APS Actie Potentiaal Simulatie

- ‹ vorige
- 62 van de 1068
- volgende ›
http://heelhoeve.nl/diensten/aps/
APS staat voor Actie Potentiaal Simulatie therapie. Hierbij wordt de natuurlijke geleiding nagebootst in de zenuwbanen. Hierdoor wordt de lichaamseigen zenuwgeleiding gestimuleerd, waardoor de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen verbetert, en er stoffen worden aangemaakt die de pijn stillen en de energie opwekken.
. . .
APS heeft een positieve invloed op een scala van processen in het lichaam. Een aantal belangrijke processen zijn:
..
* verbeterde celcommunicatie;
* verbeterde eiwitsynthese;
* verbeterde ademhaling;
* verbeterde bloedsomloop;
* verbeterde spijsvertering;
* terugdringen van ontstekingen;
* aanmaak van ATP;
* aanzet tot regeneratie;
* verbeterde beweging;
* vrijmaken en afvoeren van afvalstoffen;* enz
Pittige claims voor de APS, die meer suggereren dan wat betwijfelbaar nut bij pijnbestrijding.
Eenieder die méér suggereert dan ietwat mogelijke verlichting suggereert teveel.
Zie vooral:
http://skepsis.nl/museum/nl/apparatuur/tens-transcutaneuos-electrical-nerves-stimulation
Bedenk ook dat de geadverteerde aanmaak van ATP (sommige adverteerders stellen gelijk een 500 - 800%) zijn opgedoken uit proefnemingen in 1982 door Ngok Cheng en zijn ploeg die daarvoor afgeschaafde rattenhuid van een centineter of vijf lang gebruikten.
Met speciale klemmetjes werd daar middels een batterij en wat regelaars een scala aan stroompjes op losgelaten met wat grafieken als uitkomst, die zo zondermeer uiteraard niet gelden voor een hele menselijke arm of been.
Ook worden er wel ziekenhuizen aangehaald die de therapie zouden toepassen. Te vaak zal dan niet worden beseft dat APS daar iets anders betekent, namelijk Acute Pijn Service.
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3485
Het is dan ook onmogelijk om vandaag (sept 2011) enige wetenschappelijk onderbouwde uitspraak te kunnen doen over deze behandelingsvormen. Ook volgens het Nederlandse Reumafonds bestaan er geen bewijzen voor de werking van APS therapie (tegen fibromyalgie). Sommige mensen vertellen dat ze er baat bij hebben, anderen merken geen effect. Het blijkt dat het effect heel individueel afhankelijk is. Iemand die vertrouwen heeft in de behandeling en / of de behandelaar zal meer effect hebben bij de behandeling dan iemand die er niet in gelooft, aldus het Reumafonds.
Onderstaande info, die op "http://www.apsinfo.nl/historie1.html " stond, is van het net verwijderd, maar haal ik aan om te laten zien hoe werd geadverteerd.
https://www.pijn-bestrijding.com/pages/sub/90201/Geschiedenis.html
Allereerst is de aanvraag bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) ingediend. Hier moest in eerste instantie aangetoond worden dat de apparatuur aan de IEC normen voldeed en vervolgens moest de effectiviteit aangetoond worden met klinische onderzoeken. 16 maanden later ontving APS destijds het FDA keur. Kort daarna volgden meer en meer internationale keurmerken.
Enkele jaren later, in 1998 om precies te zijn, was APS ook in bezit van het CE keur om de handel in Europa ook op te starten.
Noch de verplichte CE-markering, noch de FDA-keuren betekenen méér dan dat het apparaat bij normaal gebruik ongevaarlijk is.
Voor de rest verwijst die registratie uit 1996 naar apparaten van voor 1976 waar het huidige APS-apparaat onvoldoende van afwijkt om de verkoop te kunnen weigeren:
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/devicesatfda/index.cfm?db=pmn&id=K955470
Zie onderstaande links naar de FDA-waarschuwingen:
FDA-info-1
bron">FDA-info-2
http://kennisbank.hva.nl/document/218741 schreef:
Resultaten
Er werden 5 publicaties gevonden die voldeden aan de selectiecriteria. 3 studies toonden positieve effecten aan van APS, 2 studies constateerden nauwelijks of geen effect. De methodologische kwaliteit van alle onderzoeken was slecht. Volgens de best-evidence synthese was er sprake van onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van APS-therapie.
Conclusie
Uit deze systematische review blijkt dat het klinisch effect van APS-therapie op pijn in algemene zin bij patiënten met pijnklachten ongeacht de aandoening onvoldoende is bewezen (2003)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16670830
RESULTS:
Performing visual inspection and statistical analysis, no positive results of the APS treatment were found in this study. Remarkable is the fact that placebo APS had significantly better results than verum APS.
CONCLUSIONS:
In this single-case study with ten patients (all female), APS was not a helpful method to reduce pain, to improve patients' perception of daily functioning and social participation in patients with FMS.
Zie ook:
http://www.aetna.com/cpb/medical/data/1_99/0011.html