Skepsis-congres 2017: ‘Alternatieve feiten’

Zaterdag 21 oktober 2017
9:30 – 17:00 uur

Tobacco Theater
Nes 75-87
1012 KD Amsterdam

Het jubileumcongres van Skepsis heeft een bijzonder programma, een bijzondere locatie en een bijzondere aanleiding. Op 21 oktober 2017 spreken Richard Dawkins en Lawrence Krauss rond het middaguur in de Stopera in Amsterdam. Ons dertigste jaarcongres vindt daarom plaats op loopafstand van de Stopera en wie ons congres bezoekt heeft ook toegang tot de bijeenkomst van Dawkins en Krauss. Lawrence Krauss is bovendien ‘s middags op ons congres.

Kosten:
37,50 euro voor donateurs
62,50 euro voor niet-donateurs

Het congres is uitverkocht!

 

Programma

(ook als folder te downloaden)

Zaal is open vanaf 8.45 uur

9:30 uur Opening

9:40 – 10:10 uur De discussie over feiten

Wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Tilburg), auteur van boeken over denken en redeneren en wat daarbij kan misgaan, houdt een inleiding en leidt het congres als dagvoorzitter.

10:10 – 10:55 uur De relatie tussen feiten en beleid

Henk van Gerven en Daniëlle Timmermans gaan in op de vraag in hoeverre samenleving, politiek en beleid zich baseren op feiten. Henk van Gerven was Kamerlid voor de SP van 2006 tot 2017. Hij kreeg in 2016 de Bruinsma-erepenning van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.
Daniëlle Timmermans is werkzaam bij het RIVM en hoogleraar risicocommunicatie aan het VUMC. Haar onderzoek richt zich op de psychologische kanten van besluitvorming en risicocommunicatie in de gezondheidszorg.

10:55 – 11: 45 uur Religie en feiten

Herman Philipse en Taede Smedes bespreken de verhouding tussen feiten en religie. Ze bereiden onze congresgangers voor op het gesprek tussen Richard Dawkins en Lawrence Krauss.
Herman Philipse is hoogleraar filosofie aan de Universiteit Utrecht en auteur van werken op het gebied van atheïsme, Taede Smedes is godsdienstfilosoof en theoloog en auteur van het boek God én Darwin.

11:45 uur Meeneemlunch en verplaatsing naar de Stopera

12:30 – 14:00 uur Dawkins en Krauss

De bezoekers van ons congres verplaatsen zich naar de Stopera voor een gesprek tussen Richard Dawkins en Lawrence Krauss. Dawkins is emeritus fellow van de universiteit van Oxford en was hoogleraar Public Understanding of Science. Dawkins werd bekend als auteur en spreker op het gebied van evolutie en atheïsme.
Krauss is Amerikaans-Canadees theoretisch fysicus en kosmoloog en Foundation Professor van de School of Earth and Space Exploration van de Arizona State University (VS). Krauss is bij het gewone publiek vooral bekend als wetenschapspopularisator.

14:30 – 15:00 uur Skepsis in 2016-2017

15:00 – 16: 30 uur Discussie

Na de lezing van Dawkins en Krauss discussiëren Van Gerven, Krauss, Philipse, Timmermans en Smedes onder leiding van De Regt met elkaar en de congresbezoekers over de relatie tussen feit en fictie. In eerste instantie in het Nederlands met de sprekers van het congres, Krauss schuift vanaf 15:45 uur aan, waarna we op Engels overschakelen.

16:30 uur Borrel

 


Het congres is inmiddels helemaal uitverkocht en ook staan er al een flink aantal personen op de wachtlijst. Inschrijven is daarom helaas niet meer mogelijk.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis