Mediteren met Brahma Kumaris

Just-a-minute is de naam van een campagne die mensen wil stimuleren om dagelijks meermaals een minuut stilte in acht te nemen. Zo’n korte meditatie kan je in contact brengen met je ware zelf en je kernwaarden. Een moment van stilte in deze jachtige tijd, bevordert de innerlijke harmonie en brengt zo ook de wereldvrede dichterbij.

door Rob Nanninga – Skepter 19.3 (2006)

OP 17 september 2006 ging het project officieel van start met een grote manifestatie in het Wembley Stadion. Er waren ruim tienduizend bezoekers, die allemaal een vrijkaartje hadden gekregen. Het programma kon ook op internet worden bekeken (www.just-a-minute.org). De belangrijkste sprekers waren twee hoogbejaarde Indiase yogini’s in witte sari’s: Dadi Janki en Dadi Gulzar (Dadi betekent ‘oudere zuster’).

Dadi Janki is al 90, maar oogde nog zeer kwiek toen ze verklaarde dat de wereld vrede en liefde nodig heeft. Er waren ook artiesten aanwezig, waaronder de comédienne Ruby Wax en de zanger Robin Gibb (van de Bee Gees). Gibb had speciaal voor de gelegenheid een lied gecomponeerd voor Dadi Janki. De eerste twee regels van het refrein luiden: ‘Mother of Love, Angel of Light’.

De oude zusters spelen een leidende rol binnen de Brahma Kumaris World Spiritual University (BKWSU), die haar 70-jarig bestaan vierde. Dadi Janki kwam ook naar Nederland, waar ze op 3 oktober in theater ‘De Meervaart’ sprak, evenals zuster Jayanti, de Europees directeur van de BKWSU. Jayanti is ook NGO-afgevaardigde bij de Verenigde Naties in Genève. Brahma Kumaris heeft als niet-gouvernementele organisatie (ngo) een adviserende status bij de Economische en Sociale Raad (ecosoc).

Bovenaan de korte sprekerslijst stond niemand minder dan oud-premier en oud-VN-commissaris dr. Ruud Lubbers, die de laatste jaren meer belangstelling heeft gekregen voor spirituele zaken. Hij pleitte voor meer stilte en bezinning als middel om tot innerlijke harmonie te komen en sprak over het verband tussen spiritualiteit en duurzaamheid. Hij werd op het podium geïnterviewd door de journaliste Inge Diepman. Zij leidde de avond samen met de cabaretière Lenette van Dongen, die zich eerder bij de beweging had aangesloten.

Lubbers was er vermoedelijk niet van op de hoogte dat de duurzaamheid die hem voor ogen staat, in het geheel niet strookt met de toekomstvisie van Dadi Janki. Zij verwacht dat de wereld spoedig door een atoomoorlog verwoest zal worden. De continenten zullen verzinken, alleen India blijft behouden. Daar zal een Gouden Tijdperk beginnen, dat uitsluitend toegankelijk is voor de 900.000 leden van de BKWSU, de zuiverste zielen.

Het paradijs op aarde zal 1250 jaar duren. Daarna volgen er nog drie evenlange perioden, waarin er meer zielen naar de aarde komen en het geleidelijk steeds slechter gaat. Wanneer het dieptepunt in zicht is, spreekt Shiva – de hoogste ziel – via een woordvoerder op aarde om ons te vertellen hoe we weer zuiver en deugdzaam kunnen worden.

God sprak door Lekhraj Kirpalani, de oprichter van de BKWSU, totdat deze in 1969 stierf. Sindsdien spreekt God jaarlijks enkele malen via Dadi Gulzar, die als trancemedium fungeert. Dat gebeurde 5000 jaar eerder ook al en zal over 5000 jaar opnieuw gebeuren, want de geschiedenis is een cyclus die zich exact herhaalt. U heeft deze tekst dus al ontelbare malen eerder gelezen.

Om de ziel te zuiveren en een goede plek te verwerven in het gouden tijdperk, is het van groot belang dat men zich onthoudt van alles wat met seks te maken heeft (Lubbers maakt dus geen kans). Tv-kijken is ook slecht. De heilsboodschap moet worden uitgedragen, maar dat mag zo nodig op een verhulde wijze gebeuren. Alleen gouden zielen kunnen het volledig begrijpen.

Zodra iedereen zich voldoende gezuiverd heeft, kan de huidige wereld ten onder gaan. Het had in 1976 al zullen gebeuren, wat leidde tot een schisma. Shiva beweerde dat er slechts 5,5 miljard zielen zijn, maar die telling lijkt niet te kloppen. Ook de dinosaurussen vormen een probleem. Afvallige leden van de religieuze beweging, die het niet meer konden geloven, zijn onder meer te vinden op www.brahmakumaris.info.

Uit: Skepter 19.3 (2006)


 Oorspronkelijk was dit artikel gepubliceerd op het (oude) Skepsis-blog en bestond de mogelijkheid om daaronder in discussie te gaan, waar geregeld uitvoerig gebruik van werd gemaakt. De discussie onder dit bericht kan de geïnteresseerde teruglezen in deze pdf (6 pagina’s).

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis

Rob Nanninga was hoofdredacteur van Skepter van 2002 tot 2014