Stop de persen 2001

[Nieuwskroniek uit Skepter door Jan Willem Nienhuys – index]

20 december 2001. Padre Pio is allang heilig verklaard door de toeristenindustrie (meer dan zeven miljoen pelgrims per jaar), maar de paus gaat dat nu ook doen; ook de oprichter van de organisatie Opus Dei, Escrivá de Balaguer moet heilig verklaard worden. (Trouw 20 december, 9 januari, de Volkskrant 24 december.)

19 december 2001. Chiropractor Blackman uit Oosterbeek heeft een machine gekocht van universeel genie Bill Nelson. Het is een bioresonantietoestel (een Quantum Biofeedback QXCI) dat 8000 energiebeelden en onderbewuste emoties in een paar minuten uit de patiënt haalt, die overigens van moment tot moment kunnen veranderen. De QXCI speelt ook nog in samenwerking met de therapeut in op de patiënten (en op hun portemonnee, vermoedt SdP). Ziektes worden al gevonden voor ze zich voordoen. (Hoog en Laag.)

15 december 2001. NRC Handelsblad interviewt hobbyfotograaf en ex-goeroe van Facta Hans van Oordt (zie 28 augustus 2001). Hans vertelt fantastische verhalen over zichzelf. Een week later schetsen de ouders van een van de meisjes hoe Van O. geleidelijkaan steeds verder ging met hun dochter. Uiteindelijk deden ze na klachten (`Hans zit aan me’) aangifte tegen de `machtige professor met zoveel connecties in de beroemde wereld’.

14 december 2001. De Arnhemse cardioloog Pim van Lommel schrijft in deLancet over 344 patiënten die klinisch dood waren na een hartaanval. Bijna een vijfde had een soort bijnadoodervaring.

12 december 2001. Nieuwe Revu gaat nog eens op bezoek bij Jomanda. Ze beweert met een internist samen te werken. Het boekje dat Jomanda over haar gesprekken met Sylvia Millecam (zie 27 oktober 2001) wil uitbrengen bestaat al, 8 pagina’s op agendaformaat. De essentie van Millecam was dat ze iets had met het getal 10. Dat was de weg van haar ziel. Jomanda vindt dat lijden mooi kan zijn. Enige tijd later zegt de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) dat het vooronderzoek geen strafbare daden van Jomanda heeft opgeleverd. Er wordt verder gezocht.

11 december 2001. Adelbert Nelissen (zie 4 september 2001) staat terecht. Hij ontkent alles. Hij liet de mensen altijd vrij, zegt hij. Hij probeert zich eruit te kletsen met huwelijksproblemen van de overleden vrouwen en een verward verhaal over ontstaan, diagnose en behandeling van kanker. Hij klaagt ook dat hij door de publiciteit bijna failliet is gegaan. Helaas is er dus nog niet genoeg publiciteit geweest. Uiteindelijk wordt het een boete van 2269 euro en 6 maanden voorwaardelijk (niet meer, want N. was al genoeg gestraft door de publiciteit). Toen José Krijnen (Van Duijns echtgenote) zich hevig bloedend bij Nelissen meldde, had hij haar subiet naar de dokter moeten sturen in plaats van een condiment geven, vindt de rechter. De werkelijke boosdoener is natuurlijk Kushi, die in zijn boeken zegt dat kanker goed te behandelen is met macrobiotiek. Nelissen gaat in beroep.

8 december 2001. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft bezwaar gemaakt tegen de Memo Formule van Numico. Er zit huperazine in, en het is dus niet zomaar een voedingssuplement. De Inspectie geeft de VtdK gelijk. (de Volkskrant.)

7 december 2001. De logica van het recht is een andere dan die van de natuurwetenschappen. Kinderleidster Bianca K. (26) uit Hoofddorp was elf keer even alleen geweest met zes verschillende baby’s in twee verschillende crèches, toen de hummeltjes verstikkingsverschijnselen vertoonden die zich normaal slechts uiterst zelden voordoen. Maar ze werd nooit betrapt, en de rechter sprak haar vrij, waarna ze onmiddellijk 22.689 euro schadevergoeding eiste. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep. (NRC Handelsblad 7, 18, 21 december.)

6 december 2001. De Rotterdamse imam El-Moumni (zie 3 mei 2001) wordt strafrechtelijk vervolgd wegens zijn uitspraken over de schadelijkheid van homoseksualiteit. Zijn advocaat vindt dat de vrijheid van godsdienst (`uitleg van religieuze geschriften’) aangetast wordt. (Trouw.)

6 december. Minister Borst bezwijkt voor de politieke druk van VVD en CDA en geeft de homeopathische zelfzorgmiddeltjes tot na de verkiezingen uitstel. Alles met homeopathische termen op de verpakking mag voorlopig op het schap blijven, als de tekst op de verpakking maar precies hetzelfde claimt als een voor 5 juni 2001 ingediende registratieaanvraag. Ex-homeopathische producten kunnen wel als `gezondheidsproduct’ verkocht worden, maar dan moet elke gezondheidsclaim in een reclame-uiting door twee externe wetenschappelijke publicaties zijn ondersteund.

4 december 2001. Journalistieke reclame voor de Holistische Kliniek voor Dieren, waar Eric van de Laarakker paarden met Lecherantennes, acupunctuur, homeopathie en dergelijke behandelt. Erik wekt de indruk dat zijn trukendoos academische status heeft maar een professor in de diergeneeskunde zet dat recht. (Utrechts Nieuwsblad 3, 15 december.)

1 december 2001. Volgens wetenschappers van de Europese Unie zijn mobiele telefoons en bijbehorende zenders ongevaarlijk. Twee maanden later zegt de Gezondheidsraad hetzelfde. (Eindhovens Dagblad.)

1 december 2001. Vraag 15 van de achtste Wetenschapsquiz stelt dat astrologie geen wetenschap is en vraagt wat bij dit oordeel de doorslag geeft (niet: welke van de volgende drie het zwaarst weegt). Heeft astrologie onzichtbare krachten (a), is ze ontoetsbaar (b), of kletsen de astrologen zich overal uit (c)? NWO hanteert (c) als demarcatiecriterium en vindt (b) niet goed op grond van de Astroproef van Skepsis. Het goede antwoord is natuurlijk (d): bij toetsen valt de astrologie telkens maar weer door de mand.

30 november 2001. In Gent voerde de gerechtspsychiater een verkracht meisje dronken en hypnotiseerde haar, om haar state related memory te stimuleren. (De Morgen 30 november, Het Laatste Nieuws 1 december.)

29 november 2001. Het antroposofenblad Jonas kijkt of 11/9 in de sterren te zien was. Ja dus. De lezer wordt gewaarschuwd dat met name Hawaii na kerst groot risico loopt in verband met de stand van Mars. Zijn we nu door het oog van de naald gekropen?

28 november 2001. Frans Rutten (zie 29 september 2001 en Skepter, september 2001) wil via de rechter bisschop Simonis dwingen te vertellen hoe het staat met de uitvoering van de besluiten van de bisschoppensynode in 1980 te Rome. Die synode was bedoeld om de Nederlandse kerk roomser te maken. Rutten denkt dat de richtlijnen met voeten getreden worden (is ook zo, er zijn te weinig priesters). Op 4 december komt de zaak voor. De advocaat van de bisschop schildert hem als querulant af. Het Instituut voor Interkerkelijke Informatie (IKI) gooit hem uit het bestuur. Rutten verliest.

24 november 2001. Het Europarlement werkt aan een wet die regelt wat je wel en niet in een voedingssupplement mag stoppen, ook al omdat de regels binnen Europa sterk verschillen. Orthomoleculair voorman Ruud Nieuwenhuis vindt het maar niks. (de Volkskrant.)

20 november 2001. Ger Lodewick (zie Skepter, juni 1999) ziet nog steeds niets in orgaandonatie. Hij vindt dat de vraag of je orgaandonor wil worden niet rationeel te beantwoorden is, omdat niemand weet of je wel echt dood bent als de dokter het zegt. Bovendien vindt hij orgaandonatie in strijd met de grondwettelijke onaantastbaarheid van het lichaam. (Trouw 20, 23 november.)

17 november 2001. Twee artsen schrijven in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat bevolkingsonderzoek naar borstkanker zinloos is. Ze citeren een nieuwe Deense meta-analyse van een maand eerder (hoe `beter’ onderzoek, hoe minder effect). Er is wel minder sterfte aan borstkanker, maar of die door betere behandelmethoden komt of door de screening, of doordat vrouwer alerter zijn gewonden is niet zo duidelijk. Hoe worden trouwens vrouwen geteld die aan uitzaaiingen overlijden, lang na een operatie? De effecten lijken al een stuk kleiner wanneer je kijkt of de totale kankersterfte wel omlaag gaat, maar of dat nou de goeie methode is? Kankerbestrijding/KWF wil onderzoek. (de Volkskrant 17 november, Eindhovens Dagblad 23 november, Trouw 24 november.)

17 november 2001. Voormalig RTL4-weerman en tornadojager Reinier van den Berg schreeft een boek (In hoger sferen) over weer en religie. Sinds zijn bezoek aan de VS in 1996 is hij dagelijks met het christelijk geloof bezig. Volgens Privé had hij in zijn nieuwe geloof eerst nog wat problemen met het darwinisme. Maar Reinier heeft zich uit dit probleem gekletst: `Ik geloof dat God ondanks de evolutietheorie zélf aan het weer heeft gewerkt.’ Raadselachtig, want het weer heeft heel weinig met evolutie te maken.

15 november 2001. De soap van het klooster in Vlodrop gaat door (zie 14 september 2001). De gemeente Roerdalen geeft een nieuwe sloopvergunning af, en de Maharishi hoeft niet te repareren. (NRC Handelsblad.)

14 november 2001. Het Nigeriaanse Platform Nederland signaleert een kwart meer Nigeriaanse prostitués, en herhaalt dat deze met voodoorituelen in hun beroep gevangen gehouden worden (zie 10 januari 2000). (Trouw.)

14 november 2001. De Belgische Familie-actrice Vicky Versavel (27) had een tumor in de rug, die na operatieve verwijdering uitgezaaid bleek. Volgens Vicky was de tumor ontstaan door verkeerde voeding, en daar gaat ze uitsluitend wat alternatiefs (homeopathie, dieet) aan doen. Ze schrijft een opgewekt dagboek in de Vlaamse Story en verkoopt ook spiraalvormige hangers.

10 november 2001. Fotomodel Karen Mulder (32) uit Vlaardingen heeft een inzinking gehad. Behalve een verkrachting door `een gekroond hoofd in Monaco’, zou ze op de leeftijd van twee jaar door haar vader zijn gehypnotiseerd en verkracht. Het lijkt erop alsof Mulder ernstig ziek is. (Utrechts Nieuwsblad.)

7 november 2001. De wet-Colla die in België de alternatieve geneeskunde had moeten regelen is zo gecompliceerd gemaakt dat ze een obstakel is geworden. Opperhomeopaat van Wassenhoven wil onderzoek doen. Het werd tijd, na 200 jaar. (Knack.)

3 november 2001. Joke en Ko Lankestein uit Utrecht spelen heksje en hebben er zelfs een paar boeken over geschreven. Het laatste is getiteld Heksen komen van de maan. Ko is afgestudeerd psycholoog en ambtenaar op het ministerie van Landbouw. Hun occulte activiteiten beperken zich tot het opbeuren van de buurvrouw en/of haar kat zindelijk maken, en de verkoop van orakelspullen en zwarte spiegels. (Utrechts Nieuwsblad.)

1 november 2001. Prinses Irene opent het Lippe-Biesterfeld NatuurCollege in Bilthoven. Gevorderden (topmanagers en politici) krijgen van Irene zelf les, op haar landgoed in Zuid-Afrika. (Utrechts Nieuwsblad.)

31 oktober 2001. Het Openbaar Ministerie in Dordrecht wil de Efraïmsekte gaan onderzoeken (zie 27 oktober 2001). Een maand later stopt Justitie alweer met onderzoeken, en begin januari besluit ze niet te gaan vervolgen.

29 oktober 2001. Sekteleider Amdi Petersen van de Deense Tvindbeweging verdween 22 jaar geleden. Hij woont in een miljonairsparadijs. Sekteleraren moeten grote bedragen afstaan aan de beweging. Nu weten wat ermee gebeurt. (Utrechts Nieuwsblad, Provinciale Zeeuwse Courant, Eindhovens Dagblad.)

27 oktober 2001. Melissa (15) uit Borne spijbelt omdat het einde der tijden aanstaande is. Ze is lid van het Efraïm Genootschap. Op aandringen van de leerplichtambtenaar gaat ze toch maar weer naar school.

27 oktober 2001. Jomanda wil postume gesprekken met Millecam uitgeven. De familie vindt het goed, liegt ze. Een gezondheidsreisbureau wil ook munt uit Millecam slaan. Die zou ‘ongezond’ geleefd hebben. Het reisbureau heeft nog het fatsoen de desbetreffende folder weer in te trekken.

26 oktober 2001. Marnix ten Kortenaar (schaatser en promovendus fysische chemie) wil Geller als mental coach, en dan tegelijk wetenschappelijk onderzoek doen naar telepathische vermogens van de hersenen. Geller zal wel blij zijn met academische interesse. (Eindhovens Dagblad 26 oktober, Utrechts Nieuwsblad 27 oktober.)

25 oktober 2001. De NCRV biedt de stervende dominee Broere schoorvoetend excuses en advocatenkosten aan voor de incest-‘documentaire’ van Verheul (zie 6 juni 2001). Op 8 november zegt het OM dat ze de NCRV gaan vervolgen wegens smaad inzake Kok.

23 oktober 2001. De Nigeriaanse genezer Ndifon komt weer langs in Valkenswaard bij de Volle Evangelie Gemeente, en een weduwe van een patiënt die in mei door deze evangelist ‘genezen’ zou zijn beklaagt zich dat Ndifon met die genezing reclame maakte. (Eindhovens Dagblad 10 mei, 23 oktober, 25 oktober.)

17 oktober 2001. In Nulde en Londen zijn kinderrompjes in het water gevonden. De Londense politie gelooft dat het misschien zwarte magie is. De politie in Nederland gelooft niet in zwarte magie, dat is bekend (zie Skepter, september 2001). (Provinciale Zeeuwse Courant 17 oktober, de Volkskrant 18 oktober.)

13 oktober 2001. De waterproef van Piet Borst voor Jomanda (zie 10 augustus 2000) zal wel niet doorgaan, bij gebrek aan medewerking van Jomanda. Borst vindt zo’n proef hoe dan ook riskant: je kunt je weddenschap per ongeluk verliezen, en daar staat niets tegenover. (NRC Handelsblad 13, 20 oktober, 10 november.)

12 oktober 2001. De Nederlandse kwakzalver-tandartsen onder leiding van Fred Neelissen noemen zich biologische tandarts. NRC Handelsblad belicht deze club tamelijk kritiekloos, maar drukt een kritische lezersbrief toch prominent af. (12, 18 oktober.)

11 oktober 2001. Massahysterie in de wijk Langerak. Een complex van twee basisscholen en een kinderopvang staan zowat onder een hoogspanningslijn. (Utrechts Nieuwsblad 11, 12 oktober.)

6 oktober 2001. De obligate IgNobelprijzen vallen wat tegen. John Keogh kreeg in Australië een heus patent op de uitvinding van het wiel. (NRC Handelsblad.)

3 oktober 2001. Jomanda wil zich in het leegstaande Oblatenklooster Ravensbosch te Valkenburg vestigen. In een blauwe jurk misje spelen in een echte kerk, dat lijkt haar wel wat. Burgemeester Nuytens vindt het maar niks. (de Volkskrant 3 oktober, NRC Handelsblad 6 oktober, Utrechts Nieuwsblad 27 oktober.)

3 oktober 2001. Alweer onderwijskundig nieuws uit Emmen. Aschwin Kevenaar (8) is best wel slim, maar heeft vier basisscholen versleten en zit nu 60 km ver weg op een internationale school. Mamma wil 70 mille ‘s jaars taxikosten vergoed hebben, maar de rechter vindt dat niet goed. (NRC Handelsblad 3, 11, 12 oktober.)

2 oktober 2001. Het Katholiek Nieuwsblad moet elk jaar bij zijn 12.000 abonnees bedelen om extra geld om de krant op de been te houden, maar nu pakken ze het anders aan: er wordt ook een noveen gehouden: negen dagen lang eenmaal daags collectief een tientje van de rozenkrans bidden. (Eindhovens Dagblad 2 oktober, Utrechts Nieuwsblad 5 oktober.)

2 oktober 2001. Met ‘kruiden’ weet je nooit waar je aan toe bent. In sterrenmixthee zit wat Chinese steranijs (Illicium verum Hooker), maar bij Hetger Natuurlijk hadden ze er Illicium religiosum Siebold (=Illicium anisatum L., Japanse steranijs) ingedaan, wat hallucinaties en erger veroorzaakt. (Kinderen kunnen er dood van gaan; in Nederland zijn er in 1880 nog ongelukken mee gebeurd.) Enkele tientallen mensen werden ziek, en een echtpaar belandde zelfs op de intensive care.

29 september 2001. Frans Rutten (zie Skepter, september 2001 en Parariteiten, juni 2001) verwacht voor heden een grote gewetensverlichting. Later laat hij weten dat hij zich vergist had, en dat de duivel hem via een handlanger misleid had over een nooit afgekondigd Mariadogma. (Trouw 29 september,Utrechts Nieuwsblad 19 oktober.)

24 september 2001. Kwakzalver-arts Broekhuyse (61, lange wachtlijsten) stopt. Hij is aangeslagen door de commotie rond Millecam. Daar helpen zijn eigen pillen niet tegen. In 1996 was hij al een half jaar geschorst geweest omdat hij met de Vegatest (een soort elektroacupunctuur) bij twee patiënten een niet-bestaande hersentumor had ‘gevonden’. (Utrechts Nieuwsblad 24 september, Eindhovens Dagblad 25 september, De Telegraaf 29 september.)

19 september 2001. Sociaal-psycholoog J. Furer promoveert in Nijmegen op de ontdekking dat vooral hoogopgeleide stedelingen erg in de weer zijn met ‘gezond leven’, zonder dat dit tot minder medische consumptie leidt, integendeel. (NRC Handelsblad, 14 september.)

14 september 2001. De Maharishi (83) mag van de Raad van State het Sankt-Ludwigklooster niet slopen (zie ook 20 september 2000). Maar ze deden alsof ze ‘sloopvergunning vernietigd’ niet begrepen, en binnen een uur lag de halve gevel al in puin. Justitie stelt een strafrechtelijk onderzoek in. De gemeente wil – op instructie van hogerhand – Maharishi dwingen alles te repareren. Maar twee maanden later geeft de gemeente toch een nieuwe sloopvergunning af, ze vinden repareren zinloos. (de Volkskrant 14 september, 2 oktober, Trouw 14 september, NRC Handelsblad 14, 22 september, 23 oktober, 15 november.)

8 september 2001. Trouw start een zaterdagse artikelserie van Joep Engels en Mark Traa, getiteld Prut & Pseudo. Aan de orde komen Therapeutic Touch, Marsleven, een helderziende, een haargroeimiddel, complotdenken, Creutzfeldt-Jakobangst, miltvuur, flutcursussen en nog veel meer. Warm aanbevolen.

8 september 2001. Waar werd het orakel van Delphi nu zo licht van in het hoofd? Geofysicus Jelle de Boer (Wesleyan University) denkt dat het etheen was. (NRC Handelsblad.)

8 september 2001. Jomanda gaat weer uitzenden, ditmaal bij Radio 192 van Michiel Bakker. Bakker begrijpt niet waar iedereen zich druk over maakt. Jomanda was toch niet de enige die Millecam vertelde dat ze geen kanker had? (Trouw.)

6 september 2001. Advocaat Dingemans uit Ulvenhout wil Jomanda strafrechtelijk (art. 96 wet-BIG) laten vervolgen voor adviezen zoals aan Millecam. De Inspectie Gezondheidszorg gaat ook onderzoek doen naar alternatieve genezers in het algemeen. Jomanda blij, want nu wordt het kaf van het koren gescheiden. (NRC Handelsblad 6, 18 september, Provinciale Zeeuwse Courant 6 september, de Volkskrant 18, 20 september, Eindhovens Dagblad, Utrechts Nieuwsblad, 18 september.)

4 september 2001. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft het gerechtelijk vooronderzoek tegen macrobioot Adelbert Nelissen van het Kushi Instituut (zie 1 maart 2000 en Skepter, september 1998) afgerond; later wordt hij gedagvaard om 11 december te verschijnen. (Trouw, Het Parool 4 september, de Volkskrant 5 september.)

30 augustus 2001. Wijlen ‘moeder Teresa’ heeft haar eerste wonder binnen. Op de verjaardag van haar dood (5 september 1997) zou een ernstige zieke Indiër (30, tumor, tbc) letterlijk van de ene dag op de andere genezen zijn na contact met een Teresamedaillon. Ook wordt bekend dat moeder Teresa eens in het ziekenhuis lag met hartklachten, toen onrustig sliep en haar infuus lostrok, wat op bevel van de plaatselijke bisschop verholpen werd met een duiveluitdrijving. (Utrechts Nieuwsblad 4, 6 september, Eindhovens Dagblad 4 september, de Volkskrant,Trouw 10 september.)

28 augustus 2001. In Valkenswaard en in Aarle-Rixtel (boven Helmond) worden vliegende gloeipunten gezien. IJverige weerman Johan Verschuuren telefoneert een dag in het rond en concludeert dat het om Thaise ballonnen gaat. (Eindhovens Dagblad.)

28 augustus 2001. Hans van O. (veroordeeld voor ontucht en kinderpornobezit, zie 7 december 2000, 14 april 2001 en 8 juni 2001) is weer terug bij zijn stichting Facta voor hoogbegaafden. Hij mag er geen les geven, alsof dat veel uitmaakt in het kleine pand van Facta. Overigens vernam SdP dat Hans die zich afficheert als wiskundeleraar en zich doctor noemt, slechts de lagere school met goed gevolg heeft voltooid, en dat hij zijn titel per post in Engeland besteld heeft bij een van de tientallen fopinstituten die zulke ‘eredoctoraten’ voor een habbekrats verkopen.

27 augustus 2001. Volgens The Times wilt de Britse overheid toeristen waarschuwen voor Sai Baba. Niet alleen vergrijpt deze zich aan adorerende jongens en mannen (zie Parariteiten, maart 2001), maar ook hebben drie volgelingen zich recent van het leven beroofd. (Trouw, 28 augustus.)

23 augustus 2001. De Madonnina de Civitavecchia is sinds 1995 een pelgrimsdoel (zie Skepter, juni 1995). Een replica in de tuin van elektricien Fabio Gregori waar het allemaal begon, vertoont een nieuw wonder. In plaats van tranen produceert het een heerlijke geur (scheerzeep met wierook, meldt Aart Heering). Fabio zegt dat dit wonder waarschuwt tegen het homohuwelijk. Hij kan het weten. (Algemeen Dagblad.)

23 augustus 2001. In de Sint-Nicolaaskerk in Brouwershaven komt de Slinger van Foucault die eerder in de Grote Kerk van Veere hing. De stadsraad vindt dat de slinger zich in oost-westrichting hoort te bewegen. Jammer voor de democratie, maar elke Foucaultslinger te Brouwershaven maakt in 15 uur en 17 minuten een volle halve draai. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

20 augustus 2001. Sir Fred Hoyle (1915) overlijdt. Hij probeerde ooit tevergeefs de oerexplosietheorie belachelijk te maken met de naam ‘big bang’. Hoyle, die ontdekte hoe sterren koolstof uit helium kunnen maken was een origineel en onconventioneel wetenschapper. (de Volkskrant 23 augustus, Trouw 24 augustus.)

20 augustus 2001. Over het overlijden van Sylvia Millecam berichtte Parariteiten in september al.

17 augustus 2001. Over Ratelbands mislukte vuurloopfestijn in Leiden berichtte Parariteiten van september al.

15 augustus 2001. Mysterieuze lichten (Belgische ballonvaarders?) boven de Westerschelde. Nuchtere weerman Tjerk Westerterp houdt het op UFO’s. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

15 augustus 2001. De Nederlandse graancirkelonderzoekers hebben het maar druk. Een week geleden ontstond er nabij Stadskanaal op het veldje van boer Adams een negende cirkel in een formatie van acht, terwijl Eltjo Haselhoff en Robert Boerman erbij stonden. Het was geen kwestie van zich vertellen, want de cirkel voelde nog warm aan. ‘Helderzienden’ hadden het duo al verklapt dat er bij Adams iets te gebeuren stond. Het nieuws haalde zelfs de radio in de VS. SdP’s eigen helderziende zegt dat iemand in Groningen zich een kriek lacht. (Nieuwsblad van het Noorden 15, 17 augustus.)

10 augustus 2001. Stamcelonderzoek in de VS met overheidsgeld wordt aan banden gelegd. In discussies hierover trekken o.m. de Raëlianen de aandacht. Die krijgen geen overheidsgeld en doen geen onderzoek. Het lab van hun firma Clonaid is lokaal 210 in een oude school in Nitro nabij Charleston (West Virginia). Vader Hunt van het te klonen dode jongetje vindt ‘bisschop’ Brigitte Boisselier publiciteitsgeil. Zie ook 4 juli 2001, 12 oktober 2000 en Skepter, maart 2001. (NRC Handelsblad 10, 16 augustus, Trouw 11 augustus.)

6 augustus 2001. Een spiritueel vakantiekamp (yoga, tarot, astrologie) in Lierneux in de Ardennen zag er zo professioneel uit (mobiele toiletten en caravans) dat de plaatselijke gendarmes er een illegale camping in zagen en krachtig ingrepen. (de Volkskrant, Utrechts Nieuwsblad, Eindhovens Dagblad.)

31 juli 2001. De eerste UFO van het seizoen hing boven Wormerveer. Hij zat volgens de politie aan een touw. Het was dus een ballon of vlieger, want buitenaardsen mogen dan wel onbenullige lichtjes maken, maar ze doen niet aan touwen. (Het Parool 31 juli, Utrechts Nieuwsblad 31 juli, 1 augustus.)

30 juli 2001. Op de valreep van de maand nog wat bidberichten. De Sint-Annaviering duurt van haar naamdag (26 juli) tot en met zondag 29 juli. De heilige Anna (grootmoeder van Jezus) helpt vrouwen eerst aan de man, en daarna aan kinderen. En aan de voet van de Etna wordt gebeden voor een lavastop. (de Volkskrant, Trouw.)

21 juli 2001. De Scheveningse Bosjes worden veilig gemaakt door congresgangers die onder leiding van Irene van Lippe Biesterfeld in het kader van de workshop ‘Dialoog met de natuur’ bomen omhelzen. Zo’n bos wordt daar ook beter van, verklaart Irene tegen Vrij Nederland. Het interessante aan zo’n stukje dialoog is dat zo’n boom niks terugzegt, hij heeft geen oordeel. Net een computer dus, volgens SdP. Welk stukje van de hersenen zou er nou actief zijn in iemand die ‘de lichtheid en de humor van de bomen voelt’? En is liefde tot de naaste boom ook spiritualiteit? (Utrechts Nieuwsblad 23 juli, de Volkskrant 23 juli, Vrij Nederland 21 juli.)

21 juli 2001. En de BMJ publiceert een Utrechts onderzoek dat wederom de verhoogde trombosekans van de derdegeneratiepil bevestigt (zie ook Skepter, maart 2000). (Trouw.)

21 juli 2001. De natuurkundige en theoloog Willem B. Drees (die nog op het jubileumcongres van Skepsis sprak) wordt per 1 september hoogleraar in de godsdienstwijsbegeerte en ethiek te Leiden. (NRC Handelsblad.)

20 juli 2001. Op dezelfde dag bericht het programma Opgelicht! over de grootspraak van de Surinaams-Hindoestaanse politica Tarapatie Oedayraj Singh Varma. Ze had niet-bestaande miljoenen beloofd aan een instelling in India en had iedereen verteld dat ze aan kanker leed en de zomer niet zou halen. Later bleek het om een verwaarloosde suikerziekte te gaan. Ook kwam aan het licht dat ze aan lang verwaarloosde opschepperij leed.

20 juli 2001. Nu even heel wat anders. De Nederlandse kwaliteitskranten berichtten eensgezind over een stomerij waaruit ‘chloor’ ontsnapte. Het bleek niet het gevreesde geelgroene corrosieve gas te zijn (wat beslist niet gebruikt wordt om kleding te reinigen), maar perchloorethyleen, oftewel per, dat net zoveel met chloor te maken heeft als keukenzout, pvc of tri. En net zoveel als de zon met zondag.

13 juli 2001. De klinisch psycholoog en psychiater gaan de taken overnemen van de psychotherapeut. Na 2002 komen er geen nieuwe psychotherapeuten meer bij. (NRC Handelsblad, Trouw; de Volkskrant 21 juli.)

12 juli 2001. Een massahysterie (heksenjacht) in het noordoosten van Congo kost meer dan 800 en misschien wel 4000 mensen het leven. De vermeende heksen zouden verantwoordelijk zijn voor kindersterfte door ondervoeding en allerhande moorden. (de Volkskrant, Provinciale Zeeuwse Courant 12 juli, Trouw 31 juli.)

10 juli 2001. Aveline Kushi, ‘moeder’ van de macrobiotiek, stierf op 78-jarige leeftijd aan de baarmoederhalskanker die zich negen jaar eerder had geopenbaard. Ze had zich voor deze ziekte laten bestralen in een gewoon ziekenhuis. De macrobiotiek kwam in Nederland in opspraak door Roel van Duijns vrouw. Die geloofde in de macrobiotiek. Onder aanmoediging van goeroe Adelbert Nelissen weigerde ze reguliere behandeling voor precies dezelfde klacht (een kleine operatie). Pas toen het te laat was liet ze zich bestralen, maar weigerde chemotherapie. (Trouw, NRC Handelsblad, Utrechts Nieuwsblad.)

4 juli 2001. De Amerikaanse FDA verbiedt de kloonpogingen van de Raëlianen. Die willen ergens anders doorgaan. (de Volkskrant 4 juli, Het Parool 11 juli.)

30 juni 2001. In Balkbrug, in een tbs-centrum voor zedenmisdadigers zit een psycholoog die gelooft in leugendetectors. Die wil-ie in navolging van Amerikanen en Britten gaan gebruiken om te kijken of de behandeling al opschiet. (NRC Handelsblad 30 juni, Trouw 2 juli.)

29 juni 2001. En hersenonderzoeker prof. Dick Swaab denkt (onder meer op grond van proeven met vliegjes) dat je door sporten niet langer leeft, in reactie op plannen van de Nederlandse overheid om de burgers meer (zelf) te laten bewegen. Arts-fysioloog prof. Harm Kuipers vindt drie miljoen sportblessures per jaar en specifieke klachten van topsporters niet opwegen tegen de gezondheidswinst van sporten. (de Volkskrant 23 juni, Trouw 29 juni, 3 juli.)

29 juni 2001. Het bmj meldt, in de woorden van Trouw, dat het verschil tussen fysiotherapie en acupunctuur voor chronische nekpijn ongeveer dat van lucht versus gebakken lucht is.

26 juni 2001. De Haagse rechtbank behandelt een zedenzaak waarin een Surinaams-Hindoestaans meisje (16) beweert te zijn betoverd door een Sikh (18). De jongen wordt veroordeeld. Zie verder elders in dit nummer. (NRC Handelsblad26 juni, 10 juli.)

25 juni 2001. Waar er al niet voor gebeden wordt. Eerst de euro, nu onweer (in Kiev). (NRC Handelsblad.)

23 juni 2001. Wie discalculie heeft kan minder goed rekenen dan 98 percent van de rest van de mensen. Staatssecretaris Karin Adelmund wil lijders aan wat een nieuwe modeziekte heet niet tegemoet komen bij het eindexamen wiskunde op havo en vwo. (de Volkskrant 23 juni, NRC Handelsblad 27, 30 juni.)

21 juni 2001. Bert Dorenbos richt een platform op tegen het occulte, zoals spannende kinderboeken. Op 26 juni besluit hij een conferentie over drugs en occultisme. Dan wil hij een 10 meter hoge ‘droom van Nebukadnezar’ met lemen voeten (en gouden hoofd) op de Grote Markt in Groningen onthullen. Dat zal ze leren, die occultisten. (Trouw 21 juni, NRC Handelsblad 29 juni.)

15 juni 2001. Science bericht dat veel vitamine C misschien niet zo best is: net als andere antioxidanten bevordert het schade aan het DNA. Bij viermaal de dagelijkse dosis treedt dit effect (in het lab) al duidelijk op. (Trouw 15 juni, Vrij Nederland 30 juni.)

14 juni 2001. Historicus Ton van Schaik wordt wegens onloyaliteit ontslagen als docent kerkgeschiedenis bij de priesteropleiding Bovendonk in Hoeven. Hij had in augustus 1999 Eijks collegedictaten geopenbaard. (Trouw 14, 15, 19 juni.)

9 juni 2001. Columnist Huub Schellekens heeft eens gekeken of homeopathie bij dieren werkt. Nee dus, afgaande op honderden wetenschappelijke onderzoeken (meestal zonder controlegroepen). Dieren met homeopathie behandelen is dus erg, want die kunnen niet zelf kiezen. Het leverde hem bijval van skeptici op, maar de homeopaten voelden zich in het kruis getast. (de Volkskrant.)

8 juni 2001. De familie Broere eist behalve eerherstel ook schadevergoeding van de NCRV. Zie ook 6 februari. Begin augustus moet Thom Verheul in Arnhem voor de rechter komen. (Trouw 8 juni, NRC Handelsblad 31 juli.)

8 juni 2001. De ex-voorzitter van Facta en het Openbaar Ministerie gaan beide in hoger beroep (zie 14 april). (Trouw.)

7 juni 2001. Het jonge blad AVÉ, Nieuwsbrief voor Actuele Verschijningen is uitgegeven door de Stichting vaak van pastoor Rudo Franken uit Roggel. AVÉhaalde in het eerste nummer vernietigend uit naar het ‘onvoorstelbare bedrog’ van Medjugorje. Franken is fan van Lourdes maar schreef twee jaar geleden al een kritisch boekje over Medjugorje. In nummer twee van zijn blad staan nu vijf pagina’s voornamelijk woedende brieven en worden de omstreden Mariaverschijningen aan juffrouw Ida Peerdeman (Amsterdam, 1945) besproken. (Trouw.)

2 juni 2001. Twee Deense onderzoekers twijfelen in het New England Journal of Medicine aan het bestaan van het placebo-effect. Foppillen doen niet zoveel vergeleken met niksdoen, althans niet in studies waar dat met elkaar vergeleken is. (de Volkskrant 2, 6 juni.)

30 mei 2001. De Truster zou gelieg aan de stem kunnen horen. Het apparaat is ontwikkeld door de Israëliër Albert Lieberman en wordt nu ook in Nederland verkocht. Erg overtuigend is het allemaal niet, temeer daar de ondeugdelijkheid van de methode al in 1979 is aangetoond. (Eindhovens Dagblad 30 mei, NRC Handelsblad 18, 23 juni.)

25 mei 2001. Hans Gerding van het Parapsychologisch Instituut gaat, tot vermaak van columnist Jan Mulder, een jaar na dato na of er bij de vuurwerkramp in Enschede ook voorschouw is geweest. (de Volkskrant 25, 26 mei.)

25 mei 2001. Christelijke jongeren halen maar een zeven min op een eenvoudige meerkeuzetest voor bijbelkennis van het blad Idea van de Evangelische Alliantie. Een op de drie lokaliseert het Onze Vader in de psalmen, en of Mozes nou voor of na de Babylonische gevangenschap komt weet maar de helft. (Trouw.)

19 mei 2001. De neuroloog H. G. staat voor de medische tuchtcommissie. Hij heeft onderzoeksresultaten verzonnen en misschien patiënten in gevaar gebracht. Hij wordt voor een jaar geschorst, maar voor het leven gebroken. Een strafzaak loopt nog. (NRC Handelsblad 21 mei, de Volkskrant 16 juni, Trouw 13 juli.)

19 mei 2001. God heeft Nederland veroordeeld te verdwijnen, zegt de Mexicaanse aartsbisschop en curieprelaat Javier Lozano. Alles eindigt daar in de dood. Vooral de wettelijke regelingen rond abortus, homoseksualiteit en euthanasie schijnen de god van Javier te hinderen. (Algemeen Dagblad.)

17 mei 2001. De ‘aapmens van New Delhi’ is een klassiek geval van massahysterie. De paniek begon al kleinschalig in april. Media en politie bliezen de zaak op door allerlei ‘getuigenverklaringen’ bloedserieus te nemen. (Provinciale Zeeuwse Courant 17 mei, NRC Handelsblad 21 mei, Fortean Times 148, 149.)

15 mei 2001. Evangelisch econoom Graham Leach denkt dat God tegen de euro is, want die staat voor centralistisch humanisme en afscheiding van de christelijke Amerikanen. De bijbel en dus God is meer geporteerd voor een kleinschalige economie. (Trouw.)

14 mei 2001. Newsweek wordt lyrisch over neurotheologie: met scans kijken waar de mystiekknobbel zit. Voor Kenneth Woodward is echte spiritualiteit in de eerste plaats naastenliefde. (Trouw 8 mei, Eindhovens Dagblad 15 mei.)

13 mei 2001. De Amerikaanse psychiater Robert Spitzer vertelt op een APA-congres te New Orleans dat hij met 200 voormalig homoseksuelen gesproken heeft – vrijwel allen uiterst religieus – vanwie ruim de helft zei thans redelijk hetero te functioneren. Slachtoffers van een religieuze cultuur waarin el-Moumni en Eijk nog als verlicht gelden? Op hetzelfde congres meldden zijn collega’s Shidlo en Schroeder een ‘succespercentage’ van 3 procent en een verprutst leven voor de rest die ‘t niet lukte om te turnen. (The Independent on Sunday, NRC Handelsblad 19 mei.)

12 mei 2001. De antroposofen, in jaarvergadering bijeen te Driebergen, keurenAntroposofie en het vraagstuk van de rassen (zie Skepter, juni 2000, en zie 27 maart 2001) goed. Moties die het eindrapport nog te beledigend vinden en dan ook een vervolgstudie eisen worden niet eens inhoudelijk besproken. SdP stelt bij dezen voor om de 89.000 pagina’s van de Gesamtausgabe na te vlooien op gewone (natuurwetenschappelijke, medische, historische, enzovoorts) onzin. (Utrechts Nieuwsblad 11 mei, Trouw 13 mei.)

11 mei 2001. De Franse politicus André Malraux (1901-1976) blijkt een fantast te zijn geweest. Dat zegt biograaf Olivier Todd. (NRC Handelsblad.)

9 mei 2001. Op de VU opent predikante Lenie van Reijendam de lezingenreeks ‘Christendom voor dummies’. Ze roert ook het heikele punt aan van Gods almacht, en parafraseert Carmiggelt: ‘atheïsten hebben gelijk, maar de gelovigen weten waarom’. (Trouw 8, 26 mei, NRC Handelsblad 11 mei.)

5 mei 2001. Het piramidespel Orpithon was erg populair in gereformeerde kringen, en heeft daar zo’n 20 miljoen gulden buitgemaakt, tot in 1997 de bel knapte. Nu staat Orpithon voor de rechter. (Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant.)

3 mei 2001. De Rotterdamse imam sheik Khalil el-Moumni ventileert enige religieuze opvattingen in Nova over homoseksualiteit, die hij voor zowel besmettelijk als ongewenst aanziet. Later blijkt dat deze islamiet de daden van varkens nog hoger acht dan die van Nederlanders, omdat onder varkens de gewoonte van het homohuwelijk niet voorkomt. Een oer-Hollandse rel van Eijk-formaat (zie 17 juli 1999) was het gevolg.

2 mei 2001. Dominee Ten Kate traceerde in zijn proefschrift (van 26 april) het idee dat de monotheïstische god almachtig zou zijn. Dat idee ontkiemde in de Romeinse mythologie, maar kwam tussen 300 en 400 tot volle wasdom toen het christendom staatsgodsdienst werd, en werd vandaar in de joodse godsdienst overgenomen. (Eindhovens Dagblad.)

28 april 2001. De polio-aids theorie van Edward Hooper blijkt niet te kloppen. (de Volkskrant.)

26 april 2001. De minister van onderwijs in India, fysicus Joshi, wil vedische wiskunde en astrologie op de middelbare school invoeren, en in plaats van maatschappijleer: vaderlandsliefde en godsdienst. Premier Vajpayee ziet meer in Engels, informatica, en afschaffen van maatschappijleer en kunstzinnige vorming. Eind mei decreteert Joshi dat er hoger onderwijs in de astrologie moet komen, en kent daarvoor elk der 200 universiteiten 5 formatieplaatsen toe. (NRC Handelsblad26 april, The Times 28 mei.)

23 april 2001. De wereld wordt opgeschrikt door Denis Plunkett (70) die zijn volslagen onbekende British Flying Saucer Bureau sluit wegens gebrek aan meldingen.

19 april 2001. Kan de geur van jasmijn en pepermunt je alerter maken? Wel als je erin gelooft, maar dan werkt een fopmiddel even goed, vonden onderzoekers in München. (Daily Telegraph.).

14 april 2001. Ex-voorzitter van hoogbegaafdenclub Facta en oud-wiskundeleraar Hans van O. komt voor de rechter. Zie 7 december 2000. Volgens hem lag de ‘ontucht’ in de sfeer van naaktfoto’s in de sauna, en gelden er andere regels voor hoogbegaafden. Hij krijgt tien maanden. Facta is bijna failliet door de affaire. (de Volkskrant 14 april, NRC Handelsblad 14, 21 april, 1 juni.)

7 april 2001. Nog maar weer eens een goeie ouwerwetse ondergang van de wereld, komend decennium. Gods hand zal tegen de wereldbol tikken. Maria zal de straffende hand van haar Zoon niet kunnen tegenhouden. Aldus citeert voorzitter J. Leechburg Auwers van de rk Titus Brandsmastichting in De brandende lamp een Duitse zieneres. Toch nog goed dat men in die kringen al weet dat de aarde rond is. (Trouw.)

7 april 2001. Piet Borst licht toe waarom hij niet in acupunctuur gelooft. Twee positieve rapporten van gezaghebbende Britse en Amerikaanse medische organisaties zijn door gelovigen in elkaar gezet. (NRC Handelsblad.)

31 maart 2001. Onder het motto ‘Harry Potter speelt Pokémon’ organiseert L. Dorenbos van ‘Schreeuw om Leven’ een studiedag tegen occultisme. Ook wordt een occultistisch zakwoordenboek aangeboden, waarin yoga, wichelroedes en kabouters. (Eindhovens Dagblad 6 maart, Provinciale Zeeuwse Courant 29 maart, Trouw 30 maart, de Volkskrant 2 maart, 2 april.)

28 maart 2001. Bonatipatiënt Mars Dieks wil nog steeds geld van de verzekering, nu bij de Centrale Raad van Beroep. Zie 16 november 2001. (Eindhovens Dagblad.)

27 maart 2001. De mond- en klauwzeer epidemie is goed voor de omzet van beeltenissen van Sint Antonius-met-het-varken. Ook gewijd zand doet het goed. De Gereformeerden zien in MKZ een oproep tot bekering of iets dergelijks. (Eindhovens Dagblad 27 maart, 3 april, NRC Handelsblad 28 maart, 3 april, Utrechts Nieuwsblad29 maart, Trouw 30 maart.)

27 maart 2001. Het rommelt nog steeds bij de antroposofen. Een clubje dat het niet eens was met het racismerapport (zie Skepter, juni 2000) wil zich afsplitsen, maar dat verzandt. De antroposofen hebben ook een nieuw werkplan. (Trouw.)

26 maart 2001. De scientology-film Battle Field Earth (zie 31 mei 2000) krijgt 7 van de 8 te vergeven ‘Golden Raspberry Awards’ (Gouden Lipscheten), de prijs voor films van ongeëvenaarde wansmaak (de overgebleven ‘Razzy’ ging naar Madonna). In mei liggen enorme stapels Battle Field in de videotheken, geheel voor rekening en risico van de filmmaatschappij. (Eindhovens Dagblad 26 maart, NRC Handelsblad 28 maart.)

23 maart 2001. De Santo Daime Kerk staat voor de rechtbank in Amsterdam. Hun heilige ayahuascathee bevat dmt (zie ook 13 januari 2001.) De rechtbank wil na de zitting nog meer deskundigen horen en spreekt, na een interlocutoir vonnis op 3 april, uiteindelijk vrij. Zo’n klein beetje dmt, en dan nog onder gecontroleerde omstandigheden, dat mag. (Nieuwe Revu 21 maart, de Volkskrant, Trouw 24 maart.)

22 maart 2001. Weekblad Panorama (nummer 7) had ‘Vanessa’ (Cornelia Jacoba Breukhoven-Witteman) aan de kaak gesteld. Die runt een centrum dat verlepte dames bijwerkt met melkzuurinjecties (wat vaak complicaties zou geven). Connie boos naar de rechter. Ze kreeg bijna helemaal ongelijk. Panorama had echter níét een citaat uit een interview met een plastisch chirurg (‘Dit grenst aan criminaliteit’) op de omslag mogen zetten. Aldus de Amsterdamse rechtbank.

21 maart 2001. Een gevaarlijke kwakzalver kan nu alleen aangepakt worden als wettelijk bewezen is dat hij ernstige gezondheidsschade veroorzaakt heeft. Minister Borst wil een ‘Kushi-wetje’ maken waarin de praktijk van onverlaten op verdenking alleen al kan worden gesloten. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

21 maart 2001. Honki-Ponk wint ook het laatste kort geding van 7 maart. ZieSkepter, maart 2001. (Eindhovens Dagblad.)

21 maart 2001. De rooms-katholieke kerk snapt niks van seks. Dat leidt ertoe dat Afrikaanse en andere priesters vaak nonnen pakken (ook als die geen zin hebben) onder het voorwendsel: celibaat is ‘niet-huwen’, maar vaak om aids te ontlopen. Zie ook 15 maart. (NRC Handelsblad 21, 29 maart, Trouw 22 maart,Eindhovens Dagblad 30 maart.)

20 maart 2001. Het heet dat dagelijks een paar glazen cranberrysap blaasontstekingen tegengaat. De firma Ocean Spray had dat laten uitzoeken en in 1994 in JAMA gepubliceerd (met 153 vrouwen van tegen de tachtig). Op het oog een keurig onderzoek, maar nu blijkt dat toch wat te rammelen. (de Volkskrant.)

18 maart 2001. Een Britse zakenvrouw geeft een half miljoen pond om een universitaire opleiding astrologie mogelijk te maken. Aan de universiteit van Southampton profiteert debunker Chris Bagley al van het fonds. (The Independent on Sunday.)

17 maart 2001. Roddelblad Weekend meldt dat sfeermaakster en vriendin in R.J. Heijns Nieuwetijdswinkeltje in een psychiatrische inrichting zit.

16 maart 2001. Een Brits rapport steunt de theorie dat kinderleukemie een virale oorzaak kan hebben. In elk geval komt het duidelijk veel meer voor in geïsoleerde gemeenschappen waar plotseling veel bezoekers van ver weg komen, bijvoorbeeld op een plek waar een kerncentrale wordt gebouwd. (The Independent.)

15 maart 2001. In Zambia genas een 24-jarige seminarist van de ene dag op de andere van aids, na een visioen van de zalige Luigi Scropposi. Scropposi zal op 10 juni heilig verklaard worden. (de Volkskrant.)

15 maart 2001. Had Freud dan toch gelijk? Kun je opzettelijk vergeten? Naturepubliceert een onderzoek dat laat zien dat het antwoord is: ja, als het om doodsaaie neutrale dingen gaat. En dat was al bekend. (Trouw 16 maart, de Volkskrant 17 maart.)

10 maart 2001. De omstreden Italiaanse gynaecoloog Severino Antinori wil ook mensen gaan klonen. 600 paren (6000 volgens Trouw) hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Hij krijgt hulp van de Amerikaan Panos. De Italiaanse artsenorganisatie vindt het maar niks. (Trouw, Eindhovens Dagblad 10 maart, NRC Handelsblad 10, 13, 17 maart.)

10 maart 2001. Promovendus Jan Hoving vindt dat nekklachten iets beter (maar niet significant volgens SdP) overgaan door één behandeling per week van de manueel therapeut dan door twee behandelingen (ook per week) van de fysiotherapeut. Maar de eerste is wel goedkoper.

7 maart 2001. Nu zegt de Europese Commissie ook al dat verarmd uranium (zie Skepter, maart 2001) niet de oorzaak is van het Balkansyndroom. (Utrechts Nieuwsblad, NRC Handelsblad.)

4 maart 2001. Verwekken hoogspanningslijnen nou kanker? De Britse epidemioloog Richard Doll denkt op grond van een overzicht van de laatste vijf jaar onderzoek dat er een ‘zwak [statistisch] verband’ is. Voor de goede verstaander: niet meer dan wat bevooroordeeld onderzoek kan fabrieken. De ionisatietheorie van Henshaw (28 november 1999) komt weer op de proppen. (The Sunday Times 4 maart, Daily Telegraph 5 maart, Utrechts Nieuwsblad 6, 8 maart, de Volkskrant 10 maart.)

27 februari 2001. Jeroen Lutters wil de antroposofie schrappen uit de grondslagen van de Vrije Hogeschool Driebergen. Het curatorium schrapt hém echter. Zie Parariteiten. (Trouw, 27 februari, 13 april.)

20 februari 2001. Streepjescodepaniek in Rusland, naar aanleiding van de invoering van het individueel belastingnummer. De Orthodoxe Kerk besluit na uitvoerig debat dat de antichrist nog niet gekomen is. (Daily Telegraph 20 februari,de Volkskrant 5 maart.)

19 februari 2001. Douwe Bosga van het Parapsychologisch Instituut te Utrecht heeft per 1 februari genoeg van het chronisch geldgebrek van het PI, en wordt volgeling van de in België wonende en zingende Tibetaanse Lama Karta. Douwe verklaart dat paragnosten grote ego’s hebben, en daarom nooit iets samen klaar kunnen maken. (Trouw.)

15 februari 2001. Elektropaniek in Noord-Rome. De zenders van het Vaticaan daar zijn héél sterk. Maar niet de storingen van de elektronica, maar de angst voor kanker houdt de actiegroepen bezig. Een nieuwe Italiaanse wet tegen elektrosmog is volgens de Italiaanse minister van onderwijs, oncoloog Umberto Veronesi, puur massahysterie. (Utrechts Nieuwsblad 15 februari, 10 april, Trouw 9 maart.)

15 februari 2001. Uitspraak in het hoger beroep van de therapeut Rob van Rees uit Uitgeest (thans in Indonesië wonend). Het blijft acht maanden cel plus vijf jaar beroepsverbod voor ‘lichaamsgerichte therapie’ lees ontucht en gewelddadige intimidatie en het aanpraten van valse herinneringen. Zie 28 september 1999. (Noordhollands Dagblad 2 februari, Reformatorisch Dagblad 16 februari.)

14 februari 2001. In Kansas was de evolutietheorie afgeschaft door de onderwijsraad. Dat kostte een aantal afschaffers hun raadslidmaatschap, feitelijk al bij de voorverkiezingen in augustus 2000. Op Valentijnsdag is de evolutietheorie weer aangeschaft. Maar leraren biologie moeten leerlingen die godsdienstige vragen stellen wel met respect behandelen. In Arkansas wordt een wetsvoorstel ingediend om de evolutie, C-14 incluis, weer af te schaffen. Zie ook Parariteiten, september 1999 (NRC Handelsblad 24 februari, 31 maart.)

10 februari 2001. Goed nieuws! Robert Millikan was de eerste die de lading van het elektron bepaalde, maar hij is verdacht geweest van cooking data. Dat blijkt onwaar. (NRC Handelsblad.)

9 februari 2001. Aan de ETH in Zürich vond men met moeite één deel per biljoen plutonium in Kosovostof. Een eerdere mededeling van het lab dat men bezig was met onderzoeken had al tot paniekverhalen geleid. (Utrechts Nieuwsblad.)

8 februari 2001. Het Nederlands Instituut voor Pedagogisch en Psychologisch Onderzoek heeft het effect van Ritalin onderzocht bij lastige kinderen in dagcentra. De ‘diagnose’ ADHD bij deze groep bleek vaak niet te kloppen, en Ritalin had bij deze groep geen toegevoegde waarde (bovenop een therapie gericht op een combinatie van structurering en affectieve aandacht). (NRC Handelsblad 27 januari,Trouw 8, 9, 10, 16 februari.)

6 februari 2001. De Falun Gong blijft in het nieuws. Nadat een paar FG’ers zichzelf in brand hadden gestoken nemen de Chinezen tal van maatregelen. FG-bestrijding wordt zelfs een schoolvak in China, en Nederlandse FG’ers worden gesard. En de Nederlandse minister van Aartsen zegt zijn reis naar Hongkong af omdat hij daar niet met FG’ers mag praten.

6 februari 2001. De zaak van predikant G. Broere tegen Thom Verheul begint achter gesloten deuren, op verzoek van dochter Jacqueline en de NCRV. De NCRV wil geen publiciteit. Betrokkenen roeren zich in de kranten. Zie 31 januari 2001. (Reformatorisch Dagblad 7 februari, Trouw 22, 30 maart, 26 april, 4 mei, NRC Handelsblad 24 maart.)

3 februari 2001. Het Vaticaan gaat met zijn tijd mee. De allesweter Isidorus van Sevilla (ca. 560-636) wordt de patroonheilige voor computergebruikers. (Eindhovens Dagblad 3 februari, Provinciale Zeeuwse Courant 5 februari.)

3 februari 2001. Het blad Quote (februari en maart) vertelt hoe ex-Philipstopman en IT-goeroe Roel Pieper 11,5 miljoen stak in een uitvinding waarmee je een complete film in 4 kilobyte kon samenpersen. Deskundigen van het Natlab lachten zich een kriek. Toen stierf de uitvinder en bleek zijn geestesproduct onvindbaar. (NRC Handelsblad 23 januari, Trouw 3 februari, Eindhovens Dagblad 21, 24, 25 februari.)

31 januari 2001. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar Verborgen Moeders van Thom Verheul (zie 26 juni 2000 en Parariteiten, maart 2001). (Trouw 31 januari, NRC Handelsblad 1 februari.)

31 januari 2001. Alweer een ANP-primeur voorop De Telegraaf. Van het likken van 100 Britse postzegels krijg je 529 calorieën binnen. Da’s twee chocoladerepen. Bij de Royal Mail denkt men zeker dat kilocalorieën gewoon calorieën zijn waar je kilo’s van aankomt. (Ook de Volkskrant 3 februari, Provinciale Zeeuwse Courant 5 februari.)

28 januari 2001. De kersverse Boeddhistische Omroep Nederland laat Tibetaanse monnik Geshe Sonam Gyaltsen aan het woord. Afrikanen zijn arm wegens eerder opgebouwd slecht karma. Het Boeddhayána Centrum vindt het onzin karma in verband met straf te brengen of op een andere manier karma als simpele oorzaak van wat dan ook op te vatten. (Trouw 27 januari, 2 februari.)

26 januari 2001. Irene van Lippe-Biesterfeld en Lydia Helwig Nazarowa van het instituut Isis (begeleiding transformatieprocessen, cursussen transcultureel leiderschap) verzorgden de tweejaarlijkse Trouw-lezing op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling. Irene wil de eindeloos geduldige natuur (boterbloemen, de oeroude kennis opgeslagen in stenen en kosmos en zo) leraar en therapeut voor kinderen laten zijn. Want in de natuur is niets ‘fout’. Te leven vanuit je eigen schoonheid is het uitgangspunt van je unieke bijdrage aan de wereld. Et cetera. (Trouw, de Volkskrant 27 januari.)

22 januari 2001. Een haargroeimiddel onderging een dubbelblinde proef met verloting. Bij ongeveer eenderde van de deelnemers verbeterde de haargroei na een vol jaar smeren, bij de placebogroep zelfs noch wat meer dan bij de verumgroep. De fabrikant begrijpt de clou van zo’n proef niet. Misschien werkt het spul wel, maar wordt dat gemaskeerd door de verbazingwekkende werking van het placebo, zegt hij. (Trouw, de Volkskrant.)

20 januari 2001. Voormalig Arts zonder Grenzen Jacques de Milliano wil als eenmanspartij een opengevallen zetel van het CDA opeisen. Hij was twee jaar eerder uit het CDA gestapt. Een van JdM’s goeroes is aidsontkenner Jurriaan Kamp (zie 26 juni 2000).

16 januari 2001. Bakker Hendrik Geertsema uit Muntendam (Gr.) bakt al twee jaar met linksdraaiend water. Dat is zachter en gladder dan gemeentepils. Omdat het ook héél anders dan gewoon water kristalliseert, beveelt hij het ook aan voor ijsbanen. Thialfadviseur Bertus Butter uit Groet (NH) verbetert ijs met muziek. Daar worden de moleculen kleiner van. Je kunt verschil tussen Bach en heavy metal merken, weten ze in Japan. Hij laat zijn water activeren met bacteriën door een bepaalde frequentie. Aldus het ANP-bericht. (NRC Handelsblad, De Telegraaf,Trouw.)

13 januari 2001. (zie 6 oktober 1999) Het Openbaar Ministerie gaat de Santo-Daimekerk vervolgen. Hun ayahuasca (met dmt) mag niet. (Trouw.)

11 januari 2001. Professor W. Bechtold spreekt in de Zeeuwse Bibliotheek over ‘Ontwikkel uw persoonlijkheid.’ Het blijkt dat dat via de voeding en de filosofie van de klassieke homeopaat gaat. Bechtold heeft naar eigen zeggen in België celstraf moeten opknappen voor het doden (homeopathisch behandelen?) van zijn zoon. De Zeeuwse Bibliotheek houdt van controversiële onderwerpen: Bierman en Gerding (zie Skepter, september 1998) verzorgden er in november een serie lezingen over parapsychologie. (De Scheldebode.)

6 januari 2001. In een reclamebrochure van Wegener (verspreid onder 4 miljoen huishoudens) staan seksboeren, het NTI en een uitvaartverzekering, maar nu ook Scientology. (de Volkskrant.)

2 januari 2001. De vloek van de farao zou feitelijk teruggaan op 19de-eeuwse verhalen over een vloek van een mummie. (Utrechts Nieuwsblad, NRC Handelsblad.)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis