Skepsiscongres 2022 – ‘Grenzeloos’

Skepsis-blog:
Piramidependelprijs voor Marieke Kuypers en Diederik Jekel feliciteert Skepsis met 35-jarig bestaan

Zijn er grenzen aan onze rationele boodschap? Van de grenzeloze onzin in de human resources tot de grensverleggende TikTok-filmpjes van Marieke Kuypers – op het congres kwam het allemaal aan bod. Hieronder de video’s van de presentaties.

Het Berlijnse Veritas helpt mensen die in hun directe omgeving geconfronteerd worden met samenzweringsgelovigen. Tobias Meilicke vertelt over hun aanpak. Kari Kivinen, voormalig secretaris-generaal van het Europese schoolsysteem, over projecten rond multigeletterdheid, kritisch denken en burgerschapsonderwijs (via videolink uit Finland).
Factchecks verspreiden op de plek waar nepnieuws wordt gedeeld, dat is wat Marieke Kuypers doet op TikTok. Haar video’s worden tien- tot honderdduizenden keren bekeken. De Belgische Nathalie van Raemdonck onderzoekt platform governance, de verspreiding van desinformatie en online radicalisering. Zij zullen hun ervaringen met het tegengaan van desinformatie op de verschillende platforms delen. Wat werkt wel en wat werkt niet?

De Skepsis-werkgroep HR onder leiding van Maarten Freriks gunt ons een kijkje in de keuken van het personeelsbeleid — human resource management. Hier en daar vind je een goed gelukt gerecht, maar de misbaksels domineren helaas het menu.

Internetpionier Ruben Brave richtte het platform ‘Make Media Great Again’ op, dat zich op een nieuwe manier inzet om slechte journalistiek en nepnieuws te bestrijden. In een workshop waarbij het publiek actief wordt betrokken, laat hij zien hoe dat in zijn werk gaat.

Onze hoofdgast was filosoof en psycholoog Steven Pinker. Middels een van te voren opgenomen lezing, leidde hij ons door de basisprincipes van logica en kritisch denken, daarna ging hij via een videolink in gesprek met de zaal. Nederlands transcript van de lezing (die niet in de video is opgenomen) is hier te downloaden.

    Meer informatie in de flyer.

    Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

    Steun Skepsis