Skepsis-congres 2010 – ‘Complotten. Werkelijkheid en fictie.’
Het congres vond plaats op zaterdag 13 november 2010 in de Hogeschool Domstad te Utrecht. Hieronder kunt u de lezingen van de dag terugzien.
Epidemiologie en preventie van pandemieën van paniek – Luc Bonneux
De vogelgriep en de ‘Mexicaanse’ griep veroorzaakten aanvallen van pandemische paniek. De complottheorieën betroffen hier kwaadaardig samenzwerende virussen en werden verbreid door hoogstaande virologen van ondernemende universiteiten. Skeptische wetenschappers bleven angstaanjagend afwezig. De algemene wetenschapsbladen vervielen tot negationisme: het ontkennen van de belangenverstrengeling tussen deskundigen en de farmaceutische industrie. Dr. L.C.A. Bonneux is als epidemioloog verbonden aan het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut. Hij is ook redacteur van Wonder en is gheen Wonder.
[Een samenvatting van deze lezing is te vinden op Kloptdatwel?]Complotten bij de vleet – Jan Willem Nienhuys
Van Illuminaten tot de Bielefeldverschwörung: een overzicht van uit de lucht gegrepen alles verklarende verhalen over wijdvertakte samenzweringen. Jan Willem Nienhuys is secretaris van Skepsis.
[Een samenvatting van deze lezing is te vinden op Kloptdatwel?]Sociologie van de complottheorie – Stef Aupers
Naar een paranoïde samenleving. Dr. S. Aupers is socioloog aan de Erasmus Universiteit.
[Een samenvatting van deze lezing is te vinden op Kloptdatwel?]De psychologie van de complottheorie – Jan Willem van Prooijen
Waarom geloven mensen in complottheorieën? Onderzoeksresultaten suggereren dat zulke geloof dient om met onzekerheden om te gaan en een gevoel van controle te herstellen. Het is een manier is om mentaal orde te scheppen in situaties die als bedreigend ervaren worden. Dr. J.-W. van Prooijen is psycholoog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
[Een samenvatting van deze lezing is te vinden op Kloptdatwel?]