De mudman van Robbert van den Broeke

Toelichting bij de bovenstaande foto’s

De linkerfoto is afkomstig uit het zeer bekende boek De Wereld van het Ongrijpbare, dat in 1984 door Reader’s Digest werd uitgegeven. Op de foto staat een man uit Nieuw-Guinea die met een kleimasker op een rituele krijgsdans uitvoert, een zogenoemde mudman.

De rechterfoto is te vinden op de website van de fotograaf Ed Vos, waarop nog meer foto’s van Robbert staan. De moeder van Robbert vertelde: “Na een (gepubliceerd) krantenartikel, wezen lezers ons er op dat het de zogenaamde mudman uit Nieuw Guinea is. Deze zijn versierd met modder of kleimaskers.” Ed Vos, die Robbert al jaren kent en zelf veel lichtbollen fotografeert, schreef dat Robbert hem telefonisch toestemming had gegeven de foto op zijn site te zetten. Op de achtergrond van de foto is een klok zichtbaar die bij Robbert aan de muur hangt en die wel vaker op zijn foto’s te zien is.

Een medewerker van Dossier-X ontdekte dat beide afbeeldingen identiek zijn. Blijkbaar heeft Robbert zoals gebruikelijk een uitgeknipt figuurtje dicht voor de lens gehouden toen hij de foto nam. De rechterarm is niet van het lichaam losgeknipt, zodat een deel van de oorspronkelijke achtergrond nog zichtbaar is.

mudman-robbert-mudman

Links de mudmanfoto, in het midden de Robbertfoto en rechts een bewerking van de mudmanfoto om de overeenkomst nog duidelijker te laten zien (kleur, helderheid en contrast aangepast en wazig gemaakt met Gaussiaanse vervaging).

Meer informatie over deze kwestie.

Blogartikel over Robberts trucfoto’s (5 april 2012)

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis