Een koude plens

Een frisse douche is goed voor je immuunsysteem. Dat zou de uitkomst zijn van een onderzoek waar Wim Hof-adepten maar al te graag mee zwaaien. Helaas voor hen blijkt deze studie van bijna tien jaar geleden behoorlijk te rammelen.

Soms zijn fabeltjes hardnekkig omdat mensen simpelweg niet in de wetenschap willen geloven. Soms zijn ze juist hardnekkig omdat de wetenschap volop aan het misverstand bijdraagt. Zo wordt nog altijd beweerd dat koud douchen wonderen doet voor je immuunsysteem. Een vaak aangehaald onderzoek daarbij is een wetenschappelijk artikel uit 2016 naar koud douchen, van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC, nu Amsterdam UMC). De conclusie: koud afdouchen zou het ziekteverzuim met 29 procent verlagen.

De studie in kwestie is peer reviewed en gepubliceerd in PLOS ONE, een prima biologisch tijdschrift. Vervolgens heeft het onderzoek een niet te onderschatten impact gehad op het debat over de gezondheidsvoordelen van blootstelling aan kou en, in het verlengde daarvan, over de Wim Hof-methode.

Bijna tien jaar na publicatie wordt de studie nog regelmatig aangehaald om de effecten van koudetherapie te onderschrijven, zowel in nationale media, zoals Quest en RTL Nieuws, als in internationale media, zoals de New York Post en de Daily Mail.
Toch rammelt het aan alle kanten.

Adriaan ter Braack legt in dit Skepter-artikel uit waarom.

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis