Skepter 28.1 (2015)
Eerste nummer van jaargang 28, uitgekomen op 24 augustus 2015
Inhoud
- Essentiële suikers – Een klap van de suikermolen door Dirk Koppenaal
Suiker heeft een slechte naam, maar er zijn ook mensen die vinden dat we juist meer suiker moeten eten: hun ‘essentiële suikers’.
- ‘Wetenschappers maken het soms alleen maar erger’ door Hans van Maanen
Is het gezag van de wetenschap tanende? En is dat iets waarover we ons zorgen moeten maken? Socioloog Peter Achterberg ziet de voordelen.
- Bestaat de hot hand dan toch? door Jan Willem Nienhuys
Basketballers geloven sterk in het verschijnsel van de ‘hot hand’: als iemand succes heeft bij achtereenvolgende doelpogingen, neemt de waarschijnlijkheid toe dat een volgende doelpoging ook succes heeft. Twee economen bedachten een nieuwe verklaring voor dit geloof.
- Mediwiet, de nieuwe kruidengeneeskunde door Hans van Maanen
Als medicinale cannabis een nieuw geneesmiddel van de farmaceutische industrie was, zou het vast niet worden toegelaten tot de markt. Het wetenschappelijk bewijs dat het werkt, voorzover aanwezig, is verbijsterend pover — en dat zegt ook iets over de wetenschap.
- Een antenne voor goud – De fantastische claims van Voldemars Belakovs door Mario Tamboer
Een Letse ‘hoogleraar’ klopt goedgelovige investeerders goud uit de zak met een magnetron en een paar startkabels.
- Ditjes en datjes de aarde voorbij door Maarten Koller
Op 6 juni 2015 bezocht een skeptisch team het bastion der Nederlandse gekkies: Earth & beyond. Een ‘informatief evenement over onze aarde, de veranderingen op de aarde en bewustzijn’ met 43 stands, 31 lezingen, en honderden bezoekers.
- Melk – De zes grootste mythes door Rob Ramaker
Over het gezonde drankje dat we ooit als vanzelfsprekend op school kregen, doen inmiddels de meest angstaanjagende verhalen de ronde. Het veroorzaakt eczeem, puistjes en reuma, en het vergroot — uiteraard — de kans op kanker. Skepter houdt de zes grootste rondzwervende melkmythes tegen het licht.
- De verdronken alien en zijn Mars-cavia door Dirk Koppenaal
- Ayahuasca, een hippe magische drank vol therapeutische pretenties door Agnes Tieben
Het hallucinogene drankje ayahuasca mag zich in steeds bredere belangstelling verheugen. Ook psychologen tonen zich weer geïnteresseerd.
- De godin van de waarheid door Jan Willem Nienhuys
Over de Encyclopédie van Diderot en d’Alembert, waarvan in 1751 het eerste deel uitkwam.
- Bergop, bergaf met The Iceman – De Wim Hof methode door Pepijn van Erp
Hordes mensen beginnen de dag met een koude douche, bekende Nederlanders stappen in opblaasbadjes gevuld met ijswater en er wordt massaal gehyperventileerd in goed bekeken
talkshows. ‘Iceman’ Wim Hof is niet meer weg te slaan uit de media — niet alleen in Nederland, maar ook in verre oorden brengt hij zijn boodschap.
- Boeken
- Brieven
- Ondertussen op Kloptdatwel?