Discussie over astrologie

[inleiding]

brief 5 van Karel Roelofs, astroloog

Beste mijnheer Nanninga,

Het spijt me maar u maakt een denkfout. Als astrologie nog geen aan de wetenschap gestaafd bewijs heeft geleverd, dan betekent dit niet dat astrologie niet werkt. En zeker niet dat het vanzelf dan een geloof is, zoals u zegt. Er kan bijvoorbeeld in de (nabije) toekomst wel een wetenschappelijk bewijs worden geleverd, en u kunt mij niet aantonen dat zoiets niet kan gebeuren, vooral omdat u geen enkel inzicht heeft in astrologie. U wekt de indruk dat u teveel geïndoctrineerd bent door de wetenschap, waardoor u alles alleen maar vanuit die kant bekijkt.

Anders gezegd, laten we de bewijslast omkeren: kan de wetenschap aantonen dat astrologie een geloof is c.q. niet werkt? Nee, dat kan zij niet. Zij zal zich dan dus gedegen in de (zeer consistente) astrologische materie moeten verdiepen, en vervolgens met harde bewijzen moeten komen. Echter dat is allemaal nog steeds niet gebeurd en de facto staan we dus nog altijd tegenover elkaar.

Er is in het verleden wel een vooraanstaand wetenschapper geweest, die als fel tegenstander zich in astrologie heeft verdiept, en inhoudelijk onderzoek heeft durven ondernemen. Echter die ging om als een blad aan de boom. U maakt het zichzelf echter wel tamelijk makkelijk. Met zeer gebrekkige en oppervlakkige inhoudelijke kennis gewoon bv. allerlei empirische proefjes bedenken of aanhalen, ermee wat propageren en daarmee astrologie de definitieve hak denken te gaan zetten, als reeds 4000 jaar bestaande studie.

Het feit dat u daarbij mij als immuun voor kritiek stelt, is nogal ongegrond. Ik weerleg gewoon op een concreet en onderbouwde manier uw ongefundeerde kritiek/aanval waarmee u helemaal geen hout snijdt. Simpelweg omdat u geen enkele kennis van zaken heeft. Dat u zich nu ineens wat terugtrekt en het afdoet als ‘over geloof valt niet met die mensen te praten’ vind ik wel erg gemakkelijk en flauw.

Hoe het ook zij, als astroloog wil ik u wel voorspellen dat astrologie de nieuwe wetenschap van de 21ste eeuw gaat worden. Die benodigde bewijzen (bv. wat betreft de geboortehoroscoop) komen er wel, echter als de tijd er is. Dat heeft namelijk nogal wat voeten in aarde, ook naar de reguliere wetenschap, en daar moet de wereld als het ware wel aan toe zijn. De wereld is sinds rond de eeuwwisseling al volledig op zijn kop komen te staan, dus dit kan daar dan steeds beter gaan inpassen.

Maar u wilt de mails dus wel op uw site gaan plaatsen, dan wel liever nu en bij voorbaat al. Steeds even verversen mag toch geen probleem zijn? Achteraf vind ik niet erg eerlijk en dat moet ik dan maar afwachten. Maar goed, ik kan het ook nog altijd wel via mijn eigen website openbaar maken. Echter u zit te springen om mensen uit het alternatieve circuit, las ik, nou hier dan een astroloog waarop u zo gekant bent.

U zult daarom wel niet kunnen wachten.

Vriendelijke groeten


Mailwisseling

00. Inleiding
01. Karel Roelofs: 3 februari 2007
02. Rob Nanninga: 3 februari 2007
03. Karel Roelofs: 4 februari 2007
04. Rob Nanninga: 4 februari 2007
05. Karel Roelofs: 6 februari 2007
06. Rob Nanninga: 7 februari 2007
07. Karel Roelofs: 8 februari 2007
08. Rob Nanninga: 10 februari 2007
09. Karel Roelofs: 13 februari 2007
10. Rob Nanninga: 17 februari 2007
11. Karel Roelofs: 17 februari 2007

Enkele relevante links

De Astrotest
A tough match for astrologers
De sterren zwijgen
Astrologie en psychologie
Bedrijfsastrologie
Waarom astrologen geloven
Astrology and Science website

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis