Skepsiscongres 2024

‘AI: Een kwestie van gezond verstand?’

Kunstmatige intelligentie – ofwel Artificial Intelligence (AI) – is definitief doorgebroken. En dus behoren ook beweringen over AI tot het dagelijkse leven. 

Wat is AI nu precies? Wat is er en wat komt er? Wat zijn de grote beloftes en hoe reëel zijn deze? Maar ook: welke gevaren dreigen er? En hoe realistisch zijn deze dan weer? Kan een computerprogramma met AI eigenlijk echt een beetje denken, zoals sommige fabrikanten beweren en beloven? Of zal AI tot een eindeloze stroom desinformatie leiden? En hoe serieus moeten we het idee nemen dat de intelligente computer de mens zometeen de baas is?

Op zaterdag 9 november is AI het thema van ons jaarlijkse Skepsiscongres. Aan de hand van een aantal gerenommeerde sprekers, met elk een eigen insteek ten aanzien van Artificial Intelligence, zullen we het fenomeen AI bekijken door een skeptische bril; een kwestie van gezond verstand dus.

Programma Skepsiscongres 2024

Dagvoorzitter: Richard Engelfriet

Uw dagvoorzitter is Richard Engelfriet, die u mogelijk kent als de presentator van de Skepsis Podcast. Engelfriet is een vrolijke skepticus, en gaat zeer nadrukkelijk op zoek naar interactie met iedereen in de zaal!

9:15 – Inloop met koffie of thee 
9:45 – 10:10 Skepsis in 2024

10:10 – 10:50 

Mark Dingemanse (Taalwetenschapper en Antropoloog)
Onze omgang met taal: van het lezen van ingewanden tot en met generatieve AI . “Mensen zijn steengoed in het lezen van betekenis in wat voor woordenbrij dan ook, zeker als die slim gepresenteerd wordt. Taalmodellen voorspellen niet de toekomst maar het volgende woord.”

10:50 – 11:30

Lotte van Elteren (Onderzoeker AI, Radboud Universiteit)
De ‘Algocratie’ en het gevaar van gebrekkige AI
. “AI wordt steeds vaker ingezet om belangrijke keuzes te maken die grote gevolgen hebben in de maatschappij. Professor in de Computingwetenschappen Pedro Domingos schrijft: “Mensen zijn bang dat computers te slim worden en de wereld overnemen, maar het echte probleem is dat ze te dom zijn en de wereld al hebben overgenomen.” Oftewel: we moeten oppassen dat we geen slecht werkende algoritmen inzetten om cruciale beslissingen te maken. 

11:30 – 11:50 Pauze

11:50 – 12:30

Ajuna Soerjadi (Directeur Expertisecentrum Data-ethiek)
Techniek en Ethiek. Naast elkaar of tegenover elkaar?

12:30 – 13:10

Menno van den Bos (Journalist)
Artificial Intelligence: Waarom zijn de spookverhalen niet geheel zonder risico?
“Ik ga het hebben over welke verhalen over AI veel media-aandacht krijgen en waarom. Aan de hand van concrete voorbeelden van misinformatie over AI laat ik zien wat daarbij misgaat en op welke populaire verhalen over AI we sceptisch moeten zijn.”

13:10 – 14:10 Lunch

14:10 – 14:50

Prof. dr. Paul Iske
(Chief Failure Officer Instituut voor Briljante mislukkingen)
Bij het innoveren op het gebied van AI zijn het vaak (bijna-)mislukkingen die voor vooruitgang zorgen. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld.

14:50 – 15:10 Theepauze

15:15 – 16:15

Guy P. Harrison (Author, Journalist and Speaker)
Live Videoverbinding met de VS
: Looking for the Bright Side of the AI Apocalypse. De op handen zijnde ‘AI-verwoesting’ brengt weliswaar risico’s mee, maar zou wellicht de mensheid ook naar een grotere intellectuele volwassenheid zou kunnen leiden. Kan de samenleving rationeler en kritischer worden, waardoor een potentiële existentiële bedreiging wordt omgezet in een kans voor positieve verandering?

16:15 – 16:30 Afsluiting

16:30 – 17:30 Borrel en napraten

AI: Een kwestie van gezond verstand?

Skepsis-Congres 2024
De Eenhoorn, Amersfoort (tegenover station Amersfoort CS)
Zaterdag 9 november 2024
van 9:15 tot 17:30

Aanmelden Skepsiscongres 2024

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis