Skepter 36.3 (2023)

Derde nummer van jaargang 36, verschenen 28 augustus 2023.

Bestel dit nummer los of word meteen abonnee of donateur. Een digitale versie (pdf) is ook direct leverbaar vanuit onze webwinkel.

Inhoud

 • Geloof in het bovennatuurlijke daalt fors door Suzanne Hoogeveen, Michiel van Elk en Eric-Jan Wagenmakers
  Het geloof in paranormale verschijnselen is onder Nederlanders de afgelopen dertig jaar gehalveerd. Wel denkt nog steeds ruim de helft van de Nederlanders dat bovennatuurlijke verschijnselen bestaan, waarbij vooral spoken, geesten, buitenaardse wezens en engelen in opkomst lijken. Ruim tien procent van de bevolking moet er in het geheel niets van hebben, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de stichting Skepsis.
  Dit artikel is al gratis beschikbaar!
 • ‘Luister toch naar sceptici’ door Pepijn van Erp
  Het Sociaal en Cultureel Planbureau bracht eind juni het rapport Sceptische visies in het coronadebat uit, waarin het overheid en media een stevige tik op de vingers geeft: die hebben te weinig geluisterd naar coronasceptische geluiden in de maatschappij, en zo het vertrouwen in het beleid geschaad. Skepsis is zeker op zijn plaats.
 • Hack je eigen metabolisme door Ronald Veldhuizen
  Even zelf je stofwisseling meten en daarna het juiste dieet voor de dag kiezen. Met een nieuw apparaat, de Lumen, zou dat volgens enkele nieuwe wetenschappelijke studies een fluitje van een cent zijn. Niet alle stofwisselingsexperts zijn overtuigd.
 • SKEPSISCONGRES aankondiging
 • ‘Zedenverwildering’ is zinsbegoocheling door Hans van Maanen
 • Suïcideplannen in de scanner door Ronald Veldhuizen
  Gedachten over zelfdoding tijdig onderkennen met een hersenscan en kunstmatige intelligentie: zes jaar geleden beweerden onderzoekers dat het kon. Enthousiast vervolgonderzoek probeert hetzelfde te bewerkstelligen, maar afgelopen mei is de oorspronkelijke studie ingetrokken.
 • Het Mozart-effect door Enith Vlooswijk
  Een bekend verhaal wil dat epilepsiepatiënten baat kunnen hebben bij het luisteren naar een pianosonate van Mozart. Een Oostenrijks meta-onderzoek haalt bestaande studies onderuit, maar zal niet voorkomen dat de claim blijft rondzingen.
 • Buitenaardsen nemen Amerikaans Congres over door Henk Schutten
  De Amerikaanse overheid, zo gaan al vele jaren de geruchten, sleutelt in het diepste geheim aan talloze neergestorte vliegende schotels. Het Amerikaanse Congres lijkt ze ineens weer serieus te nemen.
 • Pleidooi voor redelijk denken door Pieter Drenth
  De Duitse psycholoog Gerd Gigerenzer raadt ons aan meer te vertrouwen op onze intuïtie. Hij heeft de tijdgeest mee. Toch is het een onbetrouwbaar advies — vertrouwt hij te veel op zijn intuïtie?
 • Een schat aan informatie voor de beginnende skepticus door Jan Willem Nienhuys
  Boekbespreking van: Mind, make-believe and medicine: exploring the divide between science and wishful thinking van Richard Rasker.
 • Ype en Ionica zijn skeptisch
Volgend nummer
Vorig nummer

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis