Staya Erusa

Filmrecensie

door Rob Nanninga

Ronald Jan Heijn wilde spiritualiteit toegankelijk maken voor een groot publiek. Met de miljoenenerfenis van zijn vader opende hij in 1991 Oibibio, een groot holistisch centrum. Hoewel dat in 2000 failliet ging, heeft Ronald Jan de moed niet opgegeven. Hij wil nu de wereld veroveren met de film Staya Erusa, die in 13 kleine bioscopen in première ging (www.stayaerusa.nl). De film kwam ook uit op dvd en je kunt hem tegen betaling van internet downloaden.

Volgens Ronald Jan is Staya Erusa ‘misschien wel de grootste openbaring in de geschiedenis’. De film geeft inzicht in het hele evolutieproces, het ontstaan van de mens en zijn doel op aarde. De productiekosten werden gedragen door Jos Rooswinkel en Gerrie Duinmayer, die eerder ook geld gaven aan het NatuurCollege van prinses Irene. De prinses wordt overigens ook gesponsord door SER-voorzitter Herman Wijffels (1), die tevens vice-voorzitter is van haar stichting (www.natuurcollege.nl).

De opzienbarende kennis in de film komt voort uit het bewustzijn van Harry Beckers, die beschikt over ‘een “Weten” met inzicht in herkomst, oorzaak, gevolg en kennis van de werkingsmechanismen.’ Het is van groot belang dat de nieuwe denkbeelden worden onderbouwd door de wetenschap. Daarom willen Ronald Jan en Harry graag met wetenschappers uit verschillende landen en disciplines om de tafel gaan zitten. Daar mogen ook journalisten bij zijn, zodat de hele wereld op de hoogte blijft van de vorderingen.

Harry verliet al op zijn 15de de school en klom op van houthakker en beroepsmilitair tot handelaar en ondernemer. Hij ging echter failliet en zat in 1993 vijf maanden in de cel vanwege illegale praktijken. Na zijn vrijlating ontdekte Harry dat hij paranormale vermogens had. Hij specialiseerde zich in de behandeling van psychiatrische patiënten die stemmen hoorden. Dat waren volgens Harry entiteiten die op dezelfde golflengte zaten. Door het trillingsgetal van de patiënt te verhogen, kon hij de verdwaalde entiteiten ontkoppelen en naar het licht voeren. In 1998 ontmoette hij Claudia Bredewold, die ook stemmen hoorde. Zij had al vanaf haar geboorte contact met de geest van de vijfde Dalai Lama. Harry zag dat er een grote taak voor haar was weggelegd. In 2003 werd duidelijk dat zij contact had met Meester Djwal Khul, die eerder de esoterische boeken van Alice Bailey (1880-1949) dicteerde. Hij behoort tot de Hiërarchie van Meesters die de mensheid naar een hoger bewustzijn zal leiden. Harry en Claudia vormden samen met Ronald Jan een spiritueel verbond dat geïnspireerd wordt door Meester DK, die ermee instemt dat de kennis van Harry op zo groot mogelijke schaal wordt verspreid. Ook Krishnamurti en Bailey werken daar vanuit hogere sferen aan mee.

In het belang van de wetenschap heb ik de film meteen gedownload. Helaas viel hij nogal tegen. Het is in feite een lange lezing waarin de metafysische leerstellingen van Harry worden geponeerd. Het verhaal wordt voorgelezen door de acteur Henk van Ulsen, begeleid door aangekochte beeldfragmenten (onder meer van vulkanen en planeten). Er zitten ook wat lelijke animaties in. De beelden zijn nogal arbitrair en maken het meestal alleen maar moeilijker om je op de theoretische verhandeling te concentreren.

Enkele waarheden die ik opving waren: De mens evolueert uit zijn eigen bewustzijn. De kern daarvan is een atoom van de scheppende bron. In de magnetische stormen rond de atomen ontstond een roodkleurige energie, waarop de aarde reageerde met de komst van het eerste organisme. Later werd de rode kleur milder en ontstond de mens. Het bewustzijn van iedere mens staat via koorden in verbinding met zijn voorhoofd en zijn hart. Alles wat ons overkomt wordt bepaald door vorige levens en de Wet van Karma. We zijn overal zelf voor verantwoordelijk en moeten zeven niveaus van bewustzijn doorlopen.

Toch waren er ook meer wetenschappelijke feiten te vinden. Zo blijkt CO2 niet de belangrijkste oorzaak van het broeikaseffect te zijn. In onze tijd komt het bewustzijn dichter bij haar kern, het atoom. ‘De fysieke reactie van de aarde hierop is dat ze in afstand dichter bij de zon is gekomen, met als gevolg een wereldwijde temperatuurstijging.’ Het is werkelijk ongelooflijk dat wetenschappers deze verklaring over het hoofd hebben gezien.

Staya Erusa betekent volgens Ronald Jan niks. De titel past daarom heel goed bij de film.

Noot

1. Herman Wijffels nam eind maart 2006 afscheid als voorzitter van de Sociaal Economische Raad. Hij vertelde daar wat over in een speech die hij dezelfde dag hield: “Ik heb vandaag samen met mijn vrouw een hele dag afscheid genomen van het personeel van de SER. We waren bij elkaar met een 120 medewerkers en tijdens de dag hebben we eigenlijk overwegend oefeningen gedaan in het in dezelfde trilling komen.” (zie Skepter, zomer 2006: De goeroes van Herman Wijffels)

Uit: Skepter 18.4 (2005)

Vond u dit artikel interessant? Overweeg dan eens om Skepsis te steunen door donateur te worden of een abonnement op Skepter te nemen.

Steun Skepsis

Rob Nanninga was hoofdredacteur van Skepter van 2002 tot 2014