Elektronische homeopathie

door Jan Willem Nienhuys – Skepter 23.1 (2010)

DE homeopathie staat bekend om haar hoge verdunningen. Zo is in de homeopathie C30 heel gangbaar, dat is ongeveer één atoom op duizend zonsmassa’s. Homeopaten geloven in de werkzaamheid van zulke verdunningen sinds Hahnemann ergens rond 1830 ontdekte dat C30-preparaten bij geneesmiddelproeven op gezonde mensen een grote variëteit aan symptomen teweegbrachten.

Die verhalen over het geheugen van water of kwantummechanische verstrengeling van genezer en middel zijn praatjes om ongelovigen zand in de ogen te strooien, verklaringen achteraf voor een verschijnsel dat voor homeopaten staat als een huis: de mensen worden beter na inname van die middeltjes.

De moderne homeopathie heeft heel wat interessanter middelen dan de kwikchloride, gemalen zand, oesterschelp of honingbij van Hahnemann. De Britse firma Helios verkoopt drieduizend homeopathisch verdunde preparaten, zoals kraanwater uit Birmingham, vaginaal ultrageluid, Venusovergang, winterzonnewende en zwarte gaten. Ik kan me nog wel wat voorstellen bij het verdunnen van kraanwater, maar hoe prepareer je Black Hole 6C?

Olga Fatoula en Leonid Anikeev vervaardigden bijvoorbeeld onlangs de remedie Jupiterstralen. Ze concentreerden met een sterrenkijker het licht van Jupiter op een flesje alcohol en deden er geneesmiddelproeven mee op zichzelf. Zo vonden ze bij C28-30: uitpuilende ogen, trek in sushi, en een stekende pijn in de onderrug. De volledige symptomenlijst zou zes Skepter-pagina’s in beslag nemen, dus u moet het zelf maar even op internet opzoeken.

In Nederland is er in Deurne de natuurarts Hans Reijnen. Hij noemt zijn praktijk Mens Sana. Zijn website staat vol met onzin, maar prominent is het door hem bedachte mengsel van Bioresonantie, Homeopathie en Orthomoleculaire therapie (BNS-therapie). In de sectie BNS lezen we onder Nieuwe Homeopathische Geneesmiddelen dat hij ook zelf vervaardigde homeopathisch verdunde kosmische objecten toepast, bijvoorbeeld ‘Bio-informatie Saturnus 30K’. De K staat voor Korsakoff, een bepaalde verdunningsmethode waarbij je niet elke keer een 1:100 verdunning met alcohol hoeft te schudden in een schoon, nog nooit gebruikt glazen flesje.

Hans Reijnen heeft ook een homeopathisch zwart gat in de aanbieding: XTE J1819-254 (ook 30K) en zelfs hele melkwegstelsels, gefotografeerd door de Hobble [sic] telescoop. U kunt maar beter niets geloven van wat deze ontspoorde dokter over astronomie vertelt. Het object in kwestie is een röntgen-dubbelster waarvan één component het zwarte gat V4641 Sagittarii is, circa 25.000 lichtjaar hiervandaan (al dacht men enige tijd geleden dat het maar 1600 lichtjaar was). Omdat zwarte gaten alles naar zich toezuigen (zegt Reijnen), kunnen ze ook heel gevoelige mensen energetisch leegzuigen. Daarom is verdund zwart gat een vanzelfsprekend geneesmiddel voor deze personen. Het is dus eigenlijk isopathie. Isopathie werd in 1833 bedacht door de dierenarts Lux, maar volgens Hahnemann (paragraaf 56 Organon) ging isopathie tegen elk gezond verstand in.

Reijnen schrijft dat hij dit soort preparaten met ‘spiegelfrequenties’ maakt, met de computer gegenereerde frequenties. Dat is de nieuwste mode in de homeopathie, of misschien ook niet. Het schijnt onder homeopaten allang bekend te zijn dat als je een middel nodig hebt en je het niet meteen kunt maken, dan volstaat het de naam van het middel op een papiertje te schrijven, al dan niet met de potentie erbij, en dan zet men een glas water (of bier, of koffie) op dat papiertje. Even wachten, klaar. Schrijven is eigenlijk niet nodig, praten kan ook en met eventjes intensief denken behaalt men ook goede resultaten.

Een van de vele Remedy Makers die er aangeboden worden.

Men kan het echter ook met machines doen, zogeheten Remedy Makers. Op internet zijn tientallen modellen te vinden waarmee men door middel van een elektronisch apparaat, althans iets met draaiknoppen en lichtjes aan de buitenkant, zogeheten frequentiemiddelen kan maken. Men kan ze in de kopieerstand zetten, of men kan een van de in het ‘geheugen’ opgeslagen 50.000 remedies gebruiken om een flesje met water te ‘potentiëren’.

Er zijn ook modellen met alleen maar een aan-uitknop, die werken op gesproken commando’s. Weer andere modellen hebben de mogelijkheid om een haarlokje van een patiënt te ‘analyseren’ en dan genezende krachten direct naar de patiënt op een ander continent over te stralen, of, naar keuze, naar een doosje suikerpillen dat op het apparaat staat. De simpele modellen kosten 500 tot 1000 euro, maar de ‘professional’ HRMB Mark II van Raydionics kost 6000 euro. Dat is nog eens wat anders dan het handmatig instralen van Jomanda.

Uit: Skepter 23.1 (2010)

Zie ook Homeopathie 2.0 op Kloptdatwel.nl

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis

Jan Willem Nienhuys is redacteur van Skepter en secretaris van Skepsis