Reïncarnatie

Jan Willem Nienhuys

Skeptische Notities 1


Reïncarnatie

Download het pdf-bestand
(Rechtsklikken op de link en opslaan)

Het bestand is 1,4 Mb en omvat 92 pagina’s.

U kunt het pdf-bestand onder meer lezen met de Adobe Reader of met de kleinere
Foxit Reader.

De reader kan desgewenst zo worden ingesteld dat u op uw beeldscherm twee pagina’s naast elkaar ziet. Via de bladwijzers kunt u snel naar de noten of naar een hoofdstuk springen. Het is ook mogelijk de tekst te printen.

Lees ook het aanvullende blog over Shanti Devi, die in het boekje staat afgebeeld.

Voorwoord bij de digitale heruitgave

Deze Skeptische Notitie was het resultaat van mijn studies die voortvloeiden uit het lidmaatschap van een werkgroep over dit onderwerp. Het was het eerste onderzoek op het terrein van Skepsis waarover ik publiceerde. Sinds 1989 is er veel meer op dit gebied beschikbaar gekomen. Zo heeft bijvoorbeeld Paul Edwards een boek geschreven, heeft Ian Stevenson nog meer boeken gepubliceerd, heb ik zelf oorspronkelijke bronnen betreffende Shanti Devi gevonden en is de Australische tv-documentaire uit 1986 in het tijdschrift Skepter ontmaskerd.

Sommige dingen zou ik nu niet meer zo vertellen, met name over Atlantis, hypnose, meervoudige persoonlijkheden en bijna-doodervaringen. Ik heb ervan afgezien het geheel helemaal te herschrijven. De conclusies zijn onveranderd: het religieuze geloof in reïncarnatie zit vol tegenstrijdigheden en berust op wensdenken, en de zogenaamde bewijzen voor de realiteit van ‘herinneringen’ aan vorige levens rammelen aan alle kanten.

Voor deze websiteversie heb ik vrijwel alleen de spelling aangepast, wat tikfouten verbeterd en dit voorwoord toegevoegd. Ook zijn er een twintigtal afbeeldingen aan het boekje toegevoegd. De lijst van trefwoorden lijkt me overbodig geworden, want met de elektronische zoekfunctie kan men net zo vlug iets vinden.

Dr. J.W. Nienhuys
mei, 2012

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis