Skepsis-congres 2014 – ‘Crisis in de wetenschap’

Het congres vond plaats op zaterdag 8 november 2014 in de Jaarbeurs te Utrecht. Hieronder kunt u de lezingen van de dag terugzien.

Crisis in Skepsis – Frank Israel en Jan Willem Nienhuys

Op 30 mei 2014, volkomen onverwacht, overleed Rob Nanninga, hoofdredacteur van Skepter. In de voordracht gaat om het de betekenis van Rob Nanninga voor Skepsis, een overzicht van de stand van zaken van Skepsis nu – met jaarverslag – en een vooruitblik op de toekomst van Skepsis. De sprekers zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van Skepsis.

Beterschap gewenst: de oorzaken van slodderwetenschap – Ruud Abma

Wie wetenschap bedrijft wil weten hoe iets werkt of hoe iets zit. Dat is het oude idee. Het nieuwe is: wie wetenschap wil bedrijven moet productief zijn. De maat daarvoor is: veel publicaties genereren. Dat is goed voor de rankings, maar slecht voor de kwaliteit van de wetenschap. Dr. R. Abma is universitair docent Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht en publiceerde in 2013 De publicatiefabriek.

Universitaire onwetenschap: een échte nachtmerrie – Gustaaf Cornelis

Het stinkt in de tuin van akademos. Absurd hoge werkdruk en een kille administratie leiden tot oneerlijke wetenschap, onbetrouwbare resultaten en onzinnige kennis. De schade die deze onwetenschap aan ons wereldbeeld toebrengt, doet het maatschappelijke effect van de kolderieke pseudowetenschap verbleken. Dr. G.C. Cornelis is hoofddocent wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Antwerpen. In 2013 publiceerde hij Eerlijke wetenschap.

Leren van kwakzalvers – Yvo Smulders

Wetenschappelijk gezien kunnen de alternatieven veel meer van ons leren dan andersom. Maar geneeskunde bestaat uit meer dan hard science. Wij betalen de rekening – en de alternatieven plukken de vruchten – van het gebrek aan aandacht daarvoor binnen de reguliere geneeskunde. Prof. dr. Y.M. Smulders is hoogleraar algemene inwendige geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schreef onder meer ‘De rol van epidemiologisch bewijs in de zorg voor individuele patiënten’ in het NtvG (2010).

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis