‘De kunst van het overtuigen’
Het was een goed congres, 11 november in Amersfoort. Een congres waar de interactie centraal stond. Met name de interactie in de vorm van het debatteren. Hoe ga je de dialoog aan en wissel je standpunten uit op een gestructureerde manier?
Zowel in het maatschappelijk debat als in huiselijke kring lijkt wetenschappelijke kennis steeds vaker het onderwerp van hevige discussies. Vooral hot topics als klimaatverandering, vaccinatiebereidheid en stikstofuitstoot brengen de gemoederen in beweging. Hoe zorg je ervoor dat een verschil van inzicht niet uit de hand loopt, dat de sfeer goed blijft, maar je wel je punt kan maken? Moet je veel of weinig argumenten gebruiken en hoe zorg je ervoor dat je overtuigt? En hoe is het eigenlijk gesteld met de overtuigingskracht van wetenschap?
Op dit Skepsiscongres kwamen al deze onderwerpen aan bod. We organiseerden het congres dit jaar in samenwerking met de DebatAcademie en sloten af met een Lagerhuisdebat.
Dagvoorzitter was Malou van Hintum.
Impressie van het Congres
Programma en linkjes naar de verschillende presentaties
- 9:30 Inloop met koffie en thee
- 10:00 Skepsis in 2023
- 10:30 Gijs Weenink, oprichter en directeur van de debatacademie, debattrainer en schrijver, over de kunst van het voeren van een goed debat
- 11:10 Roderik van den Bos, Nederlands meest ervaren debattrainer en trainer stoppen met roken: overtuigen in de praktijk, hoe beweeg je rokers om voorgoed te stoppen met roken?
- 11:50 Suzanne Hoogeveen, social-psycholoog verbonden aan de Universiteit Utrecht en inmiddels geen onbekende meer voor Skepter-lezers: hoe overtuigend is wetenschap? Over de replicatiecrisis en het vertrouwen in wetenschappelijke autoriteit.
- 12:30 – 13:40 lunch
- 13:40 Patricia Wouda, filosoof, debattrainer, lobbyist en tekstschrijf-ster: overtuigen in woord en geschrift, hoe doe je dat?
- 14:10 Richard Engelfriet, sociolog en schrijver van o.a. de boeken De Succesillusie en Hoe vang ik een rat: hoe de consultant- en managementwereld vertrouwen op niet wetenschappelijke manieren van werken en waarom ze dat beter niet kunnen doen.
- 14:50 Pauze.
- 15:10 We eindigen met een Lagerhuisdebat onder leiding van Gijs Weenink. Hier gaan we het geleerde in de praktijk brengen aan de hand van een aantal debatstellingen. Het debat wordt niet gefilmd opdat iedereen zich vrij voelt zich uit te spreken
- 16:20 Afsluiting en borrel.