Skepter 23.1 (2010)

cover-skepter231-400x567

Eerste nummer van jaargang 23.

Beknopte inhoud

  • Digitale drugs – Hallucineren met binaurale beats door Dirk Koppenaal en Rob Nanninga
    Als je twee tonen beluistert waarvan de frequenties slechts een klein beetje verschillen, dan kun je zwevingen horen. Er zijn velen die beweren dat dit een heilzaam effect op de hersenen heeft of dat je er high van kunt worden.
  • De droommachine door Dirk Koppenaal
    De dreammachine creëerde flitsen in het alfaritme en dat zou een manier zijn om zonder drugs ‘high’ te worden.
  • Klop je problemen weg! – Thought Field Therapy (TFT) en Emotional Freedom Techniques (EFT) door Rob Nanninga
    TFT en EFT worden gebruikt om heel snel allerlei psychische problemen op te lossen door het lichaam op bepaalde punten te bekloppen. Er zijn cursussen om het te leren, maar die hoeven niet veel te kosten, want het maakt niet uit waar je klopt.
  • G-spotting en plasseks – Onderzoek naar het lekkerste plekje door Dirk Koppenaal
    Bestaat er een gevoelig plekje aan de voorkant van de vagina dat vrouwen een spetterend vaginaal orgasme kan bezorgen, waarbij ze soms overvloedig ejaculeren? Of wordt dit overdreven en lijkt dit meer op plasseks?
  • De Messias uit Korea – Ontwikkeling van de Moonbeweging door Rob Nanninga
    Sun Myung Moon stond bekend als een fanatieke sekteleider. Maar tegenwoordig manifesteert hij zich als de Vredevorst en werkt hij samen met de Verenigde Naties. Oud-premier Dries van Agt werd een van zijn ambassadeurs voor de vrede.
  • Een mallemolen van dodelijke onzin door Jan Willem Nienhuys
    Willeke Leuver was een new-agegelovige die besloot de wereld eens te laten zien dat je best op alternatieve wijze van kanker kunt genezen. Het liep slecht af.
  • Morele paniek in de VS – De angst voor satanisch ritueel misbruik door Tjalling A. Beetstra
    Vanaf 1980 waren er in de VS steeds meer vrouwen die vertelden dat ze in hun jeugd jarenlang ritueel werden misbruikt, mishandeld en verkracht door leden van een satanssekte.
  • Hogere parapsychologie – Het magnum opus van Charles Tart door Rob Nanninga
    In zijn boek The End of Materialism (2009) verwerkte professor Charles Tart zijn jarenlange ervaringen als parapsychologisch onderzoeker.
  • Elektronische homeopathie door Jan Willem Nienhuys
    Met zogenaamde Remedy Makers maken homeopaten de vreemdste remedies, van vaginaal ultrageluid tot Black Hole 6C.

Samenvattingen

Digitale drugs
Hallucineren met binaurale beats

Dirk Koppenaal en Rob Nanninga
Skepter 23.1 p. 4-8

Als twee ongeveer even sterke geluidsbronnen zuivere tonen voortbrengen met iets verschillende frequenties ontstaan zwevingen (beats). Dit is allang bekend, maar in 1839 werd ontdekt dat als linker- en rechteroor verschillende frequenties aangeboden krijgen er ook een soort beat wordt waargenomen: de binaurale beat. De bronnen hoeven dan niet eens even sterk te zijn. Men vermoedt dat het deel van de hersenen dat de richting van geluid bepaalt hiervoor verantwoordelijk is. Dat moet immers verschillende aankomsttijden van geluid in de oren interpreteren. De biofysicus Gerald Oster legde het in 1973 nauwkeurig uit.
Vervolgens wierp Robert A. Monroe zich hierop en ontwikkelde methoden om door middel van binaurale beat allerlei spirituele effecten op te wekken. Anderen volgden en het schimmige miljoenenbedrijf I-Doser verkoopt ‘digitale drugs’ gebaseerd op binaurale beats. De auteurs hebben ze uitgeprobeerd, maar hoorden slechts ruis met woewoewoe. Er wordt van alles en nog wat geclaimd, maar fatsoenlijke proeven schijnen er niet te zijn. Het bedrijf van Monroe verkoopt ook de Hemi-Sync. Die zou de hersenhelften synchroniseren. Of dat zo is, en zo ja waar dat goed voor is, is onbekend. Proeven om na te gaan of Hemi-Sync de behoefte aan pijnstillers tijdens operaties kan verminderen geven onduidelijke uitkomsten.

Trefwoorden: I-Doser, Black Sunshine, Nick Ashton, Heinrich Dove, Gerald Oster, SBaGen, Jim Peters, Coen Tuerlings, Transcendente Meditatie, Holosync, elektro-encefalogram, hersengolven, alfagolven, Dale Foster, Robert Monroe, Skip Atwater, Hillary Webb, Christiaan Huygens, epilepsie, Hemi-Sync, entrainment, Kliempt, fentanyl, propofol
Onderwerp: psychologie – ongebruikelijke perceptie

De droommachine
Dirk Koppenaal
Skepter 23.1 p. 10

Droommachine is niet alleen de naam van een muziekprogramma van Ad Vissers tussen 1968 en 1980 op Radio 3. Er bestonden heuse droommachines: toestellen die met stroboscopische lichteffecten een bepaald soort visuele hallucinaties opriepen: allerlei geometrische patronen wanneer men met gesloten ogen naar het flitslicht keek. Speciaal flitsen in het alfaritme (ca. 10 hertz) zouden bijzondere effecten geven.

Trefwoorden: Ptolemaeus, Purkinje, Brewster, William Grey Walter, William Burroughs, Sommerville, Brion Gysin, Superclean Dreammachine, Roelf de Boer, Ad Vissers
Onderwerp: psychologie – ongebruikelijke perceptie

Klop je problemen weg!
Thought Field Therapy en EFT

Rob Nanninga en Jelmer Beuving
Skepter 23.1 p. 11-17

Thought Field Therapy (TFT) is rond 1980 bedacht door de Amerikaanse psycholoog Roger Callahan. De psychotherapeut klopt daarbij op de eindpunten van meridianen die met een bepaalde aandoening verband houden. Spiertesten in de trant van de Toegepaste Kinesiologie van Goodheart worden gebruikt om de juiste meridiaan te vinden. De theorie erachter is een hutspot van onbegrepen natuurkunde met een flinke dosis Bohm en Sheldrake. En uiteraard zijn die meridianen ook nooit gevonden.
Monica Pignotti, aanvankelijk een enthousiast leerling van Callahan, ontdekte gaandeweg dat TFT pseudowetenschap was. Er zijn veel varianten van TFT, onder meer Emotional Freedom Technique (EFT). Die is in 1993 gepresenteerd door de ingenieur en NLP-master Gary Craig. EFT is inmiddels veel populairder dan TFT, zelfs de TU Delft biedt het aan tegen examenvrees en spreekangst. Het onderzoek naar de effectiviteit is pover.
De Utrechtse hoogleraar Marcel van Hout denkt dat nare herinneringen en dergelijke aan kracht verliezen als je wordt afgeleid terwijl je ze oproept. De methode lijkt wat op EMDR. De overeenkomst is dat de cliënt afwisselend aan de klacht moet denken of letten op simpele (maar niet al te simpele) afleidingsmanoeuvres.
NB. Zie ook Postacademische Tovertherapie in Skepter 18.1

Trefwoorden: Thought Field Therapy , TFT, Roger Callahan, watervrees, Toegepaste Kinesiologie, Goodheart, spiertest, SUD-score, meridianen, Voice Technology, gedachteveld, Bohm, Sheldrake, Monica Pignotti, Larry Beutler, Journal of Clincal Psychology, hartslagvariabiliteit, individual energy toxin, Emotional Freedom Technique, EFT, Gary Craig, TU Delft, Waite, Holder, werkgeheugen, EMDR
Onderwerp: psychologie – algemeen

G-spotting en plasseks
Onderzoek naar het lekkerste plekje

Dirk Koppenaal
Skepter 23.1 p. 18-23

De G-spot zou een plekje in de vagina van sommige vrouwen zijn dat bij stimulering extra genot zou geven, zozeer zelfs dat een vrouwelijke ejaculatie zou optreden. Mogelijk is een afscheiding uit de kliertjes van Skene bedoeld, maar die produceren slechts enkele druppels. Die kliertjes werden voor het eerst door Reinier de Graaf (1641-1673) beschreven. De G-spot is genoemd naar de arts Ernst Gräfenberg die er in 1950 over schreef. De naamgeving dateert van 1981, en een populair boek uit 1982 zorgde voor grote belangstelling. Niet iedereen geloofde erin en in 2001 stelde Terence Hines, professor aan de Pace University dat de G-spot een gynaecologische UFO was: het onderzoek ernaar rammelde en de zenuwen naar die spot waren er niet. De vrouwelijke ejaculatie was gewoon urine, tenminste als het meer dan enkele druppels was. Moderne onderzoekers geloven niet meer in één plek, maar spreken van het clito-urethro-vaginale complex. Ondertussen bleek ook dat de clitoris veel omvangrijker is dan het ene zichtbare knobbeltje.

Trefwoorden: G-spot, Gräfenberg, yin, yang, Kamasutra, Avicenna, Galenus, De Graaf, Skene, Perry, Whipple, seks, Hines, Freud, Kinseym
Onderwerp: pseudowetenschap

De Messias uit Korea
Ontwikkeling van de Moonbeweging
Rob Nanninga
Skepter 23.1 p. 24-30

Sun Myung Moon (NB. 1920-2012) stond bekend als een fanatieke en schijnheilige sekteleider met allerlei wonderlijke ideeën over seksualiteit en de christelijke leer. Hij beweerde onder meer dat hij Jezus had laten trouwen, en dat hij het huwelijk van Hitler had gezegend. Maar tegenwoordig manifesteert hij zich als de Vredevorst en werkt hij samen met de Verenigde Naties. Oud-premier Dries van Agt werd een van zijn ambassadeurs voor de vrede. Schets van zijn loopbaan.

Trefwoorden: Moon, Adam, Eva, Lucifer, Kim Baek-Moon, Verenigingskerk, Chung Hwa Pak, Hak Ja Han, Kook Jin Moon, Wim van Eekelen, Beelaerts van Blokland, Abdullah Haselhoef, Young Ong Kim, Bi Hi Pak, Eisenhower, communisme, deprogrammeren, Margaret Singer, Eugene Wigner, Wim Koetsier, Janmaat, Bush, Heung Jin Moon, Cleophas Kundioni, Hyung Jin Moon, Sang Hun Lee
Onderwerp: religie – Moon

Een mallemolen van
dodelijke onzin

Jan Willem Nienhuys
Skepter 23.1 p. 31-33

Websiteontwerpster Willeke Leuver had veel belangstelling voor het alternatieve en occulte, en toen ze met borstkanker werd gediagnosticeerd, besloot ze de wereld eens te laten zien hoe goed de alternatieve methoden werken. Ze houdt een dagboek op haar website bij. Alles bij elkaar probeert ze minstens twee dozijn therapieën. Ze overlijdt 20 maanden na de diagnose.

Trefwoorden: Lakhovsky, orgon, Simoncini, Ryke Geerd Hamer, Simonton, Miracle Mineral Supplement, Tinus Smits, levend bloed analyse
Onderwerp: gezondheid – alternatieve geneeswijzen – kanker

Morele paniek in de VS
De angst voor satanisch ritueel misbruik

Tjalling A. Beetstra
Skepter 23.1 p. 34-39

Artikel gebaseerd op proefschrift van de auteur.
Ruwweg tussen 1980 en 1995 was er in de VS wijdverbreide paniek over satanisch ritueel misbruik. Het boek
Michelle Remembers (van psychiater Lawrence Pazder) gaf in 1980 de aanzet. Michelles herinneringen aan de gruwelen die ze had meegemaakt, kwamen tijdens therapie met hypnose. Vervolgens meldden zich cult survivors met dezelfde verhalen, meest eveneens onder hypnose verkregen. Freudiaanse psychiaters stelden de verdringingstheorie voor: als iemand iets heel ergs overkomt, dan wordt het verdrongen; het slachtoffer krijgt dan een meervoudige persoonlijkheid.
In de VS gingen zogenaamde
cult cops op eigen initiatief op zoek naar satanisten. Eind jaren 1980 gonst het van de geruchten over misdaden van geheime satanssekten.
De voedingsbodem voor dit alles is de seksuele revolutie van de jaren 1960 en 1970, waarin ook feministen debatteerden over de negatieve aspecten van seksualiteit. Veel mensen vonden dat de overheid faalde bij de bescherming van kinderen. Een andere ontwikkeling is de opkomst van sekten in de jaren 1970. Dit alles veroorzaakte angsten bij fundamentalistische christenen. Duizenden Amerikanen werden van satanische misdaden beschuldigd en van hen kregen er tientallen lange gevangenisstraffen. De reactie zette rond 1990 in.

Trefwoorden: satanisch ritueel misbruik, seksuele revolutie, feminisme, Michelle Remebers, Pazder, cult survivors, meervoudige persoonlijkheid, MPS, Freud, therapeuten, retractors, Bennett Braun, Richard Kluft, Roberta Sachs, cult cops, Oprah, Rivera, christenen, McMartin Preschool, Buckey, Fells Acre, Amirault, Frye-test, Perlmutter
Onderwerp: psychologie – valse herinneringen en satansgeloof

Hogere parapsychologie
Het magnum opus van Charles Tart

Rob Nanninga
Skepter 23.1 p. 40-46

Parapsycholoog Charles Tart schreef The End of Materialism: How Evidence of the Paranormal is Bringing Science and Spirit Together (2009). De titel belooft meer dan er in het boek staat, want de beschreven proeven zijn niet zo overtuigend. Zo leek een proef met ‘kaarten raden’ een statistisch verrassend effect op te leveren. Bij nader inzien bleken er fouten in de opzet van de proef te zitten, en met een betere opzet kwam er niet meer uit. Bij een enkele proef met uittredingservaringen bleek ‘Miss Z.’ iets wonderbaarlijk gedaan te hebben, helaas kon fraude niet worden uitgesloten en het succes is nooit meer herhaald. Niettemin ziet Tart niets in het filosofisch materialisme. Het is niet duidelijk op welke gegevens hij dit baseert. Dat de biologen de levenskracht hebben afgeschaft zint hem ook niet

Trefwoorden: parapsychologie, Tart, Coudetat, Ten Choice Trainer, Gardner, John Palmer, Crookes, Home, Puharich, Miss Z., Sam Parnia, Richard Hayes, materialisme, Western Creed
Onderwerp: parapsychologie – onderzoek

Elektronische homeopathie
Jan Willem Nienhuys
Skepter 23.1 p. 47

Er bestaan apparaten die zogenaamd op elektronische wijze homeopathische geneeskracht kunnen kopiëren naar ‘blanco’ pillen, of direct naar patiënten op een ander continent, of die datzelfde doen met opgeslagen homeopathische frequenties. De machines heten collectief Remedy Makers. Er zijn er bij die 6000 euro kosten.

Trefwoorden: Helios, Hahnemann, Jupiterstralen, Hans Reijnen, Korsakoff, Isopathie
Onderwerp: gezondheid – homeopathie

cover-skepter222-160x227
Vorig nummer
cover-skepter232-160x227
Volgend nummer

 

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis