Stop de persen 2005

[Nieuwskroniek uit Skepter door Jan Willem Nienhuys – index]

4 januari 2005.Het Nederlandse postbedrijf TPG Post kreeg vroeger nog wel eens anonieme brieven gericht aan God. Die verdwenen dan in de prullenbak. De laatste negen maanden was er niet meer zo’n brief, maar TPG Post had er nog wel 20 liggen. Die gaan ze nu maar doorsturen aan dominee K. van Velzen van de afdeling nazorg van de EO; eventuele brieven voor Allah gaan naar een moslimclub. De EO zal voor de afzenders bidden. Niet duidelijk is waarom de EO, en waarom de brieven nodig zijn voor dat bidden: de afzenders zijn onbekend en de Aangesprokene mag toch verondersteld worden volledig op de hoogte te zijn? (Provinciale Zeeuwse Courant, de Volkskrant, NRC Handelsblad.)

8 januari. Kees Kraaijeveld is tegen Verlichtingsfundamentalisten, volgens hem een atheïstenclub, volgens SdP een scheldwoord voor Geert Wilders of een aanduiding voor personen die de vrijheid van godsdienst willen opdringen. Die club wil moskeeën sluiten en inburgeringscursussen verplicht stellen. Volgens Kraaijeveld zal godsdienst wel blijven bestaan omdat er zoveel ellende in de wereld is. (de Volkskrant.)

13 januari. Utrechtse onderzoekers schrijven in JAMA dat groente en fruit niet tegen borstkanker beschermen maar wel de kans op hart- en vaatziekte iets verkleinen. Waar komt dat verhaal over de invloed van kanker dan vandaan? Als je patiëntes die al ziek zijn vragen gaat stellen, krijg je vertekende antwoorden. (Eindhovens Dagblad, Trouw.)

14 januari. Gelooft u in wicca of andere zogenaamd voorchristelijke bedenksels? Bent u sjamaan of therapeutische heks? Haal dan vlug bij de zojuist opgerichte Stichting Arkana het ‘heidens keurmerk’. (de Volkskrant, Provinciale Zeeuwse Courant, Trouw.)

14 januari. Een Britse club beweert dat mobieltjes misschien wel slecht zijn voor kinderhersenen (die warmen daarvan misschien wel evenveel van op als van een beetje ravotten), en bedrijf BCC neemt de kidsmobiel uit de handel. (de Volkskrant,Provinciale Zeeuwse Courant, Trouw.)

19 januari. Zoals elke natuurramp produceerde ook de tsunami van 26 december 2004 veel fabels. Zo zouden er geen dieren in wildparken zijn omgekomen (logisch, dieren gaan niet aan het strand zitten), worden er verhalen overdreven en wordt er ook regelrecht gefraudeerd. (de Volkskrant.)

24 januari. Volgens een schertsformule van Cliff Arnall van de Cardiff University is vandaag de akeligste dag van het jaar (in Engeland) omdat het dan somber weer is en men een kater en geldgebrek heeft van de feestdagen en goede voornemens alweer in duigen zijn gevallen. (Eindhovens Dagblad.)

25 januari. De Gezondheidsraad vindt chronische vermoeidheid (ME) geen ziekte maar wel een ernstige aandoening. De oorzaak lijkt stress te zijn, van voortdurende rust wordt het erger, maar gedragstherapie helpt, en allerhande organisaties moeten één lijn gaan trekken. Volgens de patiënten is hiermee hun ziekte erkend. Later vindt minister Hoogervorst dat ‘erkenning’ de aandoening uitlokt en bestendigt. Heel veel mensen boos, en zelfs de Tweede Kamer bemoeit zich ermee.

25 januari. Glucosamine is een voedingssupplement dat wordt aanbevolen bij artrose. Onderzoek zou hebben uitgewezen dat het spul enigszins werkt. Als het waar is, zou dat een mooi voorbeeld zijn van een goedkoop alternatief middel (het hoeft niet meer te kosten dan een paar dubbeltjes per dag) waarvoor bewijzen op tafel komen. (de Volkskrant.)

25 januari. De carrière van de thans 62-jarige Zwitserse dirigent Michel Tabachnik werd in 1995 ruw onderbroken door de collectieve zelfmoorden van de Orde van de Zonnetempel in 1994 en 1995. Hij werd beschuldigd van manipulatie, maar werd vrijgesproken. Zelf zegt hij dat hij ongeveer eens per jaar een lezing voor de Orde gaf. Hoewel de processen tegen hem nog niet helemaal zijn afgelopen, gaat het Noord Nederlands Orkest met hem in zee. (Leeuwarder Courant 25, 26, 28 januari.)

28 januari. In Kranenburg is men tegen de bouw van een zendmast voor de telefoon. Men vreest waardedaling van woningen en verstoorde nachtrust. Deskundigen zeggen dat de telefoontjes zelf veel meer effect (if any) hebben dan de zendmasten. Ondertussen wordt er grootscheeps onderzoek gedaan naar effecten van veel mobiel bellen. Onderzoek dat tegen zendmasten pleit is tot nu toe pover. Ook in Arnhem en Rhenen is men tegen en men beroept zich op deskundigen op het gebied van aardstralen. Ergens tussen Putten en Nijkerk zit Freek van den Hengel in een hutje te schuilen voor de laagfrequente straling uit huishoudelijke apparaten. Hij heeft elektroallergie (zie ook 17 augustus 2004). De Denen melden dat mobiel bellen geen hersentumor veroorzaakt. In Markelose Broek beklaagde men zich dat de zendmast daar veel ernstige ziektegevallen veroorzaakte. Bij natellen bleken het er 21 procent minder te zijn dan verwacht. Maar in Amsterdam kan Edwin van Vierzen de slaap niet vatten sinds er een zender op zijn dak staat. Hij slaapt in een bedstee van Faraday. Frans van Velden, die bij hem komt meten, draagt een Faradayhemd. Niemand kan hem wijsmaken dat de bloedvaten in zijn huid een nog veel betere kooi van Faraday zijn. (NRC Handelsblad28 januari, de Volkskrant 29 januari, 16 april, 23 juni, de Gelderlander 22 februari,Provinciale Zeeuwse Courant 26 maart, NRC Handelsblad 2 april, Trouw 21 mei.)
Correctie: In de oorspronkelijke versie van dit bericht waren Van Velden en Van Vierzen verward.

31 januari. De Amerikaanse chemicus Raymond Rogers heeft een nieuwe reden bedacht waarom de stof van de Lijkwade van Turijn tussen de 1300 en 3000 jaar oud is. Iets met microscopische hoeveelheden vanilline, een afbraakproduct van lignine, waarvan er te weinig zou zijn. (Trouw.)

2 februari. Nog een succesje voor de alternatieve geneeskunde. De therapie van het Macedonische kruidenvrouwtje Shinka blijkt in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen te werken bij posttraumatische dystrofie. Het voornaamste element in de therapie is dat men zich gewoon niks van de pijn van patiënten moet aantrekken: meteen oefenen. (Eindhovens Dagblad, Leeuwarder Courant 2 februari, Provinciale Zeeuwse Courant 3 februari.)

3 februari. De evolutiebioloog Ernst Mayr (1904) overlijdt op de leeftijd van 100 jaar. Samen met Theodosius Dobzhansky en George Gaylord Simpson bracht hij in circa 1940 de synthese tussen de theorie van Darwin en de genetica tot stand. De vondst om ‘soort’ te (her)definiëren als onderling vruchtbare groep organismen is van hem. Hij wordt de Darwin van de 21ste eeuw genoemd.

4 februari. Het gerechtshof in Leeuwarden kent de leerkrachten van De Dreef (zie 3 maart 2000) een schadevergoeding van samen 119.000 euro toe. Acht ouderparen hadden hen ervan beschuldigd dat ze kinderen in sekskelders hadden misbruikt, maar moeten nu dokken wegens smaad, bovenop de proceskosten van verloren processen. (de Volkskrant.)

4 februari. Zeven islamitische eerstejaars medische biologie aan de Vrije Universiteit leverden een essay in over evolutieleer dat ze van internet hadden overgeschreven. De site in kwestie gelooft er niet in. Ze krijgen een onvoldoende. Het zal de inspiratie vormen voor de ID-storm die enige tijd later opsteekt. (Trouw.)

4 februari. De grafiek van de gemiddelde temperatuur op aarde in de laatste tien eeuwen ziet eruit als een hockeystick: recht of licht dalend tot voor kort en dan opeens steil omhoog. De gegevens van voor 1850 zijn onder meer indirect afgeleid uit boomringen. Stephen McIntyre en Ross McKitrick beweren nu dat een van die indirecte bewijzen niet klopt en dat narekenen laat zien dat het in de vijftiende eeuw even warm was als nu. Op dat ene bewijs (van Mann et al.) is nog wel meer aan te merken. Natuur wetenschap & techniek geeft er ruime aandacht aan, en meent zelfs dat hiermee de opwarming van de aarde ontkracht is en dat het IPCC onder curatele moet worden gesteld. (Trouw 4 februari, de Volkskrant, NRC Handelsblad 5 februari.)

5 februari. Harald Merckelbach en Marko Jelicic vinden dat rechters veel te gemakkelijk geloven dat een ‘blackout’ verdachten ontlast. De rechters weten niet dat zo’n periode van reflexmatig impulsief handelen niet veel langer dan een kniepeesreflex duurt en dat geheugenverlies na een ernstig misdrijf buitengewoon onwaarschijnlijk is. Verdachten die zeggen dat ze zo iets overkomen is en dat ze niets meer weten, liegen gewoon. Hoe een CIA-agent zijn geheugen hervond en andere waargebeurde verhalen: geheugenverlies in en buiten de rechtszaal door M&J verschijnt half maart. (de Volkskrant 5 februari, Trouw 7 april.)

10 februari. Sipko Vellenga signaleert dat de traditionele kerken ontvolken, maar dat de religieuze genezerij (Jan Zijlstra en pinkstergemeenten, Jomanda, reiki en ander new-agespul) bloeit als nooit te voren. Zo maken gebedsgenezers Victor en Judith Emenike uit San Francisco een tournee van twee weken door Friesland. In Lommel vlak over de grens beneden Eindhoven poogden theologe Agnes Laurey en haar man Cees uit Zwijndrecht met gebedsgenezing twee dode foetussen in de moederschoot weer tot leven te wekken (grote ruzie toen dat niet lukte, en zelfs aandacht van de staatsveiligheid). Op het platteland doen de kruidenvrouwtjes en wichelroedelopers het nog prima. Wat Nederland betreft dankt de homeopathie haar aanzien aan de voorspraak van Abraham Kuyper en de Kamper theologen. (Trouw10 februari, 12 april, Leeuwarder Courant 11 februari, Provinciale Zeeuwse Courant2 april.)

13 februari. Zuster Lucia dos Santos, de laatste van de drie herderskinderen die in Fatima Maria hadden zien verschijnen, overlijdt op de leeftijd van 97 (zie 29 juni 1999 en Parariteiten, juni 2000).

14 februari. Extract van sint-janskruid werkt tegen matige depressie, maar dat is een reden om het als geneesmiddel te registreren en alleen op recept te vertrekken, vindt professor P. de Smet. (de Volkskrant 14 februari, Trouw 16 februari.)

16 februari. Heinrich van Geene alias de profeet Elia van het Efraïmgenootschap moet psychiatrisch onderzocht worden. Uiteindelijk wordt hij slechts veroordeeld tot een boete van 4000 euro voor beledigen van afvalligen; hij wordt vrijgesproken van oplichting en betrokkenheid bij dood door borstkanker (zie 4 december 2003). (Trouw 16 februari, 15 juli.)

19 februari. Reader’s Digest onderzocht de godgelovigheid van Europeanen. Die loopt uiteen tussen 97% in Polen en 37% in Tsjechië. SdP denkt dat de cijfers boterzacht zijn omdat voor Nederland (51%) de ietsisten kennelijk zijn opgeteld bij degenen die in een persoonlijke god geloven. Merkwaardig genoeg scoort het geloof in een leven na de dood in heel Europa 15-30% lager dan het godsgeloof, maar in Nederland gelooft 45% daarin. Misschien ligt dat eraan dat het reïncarnatiegeloof hier sterk verbreid is, 40% van de christenen gelooft daar bij ons aan. (Trouw 19 februari, 26 maart, NRC Handelsblad 24 februari.)

19 februari. In Vlaardingen kreeg een man opdracht van God om zijn moeder (76) te villen. Met haar huid om zich heen ging hij het verkeer staan regelen. Hij roept nog steeds bijbelteksten. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

23 februari. Christenen zoals de Amersfoortse Stichting Bijbel en Onderwijs zijn tegen het thema Magie voor de Kinderboekenweek 5-15 oktober, en in Amersfoort gaat men al op tilt van een Tibetaanse zandmandala van een vierkante meter. Zucht. En Frank Ouweneel (broer van) toert rond met een verhaal dat de islam de grootste truc van Satan is. Wat heeft dat volk toch tegen sprookjes? (o.a.Provinciale Zeeuwse Courant; Trouw 25 maart, de Volkskrant 21 april.)

9 maart. We slaan de stupide film over Jomanda van Johan Vlemminx maar over, en melden dat de ‘radio-neuroloog’ (zie 14 mei 1997) het mis had. Toetanchamons hoofd was in 1922 kapot gegaan toen de mummie in stukken werd gezaagd (!) om hem uit de kist te halen. Hij moet gestorven zijn aan een beenbreuk waar gangreen bij kwam. (NRC Handelsblad 9 maart, 14 mei.)

9 maart. In Eindhoven duikt de stadssage op dat Balkanese inbrekers tekens op huizen achterlaten om ‘collega’s’ te informeren. (Eindhovens Dagblad 9, 10, 11 maart.)

16 maart. Veel extra vitamine E is voornamelijk schadelijk, blijkt na 7000 55-plussers zeven jaar bestudeerd te hebben, staat in JAMA. (Trouw.)

19 maart. Rainer Karlsch schrijft in een boek dat de Duitsers in 1944 met atoombomproeven bezig waren. Totalen Schmarren, zegt iedereen die er wat van weet. (NRC Handelsblad 19 maart, de Volkskrant 26 maart.)

8 april. Gebedsgenezer Jan Zijlstra (66) van de Levensstroom Gemeente te Leiderdorp, Nederlands meest agressieve operator op dit gebied, kreeg in oktober een hartinfarct. De Here zei hem dat het zijn eigen schuld was. Hij liet zich door collega-genezers, namelijk artsen behandelen. Tot de hindernissen voor genezing rekent hij gebrek aan geloof. Die gelovigen moeten trouwens niet wachten tot ze ongeneeslijk ziek zijn. Zijlstra deelt in navolging van Paulus (Handelingen 19:11-12) zweetdoeken uit. (Leeuwarder Courant 8 april, Trouw 11 juni)

15 april. Over een week promoveert R. Bernsen. Zij heeft uitgezocht dat niet-ingeënte (reformatorische) kinderen, waarvan er in Nederland nog veel te veel zijn, niet minder allergieën hebben dan kinderen mét DKTP-prik. Alweer een fabeltje minder. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

20 april. Bij sommige wetenschappelijke congressen wordt er niet goed op de kwaliteit van de inzendingen gelet. Promotiestudent Jeremy Stribling van MIT werd zo boos over oproepen om ook iets in te sturen voor een flutcongres, dat hij zijn eigen generator (zie: http://pdos.csail.mit.edu/scigen/) voor ‘computer science’-artikelen gebruikte en een onzinstuk instuurde, Sokal imiterend (zie Skepter, december 1998). Het werd geaccepteerd. (Eindhovens Dagblad 20 april, NRC Handelsblad 23 april.)

25 april. ‘In Nederland gebeurt alles 50 jaar later’ is een berucht pseudo-citaat van Heinrich Heine (1797-1856), in 1939 bedacht door de Duitse journalist Frits Kief. Met Mecklenburg in plaats van Nederland is het een apocrief Bismarckcitaat. Columnist Rob Schouten meldt echter op gezag van de Nijmeegse neerlandicus André Hanou, dat de eerste die iets dergelijks over Nederland zei, de Middelburgse schrijver Paulus Joseph Convenent was, en wel in 1796. Onze volkssmaak ligt nog wel vijftig jaar achter bij de rest van Europa, schreef hij, overigens in een pleidooi ten gunste van astrologie. (Trouw.)

27 april. In Hamburg zwellen padden midden in de nacht op tot driemaal hun normale afmeting, en ontploffen dan. Rara. Later blijkt dat ze zijn aangepikt door kraaien, waardoor de normale reactie van padden om zichzelf groter te maken een natuurlijke rem verliest. (Trouw, 28, 29 april.)

28 april. De Lancet meldt dat extra vitamine D als preventie tegen nieuwe botbreuken geen enkel effect heeft. Twee dagen later staat er in BMJ net zoiets. Kort daarna verschijnt weer ander onderzoek waarin staat dat vitamine D wel degelijk helpt, namelijk bij mensen die door dieet of levensstijl er te weinig van hebben. Daar hadden de Britse onderzoeken niet op gelet. (Trouw, 28, 29 april,NRC Handelsblad 21 mei, 6 juni.)

30 april. De rode hond in de bijbelgordel zet door. Het aantal besmette zwangeren staat op 22. De epidemie slaat ook over naar geloofsgenoten in Canada. (Trouw 30 april, de Volkskrant 12, 21 mei.)

30 april. De KRO begint een bijgelovige serie getiteld ‘Wie was ik’, met reïncarnatieverhalen.

6 mei. De zogeheten Nigeriaanse fraude is nog volop actief. Slachtoffers zijn wereldvreemde maar hebzuchtige intellectuelen en techneuten. Larmoyante verhalen over grote bedragen worden in miljoenen kopieën verspreid, en het is de bedoeling dat de slachtoffers dan allerlei transactiekosten voorschieten. Het is na olie, aardgas en cacao de grootste inkomstenbron van Nigeria. (NRC Handelsblad 6 mei, 18 juli.)

7 mei. Heden is de internationale gebedsdag voor de Vrouwe van alle Volken (‘die eens Maria was’, een frase die later werd afgekeurd door Rome), en 7000 mensen komen daarvoor uit de hele wereld naar het bedevaartsoord, namelijk Amsterdam. Daar heeft Ida Peerdeman na de Tweede Wereldoorlog vele visioenen gehad. Zie ook 7 juni 2001 en 11 juni 2002. (Leeuwarder Courant 9 mei, NRC Handelsblad 13 augustus, Trouw 2 september.)

9 mei. Om de zoveel tijd is er een bedrijf dat auto’s in verband brengt met astrologische tekens. Nooit verneemt men dan iets over de statistiek, in het bijzonder niet of demografische factoren (in welke maanden zijn er meer mensen jarig?) wel goed verrekend zijn en of de opgemerkte verschillen iets te betekenen hebben. Deze keer vroeg een Britse poetsmiddelfabrikant naar het autowasgedrag. (Trouw.)

10 mei. Radio Vaticaan heeft zich niet aan de normen voor de sterkte van haar zenders gehouden, en een kardinaal en een priester krijgen nu een voorwaardelijke celstraf. Het Vaticaan gaat in beroep. Zie ook 15 februari 2001 en 20 februari 2002. (Eindhovens Dagblad, Trouw.)

10 mei. Zyban tegen nicotisme werkt wel in studies die door de fabrikant Glaxo-SmithKline worden betaald, maar Edwin Wagena promoveert bij Knipschild op een onderzoek waaruit blijkt dat het in andere onderzoeken niet zo goed werkt. Bij gesponsorde onderzoeken is de begeleiding veel intensiever. Dat scheelt. (Trouw.)

12 mei. Rector Peter Boon van het Augustinus College in Groningen verklaarde tegen het Dagblad van het Noorden: ‘Wij zullen niet tolereren dat een leraar voor de klas vertelt dat hij de evolutietheorie aanhangt.’ Na grote commotie kwam het ruggengraatloze excuus dat hij bedoelde dat ‘een docent er niet mee kan volstaan voor de klas te verkondigen dat de mens van de aap afstamt.’ SdP staat achter Boon. De evolutietheorie is geen geloof, en kan dus niet worden aangehangen of verkondigd, evenmin als men de zwaartekrachtstheorie van Newton kan ‘aanhangen’. Homo sapiens en zijn niet al te verre voorouders behoren tot de familie der mensapen, de suborde der apen (Simiae), en de orde der primaten, en ‘de mens stamt af van de aap’ is biologisch net zo’n onzin als ‘de christen stamt af van de ongewervelde’.

14 mei. Emeritus hoogleraar theoretische fysica Ger Vertogen en theoloog Patrick Counet beweren in Trouw dat de Verlichting berust op het idee dat de wereld een eenvoudige machine is en God dus overbodig. Dat is echter niet zo (zie thermodynamica en kwantumtheorie) dus is de Verlichting dood. Er valt nog heel veel werk te verzetten voor alle fysici en theologen weten wat de Verlichting eigenlijk inhoudt.

18 mei. Hans van Oordt van hoogbegaafdeninstituut Facta (zie 15 december 2001 en februari 2002) kreeg in 2002 een gevangenisstraf van 15 maanden en moet zijn lintje (ridder Nederlandse Leeuw) inleveren. Hij wil niet, want hij heeft minder dan een jaar gezeten, zegt hij. (Provinciale Zeeuwse Courant, NRC Handelsblad.)

19 mei. Op 7 april is bij Sheerness een jongeman in een drijfnat net pak aangetroffen die niks zei maar wel een piano tekende en vervolgens een riedeltje speelde. Gaandeweg schijnt zijn spel gedegenereerd te zijn tot almaar dezelfde noot aanslaan. Na vier maanden speculaties door jan en alleman sprak de ‘pianoman’ op 19 augustus. Het was een 20-jarige homoseksuele boerenzoon, Andreas Grassl uit Prosdorf nabij Waldmünchen, en de trotse bezitter van een keyboard en ervaring met geestelijk gestoorde patiënten die wellicht als inspiratie hebben gediend. Hij is nu weer thuis.

24 mei. De Deense dominee Thorkild Grosbøll (zie 4 juni 2003) ontkende het bestaan van God en uiteraard ook zaken als de verrijzenis van Jezus en het leven na de dood. De staat weigerde echter deze ambtenaar van de Folkekirken te ontslaan. Nu heeft Thorkild zijn belofte van trouw aan de kerk hernieuwd zonder overigens iets van zijn woorden terug te nemen. Vijf zesde van zijn collega’s vindt dat hij niet in de kerk hoort. (Trouw 24 mei, NRC Handelsblad 30 mei.)

31 mei. Ondertussen winden de SGP en de ChristenUnie in Nederland zich op over ‘God bestaat niet’, een RVU-programma van Rob Muntz en Paul Jan de Wint met voornamelijk geleerde pratende heren afgewisseld met onzinnige (‘blasfemische’) filmpjes om wakker te blijven. De KRO zet haar reclame voor bijgeloof voort met het enneagram.

1 juni. Connie Breukhoven (zie 22 maart 2001) heeft een schoonheidskliniek waar men om af te slanken verboden pillen krijgt (efedrine met caffeïne). Breukhoven ontkent: er zit helemaal geen efedrine in haar pillen, alleen Ma Huang! AldusNieuwe Revu. De Inspectie voor de Gezondheidszorg constateerde hetzelfde, en maakte procesverbaal op. Connie verkoopt trouwens al jaren wonderbare trilplaten. Volgens Connie zijn ze goed voor je seksleven, en volgens anderen hebben zulke apparaten van tussen de 3000 en 5000 euro een enorm effect op botten en spieren, en volgens bewegingswetenschappers van de VU doen ze niks. Over die bewering is de producent van een van die toestellen gaan procederen. (Trouw 17 juni, NRC Handelsblad 18 juni.)

2 juni. Halton Arp sprak op het Bessensapsymposium van NWO. Hij vindt de Oerknaltheorie maar niks, maar iedereen werkt hem tegen. Zijn voornaamste argument is fysieke bindingen tussen objecten met heel verschillende roodverschuiving. (Eindhovens Dagblad.)

2 juni. Joop de Boer en Baukjen Ploegstra uit Franeker, voorheen kleuren- en chakratherapeuten, werken met Theta heling. Het idee is dat de aarde in het heelal verschuift, daardoor gaat het bewustzijn anders trillen en verandert het DNA van 2 naar 12 strengen. Dat geeft onverklaarbare klachten. Kinderen met 12-strengs-DNA zijn de nieuwetijdskinderen. Door Theta heling worden de 10 slapende strengen geactiveerd en krijgt men toegang tot de Theta hersengolven enzovoorts enzovoorts. Dat hebben deze nuchtere Friezen in Australië geleerd. (Leeuwarder Courant.)

8 juni. De protestants-christelijke scholen zijn het niet eens met het thema ‘De Toveracademie’ van de kinderboekenweek. Ze geloven niet in fantasie. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

15 juni. De Hoge Raad vindt dat de rechtszaak tegen macrobioot Adelbert Nelissen van het Kushi-instituut over moet (zie 5 november 2005). Een rechter had ten onrechte een vraag aan een getuige niet toegestaan (Trouw.)

17 juni. De jonge Roemeense non Irina Cornici uit een orthodox klooster was bezeten van de duivel. In plaats van dat de psychiater gebeld werd voor de schizofrenielijdster, werd ze aan een kruis gebonden met een prop in haar mond. Ze kreeg geen eten en drinken. Drie dagen later was ze dood. De daders (een pope en vier nonnen) werden aangeklaagd, maar eind juli weer vrijgelaten wegens procedurefouten. De kerk heeft na aanvankelijk goedpraten het vijftal geëxcommuniceerd. Dit vindt overigens dat ze niets verkeerds hebben gedaan, de duivel was toch weg?

18 juni. Vorig jaar slikten al 70.000 kinderen Ritalin tegen ADHD, goed voor 300.000 recepten (zie 18 juni 2003). De stijging was de afgelopen twee jaar weer 20 procent per jaar. (Trouw.)

21 juni. In Bladel staat de acupunctuurkliniek Ah-Shi van Piet en Annie Peeters. Jaarlijks wordt daar 30.000 maal geprikt of gelaserd. Zorgverzekeraar CZ vindt dat men daar sjoemelt met de nota’s. Behalve acupunctuur worden er nog veel meer behandelingen gegeven, maar op de nota’s staat alleen ‘acupunctuur’. De verzekeraar verbreekt het contract. Ook vergoedingen voor (homeopathische en antroposofische) medicatie die Ah-Shi voorschrijft moeten eraan geloven. Eens was Ah-Shi een groot bedrijf met plannen voor een groots kuuroord, maar een mede-eigenaar en arts-acupuncturist begon voor zichzelf en eiste zijn deel terug, zodat de kliniek failliet gaat. Vlak voor het faillissement stapt een deel van het personeel over naar een nieuw bedrijf AGBladel. (Provinciale Zeeuwse Courant 21 juni, Eindhovens Dagblad 22, 28 juni, 2 juli, 8 oktober.)

20 juni. Lama Kundeling Rinpoche bezoekt Sint Annaparochie. Daar komt hij wel vaker. Hij vereert de ‘protector’ Dorje Shudgen. De Dalai Lama vindt de aanhangers van Dorje Shudgen maar fundamentalisten en Kundeling denkt dat hij op de dodenlijst van Dalai staat. Het ‘vrije Tibet’ dat Dalai wil, is een repressieve theocratische dictatuur, aldus Kundeling. (Leeuwarder Courant.)

23 juni. Er zijn in Nederland 21 healing rooms, allemaal in de afgelopen vier jaar opgericht. Dat zijn plekken waar intensief gebeden wordt voor zieken. De healing room is rond 1914 bedacht door de Canadees-Amerikaan John G. Lake (1870-1935). De bidders denken vaak dat ziekte een invloed is van kwade machten of psychische problemen (borstkanker = relatieprobleem met moeder, Parkinson = onverwerkte afwijzing, kanker in het algemeen = bitterheid enzovoorts). Huisarts P. Reis in Den Haag stelt zijn praktijk open voor een bidploeg. De Lancet bericht over alweer een bidproef met hartpatëinten (748) stuks. Die leverde niets op. Nu wil men in Amerika de dosis verhogen. (Trouw 23 juni, 16 juli.)

27 juni. Tijdens de rel om Intelligent Ontwerp oppert D66-Kamerlid Bakker dat het scheppingsverhaal niet meer in de biologieles behandeld wordt, hoewel het in de meeste leerboeken afgedaan wordt met een paar zinnen. Hij had beter kunnen vragen dat evolutietheorie verplicht onderdeel wordt van het schriftelijk eindexamen.

29 juni. De rooms-katholieke kerk heeft weer een nieuwe catechismus, opgesteld onder leiding van kardinaal Ratzinger, thans Benedictus XVI. In de 598 vragen op 200 pagina’s valt geen enkel verlicht puntje te bespeuren. God heeft de wereld gemaakt om zijn goedheid te tonen, uit alle kwaad komt goed voort, en dat weten we zo zeker door het geloof, aldus dit nieuwe boekje. (NRC Handelsblad.)

6 juli. Twee roeikampioenen, Zwolle en Florijn, hebben een test voor hartslagvariabiliteit (HSV) ontwikkeld, lees overgenomen uit Amerika. Als het hart almaar in hetzelfde tempo doortikt is er iets aan de knikker. De wetenschap gelooft het niet, verzekeraars zien er wat in. (NRC Handelsblad 6, 13 juli.)

8 juli. Acupunctuur doet wel iets tegen de pijn bij osteoartritis in de knie, meldtThe Lancet. Op 13 augustus schrijft Klaus Linde echter in BMJ dat het volgens een proef met 270 lijders aan spanningshoofdpijn helemaal niet uitmaakt of je ‘echte’ acupunctuur gebruikt of niet.

14 juli. De homeopathische arts Nicolien de Kroon verzamelde voor haar club Motherhood veel geld en goederen voor tsunamislachtoffers. Die werden tegen enorme kosten per vrachtauto zonder de vereiste papieren naar India gebracht alwaar de goederen te laat aankwamen, waardeloos bleken en ondeskundig werden uitgedeeld. Zou het dan waar zijn dat homeopathische artsen hun verstand bij het grof vuil hebben gezet? (Trouw 14, 15 juli, 2 september.)

16 juli. Randell Mills uit de VS gelooft in krimpende waterstofatomen. Die tarten de wet van behoud van energie. Hij heeft een proefje bedacht waarbij waterstofgas wit oplicht als het in combinatie met kaliumcarbonaat wordt verhit tot 1400 K. De Eindhovense hoogleraar Gerrit Kroesen wil uitzoeken wat daar nou achter steekt, en haalde al de cover van Natuurwetenschap en Techniek. (de Volkskrant 9 juli,Eindhovens Dagblad 16 juli.)

21 juli. De hoeren Patricia en Fanny (Christèle Bourre en Florence Khelifi) uit Toulouse krijgen drie jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk voor hun lasterpraat over sadomasochistische orgieën, zie ook 24 juni 2003. (Trouw.)

28 juli. The New England Journal of Medicine bericht dat een proef (400 proefpersonen) met Echinacea angustifolia aantoont dat het spul niet werkt. Biohorma vindt dat het geen relevantie heeft voor hun product Echinaforce. Dat is van de héle plant Echinacea purpurea gemaakt, namelijk de afstammelingen van zaden die Vogel indertijd in Amerika abusievelijk aanzag voor het daar al uit de mode geraakte ‘indiaanse’ wondermiddel.

30 juli 2005. Aan de universiteit van Gent is de wijsgeer Ferdinand Vandamme hoogleraar informatiemanagement die voor 1000 euro nepcursussen geeft. Ook wie bij het examen een blanco vel papier inlevert, krijgt een fraai cijfer. De lessen zijn vooral in trek bij Chinese studenten. Vandamme belazert de zaak al tien jaar, maar nu wordt het te gortig. (Trouw.)

1 augustus. Het bedrijf Atkins Nutritionals (opgericht 1989, zie 17 april, 22 mei 2003 en Parariteiten, maart 2004) is bijna failliet. Het heeft een schuld van 300 miljoen dollar na een verlies van 341 miljoen dollar in 2004. Ze konden niet op tegen de concurrentie van Kraft en Unilever. De Wageningse professor Martijn Katan zegt dat het komt doordat geen enkel afslankdieet langer dan een jaar kan worden volgehouden. Daarom kun je hooguit twee jaar aan zoiets verdienen. Begin 2006 wordt trouwens bekend dat ook in Nederland de verkoop van afslankpillen het afgelopen jaar met bijna een kwart is afgenomen. (NRC Handelsblad 1 augustus,Leeuwarder Courant 2 augustus, Trouw 3 augustus, de Volkskrant 8 augustus.)

1 augustus. Een gevangenisdirecteur kreeg te horen dat ze beter met mensen moest leren omgaan. Ze ging toen een opleiding volgen tot Neurolinguïstisch Practitioner. Niet dat het veel hielp, want sinds 24 augustus 2004 zit ze thuis met een depressie. De belastinginspectie vond het onzin, maar moest van de rechter de aftrekpost van 1500 euro toch goedkeuren. (NRC Handelsblad.)

3 augustus. Een kortdurende cognitieve therapie na een poging tot zelfdoding vermindert de kans op een herhaling, zegt JAMA. De gemelde cijfers zijn echter slechts op het uiterste randje ‘statistisch significant’. (NRC Handelsblad.)

9 augustus. Weer een onbenullig statistisch effect: chronisch vermoeiden hebben als groep minder grijze stof in de hersenen, zeggen Nijmeegse onderzoekers. Het verschil is miniem (acht procent) en gebaseerd op een vergelijking van 25 zieken met 25 gezonden. Of het oorzaak of gevolg is, is onduidelijk en of het gaat om minder hersencellen of minder bloedcellen, weet men ook al niet. Er is niet vergeleken met personen die om een andere reden dan CVS inactief zijn.

13 augustus. Roel F. uit Krimpen aan den IJssel is gereformeerd-vrijgemaakt en ging twee maal per week naar de kerk, maar misbruikte zijn dochter vanaf dat ze een paar maanden oud was. Ze is nu negen. Moeder wist van niets. Leviticus 18:6 verbiedt zoiets expliciet: geen seks met naaste verwanten. Hij deed het trouwens ook met zijn nichtjes. In Drenthe wordt een predikant van dezelfde club om iets dergelijks geschorst. Bijbelvastheid staat helaas niet garant voor zedelijk gedrag (NRC Handelsblad 13, 16 augustus, Provinciale Zeeuwse Courant 15 augustus, 25 oktober.)

16 augustus. Predikant Lohuis nam afscheid van zijn gemeente (gereformeerde bond) in Scherpenisse op Tholen, en bij die gelegenheid zei hij dat de democratie een uitvinding van de duivel is. Wij moeten immers door God geregeerd worden. Dat waren goedbedoelde ideeën, maar na ruim twee weken bedacht de plaatselijke politiek dat ze niet door de beugel konden. Nog twee weken later schreef Lohuis dat het hem speet, maar hij herhaalde dat hij toch liever zag dat wij door God geregeerd worden. (Eindhovens Dagblad 16 augustus, Provinciale Zeeuwse Courant16, 17 augustus, 2 september.)

19 augustus. Het lijkt wel religie wat de klok slaat. In Leeuwarden gingen 400 mensen in een tent herhaaldelijk uit hun dak bij het aanschouwen van de wondergenezingen van de evangelist Wayman Mitchell uit Prescott in de staat Arizona. (Leeuwarder Courant.)

19 augustus. In Ter Apel is de woongroep Bunde Dollart volgens een afvallige een sekte, waarvan de leidster kinderen mishandelt en misbruikt in opdracht van ‘boven’. De leidster laat zich Fee noemen en vindt de afvallige een gefrustreerde homo. Jeugdzorg ziet na ‘adequaat onderzoek’ geen reden tot ingrijpen. Fee is ook geen alcoholiste, zoals beweerd wordt, ze drinkt alleen de hele dag om medische redenen. (Provinciale Zeeuwse Courant 19 augustus, de Volkskrant 20 augustus.)

24 augustus. Het echtpaar Joos en Leo Holster willen nabij Lochem een maantempel van stro met toebehoren bouwen. Je kunt er mediteren, en ook heksen, druïden, sjamanen en andere magiërs mogen hem huren. Het is niet duidelijk wat de maan ermee te maken heeft, maar het wordt een ‘echte heidense tempel’. (Provinciale Zeeuwse Courant 24 augustus, Friesch Dagblad 25 augustus.)

25 augustus. Als aan iemand gesuggereerd wordt dat hij of zij een pijnstiller krijgt, maken de hersenen meer endorfinen aan. Dat liet een proefje met 14 vrijwilligers zien. Curieus genoeg concludeert de krant dat het placebo-effect niettussen de oren zit. (Trouw 25 augustus, Provinciale Zeeuwse Courant 26 augustus.)

25 augustus. Slechts de helft van de basisscholen en geen enkele middelbare school van Iederwijs (zie Parariteiten, winter 2004) voldoet aan de wettelijke eisen. Het hoofd van de inspectie van onderwijs, Kete Kervezee, denkt dat Iederwijs net als montessori kan uitgroeien. (Trouw, de Volkskrant, Eindhovens Dagblad 25 augustus, Trouw 3 september.)

25 augustus. Chazia Mourali begint al weer aan haar vierde RTL4-seizoen met het meesnottermedium Char Margolis. Margolis specialiseert in letterraden, en wordt gepersifleerd in een reclame van een bekende verzekeraar. Char heeft ook de bestseller Innerlijke Wijsheid geschreven, en inspireert een handjevol meiden om op 10 en 11 september hun paranormale gaven op een Paravisiemanifestatie te demonstreren. (Ook NRC Handelsblad 22 oktober.)

2 september. In Boxmeer is een standbeeld onthuld van Sylvia Millecam. Jomanda hield een toespraak. (Eindhovens Dagblad.)

7 september. Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vreest een beeldenstorm door ‘radicale secularisten’ (zoals Hirsi Ali) als islamitische activiteiten te overheersend worden. Dat zei ze in een rede tijdens de opening van een congres over religie als bron voor mensenrechten. Zijn de secularisten nou zulke boemannen? (NRC Handelsblad 7, 10 september, Eindhovens Dagblad 14 september.)

12 september. Gebedsgenezer Jan Zijlstra van de Levensstroom-gemeente in Leiderdorp gaat een nieuwe kerk bouwen die aan 1500 personen plaats biedt. Morgen wordt de eerste paal geslagen door burgemeester Zonnevylle van Leiderdorp. Kijk dat is nou waar radicale secularisten niets van moeten hebben: overheidsdienaren die zich publiekelijk met religie inlaten. (Trouw.)

17 september. NRC Handelsblad drukt een een lofzang af op een beruchte kwakzalverstechniek, namelijk faciliterende communicatie voor autistische kinderen. Dit is een methode waarbij de therapeut de illusie heeft een kind te laten schrijven op een toetsenbord door de pols van het kind te ondersteunen, terwijl de therapeut in feite zelf de letters kiest. Tweede Kamerlid Joke Smits heeft haar kind Thiandi daarmee laten ‘behandelen’.

22 september. De paardenmelkers verenigen zich. Paardenmelk is dun en zoetig, ongeschikt als kindervoeding vanwege het lage vet- en hoge natriumgehalte en heel duur. Er worden tal van dubieuze gezondheidsclaims voor gemaakt. (Eindhovens Dagblad.)

26 september. Het onderzoeksbureau van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGz) in Groningen heeft een onderzoeksgroep opgericht, voor het onderzoek van alternatieve methoden. De opvatting ‘het is allemaal flauwekul’ vinden zij extreem. De groep heet Middenweg omdat ze neutraal en objectief willen zijn. Het klinkt SdP in de oren als een middenweg tussen de extreme standpunten ‘2+2=4’ en ‘rekenen is bekrompen onzin’. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

26 september. De Deense staatskerk blijft een bron van fascinatie. Kerkvoogd Steen Ribbers draagt al sinds 1994 New Age-ideeën uit en is het niet eens met de geloofsbelijdenis (sinds 1992 door het Deense parlement irrelevant verklaard). Om hem te kunnen ontslaan als kerkvoogd wilde de bisschop hem uit de kerk zetten. Maar de Hoge Raad verbiedt dat. (Leeuwarder Courant.)

28 september. Actrice Maaike Buurman heeft een opleiding tot heks gevolgd aan de Heksehoeve (162 afgestudeerde cursisten) van Margarita Rongen in Appelscha om zo beter beslagen ten ijs te komen bij voorlichtingsactiviteiten over de middeleeuwen en educatieve rollenspellen bij bedrijfstrainingen. SdP denkt dat moderne heksen niets met de echte middeleeuwen te maken hebben, en romantische en onhistorische ficties zijn, en dat Maaike beter bij het Meertensinstituut had kunnen gaan studeren, maar goed. Je mag cursuskosten (2197 euro in dit geval) aftrekken voor de belasting als die gericht zijn op ‘later meer verdienen’. De reiskosten ook nog aftrekken mag niet, want dat zijn typisch dingen die met je huidige beroepsactiviteiten te maken hebben. Iedereen stond weer op zijn kop toen de beslissing van de rechter hierover publiek werd, en er kwamen zelfs boze Kamervragen over. (Leeuwarder Courant 28 september, 25 oktober, NRC Handelsblad 25 oktober, 11 november.)

29 september. Volgens geneticus Aubrey de Grey (Universiteit van Cambridge) kunnen mensen met de geschikte pillen wel 1000 jaar oud worden. Extremisten als SdP denken dat het bij nauwelijks meer dan 100 jaar zal blijven, en dan nog in uitzonderingen. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

3 oktober. Reïncarnatiegoeroe Louis de Bie komt in opspraak omdat hij te ver was gegaan met zijn vrouwelijke klanten. Toen zijn serie ‘Wie was ik?’ op tv kwam, voelden die zich wéér gepakt. In een van zijn vorige levens was hij aan een kruis gespijkerd. Dat komt nu allemaal weer terug. De kro wil niks meer met hem te maken hebben. (de Volkskrant.)

6 oktober. Uitreiking van de Ig-Nobelprijzen, ditmaal voor onder andere de poepkracht van pinguïns, filmkijkende sprinkhanen, testikelprotheses voor honden, exploderende broeken, zwemmen in stroop, teerdruppels en Nigeriaanse fraudeurs (literatuur).

7 oktober. Het RIVM waarschuwt voor dubieuze erectiepillen (zie Skepter, herfst 2004). (Eindhovens Dagblad 7 oktober, de Volkskrant 3 december.)

8 oktober. Voor rooms-katholieke priesters is seks verboden. Het Vaticaan gaat dit toepassen op homoseks, maar wordt ervan verdacht de zinsnede ‘diepgewortelde neigingen’ eenzijdig te willen uitleggen. Het zou een antwoord zijn op de schandalen met pedoseks, wat alweer bewijst dat het Vaticaan niks van seks snapt. (de Volkskrant 8 oktober, Trouw 24, 30 november.)

13 oktober. De godsdienstwaanzinnige Vlaardinger (zie 19 februari) krijgt tbs met dwangverpleging. Volgens de rechters is hij helemaal gek. (Eindhovens Dagblad.)

18 oktober. Dat van prikken een krachtige placebowerking uitgaat (onder andere door het oordeelsvermogen aan te tasten), wisten we al. Voor de combinatie bijensteek-multiple sclerose is dat nu ook aangetoond, constateerde Groningse onderzoekers: dat helpt totaal niet. Stond in Neurology.

22 oktober. Een homeopathisch arts staat voor de tuchtrechter vanwege seksuele avances naar een patiënte. Het zijn ook altijd dezelfden. (Trouw.)

24 oktober. In Zeeland was de vaccinatiegraad enkele jaren geleden rond de 80%, waar 95% gewenst is. Nu is ze weer gestegen tot 90%, althans voor gevaarlijke ziekten. De voorlichtingssite www.inenten-bewustekeuze.nl wordt ongeveer zo goed bezocht als de pagina over aardstralen van Skepsis. (Provinciale Zeeuwse Courant.)

27 oktober. Het maandblad voor gelovige optimisten, Ode van Jurriaan Kamp, heeft in Nederland een oplage van 35.000 en wordt sinds 2003 ook in een oplage van 100.000 verspreid in het Engels. Cardioloog Pim van Lommel zegt in het decembernummer dat er een ‘collectief bewustzijnsveld bestaat waarop wij afstemmen om toegang te krijgen tot onze identiteit en onze herinneringen.’ Nou, dan weet je het wel. (de Volkskrant 27 oktober, 21 november.)

29 oktober. Broer Scholtens’ zaterdagse rubriek ‘de Claim’ in de Volkskrant is altijd interessant voor sceptici. Zo wordt de Bach Rescue Spray besproken, genoemd naar de Britse homeopaat Bach (spreek uit betsj). Een meta-analyse uit 2002 van de ploeg van Edzard Ernst uit Exeter bewijst overtuigend dat het om nep gaat. Van de 56 onderzoeken van deze schertsmiddelen waren er 52 zonder behoorlijke controlegroep. Uit de vier overige bleek geen effect.

31 oktober. Connie Breukhoven (zie 22 maart 2001 en 1 juni 2005) verkoopt het antiverouderingsdrankje Haelan 951, goor sojadrab van 250 euro per liter. Het zou ‘ziekten in de kern van beschadigde cellen bestrijden’, met andere woorden tegen kanker helpen. Iedereen boos. Volgens Breukhoven is het goedgekeurd door de FDA (klopt, als voedingssupplement, de fabrikant had gelogen over de geneeskrachtige werking). (Eindhovens Dagblad 31 oktober, NRC Handelsblad 1 november, Provinciale Zeeuwse Courant 2 november, Leeuwarder Courant 31 oktober, 8 november, de Volkskrant 5 november.)

1 november. Toen de Hoge Raad had besloten de zaak van Kees B. niet te heropenen (zie 8 september 2004), had de politie de bekentenis van de ware moordenaar van Nienke Kleiss al meer dan een maand in handen. De officier had er opzettelijk niets mee gedaan. Treurig, en er kwamen nog meer onthullingen. (Trouw.)

2 november. Nog zo’n vreselijke misser van justitie: het proces van Outreau (zie 2 juli 2004). De laatste zes onschuldigen zijn nu ook vrijgelaten op last van een gerechtshof in Parijs, maar hun levens zijn kapot. Er komt een parlementaire enquête. De jonge onderzoeksrechter Fabrice Burgaud en zijn chef Gerald Lesigne worden onder grote belangstelling verhoord. Burgaud weet van de prins geen kwaad en de organisatie van Franse rechters staat achter hem. (de Volkskrant 2 november, 10 februari, Trouw 20 januari, Eindhovens Dagblad 8 februari,Provinciale Zeeuwse Courant 25 januari.)

3 november. Een nieuwe website, www.gezondescepsis.nl, keert zich tegen de geneesmiddellobby, preciezer, tegen op artsen gerichte cadeautjesreclame. (Trouw.)

5 november. Vitamineboer Matthias Rath (zie 28 maart, 27 mei 5 oktober, 25 november 2000, 27 augustus 2002) noemt zijn producten in Zuid-Afrika anti-aidsmiddelen. Boze demonstranten van Treatment Action Campaign (TAC) daar eisen actie. De rechter gelast Rath op 3 maart 2006 op te houden met TAC te belasteren. Rath heeft trouwens een originele theorie over de aanslagen op 11 september 2001. Bush liet die gebeuren om de aandacht af te leiden van het falen van geneesmiddelen. Het geloof aan de onzin van deze arts heeft al verscheidenen het leven gekost. (de Volkskrant.)

8 november. Gekleurde brillen tegen dyslexie zijn onzin, zegt ook professor L. Blomert van de Universiteit van Maastricht (zie Skepter, zomer 2005). (Eindhovens Dagblad.)

11 november. Er zijn plannen voor een christelijk themapark van 50 hectare aan de kust van het Meer van Galilea in Israël nabij de berg van de Bergrede. Naar toen initiatiefnemer en tv-dominee Pat Robertson zei dat Sharons beroerte een straf van God was voor de ontruiming van Gaza, wilde Israël verder geen zaken meer met Robertson doen. (Leeuwarder Courant 11 november, Trouw 5, 13 januari.)

12 november. Op het congres van de VtdK kondigt minister Hoogervorst een wetswijziging aan dat homeopathische middelen zonder bewijs (wat een pleonasme toch eigenlijk!) geen indicatie mogen hebben (zie 11 november 2004).

15 november. Een Amsterdamse huisarts is uit zijn ambt gezet wegens seks met een patiënte. Die had hem als acupuncturist geraadpleegd. De volgende dag lezen we over een eis van zes jaar (hij kreeg twee weken later 4,5) tegen de magnetiseur F.P. (57) uit Breda die jonge vrouwen bedwelmde en daarna verkrachtte. (Eindhovens Dagblad.)

16 november. Geheime NSA-stukken over UFO’s blijken te gaan over ongeïdentificeerde radarwaarnemingen van de Sovjets. Waarom geheim? Indertijd mocht niemand weten dat de Russische codes gekraakt waren. Een zo’n ‘UFO-stuk’ bestond uit kritiek op NSA’s blinde vlek voor verrassende of misleidende informatie. (de Volkskrant.)

22 november. Even wat luchtigs: in het Kennemer Gasthuis worden op dezelfde dag twee meisjes geboren, beide met een vader Dennis Bijster (geen bekenden van elkaar), die beiden hun dochter Sofie noemden. Weliswaar geen ongebruikelijke namen in het Haarlemse, maar toch wel héél erg toevallig. (Eindhovens Dagblad.)

1 december. Volgens de rooms-katholieke theorie dient het doopsel om de erfzonde af te wassen. Dus ongedoopt gestorven baby’s komen niet in de hemel. Sneu, dus daar bedacht men het voorgeborchte (limbus) voor. Dat wordt nu afgeschaft, waarschijnlijk door te beweren dat het nooit officieel bestaan heeft. (Trouw.)

3 december. De Gay Krant gaat gewoon door met het verkopen van Libidfit (zieSkepter, herfst 2004), want hoofdredacteur Henk Krol ‘twijfelt’ nog of de pillen gevaarlijk zijn. (de Volkskrant.)

3 december. Wie bang is voor telefoongolven, moet een Life-maxx op zijn mobieltje plakken. Daar zit een klein koperen achtje in. Het is waardeloos, maar kost 20 euro. (de Volkskrant.)

3 december. Eind jaren 1990 vond men rond Nijmegen objecten uit de tweede eeuw met vierde-eeuwse PX-christogrammen. Dat blijken nu vervalsingen. (Eindhovens Dagblad 3 december, NRC Handelsblad 6, 10 december, Trouw 6 december.)

12 december. In Zuid-Afrika lopen zo’n 300.000 alternatieve genezers rond, heksen die medicijnen maken van menselijke lichaamsdelen (waarvoor moorden gepleegd worden die dan weer in heksenjachten resulteren). Velen geloven hierin. De overheid wil dit nu gaan reguleren. De heksen krijgen een gedragscode, mogen niet meer zeggen dat ze erge ziekten genezen, in ruil daarvoor betaalt de ziektekostenverzekering voor hun consulten. (Trouw.)

15 december. Alleen als je heel weinig vezels eet, heb je een verhoogde kans op darmkanker, maar verder maken vezels niks uit, volgens JAMA. (NRC Handelsblad.)

16 december. Scientology heeft haar cassatieberoep tegen Karin Spaink ingetrokken, zodat die nu definitief gewonnen heeft. De zaak over het citaatrecht liep al sinds 1995. Welgefeliciteerd Karin! De Leeuwarder Courant interviewt haar. Als ze geweten had waar ze aan begonnen was, had ze het misschien niet gedaan. Uit haar ervaringen blijkt dat ze door of in opdracht van Hubbard-sympathisanten intensief geschaduwd moet zijn. (NRC Handelsblad. 16 december, Leeuwarder Courant 23 januari.)

16 december. Voor de volledigheid melden we de totale afgang van de Koreaanse fraudeur Hwang Woo Suk. Zijn via klonen verkregen menselijke stamcellen waarover hij in mei 2005 publiceerde, blijken uiteindelijk allemaal nep. Hoera voor de wetenschap, want hoewel het natuurlijk helemaal niet had mogen gebeuren, is het bedrog binnen een jaar doorgeprikt. Bij de alternatieve geneeskunde worden leugens van twee eeuwen geleden nog steeds nagepraat. Op 21 januari meldt de Volkskrant dat Clonaid van de sekte der raëlianen (die van de frauduleuze kloonbaby’s, zie 27 december 2002) Hwang een baan aanbiedt.

17 december. Heeft Lucia de B. (zie 18 september 2002) het nou wel of niet gedaan? Dat er veel mensen doodgingen was wel héél erg toevallig, maar zo’n statistisch bewijs mag alleen maar meewegen als het duidelijk is dat er een misdaad gepleegd is. Maar dat laatste hing hier op een dubieuze test voor insuline. De Hoge Raad zegt dat de rechtszaak over moet omdat de combinatie levenslang en tbs (vonnis van juni 2004) niet kan. Lucia krijgt in de gevangenis een beroerte. (de Volkskrant 17 december, NRC Handelsblad 15, 24 maart.)

17 december. Het geloof dat de wereld slecht is, uit zich bij alternatieven in wantrouwen jegens eten. De lever, met honderden miljoenen jaren evolutie achter zich, kan volgens deze paranoïde leer de gifstoffen in het eten niet de baas. Die moet worden geholpen met dure en uiteraard waardeloze zogenaamde ‘detox’ drankjes. (de Volkskrant.)

21 december. In Amerika spreekt rechter John E. Jones zich uit in de zaak Kitzmiller et al. vs. Dover Area School. Onderwijs in Intelligent Design (ID) is verkapte religie. De rechter zegt harde woorden over de leugenachtigheid van de ID-aanhangers. Voor Amerika een heel belangrijke uitspraak, maar voor Nederland, waar slechts enkele verwarde papegaaien de meer virulente vormen van creationisme belijden, toch een ver-van-mijn-bedshow.

21 december. In veel gemeenten wordt de bouw van UMTS-masten stopgezet vanwege protesten. Het dubbelzinnige TNO-onderzoek heeft dit uitgelokt (zie 1 oktober 2003). (Trouw 21 december, 31 december, 3 januari.)

24 december. De Telegraaf kondigt op de voorpagina de afvalpil Genotrim van de firma Salugen aan. Dit voedingssupplement zou op basis van een DNA-profiel (kosten ruim 300 euro) worden aangepast aan de klant. Het is geen 1 april, en het bericht zou dus zo de prijs voor het meest doorzichtige alternatieve bedrog van het jaar kunnen krijgen. (Leeuwarder Courant, Eindhovens Dagblad 27 december,Weekend 10 januari.)

29 december. Ook alle antikatermiddelen (met name vruchtensuiker, maar er zijn er tientallen) zijn nep, complimenten van BMJ. De fabrikanten beschikken wel over onderzoeken, die allemaal ongepubliceerd en belabberd zijn. (NRC Handelsblad.)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis