Stop de persen 2003

[Nieuwskroniek uit Skepter door Jan Willem Nienhuys – index]

2 januari 2003. Als je een kater hebt, gaat die over als je een douche neemt met Axe Shower Gel, zegt Unilever in een paginagrote advertentie. Daar zit de mysterieuze substantie Mg-O2 in die zuurstofbelletjes zou produceren, alsof de lucht in de douchecabine niet al 20 procent zuurstof bevat en een kater niet door inwendig vochtgebrek ontstaat. Nou is de MgO in de gel gewoon magnesiumoxide en dat doet echt niets. Het gaat echter om een emotionele sfeer die de doelgroep (jongeren tot 25 jaar) aanspreekt, en Unilever heeft goed in de gaten dat die zippo weten van scheikunde en dat je ze alles wijs kunt maken. Misschien klinkt magnesium als magisch magnetisme. (de Volkskrant 11 januari.)

3 januari. In China worden vier Falungongleden tot celstraffen van zeven tot twintig jaar veroordeeld voor ‘inbraak’ op een kabelnetwerk (zie 9 maart 2002). In september waren al vijftien andere tot soortgelijke straffen veroordeeld. (NRC Handelsblad.)

7 januari. Moderne tempelridders gaan in Schotland de omgeving van de Rosslynkapel bij Edinburgh onderzoeken. Ze hopen de Graal en ander mythisch spul te ontdekken. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

10 januari. Was Jesus a Stoner? vraagt de Amerikaan Chris Bennet zich af. Hij denkt dat Jezus en discipelen bij zalvingen flinke hoeveelheden Cannabis sativagebruikten. Daarom werden er ook zoveel mensen beter en is de vervolging van stickierokers antichristelijk. (Trouw.)

13 januari. Jeugdige criminelen hebben meer lood in hun botten, ontdekt men in Pittsburg. Een sikkeneurigmakend bericht. Wie opgroeit in huizen of buurten waar nog oude loden leidingen liggen, krijgt behalve lood nog heel wat andere omgevingsfactoren mee. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

18 januari. Een commissie van de Deense Academie voor Wetenschappen heeft lang nagedacht over The Skeptical Environmentalist van Lomborg (zie Skepter, juni 2002). Op grond van een viertal recensies in Scientific American vinden ze het boek wetenschappelijk oneerlijk. Aan een zelfstandig inhoudelijk oordeel is de commissie maar niet begonnen. (de Volkskrant.)

22 januari. Een kliniek in Killaloe in Ierland bestrijdt kanker met een variant van ‘fotodynamische therapie’ (licht plus een stofje uit de wonderalg spirulina). Kosten zijn 20.000 euro, vooruit te betalen. Pure kwakzalverij zeggen Nederlandse kankerdeskundigen en de Vereniging tegen de Kwakzalverij. (Eindhovens Dagblad.)

23 januari. De met veel tamtam aangekondigde partij van tsakkagoeroe Emile Ratelband haalt bij de verkiezingen 9023 stemmen.

3 februari. De Maharishi in Vlodrop geeft een soort waardebonnen van 10 euro uit, ‘raam’ geheten. Je kunt er in sommige winkels in Vlodrop, Roermond en Lelystad mee betalen, en de winkelier kan ze dan zo weer bij Fortis inwisselen. Dat mag zolang je maar niet doet of het een wettig betaalmiddel is. (Provinciale Zeeuwse Courant 3 februari, de Volkskrant 3, 4, 6 februari, Trouw 6 februari.)

3 februari. De veronderstelde fysieke eigenschappen van engelen zijn altijd voer voor discussie geweest. De bekende naaldengelen zijn afkomstig uit 17de-eeuwse satirische geschriften, maar dominee Jelsma uit Leek was doodernstig toen hij betwijfelde of beschermengelen je kunnen bijhouden als je te hard rijdt in je Golf. (Leeuwarder Courant.)

4 februari. Homeopathische middelen zijn geen geneesmiddelen. Dat geven de fabrikanten impliciet toe. Ze verkopen de ongeregistreerde middelen onder dezelfde naam als gezondheidsproduct (maar zonder de woorden homeopathie en geneesmiddel), waardoor ze onder de Warenwet vallen. Dit meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg. (NRC Handelsblad.)

4 februari. De rooms-katholieke kerk kan maar geen definitief standpunt bepalen over de New Age, maar nu is er dan toch een studiestuk, dat niettemin beklemtoont dat de enige echte Waterman (met levend water) Jezus is. Hoed u voor namaak! Ondertussen mag Harry Potter wel. Diens kinderlijke zwart-witwereld spreekt het Vaticaan wel aan. (Trouw 4 februari, Leeuwarder Courant 5 februari.)

6 februari. Astrologe Hanneke Lageman geeft astrologische adviezen voor de loopbaan. Ze vindt zichzelf serieus. Telefoonbedrijf kpn vindt goed dat werknemers bij haar te rade gaan op kosten van de zaak, via loopbaanbemiddelingsbureau bcr. Lageman kan met horoscopen zoveel kanten uit, dat concrete adviezen er niet in zitten. (Intermediair.)

12 februari. In de strafzaak tegen macrobioot Adelbert Nelissen verklaart uva-docent psychologie Martijn Lindt voor het hof dat Roel van Duijns vrouw geen recht was gedaan in Van Duijns beschrijving. ‘Het klopte niet in mijn beleving’. Een psycholoog, zo luidt zijn impliciete mening dus, kan de geestestoestand van zijn kennissen beter beoordelen dan de echtgenoten van die kennissen. Later getuigen anderen dat Nelissen met nadruk placht te zeggen dat allerlei ziekten (kanker, dichtgeslibde kransslagaders, Parkinson) met macrobiotiek verdwijnen. (Trouw 12 februari, 17 maart.)
CORRECTIE. Getuige Lindt heeft nadrukkelijk zijn verklaringen op persoonlijke titel gedaan, namelijk als ‘jarenlang vrij goed bevriend met Van Duijn en Krijnen’, en niet in zijn kwaliteit van psycholoog, hoewel de krant zijn beroep vermeldde. De zinsnede over zijn impliciete mening is een interpretatie van het krantenbericht, geen deel daarvan. De laatste zin (Later…) is gebaseerd op een bericht van 7 (niet 17) maart. (Toevoeging van medio februari 2004.)

12 februari. Eind 2002 publiceerde Uta Halle een kritisch boek over de Externsteine, een rotsformatie in het Teutoburgerwoud, die een oer-Germaans heiligdom zou zijn. Allemaal indertijd bedacht door de Duitse archeologen, die en masse met de nazi’s meededen. (Trouw.)

14 februari. Een flink deel van de antroposofische middelen mag niet meer per 1 maart, want er zijn nog geen Europese richtlijnen voor dit spul. De antroposofen spannen een kort geding aan. Ze winnen, de minister moet eerst de uitkomst van de bodemprocedure afwachten. (Trouw, Leeuwarder Courant, Eindhovens Dagblad,de Volkskrant 22 februari en 16 april.)

15 februari. Microchirurg Johan van Dongen, ooit een verdienstelijk proefdieronderzoeker, heeft een warrig complotboek geschreven, Aids, de grootste misdaad in de medische wereld, uitgegeven door Elmar, die beter zou moeten weten. Zelfs de uitgever van het nogal onkritische tijdschrift Mens & Wetenschapzag er niets in als het niet eerst fors geredigeerd werd. De nazi’s en de cia bedachten aids als middel tegen overbevolking, beweert Johan. (de Volkskrant.)

17 februari. Is de Maharishi wel te vertrouwen met geld? Drie voormalige medewerkers uit India eisen een euroton (100.000 euro dus) aan achterstallig loon. Ze werkten zonder vakantie drie jaar lang zeven dagen per week, en kregen daarvoor ongeveer 30 euro per week. Slavernij, volgens de vakbond fnv Bondgenoten. Transcendente Meditatie sloeg terug met een smaadklacht, en beweerde dat het drietal niet genoeg liefde voor de Meester had. Behalve de drie eisers zijn er nog zo’n dertig anderen in dezelfde positie. De rechter geeft ze gelijk, en gelast dat alvast 2500 euro betaald moet worden. (Trouw 17, 21 februari, 4 maart, alle kranten 21 maart.)

19 februari. Er zou een maand geleden ergens in China een ‘kloonbaby’ zijn geboren, zegt Antinori. Hij zal binnenkort een artikel publiceren. Maar er is verder niets meer over vernomen, ook niet toen hij maanden later in Amsterdam een toespraak hield. (Eindhovens Dagblad.)

20 februari. Door onoplettendheid bij het Eindhovens Dagblad en enkele andere regionale bladen glipt een advertorial van ruim een halve pagina voor de Paingone pen er tweemaal door. De ‘wetenschappelijke’ presentatie van het product (een soort piëzo-elektrische gasaansteker) en de overvloedige aanbeveling tegen ernstige pijnklachten (niks eufemistisch ‘voor soepele spieren en gewrichten’ maar sportblessures, whiplash, migraine, reumatische pijnen en 70 verschillende pijnklachten) maakt deze mededeling helemaal in strijd met alle voorschriften op het gebied van reclame voor gezondheidsproducten.

24 februari. De Provinciale Zeeuwse Courant maakt weer eens duidelijk waarom homeopaten een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Hun vaste homeopaat-columnist verkondigt het broodjeaapverhaal uit 1995 dat de zoetstof aspartaam een ‘sluipend gif’ is. Er zit bijvoorbeeld fenylalanine in, dat volgens gewone wetenschappers een van de 20 aminozuren is waaruit eiwitten worden opgebouwd, maar volgens de homeopaat een ziekmakende stof. Er helpt zelfs geen homeopathisch middel tegen. De zieke moet een dieet volgen en onder meer selenium innemen (vele miljoenen maal zoveel als een typische dosis selenium metallicum C6). Dit soort van geschrijf van domoren jaagt mensen angst aan. Mensen bang maken voor denkbeeldige zaken en dan onzinnige rituelen aanprijzen ter afweer, is dat niet een van de definities van religie?

26 februari. Sinds ongeveer 20 februari verschijnen bij zonsopgang wonderlijke cirkels, met een soort heldere letter x in het midden op sommige kopse gevels van rijtjeswoningen in Velserbroek. Het meest voor de hand liggend is dat de zon op een raam met dubbel glas schijnt. Door drukverschillen gaat de ene ruit dan bol staan (dat geeft de cirkel) en de andere ruit hol, dat geeft het veel helderder kruis. Zoiets. Uiteraard alleen bij een bepaalde zonnestand te zien, bijvoorbeeld ochtendzon in februari. Zulke cirkels duiken tegenwoordig vaker op. Is de regenboog volgens de klassieke religies reden voor optimisme, deze cirkels zijn voor de beweging van de Maitreya een teken van hoop voor de wereld. (Haarlems Dagblad 26 februari, Trouw 4 juni.)

5 maart. De Tvindsekte, of beter haar bovenbaas Mogens Amdi Pedersen, staat terecht in Denemarken. Vrijwel alles wat ingezameld werd met tweedehandskleding (mogelijk ook via de verwante organisatie Humana in Nederland), verdween naar postbusfirma’s in belastingparadijzen. Humana krijgt later toch het cbf-keur. (Trouw 5, 6 maart, Eindhovens Dagblad 7 maart.)

6 maart. Het Nederlandse leger heeft nu ook twee hindoepriesters voor de geestelijke verzorging. Bij geestelijke problemen kijken ze ook naar de invloed van de planeten. Zo hoort het: astrologie is gewoon een religie. (Trouw.)

10 maart. Het Kwaad de wereld uit, maar om te beginnen rommel thuis opruimen, dat is de boodschap van een nieuwe groep van spirituele huisvrouwen met magische plumeau die zich geheel wijden aan opruimen en poetsen. Trouwrapporteert. Meer inlichtingen op www.flylady.net!

11 maart. Er is leerplicht, maar soms mag je je kinderen thuishouden om religieuze redenen. Aldus de rechtbank in Zwolle over een tm’er uit Lelystad, die zijn zevenjarige zoontje al ruim drie jaar had thuisgehouden. SdP denkt dat de betrokkene wel een ijzersterk en geloofwaardig leerplan op tafel heeft gelegd. (Trouw, Leeuwarder Courant.)

15 maart. Tabletten met melatonine (tegen jetlag, alleen de dosis is 25 maal te klein) moeten na 2003 de winkel uit. (de Volkskrant.)

18 maart. Ter gelegenheid van de verjaardag van L. Ron Hubbard (geboren 13-3-1911) betoogt de rooms-katholieke godsdienstsocioloog Van Tillo dat de Scientology Kerk zoiets is als het Leger des Heils en dat Hubbard een zonderling was met interessante inzichten. (Trouw.)

1 april. De Vlaamse Studie- en Adviesgroep Sekten (sas) (door en voor sekteleden en hun geliefden, maar voornamelijk voor ex-Jehovah’s) vierden hun vierde verjaardag in Sint Niklaas en richtten en passant een Nederlandse afdeling op. Sinds de homeopaat Luc Jouret de Orde van de Zonnetempel tot collectieve zelfmoord aanzette, kan men in België niet zo lachen om sekten. De Nederlandse sektenbestrijding ligt op haar gat, verklaart Richard Singelenberg. Misschien maar goed ook, want de sektenbestrijders waren minstens zo geschift als de sektariërs zelf. Alleen de antroposofische Bernard Lievegoedkliniek Bilthoven doet nog wat aan opvang van ex-sekteleden. Psychotherapeut Ad Dekkers ziet manipulatie en systematische indoctrinatie als belangrijkste kenmerk van ‘sekten’. Hij gaat per 1 mei met de vut. (Trouw 1, 23 april.)

3 april. De zogenaamde zwartekousenkerk in Zeeland, da’s pas een gevaarlijke sekte. Door hun toedoen zakte daar de vaccinatiegraad bedenkelijk diep. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

4 april. Nederlands meest agressieve gebedsgenezer Jan Zijlstra wil een megakerk in Leiderdorp bouwen, kosten 6 miljoen euro. (Leeuwarder Courant.)

12 april. De deukdijen (dijen met dijdeuken) of ribbeldijen (misschien wel 6000 ‘patiënten’ in Nederland) zijn nog altijd een raadsel. De Volkskrant doet het bericht van 9 februari 2002 dunnetjes over. Zo komt de krant wel vol.

16 april. De Vrij Hervormde Gemeente in IJsselmuiden wil geen euro’s. De twaalf sterren komen in de bijbel voor (Openbaring 12:1) en zijn dus onderdeel van een katholiek complot. Hetzelfde symbool op kentekenplaten kunnen ze ook niet velen.

17 april. Dieetgoeroe Robert Atkins bedacht 30 jaar geleden een dieet met heel weinig koolhydraten (dus geen graanproducten, geen suiker, geen rijst, geen aardappels). Het idee was dat je dan vanzelf weinig trek hebt en dus slank wordt en blijft. Je zou denken dat een dieetgoeroe toch ten minste zelf flink oud moet worden. Atkins overleed op 72-jarige leeftijd. Uitgegleden op de stoep. (Trouw 18 april.)

19 april. Een beruchte huisarts-homeopaat uit Zoetermeer is al vaak bij de tuchtrechter en de strafrechter langs geweest. Nu staat hij weer voor de tuchtrechter wegens seksueel getint gedrag, grove onkunde (homeopathie, zou je denken, maar in dit geval het dieetvoorschrift gestoomde kwal en een soort eigenbloedbehandeling) en frauduleuze rekeningen. De man wordt uit het artsregister geschrapt. (de Volkskrant.)

22 april. Onze hersenen zijn voorzien van speciale ‘daar is iemand’-detectors, die bij ambigue prikkels – schemerduister, vage vormen – gemakkelijk op tilt slaan. Als de slaapkwabben geprikkeld worden (bij een bepaald soort epilepsie) reageren ze ook, wat resulteert in de detectie van onzichtbare wezens en dus religieuze ervaringen. Michael Persinger speelt daarmee, en kort voor Pasen zagen we op tv hoe Richard Dawkins’ duisterdetector kennelijk een stootje kan velen. (Trouw.)

2 en 3 mei. De Studievereniging voor Psychical Research bestaat 75 jaar, reden voor een tweedaags feestcongres getiteld ‘75 jaar wetenschappelijke parapsychologie in Nederland’. Maar volgens directeur Hans Gerding (‘van huis uit filosoof’) van het Parapsychologisch Instituut aan de Springweg in Utrecht is er weinig officiële belangsteling voor het paranormale. Hij gelooft nog dat in de toekomst de bewijzen voor het bestaan van paranormale verschijnselen boven tafel zullen komen, maar de materie is zo glibberig als een badzeepje. Zodra je het hebt, glipt het je weer uit handen. Het ganzfeldonderzoek is tegengevallen, maar bijzonder hoogleraar Dick Bierman heeft weer iets nieuws op het oog, voorgevoelens. Zijn proefpersonen lijken een paar seconden van te voren te weten wat er komen gaat op een beeldscherm. Bierman geeft hier graag lezingen over, maar publiceren blijkt wat lastiger. Sceptici zijn voorzichtig geworden (onder meer door Biermans track record op statistisch gebied) en Bierman vindt samenwerking met sceptici niet productief. Bierman moet overigens niets hebben van wat er op paranormaalbeurzen aangeboden wordt: ‘Boerenbedrog’. (Trouw, Leeuwarder Courant 1 mei, de Volkskrant 3 mei.)

7 mei. Actief meedraaien in een club, pardon geloofsgemeenschap maakt mensen toleranter en dus gelukkiger, althans in de vs, waar religiositeit de maatschappelijke norm is. De Amerikaan A. Winseman heeft het onderzocht. (Trouw.)

8 mei. Hoe komen onzinnige verhalen door collectieve inspanning in de wereld? De zoektocht naar de Irakese massavernietigingswapens levert iets op: vrachtwagens met mobiele fabrieken voor biologische wapens. Drie commissies waren het na grondig onderzoek eens dat ze nu toch wel beet hadden. Een Irakese wetenschapper zei dat de wagens bedoeld waren om waterstof voor ballonnen te maken. Geklets, dachten de Amerikaanse deskundigen. Ondertussen lachten de werknemers van de Britse firma Marconi zich een kriek, want die hadden de desbetreffende trucks geleverd. Om luchtballonnen met waterstof te vullen, ter ondersteuning van artillerie-eenheden. Anonieme Britse experts bevestigden het. (Trouw, 8, 22 mei, 16 juni.)

9 mei. De Britse overheid waarschuwt voor overdoses vitaminen (bèta-caroteen, B6, C) en mineralen (mangaan, magnesium, calcium). Zegt de krant, maar die heeft wel de cijfers of de namen van de stoffen verhaspeld of grammen met milligrammen verward. (Eindhovens Dagblad 9 mei, 17 juni.)

9 mei. De Japanse sekte Pana Wave zegt dat het einde der tijden nabij is. Deze keer zouden sinistere elektriciens de aarde met zwaartekrachtgolven willen vernietigen. Witte kleren houden de golven tegen. Planeet X komt trouwens ook niet langs (NRC Handelsblad, 9 mei.)

10 mei. Homeopaat en strijker Roeland van Suylen (46) uit Meppel helpt de lijdende mensheid met een nieuw boek: De essentie van spiritualiteit. Ze zijn toch van alle markten thuis, die alto’s. (Leeuwarder Courant.)

12 mei. André de Vries wordt vrijgesproken (zie Skepter, maart 2003). Het hof prijst de kritische rechercheurs, de korpschef is niet blij. Er komt een intern onderzoek naar het hele Enschedese politieteam, maar het dissidente tweetal wordt niet vervolgd. (NRC Handelsblad 13 mei, Trouw 4 juni, 8 juli.)

14 mei. Kloongoeroe Raël blijft de aandacht trekken. Nu wil hij weer naakt in een bekend blad, want de mens van de toekomst is zonder taboes en naakt. (Trouw.)

15 mei. De sow-kerken hadden voor 24 mei een dag ‘paranormaal en gelovig’ gepland, maar wegens gebrek aan belangstelling ging het niet door. (Trouw.)

16 mei. De Paravisiebeurs wil af van de stand met boeken van Jomanda’s goeroe Jozef Rulof (Trouw, zie ook Skepter, december 1997.)

17 mei. Vermeend effectieve operaties blijken soms niet beter dan nepoperaties (zie Skepter, december 2002). In Gouda blijkt dat opnieuw met ‘doorknippen van verklevingen’ tegen zeurende buikpijn. (de Volkskrant.)

22 mei. Skeptisch parapsycholoog Richard Wiseman zet honderden mensen in om na te gaan of het spook van Catherine Howard wel bestond. Nee dus. Misschien veroorzaken variaties in magnetische velden of tocht griezelgevoelens.

22 mei. Het Atkinsdieet (zie ook 17 april) werkt even, maar na een jaar zijn veel te zware mensen er een paar procent gewicht mee kwijt, evenveel als met een ander dieet, staat in NEJM. (de Volkskrant 24 mei.)

23 mei. In Amsterdam mogen exacte wetenschappers aan theologen vertellen wat ze van theologie vinden, naar aanleiding van een rapport van de Verkenningscommissie Theologie van de knaw over de stand van zaken in de theologie. Het rapport zegt dat theologie in Nederland versnipperd en verkokerd is door te weinig distantie tot het geloof. Piet Borst wil meer wetenschappelijk onderzoek naar waarom mensen geloven. Laat dat nu het thema van het komende Skepsiscongres zijn! (Trouw, 26 mei, NRC Handelsblad 28 juni, 12 juli.)

24 mei. Hoyles vriend Chandra Wickramasinghe schrijft aan The Lancet dat het sars-virus weleens uit de ruimte kan komen. Zou er ergens in de ruimte een intelligente virusbouwer zitten? (Trouw 23 mei, NRC Handelsblad 24 mei.)

27 mei. Eigenlijk moeten vrijwel alle Nederlanders naar een inburgeringscursus, want een eenvoudige geschiedenistest wordt gemiddeld zwaar onvoldoende gescoord. Dat men niet weet dat de aarde om de zon draait is tot daar aan toe, maar dat Jeroen Bosch voor familie van Wouter wordt aangezien, dat kan echt niet. (Eindhovens Dagblad.)

2 juni. Jomanda en Emile Ratelband bundelen eenmalig hun krachten in Ede (gratis voor mensen met klachten). Een ontslagen man kan, zegt Emile, met positief denken weer zo vrolijk worden dat zijn vrouw hem griesmeelpap geeft. (de Volkskrant.)

4 juni. Een aardbeving op 21 mei in Algerije eiste 2200 levens. Dat kwam, zo zeggen sommige imams, omdat er vrouwen zonder sluier rondlopen. Met die logica zouden grote delen van de wereld nog veel erger getroffen zijn. De Algerijnse regering wil deze imams om wetenschappelijke onderbouwing vragen en ze vervolgens ontslaan. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

4 juni. Het bestaan van God, en het eeuwig leven en de wederopstanding uit de doden zijn fundamentele christelijke dogma’s. De lutherse predikant Thorkild Grosbøll uit Taarbaek ten noorden van Kopenhagen zei hardop tegen het bladWeekendavisen dat hij er niks van geloofde, een variatie op wat de anglicaanse bisschop John A. T. Robinson veertig jaar geleden beweerde. Massa’s mensen waren het met Thorkild eens, maar bisschop Lise-Lotte Rebel van de Deense staatskerk vond dat hij te ver ging. Hij werd geschorst. Zeven weken later krabbelde hij pas terug, toen ook de liberale minister van godsdienstzaken hem met ontslag dreigde. (Provinciale Zeeuwse Courant 4 juni, Trouw 7 juni, 25 juli.)

5 juni. Van alle Nederlanders gelooft 52 procent in wonderen; de rooms-katholieken zitten op het gemiddelde, maar vrijwel alle (96 procent, wellicht 24 van de 25 in de steekproef) gereformeerden gelooft in wonderen. Wondergeloof blijkt trendy, want het komt meer bij jongeren en hoog opgeleiden voor. De KRO gaat een wonderprogramma maken dat blijkt te gaan over dingen zoals Jezus in een pizza en ongecontroleerde sterke verhalen (onder andere Leeuwarder Courant.)

6 juni. Ook al trendy is niet (of later) inenten, want dat is ook iets dat hoger opgeleiden in toenemende mate doen. En waarin ze worden aangemoedigd door homeopaten. Overigens blijkt de meningokokken-C inenting een duidelijk effect te hebben. Het voorkomen is nu nog maar een tiende van wat die op zijn hoogtepunt in januari 2002 was. (Trouw 6, 10 juni.)

7 juni. Reumatoloog Hans Rasker vindt dat de diagnose ‘fibromyalgie’ de mensen alleen maar zieker maakt. Niet doen dus. Media en internet en helaas ook artsen spelen een grote rol in de verbreiding van deze ‘ziekte’; volgens Rasker is het met chronische vermoeidheid, prikkelbaredarmsyndroom, en de meervoudige persoonlijkheidsstoornis eigenlijk net zo. (NRC Handelsblad.)

14 juni. Het Belgische bedrijf Lifestyle Drinks verkoopt een antialcoholdrankje, Outox. Al dit soort drankjes zijn gebaseerd op de ontdekking in de jaren 1930 dat fructose in theorie een marginaal effect heeft op de afbraak van alcohol in het lichaam. In de praktijk werken ze geen van alle, wat de fabrikant ook beweert. De fabrikant doet ook nimmer onderzoek. (NRC Handelsblad 14, 19 juni.)

18 juni. De consumptie van Ritalin voor adhd neemt voortdurend toe, zo’n 10 tot 20 procent per jaar. De prijs werd ook flink verhoogd. Het Nederlands Huisartsen Genootschap vindt dat in het vervolg alleen specialisten de diagnose adhd mogen stellen. (NRC Handelsblad.)

18 juni. Enneagoeroe Willem Jan van de Wetering vertelt op 22 juni in Soest dat hij in 1973 of 1974 de geheime leer van dit gram in Nederland introduceerde. (Soester Courant.)

21 juni. Een marginale overwinning voor het gezond verstand. De wetenschappelijk gesproken volstrekt zinloze ruiming van hobbypluimvee in vogelpestgebieden wordt gestaakt. (NRC Handelsblad.)

21 juni. Het ministerie van vrom (u weet wel, waar de stilteruimtes van aardstralen worden ontdaan, zie Skepter, december 1998) vroeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (rivm) om eens na te gaan hoeveel huizen er dicht bij hoogspanningskabels staan (enkele tienduizenden). In plaats van duidelijk te zeggen dat de angst voor hoogspanningskabels onzin is, zegt het echter dat ze kinderleukemie verdubbelen, maar dat ze niet hard kunnen maken, maar ook weer niet zeggen dat er geen verband is. Wat heet hard? De velden van zulke kabels zijn te zwak om kanker te veroorzaken. (NRC Handelsblad 21, 26 juni.)

24 juni. België heeft Dutroux en getuige X1 (zie Skepter, juni 1998), Frankrijk de seriemoordenaar Alègre die levenslang kreeg. Hij heeft nu nog wat extra moorden bekend, die gepleegd zouden zijn omdat de slachtoffers teveel zouden weten van bepaalde seksfeesten. Getuigen ‘Patricia’ en ‘Fanny’, ex-prostituees, wisten ook veel van de sm-avonden (met kindertjes en moordpartijen) waar de hogere kringen in Toulouse zich mee vermaakten, uiteraard in een kasteel. Het eind van het liedje was dat ‘Patricia’ wegens meineed gearresteerd werd. (Trouw, 7, 24 juni.)

25 juni. De Nederlandse Vereniging van Klassieke Homeopaten (NVKH) willen erkend worden via de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Zij hopen zo toestemming te krijgen voor wat ze al doen, namelijk recepten uitschrijven voor wat zij medicijnen noemen of het verstrekken van oude voorraden daarvan, namelijk hoogverdunde onzin die niet expliciet veilig is verklaard door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Nu hebben radiologisch laboranten en verpleegkundigen ook niet automatisch een receptvergunning, dus goedkeuring door de BIG lost het probleem van de NVKH niet op. Een beetje gelijk hebben ze wel, want wettelijk is alles wat toegediend wordt met een medische claim een medicijn. Als Jomanda bronwater instraalt en daar specifieke claims bij uit, dan is dat een geneesmiddel. Het ministerie zal het gedogen zoals homeopathica al sinds mensenheugenis gedoogd worden. Erkenning van de nkvh zit er niet in (als er erkenning van de nkvh zou dreigen, zouden tal van andere homeopaten moord en brand schreeuwen). Het enige risico dat de NVKH loopt is dat grote homeopathieproducenten hen van oneerlijke concurrentie betichten. (Trouw 25 juni,NRC Handelsblad 20, 21 augustus.)

30 juni. De 64-jarige monteur Hira Ratan Manek besloot in 1995 na een pelgrimstocht naar de Himalaya te stoppen met eten. Hij eet door elke avond een uur naar de zon te kijken; en hij drinkt wat water. Volgens de Hindustan Timesheeft de nasa hem na diepgaande studie naar de VS gehaald om erachter te komen hoe hij dat deed. Bob Park (www.aps.org/WN) vroeg het na bij nasa en na aanvankelijke bevestiging werd de Manek-Houstonconnectie weer ontkend. (Eindhovens Dagblad, Provinciale Zeeuwse Courant.)

3 juli. De Raad van State bepaalde ten tweede male dat de gemeente Roerdalen de Maharishi niet mag toestaan te slopen. Zie ook 14 september 2001. (de Volkskrant, Trouw.)

16 juli. Versterkt overdreven zindelijkheid allergie doordat het immuunsysteem niet voldoende oefening krijgt? Professor Van Schayck van de Universiteit Maastricht denkt van niet. De onderzoeken waaruit dit zou blijken hebben allemaal een groot manco. De aandoening is grotendeels erfelijk, maar omgevingsfactoren die de klachten verergeren zijn goed bekend. Als ouders daar rekening mee houden, zie je vanzelf dat kinderen met allergische klachten weinig huisdieren hebben, in een schonere omgeving met minder tabaksrook leven, meer borstvoeding krijgen. Dat levert van de weeromstuit bij slecht gecontroleerde bevolkingsonderzoeken een omgekeerd verband, dat meteen de pers haalt. (Trouw.)

18 juli. Een vrouw uit Groningen die in april 2002 haar dochtertje van vijf doodde in een uit de hand gelopen duiveluitdrijving krijgt drie jaar en tbs. (Trouw.)

19 juli. De Amerikaan Ken Thornberg van de pinksterbeweging organiseert massale bidsessies om problemen (psychiatrische aandoeningen, homebar, New-Agecentrum) op te lossen. De Beréagemeenschap in Amsterdam is het centrum van de beweging. Het zou ook helpen voor de meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Het werkt het beste voor wie die stoornis voorwendt, want wie ‘geneest’ verkrijgt aanzien. Degenen die al door (andere) therapeuten in de vernieling zijn geholpen, raken echter nog verder van huis. (Trouw.)

2 augustus. Psychiaters en psychologen die moeten nagaan of boeven simuleren, kunnen dat eigenlijk niet, dat is bekend. Dr. Maaike Cima heeft een test onderzocht die veel simulanten kan aanwijzen. Maar of de aangewezenen ook echte fakers waren, daar horen we haar niet over. (Trouw.)

6 augustus. Vorig jaar oktober vermoordde een Amsterdammer een huisgenoot die hij voor de duivel aanzag, en sneed diens hart eruit. Nu krijgt hij zes jaar met tbs. Drie weken later drijft een portier en deeltijdpredikant van een sekte in Milwaukee de duivel uit een autistisch jongetje van acht. Het jongetje stierf door verstikking. Een 20-jarige Haagse vermoordde haar twee weken oude baby omdat ze dacht dat die behekst was, en staat terecht. Als een geneesmiddel wereldwijd zoveel bijwerkingen heeft, zou het subiet uit de handel genomen worden, maar schadelijk bijgeloof geniet grondwettelijke bescherming. (de Volkskrant 6 augustus, 10 september, Trouw 28 augustus.)

9 augustus. De vaccinatiegraad daalt iets, voornamelijk door het gestook van de Kritische Prikkers (NVKP), homeopaten en antroposofen (zie Skepter, juni 1999 en Parariteiten maart 2002). In het VK is het nog erger, daar dreigen de mazelen weer een volksziekte te worden. Onze overheid komt (te laat) op het idee om voorlichting te geven en diverse fabeltjes door te prikken, zoals dat vaccins overbodig en onwerkzaam zijn, ernstige bijwerkingen hebben zoals chronische ziekten en dat kleine kinderen te jong zijn voor inenten. Een kwaliteitskrant geeft ruim baan aan de leugens van de antivaccinatiebeweging. (Provinciale Zeeuwse Courant 9, 12 augustus, NRC Handelsblad 13, 16, 21, 26 augustus, Trouw 9 oktober.)

11 augustus. Was Moeder Teresa Albanees of Macedonisch? Er is ruzie over. Op 19 oktober viert paus Johannes Paulus II zijn zilveren ambtsjubileum met haar zaligverklaring. Teresa heeft postuum een flutwonder verricht (zie 30 augustus 2001). Dat haar orde onder haar toezicht uiterst nonchalant met giften omsprong, dat ze tegen geboortebeperking was en vond dat de armen maar van hun lijden moesten genieten, mag de pret niet drukken. (o.a. NRC Handelsblad 11 augustus,Trouw 20 augustus, Eindhovens Dagblad 8, 15, 20, 22 oktober.)

13 augustus. Raël komt naar Nederland. Als hij er is, laat hij zich met Uwe Heiligheid aanspreken, maar zegt niets van feitelijke klonen te weten. Wel verwacht hij dat binnenkort instantklonen mogelijk zijn. Dan hoeft hij niet meer dood. Hij loopt, zegt hij, al voor op Jezus want die had bij leven slechts 30 volgelingen, hij al 60.000. (Provinciale Zeeuwse Courant 13 augustus, de Volkskrant 3 september,Trouw 4 september.)

16 augustus. Een paar scholen uit de bijbelgordel willen dat het biologieboekNectar wat kuiser praat en tekent over de voortplanting. (Trouw.)

23 augustus. Rooms-katholieken moeten sinds 451 geloven dat Maria voor de geboorte van Jezus maagd was (en eigenlijk nog wel meer). Hoeveel Nederlanders geloven dat ook echt? Driekwart van alle Amerikanen volgens een Harris poll van februari gelooft het, en zelfs de helft van de niet-christenen daar eveneens. Men gelooft daar ook dat men slechts fatsoenlijk kan zijn als men in God gelooft. (Trouw.)

26 augustus. Minister Murli Manoha Joshi (zie 26 april 2001) van India beveelt de oude Indische astrologie aan op een congres over het voorspellen van aardbevingen. Die is veel beter dan wat de wetenschappelijke fundamentalisten ervan bakken. (Trouw.)

27 augustus. Elke twee jaar en zeven weken passeren Mars en Aarde elkaar op korte afstand. Dat heet oppositie. Dit jaar is dat punt toevallig vlakbij de plek waar Aard- en Marsbaan elkaar het dichtst naderen. Vijftien jaar geleden voorspelde Jan Meeus al dat dit reden zou zijn voor allerhande doemdenkerij. Dat komt uit. (de Volkskrant 27 augustus, Leeuwarder Courant 1 september.)

5 september. De Scientology Kerk in Nederland ontleent haar verliesgevende bestaan min of meer aan procederen tegen Karin Spaink. Spaink zou het auteursrecht van cursusmateriaal van Scientology hebben geschonden. Nu heeft Scientology een bodemprocedure verloren. Welgefeliciteerd Karin! Later wordt onthuld dat van de 150 actieve kernleden er 50 zijn weggelopen. Sommigen beginnen gewoon voor zichzelf, zonder de indoctrinatie en intimidatie van de Moederkerk, maar ze geloven nog wel in Ron L. Hubbard. Een andere groep afvalligen ergert zich aan de grootscheepse fraude waar sommige scientologen zich aan hebben schuldig gemaakt. Die gaan een stichting oprichten en advocaten in de arm nemen. (Eindhovens Dagblad, NRC Handelsblad 5 september, Het Parool 15 oktober.)

9 september. Luiheid, tv en auto maken steeds meer dikkerds ook onder kinderen. Michel Montignac (zie Skepter, december 1997) gelooft niet dat kinderen minder bewegen en heeft een boek geschreven met een kinderdieet (geen cornflakes of Danonetoetjes) om zwaarlijvigheid bij kinderen te bestrijden. De Nederlandse vertaling komt begin 2004. (de Volkskrant.)

12 september. Van de Dordtse rechtbank moet de leider van de Efra‹msekte Heinrich van Geene (zie 13 juli 2002) komen getuigen in een schadeclaimproces. Hij heeft sektelid Sjaak Pietersen 320 euroton laten doneren, en Elisabeth van den Berg afgeraden haar borstkanker te laten behandelen. Beide zijn nu afvalligen, omdat Jezus ze niet was komen ophalen of omdat ze door Geene uit de sekte gezet zijn. Geene getuigt op 23 oktober. Dan beweert hij onder meer dat Sjaak al het geld vrijwillig gaf en dat het besteed is aan het versturen van boeken met Geenes openbaringen. De ex-leden klaagden dat ze alle sociale contacten moesten verbreken. (Trouw 22, 24 oktober, NRC Handelsblad 24 oktober )

20 september. Antropoloog André Köbben (van De onwelkome boodschap) publiceert een bundel opstellen getiteld Het gevecht met de engel: Over verheffende en minder verheffende aspecten van het wetenschapsbedrijf. Hij vindt dat zelfkennis, scepsis en intellectuele onafhankelijkheid nodig zijn voor wetenschapsbeoefening.

20 september. EO-voorman Willem Ouweneel presenteert zijn boek Geneest de zieken! Hij breekt een lans voor wondergenezers zoals Jan Zijlstra of de Nigerianen Victor Emenike en Joshua. Hij begrijpt de kritiek op de uitwassen wel, maar vindt dat gebedsgenezing een kerkelijke activiteit zou moeten zijn. (Leeuwarder Courant22 september, Trouw 21 oktober.)

23 september. Crècheleidster Bianca K. (zie ook 7 december 2001) staat in hoger beroep terecht wegens de verdenking dat ze baby’s letterlijk liet stikken. Hoewel statistici kleine kansen (een tegen vele miljoenen) presenteren, vindt het hof dat geen bewijs. Ze wordt weer vrijgespoken. (NRC Handelsblad 23 september, 8 oktober, Trouw 24, 25 september.)

24 september. De bekende condoomfabrikant die bijhoudt hoeveel seks wij hebben, komt elk jaar met een ander getal (zie 27 november 2002). Eerst 94, daarna 158, en nu weer 120 maal per jaar. Ze lullen maar wat. (Metro.)

1 oktober. Jomanda heeft het even gehad met Nederland. Ze heeft op 5 september een visioen gehad en zal nu een half jaar, tot 29 maart, haar mond houden, althans binnen de landsgrenzen. Tot die tijd doet ze het met woordvoerders en papiertjes. (Provinciale Zeeuwse Courant, Eindhovens Dagblad.)

1 oktober. TNO heeft een elektrotechnicus laten uitzoeken wat umts-antennes zoal kunnen aanrichten bij mensen. Een techneut die even wat psychologische epidemiologie gaat doen, kun je lachen. Grote paniek toen bleek dat je statistisch significant een beetje duizelig van umts-golven wordt, hoewel je geheugen erop vooruit zou gaan. Hans van Maanen doet een boekje open in zijn nieuwe column inde Volkskrant. De onderzoeker heeft eerst een gigantisch moeras van gegevens aangelegd, en is daar vervolgens met een dragnet in gaan vissen, een bekende methode om paniekverhalen te genereren. Het ‘effect’ bestond er voornamelijk in dat een stel chronische zeurpieten op de behaaglijkheidsschaal van 7 naar 6 gingen, maar alleen bij 2100, niet bij 900 en 1800 megahertz, aldus het onvoorstelbaar verwarde onderzoeksrapport. Ze waren bij TNO niet blij met de kritiek, verneemt SdP. (Alle kranten, de Volkskrant 4 oktober.)

10 oktober. Kardinaal Alfonso López Trujillo, voorzitter van de pauselijke raad voor het gezin, bewijst hoe ernstig het onbenul in sexualibus is binnen de rooms- katholieke kerk. Hij heeft ergens opgevangen dat condooms een faalkans van 15 procent hebben (bij onoordeelkundig gebruik, over een jaar gerekend), maar denkt dat ze poreus genoeg zijn om zaadcelletjes door te laten, dus zeker ook HIV-deeltjes, want die zijn 450 maal zo klein. Dat zegt hij op 12 oktober bij Panoramavan de BBC. Hij is ook tegen condooms omdat ze de zedeloosheid bevorderen. Als de misdadige domheid van prelaten ‘zedelijk’ is, dan kan er niet genoeg zedeloosheid zijn. (Provinciale Zeeuwse Courant 10 oktober, Trouw 11 oktober, NRC Handelsblad 13 oktober, de Volkskrant 18 oktober.)

11 oktober. Kees Moeliker krijgt de Ig-Nobelprijs biologie voor zijn verslag van homoseksuele necrofilie bij de Wilde Eend. Ook kreeg de naamgever van de Wet van Murphy postuum een prijs (diens zoon kwam de prijs ophalen).

11 oktober. De Vereniging tegen de Kwakzalverij hield haar jaarcongres in een ‘macabere steenklomp’ (Frits Abrahams) te weten het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis op zaterdag. De VtdK reikt voor het eerst haar antiprijs uit (de Mr. Kackadorisprijs, een drolvormige kei), en wel aan Achmea, de energiekste verspreider van kwakzalverij. Alle genomineerden op een na waren organisaties, de ene uitzondering was een bekende kritiekloze tv-presentator die laatst nog te zien was in een satirisch interview met Bin Laden. Achmea biedt klanten allerlei alternatieve geneeswijzen aan in een aanvullende verzekering. Twee vertegenwoordigers van Achmea waren nog zo sportief om de prijs op te halen. (Trouw 13 oktober, NRC Handelsblad 14 oktober.)

18 oktober. In Frankrijk, daarna in België en nu ook in het oosten van Noord-Brabant doet de stadslegende van de engelenlach de ronde. Een bende zou meisjes voor de keus stellen tussen verkrachting of een glimlach. Kiest het meisje voor de lach, dan worden haar mondhoeken opengesneden en ingezout. Dit verhaal circuleerde al in de jaren 1950 in Schotland. (Eindhovens Dagblad 18 oktober, Mare9 oktober.)

21 oktober. Ook Irene van Lippe-Biesterfeld is weer van de partij. Ze spreekt behalve met bomen en dolfijnen nu ook met paarden, zegt ze voor Radio 1. Ze houdt van haar stigma. Haar derde boek, Aarde ik hou van jou verschijnt op 30 oktober bij De Fontein. Ze heeft twaalf gesprekken gevoerd met personen die ze bewondert. Ze bekent dat ze eigenlijk wel bioloog had willen worden. SdP betwijfelt of ze daar wel genoeg voor tussen de oren had, afgezien nog van een deficiënte vooropleiding. Volgens haar gaat biologie niet om het leven. (Eindhovens Dagblad,Provinciale Zeeuwse Courant 21 oktober, Leeuwarder Courant.)

28 oktober. Cor Hermans promoveert op De dwaaltocht van het sociaal-darwinisme, uitgegeven door Nieuwezijds. Het is een dikke literatuurstudie over hoe de evolutietheorie gebruikt werd om uiteenlopende maatschappelijke vooroordelen en actieplannen te schragen. Hermans heeft er 15 jaar aan gewerkt, en deskundigen zullen er misschien niet veel nieuws in vinden, maar voor anderen is het een informatief en leesbaar boek. Hermans is wel op dun ijs als hij het sociaal-darwinisme op Darwin zelf probeert terug te voeren, zegt wetenschapshistoricus Rob Visser in Bionieuws van 7 november.

29 oktober. Het hoger beroep van macrobioot Adelbert Nelissen wordt voortgezet (zie 12 februari). Nelissen was vier maanden ziek (gezond hoor, die macrobiotiek), daarom duurt het allemaal zo lang. Hij wordt geconfronteerd met eigen reclamemateriaal en verklaringen van zieken die hem bezochten. Daaruit blijkt dat hij heel wat meer deed dan alleen maar wat hij zelf beweert, namelijk vrijblijvende voedingsadviezen geven. (Trouw.)

31 oktober. De pil RU-21 zou de gevolgen van katers bedwingen als je hem tijdens het drinken inneemt. Dit heeft zo’n groot maatschappelijk belang, dat er meteen onderzocht wordt of dit onzin is (ja dus). De pil bestaat uit suiker met vitamine C. Weer zo’n variant van het suikerverhaal (zie 14 juni). Het zou, aldus de reclame, een recept zijn waarmee KGB-spionnen zich nuchter hielden als ze James Bondachtige figuren onder tafel moesten drinken. (Provinciale Zeeuwse Courant, 31 oktober, 1 november, de Volkskrant 1 november.)

5 november. Macrobioot Adelbert Nelissen (zie 29 oktober 2003) geeft niet echt antwoord op de vragen van de rechter, en zegt dat `Flora’ het ongeluk had dat Roel van Duijn de macrobiotische harmonie had verstoord. Over dit soort onzin klaagde Van Duijn al lang geleden (zie in Skepter, september 1998, zijn artikel en follow-up). Acupuncturist Vermuyten getuigt ook, en liegt. Nelissen is onverbeterlijk, zou je zeggen. Advocaat-generaal Van Asperen de Boer eist 16 maanden cel plus 8 voorwaardelijk. Hij had een zorgplicht, en van de eerdere straf (zes maanden plus 2269 euro boete, zie 11 december 2001) ging te weinig preventieve werking uit. Nelissen ontkent in zijn twee uur durende eindpleidooi. Uiteindelijk krijgt hij 2000 euro en zes maanden voorwaardelijk en stapt naar de Hoge Raad. (de Volkskrant,Trouw 5 november, de Volkskrant, Eindhovens Dagblad, Trouw 27 november, 28 januari 2004.)

15 november. De Antilliaanse kustwacht gebruikt een Taiwanees nepapparaat, de Mole-scanner, die ongeveer zo werkt als de Quadro die in 1996 door James Randi ontmaskerd werd. De Quadro had als belangrijkste onderdeel een snipper zwart papier waarop een fotokopie gemaakt was van de substantie (variërende van golfballen en wapens tot diverse drugs) die met de Quadro konden worden opgespoord. Ook de Mole-scanner werkt met een niet nader omschreven methode om de moleculaire signatuur van drugs en explosieven op een `chip’ vast te leggen en ze daarmee op tientallen meters afstand door dikke muren te herkennen. Dit soort apparaten duikt om de zoveel tijd op en elke keer zijn er weer overheidsinstanties die erin tuinen. (NRC Handelsblad.)

18 november. Het gaat goed met het enneagram (zie Skepter, juni 2000). Als je nog drie types eraan toevoegt kun je er dierenriemtekens van maken, en dan ontstaat de leer van de twaalfmens van het duo Lex Hegi en Marco Nieuwenhuize. Behalve deze ketters zijn er ook puristen en heuse psychologen die in de negenhoek geloven. (de Volkskrant 18 november, Provinciale Zeeuwse Courant 3 januari 2004.)

21 november. De Gezondheidsraad vindt het een goed idee om alle zwangeren de zogeheten tripletest aan te bieden (en ingeval die test bedenkelijk uitvalt nog een vruchtwaterpunctie). Dat is per slot minder riskant dan alleen ieder die ouder dan 36 is een vruchtwaterpunctie aanbieden, zoals nu gebeurt. Staatssecretaris Ross (cda) wil niet. Vlak daarna blijkt dat Nederland zowat de hoogste perinatale sterfte heeft in Europa. Dat komt misschien omdat er elders in Europa veel meer getest wordt, waardoor uiteindelijk de sterfte aan aangeboren afwijkingen lager is dan in Nederland. Ross vindt de cijfers van verschillende landen niet vergelijkbaar, maar ze kletst maar wat. De onderzoekers van Peristat, in Nederland dr. Simone Buitendijk en prof. dr. Jan Nijhuis, hadden juist extra hun best gedaan om ze wel vergelijkbaar te maken. Is Ross nou bang voor extra kosten of voor christelijke kiezers of beide?

21 november. Cecilia van der Drift praat met dieren, ook met dode, en zelfs met insecten zoals bladluizen. Het begon met een hond die haar mededeelde liever huidzalf tegen de jeuk te hebben dan de reiki waarmee ze het beest `behandelde’. Dat moet wel telepathie geweest zijn, want zoiets kun je niet zelf bedenken. Dat Van der Drift niet horendol wordt van het gekerm van biljoenen insecten die dagelijks het loodje leggen is een wonder. Dit wonder wordt op de tv vertoond door de avro.

22 november. Het antisemitisme, het geloof dat personen van joodse afkomst of religie of beide op grond daarvan slecht en verachtelijk zijn en waarschijnlijk allemaal samenzweren, is in Europa een marginaal verschijnsel geworden, maar in het Midden-Oosten is dit gif virulent. Elke Ramadan wordt er een 30-delige tv-serie gemaakt, gebaseerd op de Protocollen van de Wijzen van Zion (zie Skepter, september 2001), maar dan giftiger. Die wordt op grote schaal verspreid. Daar groeien dus hele generaties moslims op die de meest verschrikkelijke leugens voor waarheid houden. Het is toch op de tv geweest? Ondertussen weet in Nederland bijna niemand meer wat de Protocollen waren. (Trouw.)

25 november. De Soester klassiek homeopate Guus Kruis behandelt adhd, en geeft er een lezing over, in Soest. Zou dat inhouden dat adhd in veel gevallen slechts denkbeeldig is en dus ook het best met een denkbeeldige therapie behandeld kan worden? (Soester Courant 12 november.)

4 december. Op zijn website www.prophetelijah.org gaat sekteleider Heinrich van Geene van de Efraïmsekte (zie 12 september 2003) danig te keer tegen zeven ex-leden. Dat resulteert in zes smaadklachten bij de Dordtse politie. Een der ex-leden zou in het satan volgen zijn doorgeslagen, de andere (die 320.000 euro aan de sekte spendeerde) wordt een waanzinnige genoemd, en een derde is een monster. De tekst is inmiddels verwijderd. (Trouw, Leeuwarder Courant.)

6 december. Zonder implantaten grotere borsten, daar zijn pillen voor die zonder recept verkrijgbaar zijn, honderd euro per maand kosten, en energiek aangeprezen worden in `de bladen’. Er zitten plantaardige stoffen in, meest uit hopplanten, die chemisch wat op oestrogeen lijken, maar tientallen malen zwakker zijn en dus waarschijnlijk niks doen. Nergens in de wetenschappelijke literatuur is er iets over bekend. Alleen in een kluis van Danny van Eijsselsteijn, distributeur van Natural Push Up zou zo’n rapport zitten, over het concurrerende maar verder identieke product BreastGro. Maar Eijsselsteijn wil het rapport aan niemand laten zien. (de Volkskrant.)

6 december. Gerwine Wuring (47) uit Leeuwarden had altijd al veel belangsteling voor de natuur. Ze werd bioloog en werkte daarna bij een milieu-educatiecentrum bij Bakkeveen, maar werd daar overspannen van. Ze volgde in Engeland een druïdeopleiding, en ze maakt zich nu sterk voor aarde-educatie, een soort van milieuspiritualiteit. (Leeuwarder Courant.)

12 december. In Amsterdam rijden er nu bussen op waterstofgas. Waterstof is hoogstens geschikt als middel om energie te transporteren, en wel met enorme verliezen. Opslaan is lastig. Als er geen fundamentele doorbraken komen, is de waterstofeconomie een doodgeboren kind, zegt André Faaij van de Universiteit Utrecht. (Trouw.)

13 december. Daar was toch Stalin in 1946 bijna op voorspraak van Jan Romein eredoctor geworden aan de Universiteit van Amsterdam! Alle kranten nemen dit bericht van het Historisch Nieuwsblad over. Later blijkt Romeins brief niet verder gekomen te zijn dan de eigen faculteit, waar hij niet voldoende indruk maakte om zelfs maar in de notulen terecht te komen. (NRC Handelsblad 18 december.)

20 december. Rond de christelijke feestdagen wordt regelmatig gevraagd hoeveel mensen weten wat er dan gevierd wordt. Kerst is het oude Romeinse zonnewendefeest van de Onoverwinnelijke Zon, waar circa 330 het feest van de geboorte van Jezus (zoals beschreven in Mattheüs 2 en Lucas 2) van is gemaakt. Volgens Intomart weet een derde van de Nederlanders niet welk bijbelverhaal er bij kerst hoort. (NRC Handelsblad.)

24 december. Bij de Volkskrant gooien ze er een heel katern tegenaan, getiteld `het geloof is terug, versplinterd en wel’, met een ludieke `Reliwijzer’.

24 december. Het zogeheten Voynich-manuscript is een fraai verluchtigd boek uit de 16de eeuw dat in een onbekend alfabet geschreven is. Niemand weet wat het betekent. Cryptoloog Gordon Rugg van de Keele Universiteit denkt dat het een betekenisloze mystificatie is, mogelijk gemaakt door Edward Kelley, een schurkachtige compaan van John Dee. (Eindhovens Dagblad.)

27 december. Hans Beekmans uit Laren is dit jaar scientoloog geworden en getrouwd met scientologische oudgediende Maria Koster. Hij was al hoftandarts. De roddelpers vreest Hofmanstoestanden. Privé kopt `Máxima in ban verboden sekte’, en bericht verder dat Máxima een tweeling verwacht.) (NRC Handelsblad 27 december, Privé 17 november.)

30 december. Cardioloog professor doctor Freek Verheugt is lid van de Commissie Passief Roken van de Gezondheidsraad. Die heeft net een rapport uitgebracht waarin passief roken schadelijk wordt genoemd (dat het gewoon smerig is, schijnt niet relevant te zijn). Hij vertelt van het stadje Helena in de staat Montana (bevolking ongeveer die van Hoorn), waar na het invoeren van een rookverbod in restaurants en cafés het aantal hartinfarcten met de helft daalde. Een canard, betoogt H.M. Willemse. In absolute aantallen was het verwachte aantal infarcten maar 40, waarvan circa 10 door jarenlang passief maar vooral actief roken. Het is kennelijk weer zo’n kleinegetallenartefact, zoals de hartdoden tijdens de wedstrijd Duitsland-Nederland. (NRC Handelsblad 30 december, 8 januari 2004.)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis