Dirk Koppenaal vult de flesjes met Vitalisator

Een mallemolen van dodelijke onzin

Willeke Leuver was een new-agegelovige die besloot de wereld eens te laten zien dat je best op alternatieve wijze van kanker kunt genezen. Het liep slecht af.

door Jan Willem Nienhuys – Skepter 23.1 (2010)

WEBSITEONTWERPSTER Willeke Leuver en haar man Harrie de Kroon hadden al een grote belangstelling voor alternatief en occult en hadden op hun website Diamental diverse recensies geschreven van boeken op alternatief gebied. In 1997 besloot Willeke haar opgetogen recensie van De Bijbelcode (Drosnin) met: ‘De boodschap uit de bijbelcode is dat wij onszelf kunnen redden.’

Op een dag voelt Willeke een knobbeltje in haar rechterborst, en na een bezoek aan de huisarts wordt een afspraak gemaakt op dinsdag 11 december 2007 in het ziekenhuis. Na het onderzoek neemt zij contact op met Jacob Duursma van het Natuur Geneeskundig Centrum Energy Healing (NGC) in Veldhoven, dat op fietsafstand (twee kilometer) van haar woning is gelegen en waar ze nog dezelfde dag terecht kan.

Dit NGC behandelt door mensen aan een tafel te laten zitten waarop een kastje staat dat helende golven van Tesla en Lakhovsky uitzendt en ook nog orgon-energie. Het NGC stelt op de eigen website dat hiermee niet minder dan 118 ziekten genezen kunnen worden, waaronder vele vormen van kanker. Na het gereedkomen van het onderzoek voor dit stuk heb ik bij de Reclame Code Commissie bezwaar gemaakt tegen de gehele website van het NGC en helemaal gelijk gekregen. Zie noot *

Willeke heeft wel oren naar deze therapie, het lijkt haar in elk geval wat makkelijker dan een suikervrij dieet. Ze denkt namelijk dat kankercellen zonder suiker gewoon afsterven, maar ook dat ze zo’n rigoureus dieet niet zal volhouden.

Op donderdag 13 december 2007 is de uitslag van de punctie: een gezwel van ongeveer vier centimeter in de rechterborst. Ook de lymfeklieren in de rechteroksel waren aangetast, althans dat maakt Willeke ervan. Pas na een operatie weet men namelijk hoeveel klieren er echt zijn aangetast. Willeke neemt zich diezelfde dag nog voor dat ze ‘een boek zou gaan schrijven over het genezen van kanker, zonder chemo en zonder operatie’. Thuisgekomen googelt ze meteen op alternatief genezen en kanker en de eerste hit is het esoterische boek Ik en kanker: Genezen op eigen kracht van Lara Masanowa Tatje (2006). Willekes beslissing om het op eigen kracht te gaan proberen komt hierdoor vast te staan. Later, wanneer het helemaal misgegaan is, verklaart Willeke dat ze had afgezien van operaties en dergelijke omdat ze meende niet gemist te kunnen worden in verband met ziekte in de familie, en ze geeft dan ook nog andere redenen om geen operatie te willen.

Ze vertelt aan niemand wat ze mankeert, maar moet wel opvallend in de weer zijn met kruidenthee en supplementen. Ze leest van alles en nog wat en typisch voor haar benadering is dat ze niet echt gelooft in de kanker-is-een-schimmeltheorie van Simoncini, maar voor de zekerheid wel dagelijks een theelepel zuiveringszout op de nuchtere maag nuttigt. Of het waar is dat kanker het gevolg is van het niet goed afbreken van suiker, daar twijfelt ze ook over, maar voor de zekerheid volgt ze een suikerarm dieet. Niet alleen gaat ze driemaal per week langs bij het NGC, maar ze behandelt zichzelf ook thuis met een waarschijnlijk bij het NGC aangeschafte Zapper.

Vanaf begin augustus beschrijft ze haar ‘vooruitgang’ op een weblog, waar vrijwel dit hele verhaal op is gebaseerd. Daaruit blijkt dat ze onder andere de homeopaat Tinus Smits (‘gespecialiseerd … in Niet Toxische Tumor Therapie’) frequenteert, die haar ‘controleert’ met levendbloedanalyse. Zeer tot haar ongenoegen dringt hij regelmatig bij haar aan op een bezoek aan de chirurg. Smits had namelijk een waarschuwing van het tuchtcollege gekregen, en had post-Millecam geen zin in een nog veel zwaardere straf wegens niet doorverwijzen van een evident ernstig zieke vrouw.

Het is duidelijk dat Willeke haar therapeutisch geknutsel nogal summier beschrijft, maar we vernemen toch dat ze kurkuma (geelwortel en in de Indonesiche keuken koenjit) gebruikt en ook het Miracle Mineral Supplement (MMS, een soort bleekwater), en dat ze eveneens pure chocolade met 70 procent cacaogehalte probeert. Ze laat zich ook behandelen door een bioresonantietherapeute met een bicom-apparaat, die ‘glutenallergie’ en metaalbelasting van de rug diagnosticeerde, en een ‘chip’ programmeerde die Willeke op haar buik moest plakken. Het frequentiewater (?) dat Willeke gebruikt, is volgens de bicom deugdzaam en met de kanker gaat het dankzij de resonantietherapie van het NGC ook de goede kant uit. Extra voordeel is dat het onderzoek (therapie) met de bicom ‘door het ziekenfonds vergoed wordt’.

Germaanse geneeskunde

Al in een vroeg stadium leest Willeke in een boek van O. Carl Simonton dat ‘er tumoren zijn die zich hebben ontwikkeld als gevolg van een groot verdriet, een desillusie, hopeloosheid, een knagend schuldgevoel’ en dat je eerst moet nagaan ‘wat de stress-veroorzakende dingen zijn die zes tot achttien maanden hebben plaatsgevonden voor het begin van de kanker’. Dat kan ze wel plaatsen vanwege de zorgen die ze had en had gehad wegens ziekte van haar kleinkind. We lezen in haar blog dat ze Osho- en Simontonmeditaties deed, en ook aan het zingen van mantra’s en Ave Maria’s; voorts luisterde ze naar de hemi-synctonen van het Monroe Instituut, in de overtuiging dat dit een weldadig effect op haar hersenhelften zou hebben.

Begin september 2008 laat Willeke een echo maken, daarop was de hoofdtumor kleiner geworden dan eerst, maar er waren elders tumoren bijgekomen. Ze laat zich diverse behandelplannen voorleggen, maar gaat daar niet op in.

In december 2008 maakt ze kennis met de Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNM)van Ryke Geerd Hamer. Die spreekt haar erg aan, het is precies in de lijn van Simonton. Zij maakt uit de geschriften van Hamer op dat er al 25 jaar een geneesmethode voor kanker is met 90 procent succes. Dat de Hamer-sekte waarschijnlijk meer dan 140 slachtoffers gemaakt heeft, staat niet in Willekes weblog. Hamer brengt haar er wel toe te kappen met de homeopathie.

Begin januari 2009 maakt ze kennis met een in het Eindhovense Woensel wonende Chinees uit Hongkong die onder de namen Tim en Ki diverse forums onveilig maakt met verhalen over allerlei wondergenezingen, waaronder ook die hij zelf heeft verricht, eerst bij zichzelf en zijn zoon (kanker met uitzaaiingen in hals, hersenen, longen, bloed, huid [sic]) en daarna bij een vriendin van zijn vrouw en een neef van een vriend. Hij schrijft rond de jaarwisseling een zestal commentaren bij diverse van haar blogs, en benadert haar met een direct ‘ik kan u genezen’, en dan nog wel binnen twee maanden. Vanaf midden januari begint Willeke zijn aanwijzingen op te volgen. Ze nuttigt sap en soep van papaja, een gerecht van kip met wijn en sesamolie, zilvervliesrijst, bittere meloen en ananas.

Ook gaat Willeke een Chinese thee van 24 kruiden drinken bedoeld voor griep, wat volgens Tim logisch is omdat borstkanker in de griep/ontstekingsgroep valt. Willeke neemt deze visie over: volgens haar is het ‘griepvirus (net als het gebruik van Paracetamol of antibiotica/medicijnen tegen griep) één van de oorzaken … van (borst)kanker. Net als medicijngebruik, menstruatie, overbelasting en stress.’ De tumor is dus een soort slijm dat door de griepfunctie naar buiten komt en uitgesnoten en uitgespuugd moet worden. Dat schrijft ze in de sectie ‘Mijn voeding’ van haar blog. Ook elders op haar website verkondigt ze de meeste vreemde theorieën, zo zou het verwijderen van ‘aangedane lymfeklieren’ een averechts effect hebben. Hopelijk geloven niet veel lezers dit (zeker als ze weten hoe het met haar afliep), maar Willeke hoopt natuurlijk wel dat iedereen haar wijze woorden ter harte neemt.

Willeke gaat achteruit. Tim is natuurlijk niet te vertrouwen met zijn genezingsclaims, maar hij vertelt dat hij bij het eerste huisbezoek zag dat ze vermagerd, spierwit en vermoeid was. Dat klinkt aanzienlijk aannemelijker. De tumoren waren naar de hals uitgezaaid. Daarentegen zegt Willeke dat ze een goede conditie had opgebouwd door Jacob van het NGC. Jacob had ook gezegd dat de kanker onder controle was.

Hoofdpijn

Willeke schrijft bij allerlei ziektesymptomen dat deze betekenen dat ze beter aan het worden is. Dit ziet men regelmatig terugkeren, ook bij andere slachtoffers van alternatieve geneeskunde. Verslechtering van conditie wordt toegeschreven aan gifstoffen (plechtig toxines genaamd) die zouden vrijkomen bij het vergaan van de gezwellen. Dit is achttiende-eeuws bijgeloof. In de toenmalige geneeskunde werden pus, braken en diarree kunstmatig veroorzaakt om ‘slechte stoffen’ af te voeren. Dat was de zogeheten allopathie.

Dus als er op 28 januari 2009 stekende pijnen rond de borst zijn, wordt dit opgevat als teken van genezing en Tim en Jacob en de GNM beamen dit. Tim zegt: ‘De tumor verzamelt het gif en de afvalstoffen die je lichaam op de normale manier niet kwijt kan.’ Een week later blogt Willeke dat haar lichaam optimaal reageert ‘wat inhoudt dat ik weer hoofdpijn heb, vreselijk slap en moe ben en het liefst de hele dag slaap.’ De hoofdpijn wordt veroorzaakt door uitzaaiingen, maar dat weet Willeke niet. Op 4 maart vermag zelfs een Aqua Detox voetenbad niet de vreselijke hoofdpijn weg te nemen. Omstreeks deze tijd geeft Willeke de voedseltherapie van Tim maar op. Ze is ondertussen ook begonnen om aloë vera te nuttigen, zo van de pot op de vensterbank in de blender.

Op paasochtend 12 april 2009 heeft ze zo verschrikkelijke hoofd- en oorpijn dat het niet meer uit te houden is (pijnstillers helpen ook niet meer) en ze zich bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven meldt, waarna een acute opname volgt. Willeke ondergaat de diverse diagnoses gelaten. De resultaten zijn dat er uitzaaiingen in haar gezicht zijn (‘Een soort van kanker in de kaak dus, waarbij de tumoren drukten op plekken in de hersenen en tegen het hersenvlies’) en dat haar botten eveneens vol uitzaaiingen zitten. Ze krijgt morfine. De radioloog legt uit dat ze ongeneeslijk is, maar dat met bestraling de tumoren wel verminderd kunnen worden en dat de pijn daardoor wel minder wordt.

Willeke ziet daar echter toch vanaf en overweegt dat volgens de GNM ‘de hersenen na bestraling niet meer terug in het basis ritme komen.’ Willeke blijft geloven in Jacob van het NGC en in Hamer. Ze schrijft dat haar is duidelijk gemaakt dat ‘het conflict dat aan de grondslag van mijn kanker lag, opgelost was en de symptomen die ik nu ervaar gevolg zijn van de oplossing van de Hamerse haard.’ Op 14 mei noteert ze: ‘Bestraling zou namelijk wel het genezingsproces stil kunnen leggen en aangezien ik er zelf er nog steeds van overtuigd ben dat ik mezelf aan het genezen ben… .’

Op 20 mei valt ze flauw in de supermarkt en op 23 mei komt ze tot de conclusie dat ze toch maar aan bestraling moet beginnen, maar op 4 juni 2009 krijgt ze bericht van een hospice in Den Helder (waar haar dochter woont) dat daar een plaats vrijkomt, en dezelfde dag nog gaat ze ernaartoe. Een hospice is een plek waar een terminale patiënt goed verzorgd kan worden, maar ze wekt de indruk dat ze het een plek vond om zich eens lekker te laten verwennen. Voorwaarde voor toelating is echter een levensverwachting van minder dan drie maanden. Op 9 augustus 2009 overlijdt ze op de leeftijd van 54 jaar, 20 maanden na de diagnose. Haar kleinkinderen moeten voortijdig een leuke vrolijke oma missen.

Miljardenindustrie

Sommige slachtoffers van alternatieve geneeswijzen laten zich wijsmaken dat ze geen kanker hebben, en Millecam bleef het zelfs na de diagnose glashard ontkennen. Willeke wist het echter van het begin af aan. Ze wilde geen reguliere therapie en dacht dat ze zou genezen met alternatieve therapie. Ze droeg die opvatting ook energiek uit en hielp bijvoorbeeld de alternatieve club Werkgroep Welzijn Kankerpatiënten met het bouwen van hun website. In e-mails naar andere borstkankerpatiëntes die wel geopereerd waren, gaf ze nóg een reden aan waarom ze geen operatie wilde. Vrouwen met één borst vond ze maar monsters!

Ze was er van overtuigd dat ze zichzelf wel kon genezen met alternatieve middelen. De verstrekkers van die middelen stijfden haar in die opvatting en ook in het idee dat de reguliere geneeskunde met haar immense onderzoeksinspanning (op het ogenblik ongeveer 20 miljard dollar wereldwijd per jaar voor kankeronderzoek) alleen maar een klein clubje zelfzuchtige, inhalige en misleide dokters is dat de ogen sluit voor de zegeningen van de alternatieve genezerij van Jacob, Tim en Carl Simonton.

Er kan eigenlijk niet een enkele schuldige worden aangewezen voor Willekes waandenkbeelden. De schuldige is de hele miljardenindustrie van kwakzalvers en wonderdoeners en onzinboekenschrijvers die de geest van de mensen vergiftigt nog voor er een enkele cel ontspoord is.

* Zie ook NGC Energy Healing een toontje lager – Blogartikel

Uit: Skepter 23.1 (2010)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis

Jan Willem Nienhuys is redacteur van Skepter en secretaris van Skepsis