Stop de persen 2007

[Nieuwskroniek uit Skepter door Jan Willem Nienhuys – index]

18 januari 2007. Osteopaat Kees Koole wordt in de PZC in het zonnetje gezet. Hij gaat in het voormalige gemeentehuis van Sint Laurens een riante alternatieve praktijk openen, samen met nog andere kwakzalvers. In Vlissingen staat al het Centrum Integrale Gezondheid Zeeland met alphabiotics, Bedoeïnenmassage, chakratherapie, en zo het hele alfabet langs.

3 februari. Dimphi Goedhart in Gemert doet blijebabyacupunctuur. Volgens de oude Chinezen kun je het doorgeven van negatieve erfelijkheid vermijden door in de derde en zesde maand van de zwangerschap te acupuncturen. Het ED drukt het ongeneerd over een volle pagina af, hoewel uit dit citaat een groot onbegrip van erfelijkheid blijkt. Dimphi behandelt ook onvruchtbaarheid. Stuitligging doet ze met moxa.

8 februari. De Oostenrijkse breinpil Cebrium van de firma Ebewe bestaat uit ‘natuurlijke’ aminozuren, met andere woorden uit bouwstenen van eiwitten, die we dus dagelijks volop binnenkrijgen. De wetenschappelijke onderbouwing is nihil, schrijft Broer Scholtens in de Volkskrant op 7 juli.

9 februari. Ander bijgeloof tiert ook nog welig. Aan de koortsboom te Overasselt worden in het griepseizoen nog veel zakdoeken opgehangen, waarschijnlijk niet alleen van ludieke fietstoeristen. (Trouw).

3 maart. Het is al tien jaar bekend dat het slikken van antioxidanten de sterftekans met circa vier percent verhoogt, en dat blijkt wederom uit 68 proeven met samen 232.606 patiënten en 385 publicaties. Voor vitamine A is het zelfs 14 percent (dat is 5 extra doden per 10.000 vijftigjarige vitamine-A-slikkers per jaar). De supplementengekte houdt echter aan.

14 maart. De eerste gewascirkel wordt uiteraard ontdekt door Robbert van den Broeke.

17 maart. De Christelijke Hogeschool Nederland gaat in Leeuwarden een Kenniscentrum Toegepaste Chinese Geneeskunst met vierjarige voltijdsopleiding openen. De provincie Friesland betaalt € 50.000 mee, en Gedeputeerde Staten stellen zich heel wat voor van de economische impuls en de toegevoegde waarde voor de medische zorg.

27 maart. Ook in de Leeuwarder Courant lezen we dat medium David (25) uit Guinee-Bissau met een klassieke verwisselingstruc tientallen mensen moet hebben opgelicht. Degenen die aangifte durfden doen, waren samen € 300.000 kwijt. Onbegrijpelijk dat GS van Friesland deze ontwikkelingswerker niet ook nog wat extra subsidie hebben gegeven.

28 maart. Rob Nijssen heeft een zoon die autistisch is en nog meer mankeerde. Na jaren intensieve studie ontdekte hij dat autisme door het Epstein-Barrvirus (waar meer dan 70 percent van de mensen ooit door besmet is, en dat van nog meer narigheid wordt verdacht) wordt veroorzaakt. Hij heeft ook een therapie ontwikkeld (veel kruiden, vitamines en mineralen en dergelijke). Het gaat goed met zoonlief, hoewel: het joch is 10 jaar en kan nog niet praten. Kinderneuroloog Ton Haagen uit Venlo wil de methode-Nijssen gaan onderzoeken (ED).

30 maart. De bavianen in Emmen zijn paniekerig. Dierentolk Jolanda Hazemeijer werpt zich op als orakel, en wordt door pers en tv serieus genomen. Volgens Youp van ’t Hek is ze trouwens als platjesfluisteraar begonnen.

7 april. Astroloog Simon Suiker adviseerde diverse bekende Nederlanders, waaronder zakenvrouw Nina Brink, eurocommissaris Neelie Kroes, topcrimineel Willem Holleeder, voetballer Ruud Gullit en advocaat Oscar Hammerstein. Nou is Simon dood (aids) en Brink zou hebben geprobeerd bandopnamen van haar gesprekken met Simon uit diens woning te laten stelen; Brink vindt dit laster en Hammerstein ontkent dat hij het zo bedoelde. Dat Kroes en dergelijke een astroloog raadplegen vindt men normaal.

18 april. PZC en ED vertellen uitvoerig hoe zinvol Ayurveda is. Renckens van de VtdK mag even zeggen dat het verschrikkelijk primitief maar niet direct gevaarlijk is (behalve dan zo’n beetje lood).

21 april. Trouw-columnist en verpleeghuisarts Bert Keizer is bij het lustrumcongres van de Artsenvereniging voor Biofysische geneeskunde en Bio-informatietherapie geweest, en verbaasde zich over het enorme gezwets, waar het gehoor ademloos naar luisterde.

26 april. De verkopers van Libidfit (zie Skepter, herfst 2004) zijn veroordeeld, en moeten een miljoen euro terugbetalen aan illegale winst.

27 april. Volgens de Volkskrant investeren overheid en bedrijfsleven massaal in het enneagram. Paulien Bakker vermeldt een afstudeerscriptie uit Tilburg die tevergeefs empirisch bewijs zocht.

3 mei. Dolf Dormans uit Munstergeleen is wonderbaarlijk beter geworden, en de rooms-katholieke kerk heeft de oorzaak vastgesteld, namelijk dat de gebedsgenezer Karel Houben (1821-1893) een goed woordje voor Dolf heeft gedaan bij OLH. Nou wordt Karel heiligverklaard.

30 mei. Een kleuterseksaffaire in Heerle in de stijl van Oude Pekela en Emmercompascuum lijkt tijdig de kop ingedrukt te worden, misschien omdat de beschuldigende ouders dit keer buitenstaanders zijn.

2 juni. In Wageningen blijken de Bioveem-lui (Parariteiten, zomer 2006) nu ook al ‘ecotherapeuten’ lees pendelaars te hebben onderzocht. Die bleken er niks van te kunnen.

18 juni. Zorgverzekeraar VGZ vergoedt pelgrimsreizen naar Lourdes, en overweegt ook bedevaarten naar Mekka te vergoeden. Of een bezinningsweekend in een hutje op de hei.

26 juni. Er zijn al 738 studies naar Echinacea gedaan en er zijn 800 verschillende merken, maar als je er op een geschikte manier 14 onderzoeken (waarvan 5 betaald door dezelfde fabrikant) uitkiest, krijg je er een miniem effect op verkoudheid uit.

3 juli. Een lichtpuntje in deze baaierd van onzin. De boekdrukkunst (circa 750 in China ontwikkeld, drukken met losse letters in 1045 door Pi Sheng) stond nogal arrogant in de Nederlandse canon, maar is ingewisseld tegen Christiaan Huygens.

5 juli. Rhonda Byrnes heeft ontdekt hoe je alles kunt krijgen wat je maar wil. Je schrijft een boekje waarin staat dat je het gewoon echt moet willen, en je noemt het The Secret.

7 juli. Het wetenschappelijk wereldbeeld is materialistisch, dat maakt dat mensen alleen aan consumeren denken, en dat maakt het milieu kapot. Het wereldbeeld moet dus kantelen, de ratio voorbij: allemaal aan de zweverij. NRC Handelsblad vult een hele pagina met de kletskoek van Annick de Witt van de Stichting wAarde.

14 juli. De psychotherapeut die Annemarie een gefantaseerd incestverhaal liet vertellen (zie 11 juni 2002) en die had volgehouden dat het klopte, moet €11.000 schadevergoeding betalen.

20 juli. Anne Goldgar vertelt in haar boek over de Nederlandse tulpengekte van 1637 dat die nogal meeviel. Voorzover na te gaan is er vrijwel niemand failliet gegaan in het kleine stedelijke wereldje dat zich met tulpspeculatie bezighield. Het geld daarvoor kwam vaak uit erfenissen na de pestepidemie van 1635. (NRC Handelsblad.)

Tot slot

Deze rubriek begon in september 1997. De berichten vormen een keuze uit een enorme berg knipsels (739 exclusief dubbelen voor deze aflevering), waarvan ik er vele kreeg toegestuurd, vooral uit Zeeland en Leeuwarden. De opzet van Skepter en van de Skepsiswebsite gaat wat veranderen. We hopen een actuele kroniek op onze website te kunnen realiseren. Daarom is deze 39ste aflevering de laatste.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis