Teelbaldata

Voor bayesiaanse analyse met JASP

Hoort bij: Statistiek van het gezonde verstand – Bayesiaanse statistiek door Eric-Jan Wagenmakers uit Skepter 28.2 (2015)

teelbal-bayesIn het artikel wordt het onderzoek van Jennifer Mascaro, Patrick Hackett en James Rilling uit PNAS [1] gebruikt om te illustreren hoe je data analyseert met bayesiaanse statistiek. Het onderzoek liet volgens de auteurs een mogelijk verband zien tussen testikelgrootte en de mate waarin vaders zorg dragen voor hun kleine kinderen. Kort door de bocht: mannen met grote ballen zouden vooral bezig zijn met het verspreiden van hun zaad, en zouden daarom minder tijd hebben om voor hun kroost te zorgen

De analyse in het artikel kunt u zelf nadoen met het programma JASP, dat gratis te downloaden is van de website jasp-stats.org en één van de volgende bestanden:

  • een JASP-bestand, waarin de analyses al in zijn voorgedaan;
  • een csv-bestand, waarmee u helemaal zelf van begin af aan kunt starten.

Op de site van JASP staat ook het volgende korte filmpje dat snel laat zien wat u zoal met het programma kunt. Het is ook geen slecht idee om de ‘Help’- knop aan te klikken, die een kolom aan de rechterkant van het programmascherm opent met relevante toelichting op de onderdelen die u hebt geactiveerd.


1. Jennifer S. Mascaro, Patrick D. Hackett and James K. Rilling: Testicular volume is inversely correlated with nurturing-related brain activity in human fathers PNAS 2013 110 (39) 15746-15751

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis