Skepsiscongres 3 november 2018: tussen hemel en aarde

‘Er is meer tussen hemel en aarde dan wij vermoeden, Horatio, of kunnen dromen’ verzucht Hamlet tegen zijn vriend Horatio in het in 1589 door William Shakespeare geschreven toneelstuk. In de 400 jaar daarna heeft de wetenschap veel duidelijkheid gebracht. Niet iedereen erkent echter de resultaten daarvan. Dat probleem stellen we aan de orde tijdens het Skepsiscongres op zaterdag 3 november 2018. Het congres is in Amersfoort bij De Eenhoorn. Download de flyer!

In Utrecht kun je gemakkelijk een ufo waarnemen: deze is geland op het hoofdkantoor van ProRail (De Inktpot) naast Utrecht CS. (foto: Cumulus | Wikimedia Commons)

De sprekers gaan in op de platte aarde, ufo’s en het vreemde gebruik van wetenschappelijke termen om onwetenschappelijke uitingen te voorzien van een vernislaagje van geloofwaardigheid. De dagleiding is in handen van wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Tilburg), auteur van boeken over denken en redeneren en wat daarbij kan misgaan. Herman was eerder al dagvoorzitter van het jubileumcongres van Skepsis op 21 oktober 2017 dat als thema ‘Alternatieve Feiten’ had.

Seth Andrews interviewt Dan Batcheldor (via livestream video, Andrews is zelf wel fysiek op het congres aanwezig). Seth Andrews is skeptisch atheïstisch activist en richtte de Thinking Atheist-community op, waarvoor hij podcasts en video’s maakt. Met de Unholy Trinity Tour reisde hij in 2014 en 2015 door de Verenigde Staten en Australië. Prof Dan Batcheldor, Head of the Department of Physics and Space Sciences at Florida Institute of Technology is vertrouwd met platteaardetheoretici. Hij bezoekt hun bijeenkomsten om te leren hoe ze denken. Na een presentatie van Seth Andrews over ‘Skepticism and fake news in the 21st century’, zal hij Dan Batcheldor interviewen over de platteaardetheoretici. Tevens zal er ruimte zijn voor een meet & greet met Seth Andrews in de lunchpauze.

De Belgische skepticus Johan Braeckman schept helderheid in een aantal niet door de wetenschap ondersteunde gedachten over zaken als ufo’s en vermeende bezoeken aan de aarde door buitenaardse beschavingen.

Wetenschapsjournalist George van Hal laat zien dat het van alle tijden is om na te denken of er meer is tussen hemel en aarde dan wij kunnen bevroeden. Dat betekent niet direct dat we vervallen in onzin. Het heeft ons bijvoorbeeld het mooie Star Trek universum opgeleverd.

Julia Cramer werkt bij QuTech, hét quantuminstituut van de TU Delft. Gedurende haar promotietraject onderzocht zij ‘de bizarre wetten van de quantummechanica en hoe deze kunnen worden ingezet om de technologie van de toekomst te creëren’. Zij schept orde in de vreemde manier waarop termen als quantum worden gebruikt om vreemde ideeën te promoten. Wat bedoelt Deepak Chopra bijvoorbeeld als hij het heeft over ‘quantum healing’?

De dag begint natuurlijk met het jaaroverzicht van Skepsis. Voor de Stichting Skepsis was 2017-2018 een jaar waarin veel gebeurde.