde (ondersteunde) communicatie door Rob Nanninga
  Iedereen dacht dat Thiandi een ernstige verstandelijke beperking had, tot ze op haar 14de plotseling begon te typen met hulp van iemand die haar hand ondersteunde. Inmiddels gaat ze naar de universiteit. Maar heeft ze al eens aan een geblindeerd testje deelgenomen?
 • Geen paniek – Satanisch ritueel misbruik in Nederland door Tjalling A. Beetstra
  In 1993 verscheen er een dissertatie waaruit bleek dat een derde van alle Nederlandse MPS-patiënten in hun jeugd ritueel was misbruikt door een satanssekte. Het tv-programma Nova wijdde er twee uitzendingen aan en de minister liet de zaak meteen onderzoeken.
 • Relaxte yogi’s – Waar komt de yoga vandaan? door Rob Nanninga
  Yogadocenten vertellen vaak dat de yogahoudingen die zij onderwijzen al duizenden jaren oud zijn. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de moderne yoga grotendeels in de vorige eeuw werd ontwikkeld onder invloed van de westerse lichaamscultuur.
 • Het hiv/aids bedrog door Dirk Koppenaal
  Ondanks al onze kennis over hiv en aids zijn er mensen die menen dat hiv geen aids veroorzaakt, dat hiv-testen bedrog zijn en dat aidsremmers gif zijn. De belangrijkste aidsontkenner is de
  viroloog Peter Duesberg, wiens ideeën in Zuid-Afrika veel invloed kregen.
 • Gebarentaal voor slimme baby’s door Ronald Kaptein
  In de Verenigde Staten worden veel cursussen, boeken en dvd’s verkocht om baby’s en peuters gebarentaal te leren. De aangehaalde bewijzen dat ze er eerder door zouden gaan praten, en er zelfs slimmer en socialer door worden, blijken echter niet erg sterk te zijn.
 • Stralingstekort – Boekbespreking door Frans Sluijter
 • Hormese en radioactiviteit door Jan Willem Nienhuys
 • Reisziekte aan banden door Dirk Koppenaal
  Al sinds 1990 brengt het merk Sea-Band polsbandjes in de handel die tegen zeeziekte zouden helpen. De wonderbandjes zouden werken door middel van acupressuur.
 • Paranormality – Een kritische bespreking door Rob Nanninga
 • Lakse homeopate veroordeeld door Jan Willem Nienhuys
  In Frankrijk is de voorzitster van de homeopathische vereniging van specialistische artsen veroordeeld voor kwakzalverij.
cover-skepter231-160x227
Vorig nummer
cover-skepter241-160x227
Volgend nummer

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis