Skepsiscongres 2 november 2019: Big History

Van de oerknal naar de dag van vandaag en dat alles in één overzichtelijk historisch overzicht! De afgelopen decennia hebben verschillende wetenschappers pogingen ondernomen om een multidisciplinair wetenschappelijk perspectief te ontwikkelen op dit grote verhaal. In het onderwijs, de wetenschap en de populairwetenschappelijke literatuur. Op ons congres willen we de stand van zaken opnemen door verschillende facetten van big history  te belichten, en daarbij ook aandacht te besteden aan de rafelranden en wat er zoal mis kan gaan.

Het programma van het congres is als volgt. De dag begint met een terugblik op Skepsis in 2018-2019. Daarna opent dagvoorzitter Martijn van CalmthoutBig history-docent Constance van Hall belicht ‘big history’ als lesmethode in het voortgezet onderwijs, politicoloog Léonie de Jonge gaat in op geschiedenis en rechts populisme. Na de pauze gaat de Amerikaanse schrijver en wetenschapsjournalist Charles C. Mann in op de valkuilen die geschiedenis-wetenschappers tegenkomen. De dag wordt afgesloten door Skepsis-bestuurder Jan Willem Nienhuys die kanttekeningen plaatst bij het populaire big-history boek Sapiens van Yuval Harari en Matthijs van Boxsel (schrijver van de Encyclopedie van de Domheid) die ons meeneemt in denkfouten in de geschiedschrijving.


Download de flyer van het congres en de samenvattingen van de lezingen.

Doordat enkele sprekers onverwacht niet beschikbaar zijn, wijkt dit programma op onderdelen af van het congresprogramma dat eerder op deze website te zien was.

Het congres vindt plaats in congrescentrum de Eenhoorn in Amersfoort.

Het programma is als volgt (tijden onder voorbehoud):

09:30 Zaal open en koffie
10:00 Skepsis in 2019
10:30 Inleiding door dagvoorzitter Martijn van Calmthout
10:40 Léonie de Jonge
11:40 Constance van Hall & Joris Burmeister
12:20 Middagpauze (lunch is inbegrepen in de toegangsprijs)
13:30 Keynote speech: Charles Mann
14:40 Koffie- en theepauze
15:00 Jan Willem Nienhuys
15:30 Matthijs van Boxsel
16:20 Afsluiting door Martijn van Calmthout
16:30 Borrel