Skepter 3.2 (1990)
Tweede nummer van jaargang 3.
Beknopte inhoud
- De Geest van Tenhaeff – Cursuservaringen in het Parapsychologisch Instituut door Paul de Vries en Rob Nanninga
- De zichtbaarheid van stratosferische ballonnen door Cornelis de Jager
- Een vraaggesprek met Geoffrey Dean door Rudolf Smit
- Tegen beter weten in – De overtuigingskracht van het occulte (1) door Barry Singer en Victor Benassi
- Gezond eten – Kanker en het alternatieve dieet door J. Drukker
- Parapeiling – Een enquête onder Atheneum-scholieren door Rob Nanninga
- Oorsprong en ondergang van de Piramidologie – 1. De tien verloren stammen door Marcel Hulspas
- Het wonder uit Utah – De speurtocht naar de koude kernfusie door N.J. Lopes Cardozo en B.Ph. van Milligen
- Boekbespreking. Kinderen in de hemel door Rob Nanninga
- Brieven
Samenvattingen
De Geest van Tenhaeff
Cursuservaringen in het Parapsychologisch Instituut
Paul de Vries en Rob Nanninga
Skepter 3.2 (1990) p. 1-4
Paul de Vries meldde zich in 1989 aan voor een basiscursus parapsychologie aan het Parapsychologisch Instituut (PI), gegeven door Martine Busch en Hannette Tiemersma (10 lessen van 150 minuten). De lessen waren weinig kritisch en Tenhaeff, Croiset en Warner Tholen vaak geciteerde autoriteiten. Opgemerkt moet worden dat de leiding van het instituut (Douwe Bosga) en de overige personeelsleden geen lid zijn van de Parapsychological Association.
Trefwoorden: Busch, Tiemersma, Bosga, Tenhaeff, Croiset, Tholen, parapsychologie, van Praag, van Hulstede, Haraldsson, Sai Baba, Targ, Puthoff, Marks, Philip-experiment, Wezelman.
Onderwerp: parapsychologie
De zichtbaarheid van stratosferische ballonnen
Kees de Jager
Skepter 3.2 (1990) p. 5-6
Ballonnen die sterrenkundige of meteorologische instrumenten omhoog brengen zijn heel groot en kunnen een diameter van 100 of 200 meter hebben op 40 kilometer hoogte, en zijn dan uitstekend zichtbaar als de zon erop schijnt.
Trefwoorden: ballonnen, Heijster
Onderwerp: ufo’s – algemeen
Skepsis-congres (Kort bericht.)
Skepter 3.2 (1990) p. 6
Het derde Skepsiscongres op 10 november in de Eenhoorn te Amersfoort wordt aangekondigd.
Trefwoorden: skeptici, congres
Onderwerp: skeptici – congres
CSICOP-congres (Kort bericht.)
Skepter 3.2 (1990) p. 6
Op 10 en 11 augustus 1990 is er een Europees Skeptisch congres in de VU te Brussel.
Trefwoorden: skeptici, congres
Onderwerp: skeptici – congres
Een vraaggesprek met Geoffrey Dean
‘Wij zijn niet geïnteresseerd in de vraag of het nieuws goed of slecht is – het doel is de zaken in het juiste licht te zien.’
Rudolf Smit
Skepter 3.2 (1990) p. 7-14
Rudolf Smit (gewezen astroloog) interviewt zijn vriend, de in Australië wonende Brit Geoffrey Dean (idem), voornamelijk over Recent Advances in Astrology dat Dean samen met Arthur Mather schreef. In dit boek staat heel veel onderzoek van astrologie beschreven, dat allemaal negatief uitvalt.
Trefwoorden: Dean, Smit, Mather, astrologie, Gauquelin, Carlson. Eysenck, Nias
Onderwerp: astrologie – astrologen
Broodjeaapverhalen (Kort bericht)
Skepter 3.2 (1990) p. 14
– Diverse sterke verhalen in de krant: een ontploffende toiletpot uit Israël, een voortijdige begrafenis, en een Chineesje dat brandjes op zijn klaren veroorzaakt.
Trefwoorden: broodjeaapverhalen
Onderwerp: paranormale – broodjeaapverhalen
Tegen beter weten in [1]
De overtuigingskracht van het occulte
Barry Singer en Victor Benassi
Skepter 3.2 (1990) p. 15-18
Deel 2 staat in Skepter 3.3
Hoe ontstaan occulte overtuigen, en waardoor blijven ze bestaan? Voor het laatste zijn de Amerikaanse media momenteel verantwoordelijk. De Amerikaanse universiteiten doen mee. Een hele ris denkfouten helpen bij het ontstaan. Bij één proef waren de toeschouwers van enkele goochelacts waaronder lepelbuigen ervan overtuigd dat de goochelaar paranormale krachten bezat, zelfs nadat hen verteld was dat het om goochelen ging en nadat betrokkenen hadden erkend dat zoiets door goochelaars gedaan kon worden.
Trefwoorden: occulte, paranormale, ufo, paranormale genezing, Däniken, beschikbaarheid, toevalskans, Bermuda, illusion of control, goochelen
Onderwerp: paranormale – bijgeloof
Gezond eten
Kanker en het alternatieve dieet
J. Drukker
Skepter 3.2 (1990) p. 19-25
Uitvoerige bespreking van drie kankerdiëten: Moerman, Vogel (De Kleine Dokter Over Kanker), en de vitamine C van Linus Pauling.
Trefwoorden: Bircher-Benner, Gerson, Moerman, Delprat, Querido, Drion, von Brehmer, Landman-Kaspers, Ronhaar, van Groningen, Alfred Vogel, Offerhaus, Curry, Pauling, vitamine C, verkoudheid, Ewan Cameron, Siegel, nierfunctie.
Onderwerp: gezondheid – diëten
Parapeiling
Een enquête onder Atheneum-scholieren
Rob Nanninga
Skepter 3.2 (1990) p. 26-27
Bij een peiling onder scholieren (74 personen uit atheneum-5 van een christelijke scholengemeenschap in Groningen) bleek paranormaal hoog te scoren. Met name helderziendheid (81%), telepathie (78%) en paranormale ervaringen (71%) scoorden hoog, maar zelfs het bestaan van geluksvoorwerpen kwam nog op 23%.
Trefwoorden: enquête, helderziendheid, paranormale, telepathie, bijnadoodervaring, voorspellende dromen, paragnosten, paranormale genezing, geesten, astrologie, psychokinese, reïncarnatie, talisman
Onderwerp: paranormale – geloof
Oorsprong en ondergang van de Piramidologie
1. De tien verloren stammen
Marcel Hulspas
Skepter 3.2 (1990) p. 28-33
Volgens de Bijbel zijn tien stammen van het volk Israël ooit weggevoerd en nooit meer teruggevonden. Men geloofde dat de Messias daar voor zou zorgen. In het joodse geloof en in iets mindere mate in het christendom bleven deze tien stammen een rol spelen. In 1795 richtte Richard Brothers de vereniging British Israel op; het idee was dat de Britten eigenlijk de tien verloren stammen waren.
Trefwoorden: Israël, verloren stammen, Palestine, Ezra, diaspora, Eldad de Daniet, Priester Johannes, kruistochten, Columbus, marranen, Cortés, Montezuma, de las Casas, Mormonen, Lamanieten, Manasse ben Israel, Cromwell, Brothers
Onderwerp: pseudowetenschap – piramidologie
Het wonder uit Utah
De speurtocht naar de koude kernfusie
Niek J. Lopes Cardozo en Boudewijn Ph. van Milligen
Skepter 3.2 (1990) p. 28-33
Op 23 maart 1989 verklaarden Martin Fleischmann en Stanley Pons (F&P) dat ze kernfusie in een jampot hadden opgewekt. De wereld stond korte tijd op zijn kop. Allerwegen probeerde men in natuurkundige laboratoria de proef te dupliceren. Toen F&P’s artikel beschikbaar kwam riep dit veel vragen op. Pogingen te repliceren waren niet eenvoudig want warmteproductie precies meten is lastig. Begin 1990 was het meeste onderzoek negatief, maar er wordt Samenvattingen</h2>ahier en daar nog onderzoek gedaan.
Trefwoorden: koude kernfusie, Fleischmann, Pons, elektrolyse, palladium, plasmafysica, Jones, deuterium, tritium, gammastraling, Langmuir
Onderwerp: randwetenschap – koude kernfusie
Kinderen in de hemel
Rob Nanninga
Skepter 3.2 (1990) p. 39-41
Bespreking van de eerste twee hoofdstukken van Melvin Morse, Closer to the light (1990), namelijk over bijnadoodervaringen van kinderen. Morse begint met Katie (9), een meisje in een mormoons gezin. De BDE van Katie past heel goed in het mormoons geloof, precies tegengesteld aan wat Morse beweert. Morse heeft wel meer onwaarschijnlijks: een peuter van drie die zich een BDE uit haar babytijd herinnert. Morses conclusies zijn ongefundeerd en deels onjuist.
Trefwoorden: Moody, Melvin Morse, bijnadoodervaringen, Mormonen, Moroni
Onderwerp: religie – bijnadoodervaringenSamenvattingen</h2>a
Brief
A. Olivier, Jan Willem Nienhuys
Skepter 3.2 (1990) p. 39-41
Betreft artikel over reïncarnatie in Skepter 2.4. Enkele bezwaren, met antwoord.
Trefwoorden: reïncarnatie
Onderwerp: religie – reïncarnatie