Stichting Skepsis

Lees over deze zaken in ons blad Skepter

 

Laatst toegevoegde artikelen

Valse Hitleriana

In 2016 berichtten veel media in Nederlandse dat Hitler een gevoelig dichter was, en ook dat ‘vrijwel zeker’ een echte en onbekende aquarel van Hitler in Nederland was opgedoken. Allemaal fake news.

Lees verder

Het ‘Evangelie van de vrouw van Jezus’. De tekst luidt: ‘mij niet. Mijn moeder schonk mij leven / De discipelen zeiden tot Jezus / ontkennen. Maria is (niet?) waardig / Jezus zei tot hen: ‘Mijn vrouw / zij kan mijn discipel zijn / Laat slechte mensen zich opblazen / Zelf blijf ik bij haar’. (Foto: Harvard Divinity School)

Papyrussen

Veel romantischer dan papyrologie kan wetenschap niet zijn. Het is echter een even fraudegevoelig als ondoorzichtig vakgebied.

Lees verder

De 147 personen die ik ben

Auteur Liz Bijnsdorp geeft een impressionistisch zelfbeeld van een vrouw die denkt te lijden aan een 'meervoudige persoonlijkheidsstoornis', MPS. Wie hier enige wetenschappelijke waarde aan wil hechten, moet haar relaas echter niet al te letterlijk ...

Lees verder

Voor het videocollege van Santilli begint, zakt de camera even af naar zijn borst met de grote en kleine versierselen van de orde van Sant’Agata van San Marino. (www.world-lecture-series.org/Lie-Santilli-Isotheory-2014.mp4)

De zaak-Santilli

De Italiaans-Amerikaanse Ruggero Santilli klaagde de voorzitter van Skepsis aan vanwege een, in zijn ogen, lasterlijk artikel dat bestuurslid Pepijn van Erp op zijn persoonlijke blog had gepubliceerd.

Lees verder

De opmerkelijke experimentele benadering van pi door Lazzarini was een grap

De Italiaan Mario Lazzarini zei in 1901 dat hij de waarde van pi met een apparaatje tot op zes decimalen nauwkeurig had benaderd. Wiskundigen kunnen zich er nog altijd over opwinden.

Lees verder

Dit bericht verschijnt als startpagina als de standaard homepage van deze website om een of andere reden onbruikbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.