Stop de persen 1999

[Nieuwskroniek uit Skepter door Jan Willem Nienhuys – index]

4 januari 1999. De Israëlische politie pakt drie gezinnen (8 volwassenen en 6 kinderen) van de millenniumsekte Concerned Christians op. Nog 62 sekteleden zijn zoek. De aanvoerder, voormalig sektebestrijder Monte Kim Miller, was midden oktober al spoorloos uit Denver verdwenen met achterlating van een schuld van 600.000 dollar en een niet uitgekomen voorspelling dat Denver door een aardbeving zou worden weggevaagd. Miller zelf zou in Londen zitten. Hij had eerder al aangekondigd in Israël te zullen sterven en uiteraard op de derde dag te verrijzen. Gevreesd wordt dat de CC nog maar de voorhoede is van een klein legertje gekken. Ten minste 120 christenfundamentalisten hebben al posities betrokken rond de Olijfberg. Ze willen vooraan zitten als ‘het’ gebeurt. De millenniumgekte komt bovenop het ‘Jeruzalemsyndroom’: het verschijnsel dat christelijke toeristen profeetje gaan spelen. (Eindhovens Dagblad 17 oktober,Sunday Times 18 oktober; de Volkskrant, Eindhovens Dagblad, NRC Handelsblad,Trouw, Utrechts Nieuwsblad 4 januari; Trouw, Utrechts Nieuwsblad, Eindhovens Dagblad 5 januari; De Telegraaf 7 januari; Vrij Nederland 9 januari; de Volkskrant27, 30 januari, Eindhovens Dagblad 30 januari.) (Meer in Parariteiten, september 1999)

5 januari 1999.
Jacques Onderwater (46) overlijdt aan hartstilstand, naar verluidt na een epileptische aanval volgend op een griepje. Jomanda (zijn ex) maakte weer even reclame voor zichzelf. Op de begrafenis liet ze geen traan en vertelde dat het zo beter was omdat Jacques’ hart al aan Gene Zijde was. Ze hoopte dat Jacques’ nieuwe vriendin Maera uit deze wartaal troost zou putten. Zie ook 2 oktober. De volgende dag wordt bekend dat het Overvechtse schaap Jomanda een lammetje heeft gebaard. (Utrechts Nieuwsblad 6, 11 januari, Party 27 januari.)

7 januari 1999.
De eurokoersen kunnen op tal van manieren tot 666 worden omgerekend; de namen van de rekenaars trouwens ook. (NRC Handelsblad 7, 11, 16 januari.)

8 januari 1999.
Medisch Contact heeft een overzichtsartikel over kruidenmiddelen, geschreven door een arts-farmacoloog van de Duitse antroposofische universiteit in Witten/Herdecke.

13 januari 1999.
Interessante bijlage ‘Nederland sektenland’ bij Panorama.

13 januari 1999.
De Britten zijn erachter. Vijf procent van de mannelijke rechters en een op de vijf van alle mannelijke gerechtsambtenaren is vrijmetselaar. Zie ook 19 februari en 1 augustus 1998. (Trouw.)

13 januari 1999.
Het gebeente van Thérèse Martin uit Lisieux (1873-1897), auteur van Histoire d’un âme en volksheilige, maakt een wereldreis. Het is in Nederland van 15 januari tot 21 februari. De belangstelling is groot. Jong aan tbc gestorven werd karmelites Thérèse in 1925 heilig verklaard en in 1997 tot kerklerares verheven. (Trouw 14, 25 januari; Eindhovens Dagblad 13, 25 januari.)

20 januari 1999.
De helft van de ministerraad van Arafat gelooft in diens 18-jarige lijfkoffiedikkijker Moussa el-Moghrabi. ‘t Is maar dat u het weet als daar de pleuris uitbreekt. (de Volkskrant.)

20 januari 1999.
Statisticus Hans de Kwaadsteniet vindt dat zijn werkgever het RIVM foutenmarges weglaat en puur met modellen rekent, met name in de jaarlijkse Milieubalans. Zijn verhaal in Trouw leidde tot een verhitte discussie. Het RIVM was not amused. Mitsen en maren verdwijnen nu eenmaal in de politiek, en in deze discussie wordt ook kwistig met hele en halve leugens gestrooid.

23 januari 1999.
Grietje Dresen was beoogd opvolgster van Van Hoogstraten (zie 26 juni 1998). Het gaat niet door. Ze was niet voor de kerk getrouwd en vond ook nog dat seks niet alleen voor de voortplanting was. (Eindhovens Dagblad.)

27 januari 1999.
Het rooms-katholieke handboek voor duivelbestrijding (groot exorcisme) uit 1614 is na tien jaar zwoegen geheel herzien. Nieuw: bid tot Maria en raadpleeg de dokter. Oud: de duivel kent Latijn. Door de duivel bezetenen zijn te herkennen aan het uitslaan van leugens, grove taal, wartaal en aan belangstelling voor seks. Maak je borst maar nat, kardinaal Esteves. (de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, Eindhovens Dagblad; Utrechts Nieuwsblad 2 februari,Eindhovens Dagblad 6 februari.)

27 januari 1999.
Hess blijkt tot zijn vlucht indertijd naar Engeland geïnspireerd te zijn geweest door een helderziende generaal. (Trouw.)

27 januari 1999.
In het tv-programma De Ochtenden vertelt prinses Irene aan Ria Bremers dat ze ook met een muis gepraat heeft, zoals anderen met honden en katten. De muis zei niks en kwam niet meer terug. Een reïncarnatie van Willem de Zwijger, schertste Vrij Nederland. De voorspelling van ‘Stop de persen’ komt uit! Een wonder!

28 januari 1999.
Christina Pensa onthult hoe haar ex-man, de bekende voetballer Ruud Gullit, een Portugees medium-kruidengenezeres voor zijn knie raadpleegde. Uiteindelijke kosten: 300.000 gulden en een kapot huwelijk (niet Ruuds eerste trouwens). (De Telegraaf.)

29 januari 1999.
Het mobiele telefoneren neemt sterk toe. Iedereen een gsm! Daar zijn zenders voor nodig. Haarlemmermeer verbiedt gsm-antennes op woonhuizen. Zowel B&W als gemeenteraad zijn bang voor telefoongolven. (Trouw,NRC Handelsblad 29 januari; Eindhovens Dagblad 30 januari, de Volkskrant 30 januari, 13 februari.)

1 februari 1999. De Baarnsche Courant maakt melding van tien personen, studenten met kennissen, die trommelend de volle maan aanbaden bij een kampvuur in het Baarnse Bos. Zeiden ze. Praktisch werk antropologie? (Zie ook Parariteiten, maart 1997)

3 februari 1999. Over het karma van voetbaltrainer Hoddle berichtte de vorige Skepter al.

4 februari 1999.
Trouw vertelt over het TM-conferentieoord Soeria in Laag Soeren. Dit moest een multispiritueel lichtcentrum worden, maar de paranoïde ingevingen van medium Debora ontwrichtten de plannen. Debora is nu ontslagen en heeft professionele hulp gezocht. Een omstreden richting binnen Course of Miracles gaat het complex huren.

5 februari 1999.
Michael Dietrich uit Stuttgart beweert dat de schrifturen van het Paaseiland over maan, sterren en andere hemelverschijnselen gaan. Zou deze graficus voldoende antropologische scholing hebben? (Trouw, zie ook Hieper Boreas in deze Skepter van juni 1999)

9 februari 1999.
De Gehandicaptenraad vindt de opvattingen van natuurkundeleraar en cultuurfilosoof C.W. Rietdijk over infanticide (‘euthanasie’ in cultuurvolkdialect) in De holle diamant uitermate beledigend. De raad doet aangifte, maar Rietdijk vindt dat hij verkeerd begrepen is. Overigens draagt Rietdijk zijn opvattingen al tientallen jaren uit zonder enig succes. (Trouw 9 februari, 31 maart, 7 april, de Volkskrant 23 februari, NRC Handelsblad 10, 13 maart.)

10 februari 1999.
Bij C&A in Vilvoorde heeft de elektromagnetische straling uit computerkabels een wel heel vreemd effect: het veroorzaakt dijdeuken. Deskundigen weten het aan een verkeerde zithouding of te strakke broeken, maar het kledingconcern neemt geen risico’s. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

11 februari 1999.
Iedereen maakt zich vrolijk over dominee Jerry Falwell, die Teletubby Tinky Winky voor missionaris der homo’s aanziet, wegens flesopener, rode tas en ook de paarse kleur, die Falwell kennelijk voor roze aanziet. O,o.

11 februari 1999.
Een MS-genezing in Lourdes is erkend als 66ste wonder aldaar. (Eindhovens Dagblad 11 februari, 4 maart, Trouw 11 februari.)

12 februari 1999.
Het hoger beroep van de verkrachtende sekteleiders van de Gemeente Gods haalt niets uit. (Eindhovens Dagblad 12 februari, NRC Handelsblad1 september 1998, 12 februari, zie ook Parariteiten van Skepter, september 1998.)

12 februari 1999.
De TM-natuurwetpartij looft duizend gulden uit voor de Flevolandse inboorling die het aantal NWP-stemmen op 3 maart voor de Provinciale Staten in Flevoland raadt. De kiesdrempel van ca. 2500 stemmen moet dan wel gehaald worden. Ze halen er 1336. (Utrechts Nieuwsblad.)

16 februari 1999.
Ook in laatste instantie mag Gregor Huesmann haaienkraakbeenpoeder Haifit ‘Schijt van de Maand’ noemen. (Provinciale Zeeuwse Courant 16 februari, Trouw 17 februari, Skepter, juni 1997.)

19 februari 1999.
Onkruid vindt Rostelli’s hypnoseshow weerzinwekkend. Diens slachtoffers klagen: ze worden voor schut gezet om Rostelli’s publiek te vermaken. Het blad zal geen zaken meer met hem doen. (Trouw.)

20 februari 1999.
Het Platform Nieuwetijdskinderen organiseert een symposium. Carla Muijsert was een van de oprichters (in 1997). Voor ouders met kinderen die paranormaal begaafd of hypergevoelig zijn, voedselallergie hebben, hyperactief zijn, kortom, moeite hebben met rekenen en taal op school. Ze vinden ‘pesten’ ook niet leuk. Het zijn bijzondere kinderen, dat zijn ze. (De Telegraaf 17 februari, Utrechts Nieuwsblad 19 februari, Provinciale Zeeuwse Courant 2 maart,Vrij Nederland 22 mei.)

23 februari 1999.
Het niet-religieuze blad Religie Nu is opgeheven. De wat langdradige ‘wetenschappelijke’ stukken konden maar 300 lezers interesseren. (Trouw.)

25 februari 1999.
De affaire-Houtsmuller barst los. De dieetbetermaker is op een congres van het KWF uitgenodigd. De VtdK is mordicus tegen en voorzitter Renckens beweert dat Houtsmuller loog over zijn ziektegeschiedenis. Op 12 mei volgt de voorlopige apotheose: Houtsmuller mag leugenaar en kwakzalver genoemd worden, oordeelt de rechter. Inmiddels hebben Houtsmuller en consorten een eigen club ter bestrijding van kanker opgericht. Te laat ontdekt het KWF dat het een adder aan de borst gekoesterd heeft. Houtsmuller gaat in hoger beroep. Details in het Actieblad tegen de Kwakzalverij. Het ‘Stop de persen’-archief bevat artikelen uit: Het Parool 25 februari, De Telegraaf 26 februari, Eindhovens Dagblad 3 maart, 23 maart, Trouw en de Volkskrant 27 maart, NRC Handelsblad 29 maart, 3 april,Trouw 7, 17 en 22 april, 12, 15, 18 mei, de Volkskrant 15 mei, NRC Handelsblad 5, 14, 22 mei, 5, 19 juni en Intermediair 8, 22 april, 27 mei.)
(Meer over deze zaak in Skepter, september 1999)
(Voor Houtsmullers dieet zie Skepter, september 1998)


26 februari 1999.
Arjan Braam promoveert op het vermeende verband tussen religie en depressie bij ouderen. In het zwaar gereformeerde Genemuiden komt veel depressie voor; de depressieve areligieuze Amsterdammers maken dat het geloof – als het niet al te zwaar is – tegen depressie lijkt te beschermen. Word je nou vrolijk van zingen in de kerk of krijgen gedeprimeerde mensen een sik van weer een preek? (Eindhovens Dagblad 18 februari, NRC Handelsblad 23 februari, de Volkskrant 6 maart, zie ook de column van Peter Bügel in deze Skepter van juni 1999.)

2 maart 1999. Moeder Teresa mag met een noodgang worden heiligverklaard. De verplichte vijf jaar wachttijd geldt niet voor haar, zegt de paus. (Eindhovens Dagblad.)

5 maart 1999.
Jomanda kondigt haar vertrek aan uit Tiel. Het zakenleven (Vrije Markt, Fruitcorso) springt gretig in het gat. De Eindhovense Stadsschouwburg wil de blauwe betermaker niet hebben. (NRC Handelsblad 5 maart, Trouw 6 maart,Eindhovens Dagblad, Utrechts Nieuwsblad 11 maart, zie ook Parariteiten.)

9 maart 1999.
De Gezondheidsraad gaat iets doen aan hyperactieve kinderen: richtlijnen voor diagnostiek en behandeling opstellen. Inmiddels wordt er in ons land voor dit ongemak nu vijf maal zoveel Ritalin gebruikt als tien jaar geleden. In de VS slikken 8 miljoen kinderen het spul al. (de Volkskrant, Utrechts Nieuwsblad.)

10 maart 1999.
Bisschop Muskens heeft weliswaar voor de tv verklaard dat de aidsepidemie in Afrika het uitdelen van condooms daar rechtvaardigt, maar een kerkelijke commissie moet daar eerst op studeren. Ondertussen laat kardinaal Simonis op de radio weten dat ‘bij die natuurvolken’ (bewoners van Zuid-Afrikaanse townships?) het uitdelen van condooms niets uithaalt. Zou een cursus antropologie wat uithalen voor de natuurvolken aan de Maliebaan in Utrecht? (Trouw 6, 11, 12, 19 maart, Leidsch Dagblad, Eindhovens Dagblad 10 maart.)

16 maart 1999.
Telefoongolven worden al van van alles en nog wat verdacht, maar nu beweert men dat je er high van kunt worden. Een week later heet het weer op de tv: gsm’s zijn slecht voor de gezondheid. (Provinciale Zeeuwse Courant 16 maart, de Volkskrant 27 maart.)

17 maart 1999.
Op het symposium Magie en Verpleging van de verpleegkundigenorganisatie NU’91 verschijnt Jomanda en schept op over haar connecties met de Hilversumse medische stand. Een woordvoerder van Ronald Jan Heijn spreekt over keizerlijke energie, Masai-Indianen en de zoektocht naar het innerlijke kind. Zou aardrijkskundige kennis daarbij helpen? Rob Keukens geeft wat sceptisch tegenwicht. Hij liet weten dat ‘natuurvolken’ niet zo gezond zijn. (Utrechts Nieuwsblad, Provinciale Zeeuwse Courant.)

17 maart 1999.
Het Kennemer Gasthuis gaat inspelen op alternatieve behoeften van patiënten. Voorlopig gaat het om een proef met 32 kankerpatiënten die kleur-, olie-, aroma-, muziek-, koude- en warmtetherapie en Moermandieet kunnen krijgen. (De Dordtenaar.)

19 maart 1999.
Minister Borst maakt de precieze richtlijnen officieel bekend voor de beoordeling van homeopathische middelen door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Nauwelijks nieuws dus, behalve voor de dagbladpers. ‘Werking homeopathie onderzocht’, kopte het Eindhovens Dagblad, ‘Onderzoek naar gevaren homeopathisch geneesmiddel’ beweerde NRC Handelsblad en ‘Werking homeopathie op bijsluiter’ dacht Trouw. Ze zaten er allemaal naast. Het onderzoek is al ruim een jaar aan de gang, en de werking wordt niet getoetst, alleen de veiligheid en of de middelen wel volgens de literatuur ‘homeopathisch’ zijn.

22 maart 1999.
De Hilversumse internist dr. H.F. Dankmeijer (natuurbetermaker en gespecialiseerd in diabetes) gaat wetenschappelijke bewijzen zoeken voor de helende kracht van Jomanda. Dankmeijer was drie jaar tevoren weggegaan bij het Diabetes Centrum Bilthoven, wegens zijn wonderlijke alternatieve therapieën, waaronder het gebruik van gevaarlijke dierlijke insuline (zieSkepter, maart 1996). (Algemeen Dagblad.)

25 maart 1999.
De Valkenswaardse uitgever van Michel Montignacs boeken laat drie dokters aanrukken in Hotel Des Indes in Den Haag, die heel veel cijfers uitstorten over de aanwezigen. (Eindhovens Dagblad 26 maart, de Volkskrant 29 maart.) (Over Montignac zie Skepter, december 1997)

26 maart 1999.
Martien van Dongen (Epidemiologie, Maastricht) promoveert op de werkzaamheid van gingko-extract (Tavonin) tegen geheugenzwakte. Bij een onderzoek van 214 personen (gemiddelde leeftijd 82 jaar) met beginnende dementie en geheugenklachten bleek geen effect, dit in tegenstelling tot tal van positief uitgevallen buitenlandse onderzoeken. Overigens schreef Van Dongen aan een belangstellende Skepsis-donateur dat van een grote ‘beslissende’ proef in Keulen die begin jaren ’90 van start is gegaan nooit meer iets vernomen is. (de Volkskrant 27 maart.)

27 maart 1999.
Manfred te Grotenhuis verdedigt zijn proefschrift over onkerkelijkheid in Nijmegen. Onkerkelijkheid is erfelijk en besmettelijk en je bent er tot ongeveer je veertigste vatbaar voor. Wie als 12- tot 15-jarige wekelijks naar de kerk moest is vatbaarder. Toenemend kennisniveau zou ook leiden tot ontkerkelijking. (Trouw 26 maart.)

1 april 1999.
Het aprilnummer van Opzij rapporteert uitvoerig over de betermaker Rob van Rees. Vijf vrouwen deden aangifte van verkrachting en aanranding begaan gedurende de ‘lichaamsgerichte’ therapie van Van R. Er moeten veel meer slachtoffers zijn, en ook patiëntes die hij valse herinneringen aan incest heeft aangepraat. Van R. werd gesteund door wijlen professor Bastiaans, vertrouwensarts Koers en kinderrechter professor Jaap Doek, dezelfde die in 1991 samen met Rob van Rees beweerde op het spoor te zijn van ‘Satanisch Ritueel Misbruik’. Van R. is al eerder veroordeeld, in 1988. Na zijn veroordeling hebben politie en justitie nog van zijn diensten gebruik gemaakt. De Telegraaf omschreef hem in 1994 als ‘gerespecteerd’ behandelaar van incestslachtoffers. Op 14 juni kwam hij voor, hij kwam er speciaal uit Indonesië voor terug. (zie ook NRC Handelsblad 14, 15, 16 juni.)

3 april 1999.
Een Rotterdammer zocht troost voor zijn liefdesverdriet bij een medium/toverdokter, die extra krachtige magie zou verrichten met een gesloten enveloppe met 20 mille erin. U raadt het al: geld weg met een wisseltruc. (Trouw.)

7 april 1999.
Het gerechtshof in Amsterdam spreekt iemand vrij van moord; eerder was de verdachte tot twaalf jaar veroordeeld, maar de Hoge Raad had het vonnis vernietigd, omdat een belastende getuigenverklaring onder hypnose was afgelegd. (Trouw; zie ook 17 maart 1998.)

14 april 1999.
Waar je toch al niet op kunt promoveren in Rotterdam. De Belg Marc Journée componeerde Analytisch-psychologische conceptualisatie van het symbolische bij C.G. Jung. Onderzoek van het statuut daarvan in een bekend westers esoterisch genootschap: de Vrijmetselarij. (Trouw.)

17 april 1999.
Oibibio krijgt het moeilijk. R.J. Heijn moet het gebouw uiterlijk 17 mei verkopen. Een week later blijkt een outplacementbureau stante pede een slordige ton te willen hebben als beloning voor de (mislukte) zoektocht naar een nieuwe directeur. Uiteindelijk koopt de Amsterdamse woningcorporatie Het Oosten de Oibibiopanden, en Heijn huurt ze vervolgens terug. Per 1 juni gaat het Oininio heten. Volgens Heijn is het mooie van dit nieuwe palindroom dat het óók niet verandert als je het op zijn kop zet. Kennelijk heeft hij al die jaren niet gemerkt dat OIBIBIO niet verandert als je het in het water langs de Prins Hendrikkade spiegelt, wat met ONINIO weer niet kan. (Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Utrechts Nieuwsblad 17 april, verder o.a. Trouw 24 april, Eindhovens Dagblad 28 april, NRC Handelsblad 10 mei, Provinciale Zeeuwse Courant, Trouw 7, 11 mei, de Volkskrant11,12,19 mei, vele kranten 3 juni.)

26 april 1999.
Tienduizend leden van de Fa Lun Gong beweging, een soort Qigong-sekte onder leiding van de in Houston wonende 47-jarige Li Hongzhi, demonstreren in Peking. Volgens officiële schattingen telt de beweging 60 tot 100 miljoen aanhangers. Li is tegen immoraliteit (popmuziek, homoseksualiteit, drugs) en wetenschap (tv) en voor gezondheid (iedereen kan genezen worden door het lezen van Li’s boeken). Wie kritiek uit op betermaker Li krijgt te maken met massale demonstraties. Bij een dergelijke demonstratie eerder in Tianjin waren een paar dozijn sekteleden gearresteerd. Dat was de aanleiding voor de demonstratie in Peking. (Trouw 26, 27 april, NRC Handelsblad 26, 28 april.)

2 mei 1999. Pater Pio (Francesco Forgione, 1887-1968) wordt in Rome zalig verklaard. Pio verrichtte bij zijn leven een grote variëteit aan wonderen. Hij had ook stigmata. Naar verluidt werd hij ook eens betrapt met kippenbloed op het verband van zijn ‘wonden’. Ongeveer 300.000 mensen kwamen voor het feest naar Rome. De middenstand was wat teleurgesteld. De handel bleef zitten met bergen buttons van de volksheilige. (Trouw 1, 3 mei, Eindhovens Dagblad 28 april, 3 mei, 11 mei, 1, 8 juni Utrechts Nieuwsblad 3 mei, NRC Handelsblad 3 mei.)

2 mei 1999. In Heerlen en Sittard worden meer dan honderd graven geschonden, schade twee ton. Vier middelbare scholieren speelden satanistje, voor de kick. De jongste, gymnasiaste Judith (15), wil patholoog-anatoom worden. Ze houdt van dieren, maar niet van mensen want die zijn bevooroordeeld. (Trouw 4 mei, Eindhovens Dagblad 4, 5 mei, de Volkskrant 5 mei, NRC Handelsblad 5, 14 mei.)

4 mei 1999. De antroposofen gaan met hun tijd mee. Ze hebben een eigen site:www.antrop-ver.nl, waar je zelfs een rekening kunt openen bij de antroposofische bank Triodos. In Vlissingen start een antroposofische schoonheidssalon. (Utrechts Nieuwsblad 4 mei, Provinciale Zeeuwse Courant 12 mei, Trouw 4 juni.)

5 mei 1999. Een ‘eksentrieke Nederlandse prinses’ kocht voor bijna een miljoen gulden het landgoed Bergplaas (4000 hectare) tussen Middelburg en Graaff-Reinet in de Zuid-Afrikaanse halfwoestijn Karoo. De bomen en stenen van Bergplaas hadden haar gezegd dat ze er wel een gezondheidskliniek kon beginnen. (Trouw,NRC Handelsblad 5 mei.)

8 mei 1999. FEM bericht over de belangstelling van het zakenleven voor astrologie. Twee astrologen vertellen honderduit over hun successen bij personeelsbeleid.

14 mei 1999. Mobiele telefoons zijn onschadelijk. De telefoongolven hebben minder effect dan een wollen muts. Aldus professor Lagendijk van een onderzoeksteam van TNO en AZU. Korte tijd later beweren Amerikaanse en Zweedse ‘onderzoekers’ op tv (BBC-Panorama) dat gsm’s misschien wel schadelijk zijn voor jong (kanker) en oud (Alzheimer, Parkinson) en iedereen daartussen (hoofdpijn). Deze enge resultaten zouden komen van het onderzoeksinstituut WTR dat in vijf jaar niets gepresteerd heeft (‘incapabel en corrupt’) en nu om fondsen verlegen zit, en kennelijk ook om data, want ze hebben te weinig gevallen voor een solide conclusie. (Trouw, de Volkskrant 14 mei, Provinciale Zeeuwse Courant 25 mei, NRC Handelsblad 2 juli.)

18 mei 1999. De Vlaamse antroposofen zitten ook niet stil. De Rudolf Steineracademie protesteert tegen de wet op het informatiecentrum voor sekten. De antroposofen vonden dat ze ten onrechte op de ‘sektenlijst’ (Skepter, juni 1997) stonden, wegens een verhaal over één namaakantroposoof die een kankerpatiëntje op dubieuze wijze had behandeld. Niet dat de antroposofen bang hoeven te zijn voor onrechtvaardige behandeling, met actieve SKEPP-leden Van Bendegem en Braeckman als leden van het sektenobservatorium (Gazet van Antwerpen 19 april,De Morgen 18 mei, Le Soir 12 juni.)

27 mei 1999. De astrologen kijken vooruit. Na 2000 doet Pluto veel veranderen. Karin Hamaker-Zondag mag aan Trouw uitvoerig uitleggen dat het verkeer eind 2001 echt volledig spaak loopt. En in 2008 zal het flexwerk deels worden teruggedraaid. Karin mocht later in het achtuurjournaal van de NOS op 9 augustus minutenlang neuzelen over de astrologische betekenis van de eclips.

27 mei 1999. In de Groningse UK (nr. 35) schrijft O.C. Dermois van het Kernfysisch Versneller Instituut dat de wichelroede wel degelijk kan werken, omdat je er in feite horizontale componenten (veroorzaakt door ondergrondse geleiders zoals water) van het plaatselijke natuurlijke elektrische veld mee detecteert. Hij ziet zich al ontvanger van Randi’s miljoen dollar.

29 mei 1999. Het klassieke gebedsgenezen bloeit nog steeds. Evangelist Jan Zijlstra van de Levensstroom in Leiderdorp heeft een driedaagse sessie in Utrecht. Een opgegeven longkankerpatiënt zegt zich goed te voelen, een meisje met longklachten uit Irak rent een rondje en zegt nergens last van te hebben, en een vrouw uit Oude Pekela met whiplash kan haar nek draaien en zegt geen pijn te voelen. Wonderen alom dus. (Utrechts Nieuwsblad 31 mei.)

1 juni 1999. Nee, dan het moderne bidden: Groningse gereformeerden proberen via de HEERE een concert van de Rolling Stones te laten floppen. Alsof de HEERE Zich niet al op zondagmiddag 23 oktober 4004 v.C. een oordeel had gevormd over de Stones en passende maatregelen genomen zou hebben. (Utrechts Nieuwsblad,Provinciale Zeeuwse Courant.)

1 juni 1999. Of de Transcendente Meditatie! In een reusachtige advertentie inTrouw worden (fiscaal aftrekbare) fondsen geworven voor de ontwikkeling van het Natuurwetwapen om vrede te scheppen: professionals die door yogisch vliegen coherent vrede uitstralen vanuit de onbegrensde oceaan van hun eigen bewustzijn. Alleen zo kan voorkomen worden dat Den Haag door de NAVO gebombardeerd gaat worden.

4 juni 1999. Hoofdinspecteur van de volksgezondheid Jitze Verhoeff (1942) overlijdt in het harnas: tijdens een vergadering in Noorwegen. Wij verliezen in hem een energiek bestrijder van moderne kwakzalverij. (Trouw, NRC Handelsblad 8 juni.)

10 juni 1999. De rechter heeft bepaald dat Scientology auteursrecht kan doen gelden op teksten die door velen op het Internet gezet zijn, maar die Scientology als vertrouwelijk beschouwt. Een andere rechter vindt dat je homoseksuelen met dieven mag vergelijken, als je het maar theologisch bedoelt. Zo ontsprongen RPF-kamerlid Van Dijke en politie-inspecteur Van der Wende de dans. (de Volkskrant.)

12 juni 1999. Massahysterie als gevolg van de dioxinekwestie (Collapaniek?) resulteert in een Coca-Colapaniek, schade 225 miljoen gulden. Zie verder Parariteiten. (NRC Handelsblad 12, 15, 16, 30 juni, Trouw 15, 16, 25 juni, 14 juli,ED 25 juni, de Volkskrant 3 juli.)

12 juni 1999. Twee jaar geleden hadden Groningse onderzoekers subtiele verschillen gevonden tussen diverse geneeswijzen voor schouderklachten. Nu blijkt het niets uit te maken. Chronische klachten komen vaak terug, schreven ze in BMJvan 22 mei. (NRC Handelsblad 12 juni.)

14 juni 1999. Nessie heeft ook al een homepage:www.lochness.scotland.net/camera.htm. (de Volkskrant.)

15 juni 1999. Volgens Avinoam Danin en Uri Baruch is de Lijkwade uit Turijn authentiek. Ze baseren zich op stuifmeel dat op de Lijkwade is aangetroffen en bovendien op de zweetdoek van Oviedo, die uit de 8ste eeuw of eerder stamt. Ze vertellen er niet bij dat het in beide gevallen gaat om stuifmeel dat door fraudeur Max Frei ‘gevonden’ is. (NRC Handelsblad 15 juni, International Herald Tribune 4 augustus, de Volkskrant 7 augustus, Trouw 6, 7 augustus.)

15 juni 1999. Proces tegen ‘incesttherapeut’ Rob van R. (zie 1 april). Hij wordt uiteindelijk tot 8 maanden veroordeeld plus 5 jaar verbod om psychotherapie te bedrijven. (ED 15 juni, NRC Handelsblad 15, 16 juni.)

15 juni 1999. De Meppelse homeopate Edith Meinders (44) gaat per 1 juli met de stichting Hobet (Homeopathie bij emotioneel trauma) naar een Albanees vluchtelingenkamp om te helpen, want ‘homeopathie werkt snel, goedkoop en goed’. Ze nemen voor 30.000 gulden aan homeopathische middelen en kruiden mee, met sponsors bijeengegaard. (Zwolse Courant, Trouw, NRC Handelsblad.)

20 juni 1999. Het financieel kwakkelende archeologische themapark Archeon voegt een spirituele dimensie toe. Hawaiiaans bodywork, zweethutceremonie, emotionele lichaamsmassage, knutselen met runen, bedrijven helen en ander New-Age-gedoe in het exact nagebouwde Romeinse badhuis, onder leiding van sjamaan Patrick de Brouwer alias Singing Crystal Man. Als dat maar niet de Oibibiokant opgaat, zakelijk dan. (Trouw, 22 juni.)

22 juni 1999. De VS willen de betrouwbaarheid van 5000 atoomgeleerden onderzoeken, en daarvoor een leugendetector gebruiken. Veel van de geleerde proefkonijnen vinden dit een flutmethode. (NRC Handelsblad.)

26 juni 1999. De Volkskrant stelt haar kolommen open voor een tweetal aidsontkenners, die een speciaal nummer van hun blad Ode hebben gewijd aan hun idee-fixe (zie Skepter september 1992). Naar verluidt had de wetenschapsredactie van de Volkskrant nog gezegd: niet doen! (de Volkskrant 29, 30 juni, 3 juli,Intermediair 8 juli, Trouw 14 juli.)

26 juni 1999. Vader Paul van Dutrouxslachtoffer An Marchal had een rechtszaak aangespannen tegen Rasti Rostelli (An was zoekgeraakt na het bijwonen van een hypnoseshow van RR). Paul won. Rasti Rostelli’s shows zijn nu in België verboden. Rostelli laat het er niet bij zitten. (ED 26 juni, Algemeen Dagblad 8 juli.)

29 juni 1999. Op voorspraak van twee aan de Spaanse griep overleden herdertjes uit Fatima is een Portugese vrouw van haar verlamming genezen. De paus heeft dit erkend. De jochies (7 en 9 in 1917) kunnen nu vlot zaligverklaard worden. (Trouw, Utrechts Nieuwsblad.)

29 juni 1999. Op 18 mei waren er al Kamerbreed vragen over het Oibibiobeleggingsbeleid van Het Oosten (zie ook 17 april). Staatssecretaris Remkes van VROM antwoordt dat het mocht. (de Volkskrant 19 april, Trouw 29 juni.)

30 juni 1999. Het middel Echinacea, zo populair bij zekere pseudo-doctor, werkt niet, en blijkt bovendien bijwerkingen (allergische reacties) te hebben, meldt hetGeneesmiddelenbulletin van juli. (Trouw.)

1 juli 1999. Bij de aanvang van de bouw van de Westerscheldetunnel wordt een beeld van Sint Barbara aan de ingang geplaatst. De plaatselijke SGP vond het maar bijgeloof, bovendien was er niets voor ‘andersgezinden’, bij ontstentenis van folkloristische protestantse mijnbouwheiligen. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

2 juli 1999. Het Algemeen Dagblad publiceert een paginagroot interview met Houtsmuller. Hij geeft het niet op.

6 juli 1999. Na een half jaar en drie nummers heeft het blad Charisma(wonderen en opgewonden evangelische spiritualiteit) een oplage van 20.000 en wil naar 35.000. (Trouw.)

7 juli 1999. TNO moet kijken of er onder basisschool De Dreef in Emmercompascuum toch sekskelders zitten, vindt advocaat Anker (zie 22 oktober 1997, 10 juli en 4 november 1998). Het onderzoek komt er uiteindelijk. (Algemeen Dagblad 7, 20 juli, Utrechts Nieuwsblad 23 juli, NRC Handelsblad 2, 5, 8 augustus,Trouw 3, 4 augustus , Provinciale Zeeuwse Courant 3 augustus, de Volkskrant 3 augustus.)

10 juli 1999. Werken fysische antikalkapparaten nu wel of niet? Het gaat vaak om magneten om leidingen. De effecten blijken vaak onreproduceerbaar. Of je moet een jaar wachten op resultaat. In de TU Delft wordt er onderzoek naar gedaan. Ze zijn er nog niet uit. (de Volkskrant.)

16 juli 1999. Zeventig slachtoffers van Chinese Aristolochia (zie Skepter, juni 1998) sluiten een deal met de verzekeraar van de kwakzalvende slankdokters uit Ukkel. De verzekeraar is anderhalf miljard frank kwijt. (De Morgen.)

17 juli 1999. Dr. W.J. Eijk (voormalig arts en hoogleraar moraaltheologie in Lugano) wordt benoemd tot bisschop van Groningen. De rel over diens wereldvreemde verleden barst pas volgende maand los. (Trouw 19, 30 juli.)

18 juli 1999. Wat nu! In de hel is het niet warm of koud, schrijft het jezuïetenblad Civiltà Cattolica. Niks geween en geknars der tanden (Matth. 25:10), eeuwig onuitblusbaar vuur (Matth. 26:41, Marc. 9:43-48, Luc. 16:25, Joh. 14:6) of worm die niet sterft. Alleen maar zelfgekozen isolement van God. Is dat nou plagiaat van C.S. Lewis die zoiets ook al schreef in zijn Screwtape Letters (1942)? De paus zegt het later ook op een audiëntie, en voegt eraan toe dat goede katholieken niets te vrezen hebben. (Trouw 17 juli, ED 30 juli.)

21 juli 1999. De campagne tegen de Falun Gong in China begint. Zie elders inSkepter.

22 juli 1999. De FNV eist het salaris van personeelsleden van Oininio op. Het geld wordt weer op het laatste nippertje betaald, en op 3 augustus kondigt Oininio aan dat het de activiteiten bijna gaat halveren. Een mysterieuze geldschieter zit kennelijk in een hogere dimensie, want diens geld komt maar niet door.

22 juli 1999. De ouders van Frédérique (5) uit Bussum willen haar van groep 1 naar 3 laten overgaan. De Gooilandschool wil niet. De rechter zegt dat de school toch echt het laatste woord heeft. Uiteindelijk verandert het kind van school. Ondertussen heeft half Nederland er zijn zegje over gedaan.

2 augustus 1999. Justitie in Assen beslist dat TNO moet onderzoeken of er kelders (‘sekskelders’) onder basisschool De Dreef en aanpalende panden zitten (zie ook 7 juli). In de nacht van 31 juli op 1 augustus was het huis in brand gestoken van een van de ouderparen die op dit onderzoek hebben aangedrongen. Onderzoek met grondradar begint op 18 augustus, en ruim twee weken later worden ook grondboringen uitgevoerd. De resultaten worden bekend op 17 november: niets te vinden. De klagende ouders begrijpen er niets van, want orthotherapeute Francien Lamers van de VU heeft ernstig seksueel misbruik geconstateerd. (Ter gelegenheid van zijn pensionering wordt professor Wim Wolters geïnterviewd, en die gelooft de kinderverhalen over de kelders niet.) De ouders gaan door met procederen. Eind december worden er straffen uitgedeeld wegens smaad. (Eindhovens Dagblad 4 augustus, 24 december, Algemeen Dagblad 2, 3 augustus, 17 november, Trouw 19 augustus, 17 november, 24,29 december, Utrechts Nieuwsblad 3 augustus, 3 september, 17 november, Provinciale Zeeuwse Courant 19 augustus, 24, 29 december, NRC Handelsblad 17 november, 7 december, de Volkskrant 24, 29 december.)

4 augustus 1999. In de Oranjerie van de Hortus Botanicus in Leiden is een tentoonstelling getiteld Cruydt en Quael ingericht over geneeskrachtige kruiden met véél voorlichting over homeopathie en ander fraais, alles grotendeels verzorgd door Biohorma en Zonnatura. Na skeptische protesten worden enkele pagina’s van een bekende encyclopedie der pseudo-wetenschappen opgehangen. (Leids Dagblad.)

6 augustus 1999. Oininio (zie ook 3 augustus) kwakkelt verder. Diverse betalingen (onder meer salarissen over juni en juli) worden weer op het nippertje gedaan. Heijn heeft inmiddels zijn luxe villa met inboedel en al voor zeven miljoen verkocht, ‘om privé-redenen’. Hoe hij het klaar speelt om zo slecht te boeren in een fantastische groeimarkt is onduidelijk. (Trouw 6, 13, 23 augustus, Provinciale Zeeuwse Courant 20 augustus, de Volkskrant, NRC Handelsblad 23 augustus,Algemeen Dagblad 4 augustus, 24 september.)

6 augustus 1999. In Weert knalde een ijzerachtig voorwerp (6 bij 2 centimeter) door het dak van ijzergieterij De Globe in Weert. Het bleek een meteoriet. Vinder M. Castelijns bleef er kalm onder. Er vallen wel eens gietstukken van honderden kilo’s van een transportwagen. ‘Om zo’n klein voorwerp maken we ons echt niet druk. … Het schijnt toch iets bijzonders te zijn, zo’n meteoriet.’ (NRC Handelsblad.)

11 augustus 1999. De eclips trok veel bekijks en lokte veel obscurantistisch commentaar uit. De betekenis van het versje van Nostradamus werd duidelijk: Een modekoning zal schrik aanjagen, maar afgaan als een gieter. Paco Rabanne had voorspeld dat het ruimtestation Mir op Parijs zou neerkomen. Zijn boekje met die voorspelling verkocht goed. Er gebeurde natuurlijk niets anders dan een fraai natuurspektakel. Eerst drukte Paco zich, toen zei hij nog dat Parijs er toch wel aan zou gaan, maar later liet hij via Paris Match weten dat het hem speet. (o.a.Provinciale Zeeuwse Courant 13, 16, 24 augustus.)

17 augustus 1999. Zeg heb je wel gehoord van de lanspuntslang van Enkhuizen? Ene Bert Munneke, zelf doodsbang voor slangen, zou voor een vage kennis op het beest gepast hebben terwijl kennis met vakantie was (hoewel zo’n slang met gemak een jaar zonder eten kan), en toen was het dier ontsnapt. Heel Enkhuizen in rep en roer, want de slang zou uiterst gevaarlijk zijn en ‘aanvallen bij oogcontact’. Slang nog kennis waren traceerbaar, maar bij nader onderzoek bleek Bert wel vaker fantastische verhalen verteld te hebben. Dit loos alarm kostte Enkhuizen 80.000 gulden. Het SdP-archief bevat circa 30 berichten over deze superkomkommer.

19 augustus 1999. De Standaard ‘onthult’ de duistere machinaties van de Belgische vrijmetselaars. Gewoon de kift van de katholieken omdat ze nu in de oppositie zitten, reageerden drie vrijmetselaars. Op 7 september insinueert Peter Vanhoutte (van een commissie die de dioxineaffaire moet onderzoeken) in hetBelang van Limburg dat Colla zijn logevriendjes gevraagd zou hebben om bepaalde sporen uit te wissen. Colla woest (‘absolute bullshit’), Vanhouttes pr-man: ‘Peter wilde er vooral op wijzen dat de commissie geen machinaties duldt van om het even welk genootschap.’

21 augustus 1999. Een Drentse middelbareschoolleraar was onder aanvoering van een Leider die stemmen hoorde in Mongolië geweest op 11 augustus en daar had hij de overgang naar het Aquariustijdperk meegemaakt. Alle geesten uit de kosmos waren per UFO naar de top van de Beloega (een lokale heilige berg) gegaan om te vergaderen. (NRC Handelsblad.)

25 augustus 1999. Het gaat niet goed met de Falun Gong. De Chinese overheid gaat door met het ‘opvoeden’ der leden. Tot dwangarbeid veroordeelde vrouwelijke leden van de beweging gaan in hongerstaking, twee (of drie) leden sterven in hechtenis (hartinfact en zelfmoord zegt de regering), duizenden leden worden aangehouden, en de beschuldigingen worden absurder: de leiders zouden tientallen staatsgeheimen op Internet hebben gezet. Ook zouden ‘1400 sekteleden’ dood zijn gegaan omdat ze niet tijdig naar de dokter waren gegaan. Volgens de Chinese autoriteiten heeft de beweging haar laatste stadium bereikt (5 november), en op 9 november heet het dat er maar 111 leden formeel onder arrest zijn, maar hoeveel er in ‘voorarrest’ zitten zonder enige formele aanklacht, wordt niet verteld. Zeker 35.000 zijn er opgepakt volgens een mensenrechtenorganisatie in Hongkong. Vijfhonderd zitten er in een ‘werkkamp’. Leiders van de beweging die hoge politieke functies hadden worden veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 12 jaar. In Hongkong wordt de Falun Gong nog getolereerd, maar in Peking gaat het arresteren aan de lopende band door. Andere religieuze bewegingen variërende van de rooms-katholieke kerk tot extremistische sekten krijgen het ook moeilijk; er worden wetten uitgevaardigd die álle sektes verbieden. (Trouw 25 augustus, 29 september,Provinciale Zeeuwse Courant 14 oktober, 1 november, 28, 30 december, de Volkskrant 4 september, 14, 26, 28 oktober, 2, 10, 17 november, 14 december,NRC Handelsblad 1, 9, 12. 27 november, Algemeen Dagblad 10 november,Eindhovens Dagblad 30 november.)

4 september 1999. Het gebruik van Ritalin tegen ADHD (Attention Deficit / Hyperactivity Disorder) neemt alsmaar toe, 50 tot 60 procent per jaar. De KNMP waarschuwt. Zie ook 9 maart. (de Volkskrant 4, 11, 18 september, Provinciale Zeeuwse Courant 5, 8 oktober, Trouw 5 november.)

10 september 1999. Iman Wilkens’ Waar eens Troje lag is recent opnieuw verschenen. Troje lag in Zeeland zoals u weet, en Homerus was een Keltische bard. In Zierikzee wordt Keltische en Griekse muziek uitgevoerd en Joyce Akkermans deelt verkleed als Sirene gekleurde veertjes uit. (Provinciale Zeeuwse Courant 10, 11 september, 6 oktober.)

12 september 1999. Een onderzoekje van de The Sunday Times toont aan dat allerhande ‘biologische’ voedingsmiddelen (‘natuurvoedingsmiddelen’ in de ANP-vertaling) ongezonde hoeveelheden vet, suiker en zout bevatten. Zo was er een ontbijtgraanproduct met 60% meer vet, en een bepaald soort margarine had 80% meer verzadigde vetzuren dan vergelijkbare producten waar geen ‘organic’ op stond. (The Sunday Times 12 september, Provinciale Zeeuwse Courant, Utrechts Nieuwsblad 13 september.)

13 september 1999. Het piramidespel Titan reïncarneert als Eurostar Business Club. Ten minste 50 studenten zijn samen drie ton kwijt aan de ongrijpbare Zwitserse organisator. (NRC Handelsblad 13 september, Provinciale Zeeuwse Courant 14 september.)

14 september 1999. Nigeriaanse meisjes komen via asielzoekerscentra in de prostitutie. De boeven die dit organiseren zouden zich van voodoo (een godsdienst uit Haïti) bedienen om ze te intimideren, althans volgens het tv-programmaZembla. Een maand later krijgt het Afrika-instituut van Justitie opdracht om dit nu eens haarfijn uit te zoeken. (Utrechts Nieuwsblad, Provinciale Zeeuwse Courant,NRC Handelsblad 16 oktober, Trouw 18 oktober.)

18 september 1999. De rooms-katholieke hel mag dan wel anders zijn dan veel gelovigen zich voorstellen (zie 18 juli), maar het vagevuur werkt nog bijna eender als vroeger. Het Enchiridion Indulgentiarum (een compendium van aflaten, thans 115 pagina’s) is gemoderniseerd. Afzien van nicotine en alcohol levert ook aflaten op. Geld geven aan goede doelen (zoals Skepsis) helpt ook. (NRC Handelsblad 18 september, Eindhovens Dagblad 20, 29 september.)

26 september 1999. Ellen Greve (43) alias Jasmuheen beweert dat ze uitsluitend van licht leeft. Op 16 september valt het derde slachtoffer van dit malle idee. Het lijk van Verity Linn, een voormalig medewerkster van Findhorn, wordt halfnaakt en uitgedroogd op de heide aangetroffen, met het boekje Living On the Light ernaast. Jasmuheen weende zeer (zei ze) toen ze ervan hoorde, maar fleurde weer op toen ze van de graaf van Saint Germain doorkreeg dat het eigenlijk een prachtig einde was voor spiritueel strijdster Linn. SdP verneemt uit Duitsland dat een proef met Jasmuheen, waarbij ze onder toezicht in een hotel enige tijd niets zou eten, afgebroken is omdat mevrouw Greve het niet meer uithield. (The Sunday Times.)

28 september 1999. Zie ook 15 juni. De veroordeling van therapeut Rob van R. wordt bekend. De rechtbank is uiterst mild geweest. Eén klaagster werd afgewezen op grond van een dubieus psychiatrisch rapport dat in handen van Van R. was gevallen (huisarts had beroepsgeheim geschonden). Een andere klaagster kreeg te horen dat haar verhaal niet klopte met de (chaotische) administratie van Van R. De ontuchtrecidivist zit nu in Indonesië en gaat in hoger beroep. (o.a. Opzij, oktober.)

30 september 1999. Jaarlijkse uitreiking IgNobel-prijzen in Harvard. Ludiek maar bonafide onderzoek (niet-druppende theepot en een formule om koekjes in de thee te soppen) wordt bekroond, maar ook de Onderwijsraad van Kansas en consorten, voor hun argument dat evolutie maar een theorie is, zoals Newtons theorie van de zwaartekracht. (Trouw 2 oktober, NRC Handelsblad 16 oktober,Eindhovens Dagblad 4 januari.)

1 oktober 1999. Wel 120 rijkswachters vallen binnen bij zaken met Scientology-connecties, en nemen 25 personen mee voor verhoor. Scientology wordt verdacht van oplichting: ze wilden een ex-cursiste haar geld niet teruggeven. (Provinciale Zeeuwse Courant, Utrechts Nieuwsblad.)

1 oktober 1999. Net zoals de hel van Dante verschillende niveaus had, heb je ook gekkigheid in gradaties. Het vaag racistische en volstrekt pseudo-wetenschappelijke bloedgroependieet is een graadje minder gek dan dat van Jasmuheen, maar veel scheelt het niet. Top-Santé wijdt er een hele bijlage aan.

2 oktober 1999. Noors medium Rita Eide geeft de postume boodschappen door van ‘queen of hearts’ Diana, die ze ook al uit een vorig leven kende. Diana is gelukkig en produceert nu kalenderspiritualiteit. (Vrij Nederland 2 oktober,Algemeen Dagblad 23 november )

6 oktober 1999. De politie valt binnen in de Santo Daime kerk te Amsterdam, waar het heilig sacrament bestaat uit ayahuasca (een thee met krachtig hallucinogene werking). Een harddrug, vanwege de dmt in de thee, vindt de politie. De priesters wordt onder meer deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. (Trouw 15 oktober, de Volkskrant 16 oktober.)

11 oktober 1999. Israël zet mensen het land uit die ervan verdacht worden met de jaarwisseling christelijke stennis te willen maken: 26 bezoekers op de 11de, 21 leden van de gebedsgemeente van broeder David op de 26ste. (NRC Handelsblad 11 oktober, de Volkskrant, Utrechts Nieuwsblad, Trouw 26 oktober.)

14 oktober 1999. De Zwitser Binjamin Wilkomirski beschreef de ervaringen van een kind in de Holocaust en beweerde dat het een autobiografie was. Hij kreeg in 1996 de Nationale Joodse Boekenprijs voor zijn boek Bruchstücke. Sindsdien is aangetoond dat zijn boek geheel verzonnen is. Zijn uitgever neemt het boek uit de handel. (Eindhovens Dagblad.)

15 oktober 1999. Arpád Pusztai beweerde anderhalf jaar geleden dat een bepaald soort gen-aardappelen slecht was voor rattendarmen. Zijn onderzoek staat nu in de Lancet, met uitleg waarom het van geen kanten deugt. (NRC Handelsblad.)

18 oktober 1999. De Dalai Lama was het weekeinde op bezoek in Den Haag. Er kwamen 15.000 mensen naar de vriendelijke open deuren van Zijne Heiligheid luisteren.

20 oktober 1999. Beter maar geen sint-janskruid, ginseng of ginkgo gebruiken als u binnenkort geopereerd moet worden, want die geven dan vervelende bijwerkingen, aldus de Amerikaanse anesthesioloog C. McLeskey. (Eindhovens Dagblad.)

23 oktober 1999. Medium Mariska Haggenauer uit Driel in Gelderland kondigt aan dat een windhoos tussen december en april een enorme ramp zal veroorzaken. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

29 oktober 1999. Het Israëlische blad Ha’aretz publiceerde een artikel van archeologieprofessor Ze’ev Herzog, die beweerde dat het Oude Testament is historisch gesproken volkomen verzonnen is, hoewel er misschien wel eens een stamhoofd ofzo genaamd David geleefd heeft. Zulke geluiden zijn zelden in het openbaar te horen in Israël, hoewel alle deskundigen het allang weten. (Trouw 29 oktober, Provinciale Zeeuwse Courant 30 oktober, HP/De Tijd 5 november.)

3 november 1999. In het Houtense gemeentehuis roken nog wel 60 ambtenaren. Twintig daarvan willen proberen met roken te stoppen. Wie een half jaar niet rookt krijgt de kosten van therapie terug. Voor 200 gulden moet een laserstraal op acupressuurpunten gericht de verslaving wegnemen. (Utrechts Nieuwsblad.)

7 november 1999. Gerrit Huizer (geb. 1929), directeur van het Derde Wereld Centrum te Nijmegen, overlijdt. Een van de eerste knipsels in het SdP-archief is een brief waarin prof. dr. G. Huizer de vloer aanveegt met onder meer collega C. de Jager, die psychische chirurgie boerenbedrog vond en journalist Michiel Hegener lichtgelovig. De Jager moest maar eens Meeks en Krippner lezen en bedenken dat de gevestigde wetenschap door de onzekerheidsrelaties van Heisenberg op de helling was komen te staan. Hard werkende goede genezers uitdagen, die iedereen voor bijna geen geld van moeilijke kwalen afhelpen, foei! (de Volkskrant 19 maart en 7 april 1988, Eindhovens Dagblad 28 augustus 1993, NRC Handelsblad 10 november.)

9 november 1999. Op de Wetenschapsdag spreekt in Zaltbommel neuropsyrurge Agnes van Enkhuizen uit Velddriel over kosmogenetica. Persoonlijke conflicten hangen samen met de oerknal en planeetstanden. Agnes gebruikt een ‘neurokonditiemeter’ die de aanleg voor psychische blokkades uit de huidweerstand afleidt. (de Volkskrant.)

10 november 1999. Special Energy Products uit Lelystad breidt uit. Begonnen met astrologische paarse energieplaatjes, maar ze verkopen nu zwarte walnoot om te ontgiften, een Teslagenerator met breed spectrum zodat elke lichaamscel zijn eigen resonantiefrequentie kan herkennen, een Earth Frequency Generator tegen ‘jet-leg’ [sic] en laagfrequente velden, collo‹dale zilverzalf op basis van minuscule zilvermoleculen (een breedspectrumantibioticum dus) waarmee je je uitgebluste huidweerstand kunt oppeppen. Op www.special.ep is een breed spectrum aan malligheid te krijgen. (FlevoPost.)

14 november 1999. Een Cursus in Wonderen verschijnt officieel (zie Parariteiten, december 1999). Met 1500 voornamelijk 40-plussers en vrouwen in een Nijmeegse zaal trekt Lulu Lelietheater onder luid gejuich van leer tegen Wouter Hanegraaff. (HP/De Tijd 5 november, Utrechts Nieuwsblad 6 november, Vrij Nederland 13 november, de Volkskrant 15 november, Eindhovens Dagblad 15 november, Provinciale Zeeuwse Courant 23 november.)

18 november 1999. Er zijn 656 mazelenpatiënten geregistreerd en deze door godsdienstig fanatisme en obscurantisme veroorzaakte epidemie (begonnen op een reformatorische basisschool in Rhenen) kost een kind het leven. Tegen eind januari zijn er 2811 zieken geregistreerd, waarvan er 17% een ernstige complicaties had, ruim 2% zo erg dat ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen, en 3 doden. Deze gemakkelijk te voorkomen ziekte doodt 1 op de 1000 lijders, in een goed gevoede bevolking tenminste. Wie mazelen krijgt, heeft daarna ook een behoorlijk verhoogde kans om een allergische aandoening (eczeem, hooikoorts, astma) te krijgen. Een homeopaat beweert dat hij mazelen goed kan behandelen. Helaas kunnen kinderen zich niet verweren tegen ouders die ze laten meedoen aan de Calvijnroulette, en putten gezaghebbende mensen zich uit in respectbetuiging voor dit volk. Toen de epidemie naar Canada oversloeg, namen de autoriteiten rigoureuze maatregelen (schoolsluiting) om hem in te dammen. (Eindhovens Dagblad 18 november, Provinciale Zeeuwse Courant 11, 14, 21, 23 december, NRC Handelsblad 15 december, Trouw 16, 17, 24 december, 26 januari, de Volkskrant16 december, 14, 29 januari.)

28 november 1999. Of je kanker krijgt van laagfrequente elektromagnetische velden is dubieus, maar volgens de Sunday Times (en twee weken later New Scientist) heeft de Britse geleerde Denis Henshaw aanwijzingen gevonden dat de hoge veldsterkten nabij hoogspanningsdraden vervalproducten van radongas (polonium) en luchtvervuiling (zwaveldioxide) kunnen concentreren. In elk geval komen er onder die draden wel dubbel zoveel aërosolen naar beneden gedwarreld.

1 december 1999. Hugo Verbrugh wil een eind maken aan geleuter over reïncarnatie. Hij wil eerst het denkbeeld helder maken en dan toetsen. Hij vergelijkt het met de theorie van besmetting die ook al eerder bestond dan de ontdekking van bacteriën. Maar dat ziekten bestaan en sommige (zoals lepra en pest) besmettelijk waren, was ten minste een bekend feit, terwijl er voor wedergeboorte geen feiten zijn. Dat hoor je Hugo niet zeggen. (Trouw.)

1 december 1999. De Humanist laat in het themanummer over onzekerheid onder het kopje ‘bijna objectief’ onze oude bekende, de spiritueel astrologe Joyce Hoen (46) van Oininio aan het woord (zie Parariteiten, december 1997).

3 december 1999. Het College ter beoordeling van Geneesmiddelen heeft voor het eerst een homeopathisch middel ‘met indicatie’ geregistreerd. Het is van de bekende pseudo-doctor en de indicatie is ‘koorts en zenuwpijn’. Professor Timmerman van de VtdK: ‘wat is pijn zonder zenuwen’? (Trouw.)

3 en 11 december 1999. De elektromagnetische velden nabij hoogspanningslijnen veroorzaken geen kanker, zegt The Lancet volgens Trouw enNew Scientist.

6 december 1999. Sociaal-psycholoog Ap Dijksterhuis zou hebben ontdekt dat heel kort vertoonde beeldjes van invloed kunnen zijn op de vorming van stereotypen. De firma Motivision duikt er meteen op met een apparaat dat met flitstekstjes op de tv zwaarlijvigheid aanpakt. De krant slikt het frauduleuze onderzoek van James Vicary (Drink Coca Cola!) voor zoete koek. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

7 december 1999. Volgens medium Mariska Haggenauer uit Driel (zie 23 oktober) had een windhoos de Rijndijken moeten vernielen en de Betuwe doen onderlopen. De eerste melding (een paginagroot artikel zonder een zweem van ironie) stond trouwens al op 16 oktober in De Gelderlander. Er gebeurde natuurlijk niets, hoewel het die avond wel lelijk weer was en het zelfs onweerde in Brabant. Maar de Rijn stond laag. Mariska, die eerder 160 bungalows in Nieuw Milligen gehuurd voor rampslachtoffers, dook onder. Vlak na Kerst was er een zware storm in Frankrijk, en op 16 februari richtte een windhoos voor enkele tonnen schade aan in Den Haag, onder meer een weggewaaide fietsenstalling. Je kunt wel zeggen dat Mariska’s bron er flink naast zat. (Algemeen Dagblad 6 november, NRC Handelsblad29 november, Eindhovens Dagblad 1 december, Utrechts Nieuwsblad 4 december,Provinciale Zeeuwse Courant 8 december, Trouw 8, 28 december.)

14 december 1999. De Gezondheidsraad trapt een open deur in: de lasers, ultrageluid en elektrotherapie van fysiotherapeuten zijn zinloos. Fysiotherapeuten woedend. (NRC Handelsblad.)

17 december 1999. E.R.S. Nijenhuis promoveert in Amsterdam, cum laude nog wel, bij R. van Dyck en Onno van der Hart op Somatoform Dissociation. Nijenhuis heeft een soort vragenlijst onderzocht bij 50 patiënten en ter controle ook bij 50 niet-patiënten. Britse psychiaters denken dat Nijenhuis en andere gebruikers van die vragenlijst hun patiënten de verschijnselen aanpraten. Recensent Paul Schnabel is het (op basis van Nijenhuis’ proefschrift) niet met ze eens. Overigens schreven Van Dyck, Van der Hart en Nijenhuis al in 1993 (p.1863-1868) in hetNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde artikelen waarin de ‘multipele persoonlijkheidsstoornis’ werd besproken en nauwelijks werd ingegaan op de mogelijkheid dat die door de behandelaar wordt veroorzaakt. Deze Janetvereerders vergeten hoe sterk Janet waarschuwde voor het gevaar dat ontvankelijke patiënten via suggestie allerlei idee-fixen door hun behandeling zouden opdoen. (NRC Handelsblad 15, 22 januari.)

25 december 1999. Zinloos vandalisme van pseudo- satanisten: een vuurwerkbom in de nachtmis van de Eindhovense Paterskerk beschadigt het gehoor van een kerkganger, nog een kerk in Eindhoven en twee in Best werden al eerder gevandaliseerd, en ook een Mariakapel in Waalwijk had te lijden. Pubers die te intens naar The End of Days gekeken hebben? (o.a. Eindhovens Dagblad 27, 28, 29 december, 11 januari.)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis