Wij skeptici houden van kennis die op wetenschap is gebaseerd, maar lang niet iedereen deelt die voorliefde. Er lijken steeds meer mensen te zijn die andere vormen van kennis prefereren. We willen dit thema op verschillende manieren benaderen.

Download de flyer

Skepsiscongres zaterdag 30 oktober 2021 – ‘Wijzen van weten’

Programma:

09.30 Inloop met koffie & thee
10.00 Skepsis in 2021
10.30 Anthony Magnabosco – Street Epistemologie workshop deel 1
11.00 Filemon Wesselink en Pepijn van Erp
11.45 Stephan van Duin
12.30 Pauze
13.45 Sophie van der Zee
14.30 Lee Mcintyre
15.15 Pauze
15.30 Anthony Magnabosco – Street Epistemologie workshop deel 2 met aansluitend Q & A
16.45 Afsluiting door dagvoorzitters Herman de Regt en Gert Jan van’t Land

Anthony Magnabosco geeft via livestream een workshop street epistemology, een discussietechniek om moeilijke gespreksonderwerpen aan te snijden — zie p. 7 van de laatste Skepter. (Ook dit deel van het congres gaat in het Engels.)

Anthony Magnabosco geeft tijdens het congres een tweedelige workshop Street Epistemology (SE). Daarin biedt hij enkele eenvoudige hulpmiddelen die je kunnen helpen om betere gesprekken te voeren met mensen met wie je het niet eens bent en ook nog zonder zelf al te geïrriteerd te raken. Zelfs met mensen die zich bijvoorbeeld hebben ingegraven in het konijnenhol van een complottheorie. Het eerste deel van de workshop is het ochtendprogramma, het tweede deel met aansluitend een half uur voor Q & A staat geprogrammeerd om 15.30.

Anthony Magnabosco is Executive Director van Street Epistemology International (een educatieve non-profit) en woont met zijn familie in Texas. Hij besteedt een groot deel van zijn tijd aan het verder ontwikkelen van de SE methode. Verder reist hij de hele wereld over om mensen kennis te laten maken met deze interessante gesprekstechniek die hij de afgelopen jaren ook zelf in de praktijk heeft gebracht. https://linktr.ee/magnabosco

Psychedelica: wetenschapsjournalist Stephan van Duin vertelt over zijn ervaring met een tot de verbeelding sprekende andere ‘bron’ van kennis: ayahuasca.

Ayahuasca, de drug uit de Amazone, wordt nogal eens gezien als de poort naar een andere dimensie of bron van verborgen kennis. Voor Stephan was het echter een wake-up call: als hersenen al die vreemde beelden en indrukwekkende gevoelens met een beetje hulp zelf op kunnen wekken, wat voor andere en veel subtielere manieren zijn er dan wel niet om hersenen een andere kant op te sturen? Kortom: hoe weet je eigenlijk of je blik op de wereld wel klopt? Stephan vertelt over de weg die hij hierin aflegde.

Stephan van Duin (1984) is opgeleid als bioloog, maar nu professioneel nieuwsgierig aagje en werkzaam in de wetenschapscommunicatie. Hij doet dit met name binnen zijn bedrijf The Online Scientist, dat websites en e-learning maakt en workshops verzorgt (www.theonlinescientist.com). Hij schreef ook vier boeken, maakte tentoonstellingen en bracht wetenschap naar diverse muziekfestivals. www.stephanvanduin.com

• Hoe ga je om met mensen die andere bronnen van kennis prefereren? Filemon Wesselink ging de dialoog aan in zijn televisieprogramma Filemon en de complotten dat dit voorjaar werd uitgezonden. Pepijn van Erp gaat met hem in gesprek.
Filemon Wesselink is presentator en reporter bij BNNVARA, bekend van programma’s als RamBam, Filemon slaat door, Try before you die en Spuiten en Slikken. Pepijn van Erp is bestuurslid van Skepsis, redacteur van Skepter en houdt zich al langere tijd bezig met complottheorieën.

• Intuïtie en leugenonderzoek: rechtspsycholoog Sophie van der Zee onderzocht wat je hebt aan intuïtie bij het herkennen van leugens.
Mensen denken vaak dat ze best een leugentje kunnen herkennen, zeker als deze leugen wordt verteld door iemand die ze goed kennen. Maar hoe goed is de menselijke intuïtie eigenlijk? Kun je aan iemand zien of hij liegt? Aan de hand van verschillende onderzoeken neemt Van der Zee je mee op reis door de wetenschappelijke wereld van leugendetectie om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.
Dr. Sophie van der Zee doet als universitair docent gedragseconomie aan de Erasmus School of Economics onderzoek naar oorzaken en detectie van liegen en oneerlijk gedrag.

Wetenschapsontkenning in de Verenigde Staten: filosoof en schrijver Lee Mcintyre (Boston University) maakt zich zorgen. Hij schreef verschillende boeken over dit onderwerp. (Dit deel van het congres is via livestream en in het Engels.)
De wetenschap ligt onder vuur. Wetenschappelijke conclusies lijken gemakkelijk ingeruild te worden voor denkbeelden die politiek of maatschappelijk wenselijk zijn. Wie zijn de deelnemers in dit conflict? Wat verklaart deze ‘war on science’ en wat kunnen we verwachten over de uitkomst? Hierover gaan Herman de Regt en Gert Jan van ‘t Land in gesprek met Lee McIntyre die in een column in Nature van 5 augustus 2021 zijn mening geeft: ‘talking to science deniers and skeptics is not hopeless’. (Ook dit deel van het congres is in het Engels.)
Lee Mcintyre is filosoof en schrijver, hij werkt als research fellow aan Boston University en geeft les in ethiek aan de Harvard extension school.



Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis