XLENS

KASSA uitzending 25 maart 2017 https://kassa.vara.nl/media/371453 ![[WBL]](../../images/archive-org-icon-very-small.png)
Xlens ontmaskerd als verkoper van gekleurde glazen die niet kúnnen helpen omdat de problemen in de hersenen zitten en niet in het waarnemen van kleuren.
Tekst op: https://kassa.vara.nl/gemist/nieuws/xlens-misleidt-dyslectici-met-gekleurde-brillen
Uitspraak ReclameCodeCommissie 19 mei 2016
De Reclame Code Commissie heeft de reclame-uitingen van XLENS in strijd bevonden met art.7 van de NRC.
Kort gezegd heeft XLENS het publiek misleid over de resultaten van die XLENS.
Na te lezen op:
https://www.reclamecode.nl/webuitspraak.asp?ID=160153&acCode%20https://w...
art.7 van de Nederlandse Reclame Code https://www.reclamecode.nl/Brochure%20Nederlandse%20Reclame%20Code.pdf:
7. Reclame mag niet oneerlijk zijn. Reclame is oneerlijk wanneer zij in strijd is met de vereisten van professionele toewijding en het economische gedrag
van de gemiddelde consument die zij bereikt of op wie zij gericht is met betrekking tot het product wezenlijk verstoort of kan verstoren. Misleidende reclame en agressieve reclame zijn in ieder geval oneerlijk.
Lees ook:
http://www.kwakzalverij.nl/nieuws/xlens-kleurenbrillen-helpen-niet-bij-d...
https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheidsnieuws-onder-de-loep/helpt-een-gekleurde-bril-bij-dyslexie
09/2016 Xlens ziet wegens uitspraak RCC af van bewijsvoering en is overgestapt op het weergeven van tevredenheidsbetuigingen.
http://www.xlens.com/2016/09/09/nieuwsbericht-op-de-website-van-kwakzalverij-moet-genuanceerd-worden/
Xlens wil dat een nieuwsbericht genuanceerd moet worden.
Ook wel ChromaGenfilters genoemd.
03/2016 Intensieve advertentiecampagne blijkt te zijn gestart.
http://www.xlens.com/dyslexie-en-leesproblemen/
Klachten die veel dyslectici of mensen met leesproblemen ervaren zijn:
Gebrekkig lezen
Te langzaam lezen
Te veel lees- en schrijffouten maken
Lezen of schrijven kost teveel inspanning (vermoeidheid na werk of school)
Regels of woorden overslaan
Leeshoofdpijn
Dansende of wazige letters
Men draait cijfers of letters om (bijvoorbeeld 21 en 12 of b en d)
Moeizame concentratie
Moeite met begrijpend lezen
Kleine letters moeilijk kunnen lezen
Moeite met automatiseren (bijvoorbeeld de tafels leren)
Huiswerk, leeswerk en proefwerken kosten te veel tijd
Radend lezen (men leest andere dingen dan er staan)
De schoolprestaties zijn te laag in verhouding tot de intelligentie
Men vermijdt het lezen en schrijven zo veel mogelijk, lezen is niet leuk
Ondertiteling niet kunnen volgen
Lezen van computerscherm is lastig
Autorijden vindt men erg vermoeiend
Snel wagenziek
Ons advies: zodra er dyslexie of andere leesproblemen(bijvoorbeeld hoofdpijn, snel moe, slechte concentratie) zijn, probeer dan of Chromagen helpt. Het onderzoek is € 50, -. Maar als de Chromagen filters helpen heb je direct resultaat en veranderd je wereld totaal, andere hulp kost vaak meer tijd en geld.
Voor elke leesklacht naar de Xlens-verkoper is niet zo slim; ook niet bij een niet goed geld terug garantie.
WAARSCHUWINGEN:
http://www.steunpuntdyslexie.nl/dyslexie-behandelen/alternatieve-therapieën/
Afgeraden
De Stichting Dyslexie Nederland geeft aan dat therapieën middels medicatie, diëten, bewegingsoefeningen en middelen als speciale brillen, sterk worden afgeraden, omdat ze in wetenschappelijk onderzoek niet effectief zijn bevonden. Het protocol voegt eraan toe: "Dit geldt ook voor hulpprogramma's die worden aangeboden voor zogenaamde 'beelddenkers' ".
Volgens deskundigen kan vertrouwen op deze therapieën een kind eerder kwaad dan goed doen. Omdat het resultaat zeer onzeker is, kan het kind hierdoor het vertrouwen in een behandeling verliezen of denken dat het zelf niet goed z'n best heeft gedaan.
http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/4282110/2016/04/14/Geen-enkel-bewijs-dat-een-kleurenbril-helpt-bij-dyslexie.dhtml
Zestig procent van de dyslectici had er baat bij. Een aanlokkelijk aanbod, vooral voor ouders die nu moeten aanzien hoe hun kind door leesproblemen worstelt op school. Ook al kost zo'n bril, exclusief montuur, ruim 600 euro.
Het is dan ook niet waar, zeggen hoogleraren, gespecialiseerd in dyslexie. "Misleiding is een wat zware term", zegt Ben Maassen, klinisch neuropsycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen.
http://www.aob.nl/default.aspx?id=272&article=8805&q=onderzoek&m=
‘De kern van dyslexie is geen visueel probleem’, reageert Pol Ghesquière, voorzitter van de Stichting Leerproblemen Vlaanderen, in het Belgische Nieuwsblad. Sinds 2007 is de bril daar ook te koop. Tot zorg van Ghesquière: ‘Er zijn onderzoeken gedaan naar het visuele aspect en het merendeel sluit dat aspect uit. Bovendien hebben studies van die kleurfilters geen positieve effecten aangetoond. Dyslexie is eerder een taalgebonden probleem. Een bril verhelpt het probleem niet.’
http://skepsis.nl/xlens/
Xlens uitte ook kritiek op de volgende zin uit het Skepter-artikel: ‘Het psychologisch onderzoek van de laatste dertig jaar heeft ondubbelzinnig aangetoond dat dyslexie een taalprobleem is.’ Recent onderzoek zou dit volkomen onderuit gehaald hebben en hebben laten zien dat een probleem met de visuele verwerking wel degelijk een oorzaak van dyslexie kan zijn. In dat geval zou het misschien iets te gemakkelijk zijn om alle claims rondom dit soort visuele hulpmiddelen bij voorbaat naar de prullenbak te verwijzen.
Maar dat is ook niet gebeurd. De American Academy of Pediatrics stelt in de meest recente review op dit gebied dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de claims dat gekleurde filters of lenzen een effectieve directe of indirecte behandeling zijn voor leerproblemen (waaronder dyslexie)
http://kloptdatwel.nl/2011/06/02/een-bril-met-een-alternatief-tintje/
https://skepsis.nl/dyslexie-bril/
Geen van deze alternatieve behandelingen is tot nu toe effectief gebleken. Soms is er wel sprake van een minimale vooruitgang. Het is echter maar de vraag of dat een gevolg van de behandeling is. Er kunnen namelijk andere redenen zijn waarom een kind iets vooruit gaat met lezen en spellen. Het kind gaat tegelijkertijd ook naar school, dus het is logisch dat er wat vooruitgang is.
En zie wat de FDA heeft toegelaten op basis van het gegeven dat er al voor 1976 brillen en/of contactlenzen waren waarmee sommige soorten van kleuronderscheid verbeterd zouden kunnen worden.
Met als conclusie dat deze gekleurde brillen toegelaten dienen te worden omdat ze er toen ook al waren. Niet omdat ze effect hebben.
http://www.accessdata.fda.gov/cdrh_docs/pdf/k994320.pdf