WET ONEERLIJKE HANDELSPRAKTIJKEN

- ‹ vorige
- 1049 van de 1068
- volgende ›
Deze wet geldt binnen de hele EEG/EG en verbiedt een hele reeks van duidelijk aangegeven praktijken.
Daaronder het bedrieglijk voorgeven dat een dienst of product genezing zou brengen terwijl dat niet is aangetoond, informatie bedrieglijk weglaten, bedrieglijke informatie geven die consumenten tot verkeerde oordelen brengt, bedriegelijke informatie die de consument niet kan begrijpen enz. .
Belangrijk is dat van schade geen sprake hoeft te zijn en dat deze wet in ieder EG/EEG-land dient te worden gehandhaafd.
Hiermee wijkt deze wet af van de regelgeving waarbinnen bijvoorbeeld de IGZ heeft te werken. Daar moet wel eerst gezondheidsschade, of groot algemeen risico daartoe, bestaan.
Ook is in Nederland voor een curieuze benadering gekozen. Buiten het verplichte onderbrengen in het Burgerlijk Wetboek zijn de teksten ook overgenomen in de ReclameCode, waarvolgens de ReclameCodeCommissie op basis van zelfregulerig uitspraken doet.
Directe klachten naar de handhavende Autoriteit Consument en Markt zijn als het ware afgeleid via enerzijds de ReclameCodeCommissie en anderzijds via de Consuwijzer.
Burgers zonder een direct belang bij een product kunnen dus wel een klacht over misleidende reclame indienen bij de ReclameCodeCommissie:
http://www.reclamecode.nl/consument/default.asp?paginaID=72&hID=2
Aanbieders van producten en diensten die wordt aanbevolen hun teksten aan te passen kunnen daar gevolg aan geven.
Het gevolg is voor Rare Apparaten op zijn best dat de misleiding slechter herkenbaar wordt. Nog nooit heb ik een Rare Apparaten aanbieder of therapeut verder aangepakt gezien.
Of de ACM ooit zal handhaven is daarom volkomen ondoorgrondelijk.
Zie verder voorlopig de uitleg op:
forum">http://forum.skepp.be/viewtopic.php?p=56818#p56818
KLACHTEN
NEDERLAND
De Consumenten Autoriteit wordt geacht deze wet te handhaven.
Tot heden leidt dat tot af en toe een gecorrigeerde advertentie- of websitetekst.
De meeste misleidende teksten blijven omdat er niet actief wordt gehandhaafd en de aanbevelingen niet afdwingbaar zijn.
http://www.reclamecode.nl/adverteerder/default.asp?paginaID=72
BELGIË
Voor aangeboden behandelingen, onwettige uitoefening van de geneeskunde of kwakkende therapeuten: klacht bij de PGC provinciale geneeskundige commissie.
Adressen: http://www.health.belgium.be/eportal/Healthcare/healthcareprofessions/ProvincialMedicalCommissions/18076894
Die PGC kan direct maatregelen nemen als het een gregistreerd therapeut is (arts, tandarts, kinesitherapeut, veearts, apotheker, verpleger....)
Als het geen geregistreerd therapeut is, dan speelt ze de zaak door naar het gerecht (parket)
Wat apparaten betreft: de controle op de verkoop is zover ik weet enkel op de veiligheid: (Europa attest) electrische veiligheid, straling, enz dus NIET of de therapeutische werking bewezen is .
Als de verkoper medisch-therapeutische beloften maakt die hij niet kan waar maken, dan klacht bij ministerie (= F.O.D.) kan on-line ingediend worden wegens oneerlijke handelspraktijken.
http://economie.fgov.be/nl/geschillen/klachten/waar_hoe_klacht_indienen/online_klacht/
De verkoper moet zijn beweringen kunnen staven met bewijs.
Als iemand behandelingen aanbiedt met een kwak-apparaat, dan naar de PGC, en als het een arts is, dan ook klacht bij de Orde der Geneesheren:
http://ordomedic.be/nl/home/
klik dan op provinciale raden.
Klacht indienen in de provincie waar de de arts werkt of geregistreerd is.