Skepsiscongres zaterdag 30 oktober 2021 – ‘Wijzen van weten’

Het congres zal dit jaar een hybride karakter hebben: waarschijnlijk mogen we onder voorwaarden weer (beperkt) publiek verwelkomen in De Eenhoorn in Amersfoort, daarnaast is het congres te volgen via livestream.

Opgeven voor het fysieke congres kan met het inschrijfformulier onderaan de pagina. Mochten er minder fysieke plaatsen beschikbaar blijken dan storten we uiteraard het betaalde inschrijfgeld terug aan degenen die we helaas niet ter plekke kunnen verwelkomen (wie het eerst komt, het eerst maalt!). Onderaan de pagina vindt u ook de mogelijkheid om u aan te melden om de livestream bij te wonen.

Programma

Wij skeptici houden van kennis die op wetenschap is gebaseerd, maar lang niet iedereen deelt die voorliefde. Er lijken steeds meer mensen te zijn die andere vormen van kennis prefereren. We willen dit thema op verschillende manieren benaderen.

• Psychedelica: wetenschapsjournalist Stephan van Duin vertelt over zijn ervaring met een tot de verbeelding sprekende andere ‘bron’ van kennis: ayahuasca.

• Intuïtie en leugenonderzoek: rechtspsycholoog Sophie van der Zee onderzocht wat je hebt aan intuïtie bij het herkennen van leugens.

Wetenschapsontkenning in de Verenigde Staten: filosoof en schrijver Lee Mcintyre (Boston University) maakt zich zorgen. Hij schreef verschillende boeken over dit onderwerp. (Dit deel van het congres is in het Engels.)

• Hoe ga je om met mensen die andere bronnen van kennis prefereren? Filemon Wesselink ging de dialoog aan in zijn televisieprogramma Filemon en de complotten. Pepijn van Erp gaat met hem in gesprek.

Anthony Magnabosco geeft via livestream een workshop street epistemology, een discussietechniek om moeilijke gespreksonderwerpen aan te snijden — zie p. 7 van de laatste Skepter. (Ook dit deel van het congres gaat in het Engels.)

De dagleiding is in handen van Herman de Regt en Gert Jan van ’t Land.


Formulier voor deelname aan het congres ter plekke

(voor deelname via livestream, gebruik het formulier hieronder)
Aanmelding livestream Skepsis-congres 2021:

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis