Rubriek Parariteiten – 20

Met tekeningen van Jaap van den Born

Skepter 20.1 (2006)

rechtbank-parariteiten20-cartoon1
Hoogopgeleiden weer snel aan het werk met een alternatieve loopbaancoach – “Het is duidelijk dat de verdachte schuldig is, want de aanklager trekt De Gehangene en de advocaat De Dood. Mijn pendel zegt ‘vijftien jaar’. Volgende zaak.”

Alternatieve reïntegratie

Veel mensen kunnen hulp gebruiken bij het zoeken naar een baan, en er zijn wel tweeduizend grote en kleine bureaus die zulke hulp geven. Uitkeringsinstantie UWV subsidieert ze fors. Niemand weet precies hoeveel er gebeunhaasd wordt. Er moet zo’n 50 tot 100 miljoen euro in deze markt omgaan. Wie iemand ‘begeleidt’ krijgt zo 2500 euro, en als de betrokkene werk vindt (bijvoorbeeld als loopbaanadviseur) krijgt men nog eens zo’n bedrag betaald. Drie partijen (SP, CDA, CU) trekken aan de bel (de Volkskrant op 20 augustus). Bureau De Helende Cirkel van loopbaancoach Erica Groenendaal laat klanten bijvoorbeeld tarotkaarten leggen. Occultisme is in overheidskringen geliefd, dus tarot moet kunnen, en dat zegt Ton Heerts van de PVDA ook. Verklaarde procesmanager Clan Visser ’t Hooft niet ooit (NRC Handelsblad 10 juli 1998) dat ze op een managementcursus geleerd had chakra’s en astrologie te gebruiken, en dat dit geschikte sturingsinstrumenten zijn om gesprekspartners te bereiken? Zo is het studiehuis tot stand gekomen.

Bij Groenendaal kun je trouwens ook indiaanse medicijnkaarten trekken. Een andere eenpitter laat de klanten bomen omhelzen. Wat een prinses kan, kan hij ook, denkt die. Astrologe Natasja Kuipers, die ook Astrotijd op tv presenteert, runt De Rode Zeemeermin, en analyseert karakters van klanten van andere toko’s. Coach Richard Hereijgers zit al zeven jaar in de business en laat zijn klanten wel eens communiceren met Arcturianen. Dat zijn liefdevolle wezens die van Arcturus komen (een rode reus op 35 lichtjaar afstand die waarschijnlijk al hoog en breed zijn planetenstelsel heeft verschroeid). Het contact verloopt alweer via het trekken van kaarten. Vaak bedienen de Arcturianen zich van graancirkels, maar dat is in zo’n kantoortje niet erg handig.

In de alternatieve sector hoef je niks te kunnen, en het verdient goed, dus mensen opleiden voor bedrieger is eigenlijk een groot goed. Met een beetje sociale slimheid kun je zorgen dat je hoogopgeleide klanten blij zijn met leuterkoek en helemaal niet merken dat je te verward bent voor een echte baan. (jwn & rn)

Naar overzicht Parariteiten

Omnicum

In Helmond woonden vroeger Piet van Brandwijk, echtgenote Maria Vogelaar en dochter Karin. Maria heeft nogal wat fantasie en meent dat ze een reïncarnatie is van Maria Magdalena. Ze predikt een soort reinheidsleer. De volgelingen van haar stichting Omnicum moeten zich twee- tot driemaal daags schonen met behulp van energetisch geladen kristallen bollen. Zo wordt de verkeerde laagtrillende energie verwijderd. Deze volgelingen worden gerecruteerd via ‘spirituele beurzen’. De kerngroep rond Maria telt circa 20 leden, waaronder Karin. Piet vindt het maar niks. De groep beschouwt zich niet als een sekte, maar de aanhangers vinden alles en iedereen vies en snijden het contact met andersdenkende familie af. Dat is vooral naar voor degenen die opeens volwassen kinderen en kleinkinderen verliezen. De critici ontmoeten elkaar op de website www.spraakloos.nl en Dick Gunst organiseert een contactgroep lotgenoten.

De sekte zag het niet meer zitten in Nederland, ook al omdat in 2012 hier alles onderloopt, kennelijk zelfs Helmond, 16 meter boven zeeniveau. Dat heeft vast met het zogenaamde aflopen van de Mayakalender te maken. De groep (en Piet ook) is vertrokken naar de omgeving van het dorpje Saint Privat in Corrèze in Frankrijk. Daar is de omgeving rein. Daar woont Maria in een vervallen boerderij in het gehucht Peyte, en diverse clubleden hebben huizen in de omliggende dorpjes (500 tot 1000 inwoners elk) gehuurd en zoeken er werk. Een heeft er een afhaalpizzeria. De plaatselijke bevolking vindt ze maar bizar en de politie gelooft ook niet dat het zuivere koffie is. Door alle publiciteit medio mei worden allerlei zaalverhuurders in Nederland kopschuw. (jwn)

Naar overzicht Parariteiten

Creationisme

In oktober 2007 publiceerde de Turkse uitgever Global Publishing The Atlas of Creation, en in de daarna volgende maanden werd deze aan tal van scholen en organisaties in Europa gezonden, ook in Nederland. Het is een prachtige dikke pil (788 glansdrukpagina’s, 6 kilo), en in zijn geheel down te loaden van een eveneens prachtige website. Auteur is Harun Yahya, pseudoniem voor de binnenhuisarchitect Adnan Oktar, die heel veel geld en hulp krijgt van onbekenden.

De inhoud van het boek is vullis. Evolutie is onzin, omdat er sommige beesten bestaan die uiterlijk niet zo veranderd zijn in de loop der tijden. Darwins theorie predikt het recht van de sterkste (dat kun je ook over de mechanica van Newton zeggen), en het darwinisme is verantwoordelijk voor Hitler en Stalin en modern terrorisme. Het is allemaal nogal doorzichtig fout, maar natuurlijk niet voor leerlingen.

In Turkije is het creationisme in opmars sinds 1980, en Nederland volgt op de voet (zie 11 september 2006). Hier is het vooral de EO die deze dwaalleer bevordert. Veel geld zit er voorlopig nog niet achter, want Tom Zoutewelle van de Stichting Creation zou graag een scheppingsmuseum naar Amerikaans model hebben, maar hij kan medestanders noch middelen vinden. De Ark uit Schagen (zie 17 juni 2006) vindt hij mischien niet goed genoeg. Op 27 juli onthulde Gerdien de Jong, universitair hoofddocent evolutionaire biologie aan de Universiteit Utrecht, dat de EO censuur pleegde op de serie The Life of Mammals met David Attenborough (zie haar bijdrage op http://evolutie.blog.com/). Alle verwijzingen naar miljoenen jaren of naar evolutie werden verwijderd. Van de leden van de EO gelooft maar liefst 61 percent in de 24/6 scheppingstheorie, 32 percent in schepping door God (maar niet 24/6), terwijl slechts 1 percent denkt dat God evolutie gebruikt heeft, en afgerond 0 percent beaamde ‘God heeft de aarde niet geschapen, deze is door evolutie ontstaan.’ Dat is een wat gekleurde vraag, want ‘evolutie’ slaat doorgaans op de ontwikkeling van leven, niet op het ontstaan van het zonnestelsel, maar wellicht snappen EO-leden niet dat dat wat anders is. De rest weet het niet. Attenborough en de BBC kunnen er zich niet over opwinden. De EO doet dit soort dingen trouwens geregeld. (jwn)

Naar overzicht Parariteiten

Zendmasten

In het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer hebben twee personen een hersentumor en de dichtstbijzijnde UMTS-mast krijgt de schuld. Die zou ook bloedneuzen veroorzaken. Je kunt de mast een paar meter verplaatsen, maar Geeske Rispens (71) uit Leeuwarden heeft een betere oplossing: overal in huis zakjes keukenzout ophangen; tegenwoordig gebruikt ze het duurdere benzoliet, dat hoeft niet zo vaak te worden vervangen. Begin december meldden Deense onderzoekers dat 420.000 mobiele bellers zelfs iets minder hersentumoren kregen dan verwacht. Voor wie bang is voor telefoongolven is er de Life Maxx (een stickertje voor op je mobieltje), en de Expertise 3P spray (€ 40 voor 100 ml) van de firma Clarin, die de huid tegen alle elektromagnetische straling zou beschermen (in het VK heeft de reclameautoriteit al ingegrepen).

Dan is er nog oefentherapeute Renée van der Meer uit Drachten die volgens de Leeuwarder Courant van 4 mei het ultieme middel heeft. Ze heeft een Vegatest-apparaat (op zich al gevaarlijke nep) met een extraatje. Het programmeert een soort bankpasjes met het spiegelbeeld van de golf waarvoor het lichaam het meest gevoelig is. Die wordt daardoor geneutraliseerd, en dan kan het door de elektrosmog geteisterde immuunsysteem weer even op verhaal komen. Van der Meer vindt dat ze niet behoort tot die handige lieden die met wazige methoden een slaatje slaan uit de angst van mensen. De krant drukt het zonder blikken of blozen af.

Op 22 juni maakte minister Cramer bekend dat er voor 16,6 miljoen nieuw onderzoek komt, om ongerustheid onder de bevolking weg te nemen. Het zal helaas averechts uitwerken. Het kersverse Zeeuws Platform Stralingsrisico’s kondigde meteen al aan dat het onderzoek niet deugt. Je moet mensen onderzoeken die beweren ziek te worden van de elektrostress. Het ZPS werd op zijn wenken bediend, want eind juli vertelde de Universiteit van Essex wat de groep van professor Elaine Fox gevonden had. Ze hadden 66 elektrosensibelen vergeleken met 114 gewone personen, en in het dubbelblinde deel van de proef hadden de sensibelen nog steeds duidelijk meer klachten, maar of de zender aanstond of niet had er niets mee te maken. De plaatselijke actiegroep Mast Sanity had meteen kritiek: van de 66 sensibelen waren er 12 niet bestand gebleken tegen de stress van het onderzoek, en die waren afgehaakt. Dat waren natuurlijk net de echte sensibelen. (jwn)

Naar overzicht Parariteiten

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis