Skepter 35.3 (2022)

Derde nummer van jaargang 35, verschenen 23 augustus 2022.

Bestel dit nummer los of word meteen abonnee of donateur. Een digitale versie (pdf) is ook direct leverbaar vanuit onze webwinkel.

Inhoud

  • Steeds meer samenzweringen? door Pepijn van Erp
    Zijn er opeens meer complotdenkers dan een paar jaar terug, of krijgen ze nu alleen maar meer aandacht? En komt dat dan door internet of door Facebook?
  • Geen juf voor de jongens door Casper Hulshof
    In het onderwijsveld circuleren heel wat hardnekkige opvattingen die wetenschappelijk allang weerlegd zijn. Er bestaat niet zoiets als ‘leerstijl’, van schaken leer je niet beter denken, en multitasken kunnen vrouwen niet beter dan mannen.
  • ‘E pur si move’ door Hans van Maanen
    Een van de beroemdste uitspraken van beroemde geleerden is stellig ‘En toch beweegt hij’, toegeschreven aan Galileo Galilei. De speurtocht naar de herkomst van het citaat is duizelingwekkend.
  • Bess Houdini door Agnes Tieben
    Naarmate Harry Houdini beroemder werd, trad zijn vrouw Bess verder op de achtergrond. Ze is meer waard dan een levensbeschrijving vol aangedikte dan wel verzonnen verhalen.
  • Overmoedige natuurkundigen door Bruno van Wayenburg
    In theorie moet, naarmate de wetenschap vordert, de bepaling van natuurconstanten steeds nauwkeuriger worden: de juiste waarde wordt steeds dichter benaderd en de meetonzekerheid wordt steeds kleiner. In de praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen.
  • Het zotste octrooi ooit door Hans van Maanen
    Waarom makkelijk als het ingewikkeld kan? Zo ingewikkeld dat je zelfs het Amerikaanse octrooibureau zand in de ogen kunt strooien? Het lukte Microsoft, vijfentwintig jaar geleden.
  • De herrijzenis van Trofim D. Lysenko door Dick Zeilstra
    Ook in de centraal geleide Sovjet-Unie heeft de wetenschap altijd op hoog niveau gefunctioneerd — behalve op het gebied van de genetica. Dat was vooral te danken aan één man: Trofim Lysenko. Hij verdween in de jaren zestig van het toneel, maar lijkt nu in Rusland een comeback te maken. Het voorspelt niet veel goeds.
  • SKEPSISCONGRES 2022
  • Misbruik, verdringing en valse herinneringen door Henry Otgaar
    Veel gemakkelijker dan wij denken is ons geheugen op een dwaalspoor te zetten: soms kunnen we ons met grote stelligheid dingen herinneren die stellig niet gebeurd zijn, en andersom. Valse herinneringen kunnen in rechtszaken afschuwelijke consequenties hebben.
  • Spijkers in het muurvocht door Hans Streng
    Heb je last van optrekkend vocht in de muren, dan zijn tal van kwakzalvers bereid je van je geld af te helpen. Zij installeren een apparaatje dat, zo zeggen ze, met behulp van elektromagnetische straling de problemen binnen een jaar verhelpt.
  • Waanwijs en tegendraads door Hans van Maanen
    Hoe sterker mensen hun kennis over controversiële kwesties overschatten, hoe waarschijnlijker het is dat ze de wetenschappelijke consensus verwerpen.
  • Stenen met bijzondere krachten door Agnes Tieben
    Interview met Claire Moens, auteur van het nieuwste boekje uit de reeks ‘De skeptische kijk’.
  • Ype & Ionica zijn skeptisch
    Havana syndroom
Volgend nummer
Vorig nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis