TU Delft onderzoekt perpetuum mobile

De Eerste Hoofdwet van de thermodynamica heeft ons eeuwenlang gevangen gehouden in de beperkingen van het energiebehoud. Maar als we een recente demonstratie aan de TU Delft mogen geloven, dan kun je een motor laten draaien zonder dat dit energie kost.

Beweging, elektriciteit en warmte zijn slechts enkele van de verschijningsvormen van energie. Energie kan worden omgezet van de ene vorm naar de andere, maar het is niet mogelijk om energie uit het niets tevoorschijn te toveren. Auto’s hebben brandstof nodig en wasmachines houden op met draaien als je de stekker uit het stopcontact trekt.

Sinds kort bestaat er echter een videofilmpje (zie onder dit blog) waaruit blijkt dat men aan de Technische Universiteit Delft niet meer zo zeker is van de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica, beter bekend als de wet van behoud van energie. De video toont een perpetuum mobile van de Turkse uitvinder Muammer Yıldız, een gepensioneerde politieman. Op 20 april 2010 demonstreerde hij zijn vinding aan de verzamelde ingenieurselite. Naar verluidt bevat zijn apparaat niet meer dan een aantal permanente magneten. Yıldız kan er een ventilator behoorlijk hard op laten draaien. Omdat hij zelf geen Engels spreekt, werd hij bijgestaan door een bevriende advocaat.

De demonstratie werd toegelicht door dr. Jorge Duarte (“My name is not David Copperfield.”), al had hij wat moeite om boven het geluid van de ventilator uit te komen. Duarte is verbonden aan de Faculteit Electrical Engineering van de TU Eindhoven, waar ook een demonstratie plaatsvond. In 2005 reisde hij al eens naar Turkije om een eerdere uitvinding van Yıldız te onderzoeken: een grote metalen kist die eveneens op onverklaarde wijze stroom leverde. Duarte schreef daar een onderzoeksrapport over, maar kreeg helaas geen toestemming om in de kist te kijken.

De video van de demonstratie aan de TU Delft is dankbaar overgenomen op verscheidene onorthodoxe websites, waaronder ufowijzer.nl en zapruder.nl. Een onbegrijpelijk en in het Duits gesteld patent is inmiddels ook op het web te vinden. Is de magneetmotor van Yıldız het eerste perpetuum mobile dat echt werkt?

Bij de Delftse demonstratie en op sommige websites wordt gemeld dat de uitvinding gebruikmaakt van zogenaamde nulpuntsenergie. De nulpuntsenergie is een begrip uit de kwantumveldentheorie. Reeds in eenvoudige kwantumsystemen, zoals de harmonische oscillator, blijkt dat een systeem nooit stil kan staan. Ook in de toestand met de laagste energie, de zogenaamde grondtoestand, trilt het met een kleine energie. Volgens de kwantumveldentheorie is het vacuüm gevuld met trillende elektromagnetische velden. Een echt “leeg vacuüm” zou derhalve niet mogelijk zijn. Een vacuüm zou altijd een minimale hoeveelheid energie bevatten.

Dit is een boeiend en vruchtbaar idee. De kwantumtorpedo’s in Star Trek worden bijvoorbeeld geacht hun explosieve lading te betrekken uit deze nulpuntsenergie. De Nederlandse fysicus Hendrik Casimir voorspelde in 1948 dat de nulpuntsenergie een waarneembare aantrekkende kracht zal veroorzaken tussen twee parallelle platen die zich op enkele duizendsten van een millimeter van elkaar bevinden. In nanotechnologische constructies zou het casimireffect waarneembare consequenties kunnen hebben. Maar voor het functioneren van zaken op de macroscopische schaal is het veronderstelde effect verwaarloosbaar klein.

Met de exploitatie van nulpuntsenergie gaat het sowieso om een soort contradictio in terminis. Men kan energie uit een systeem aftappen door dat systeem van een hogere naar een lagere energietoestand te doen gaan. Met de nulpuntsenergie zitten we echter reeds in de laagste energietoestand. Het is dus zo goed als uitgesloten dat er in het apparaat van Yıldız op grote schaal nulpuntsenergie wordt aangezogen en omgezet.

In de video wordt niet verteld met welk vermogen de ventilator draait. Op basis van wat we zien en horen is 200 watt waarschijnlijk een redelijke schatting. Er bestaat een omvangrijke subcultuur van hobbyisten die zich bezighouden met modelbouw van auto’s, boten, vliegtuigen en helikopters. Een uurtje surfen langs de talloze modelbouwwebsites leert dat je zo’n 100 watt per kilo nodig hebt om een modelheli te laten zweven. Daarvoor zijn kleine motortjes in de handel, die ook goed bruikbaar zijn om de stunt aan de TU te evenaren. Het onderstaande model is voor $17,50 te koop bij XHeli.com. De lengte en de diameter van dit apparaatje bedragen slechts 3 cm. Niettemin is het in staat om continu ruim 200 watt om te zetten van elektriciteit naar draaibeweging.

Radiografisch bestuurde modelvliegtuigjes en modelhelikopters werken tegenwoordig meestal op oplaadbare lithium-polymeer-batterijen, bekend als Lipo-batterijen. Deze hebben een lage interne weerstand en leveren de grootste hoeveelheid energie per kilo. Een geschikte Lipo-accu met 5 cellen is al voor minder dan 50 dollar op internet te koop. Hij weegt een halve kilo en is makkelijk in staat om meer dan 10 minuten lang 200 watt te leveren.

De uitvinding van Yıldız weegt 48 kg. Op de video is te zien hoe de magneetmotor na afloop van de demonstratie gedeeltelijk uit elkaar wordt geschroefd. Maar de getoonde inspectie is bij lange na niet grondig en serieus genoeg om een verborgen batterij ter grootte van een GSM en een motortje ter grootte van een duim te onthullen. Bovendien hadden de Delftse ingenieurs het apparaat beter wat langer kunnen laten draaien. Als de energie echt uit het niets kwam, dan zou dat geen probleem mogen zijn. Maar de herrie die het ding maakte en de belofte dat hij helemaal gedemonteerd zou worden, was misschien een reden om hem al snel weer uit te zetten.

Vooralsnog is het uiterst onwaarschijnlijk dat het mysterieuze apparaat met behulp van permanente magneten nulpuntsenergie kan aanboren en omzetten. Het zou de grootste en meest spectaculaire wetenschappelijke sensatie van de afgelopen twee eeuwen zijn indien de Eerste Hoofdwet van de thermodynamica hier werkelijk werd gebroken.

Een respectabele modelheli houdt het in de lucht zo’n 15 minuten vol. Het blijkt dat er nog nooit een demonstratie is geweest waarbij het apparaat van Yıldız langer dan 15 minuten in werking was. Het Delfts applaus voor de prestatie van deze uitvinder lijkt me daarom nogal voorbarig en misplaatst.

Yıldız is op dit gebied niet de enige uitvinder die sponsors zoekt. Een ander bekend voorbeeld is de Perendev magneetmotor van Mike Brady. Hij werd op 29 maart jongstleden in Zwitserland gearresteerd en uitgeleverd aan Duitsland, waar 61 lichtgelovigen hem samen al een miljoen hadden betaald voor een exemplaar van zijn brandstofloze motor.

Zie ook: TU DELFT GEKIDNAPT DOOR ALIENS! – Skepsis Blog van 9 juni 2010

Volgende blogartikel
Voorgaande blogartikel

75 gedachten over “TU Delft onderzoekt perpetuum mobile”

  1. Een uiterst interessant stuk. Helaas was Natuurkunde mijn slechtste vak vroeger hoewel ik er nooit een onvoldoende voor scoorde, maar dat was dan ook slechts in de onderbouw HAVO. Ik liet het daarom ook maar al te graag vallen…

    Het filmpje is “sehr aufschlußreich” zouden de Duitsers zeggen. Ik kijk dan meer naar de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukking van de ‘briljante’ Muammer Yıldız en zijn – naar het schijnt – body guard. (Inhoudelijk kan ik er niet al te veel over zeggen wegens het boven genoemde.) Die laatste komt op mij niet zozeer als advocaat over als wel zogezegd als bodyguard, doet mij wat vreemd “Oostblok geheim – sfeertje” aan.

    En als ik Yildiz zie kijken en doen, zie ik niet de briljante uitvinder, eerder iemand die bij toeval aan een interessant ontwerp gekomen is, niet zelf bedacht of zo.

    Er lijkt warempel ook nog een Albert Einstein in het publiek te zitten. 🙂

    Applaus lijkt me zeker voorbarig, maar het is wel hete materie, ben benieuwd hoe dit verder gaat. Dat die engine ging draaien, zegt mij niet zoveel. Er kan van alles gebruikt zijn om dat te veroorzaken, niet alleen magneten.

    Leuk dat Skepsis hier aandacht aan besteedt, nu ligt eens niemand minder dan (een activiteit van) TU Delft onder de loep.

  2. Die zwendel is al een hele tijd aan de gang. Google maar eens op “Bedinimotor” of nog straffer “Geet Fuel Processor”. Deze laatste is een verbrandingsmotor die niet enkel op brandstof draait maar ook op andere vloeistoffen indien men ze mengt met brandstoffen. Dit apparaat heeft een magneet in de uitlaat en deze wordt terug door de brandstof geleid. Dit proces zou andere vloeistoffen brandbaar maken. Wat er in feite gebeurt is dat de teruggekoppelde hete uitlaat de benzine sneller laat verdampen en de motor op benzinedampen draait. Het is om die reden dat men altijd de carburatorkop dient te vergroten. Tijdens geen enkele demonstratie laat men de gemengde brandstoftank volledig leegdraaien.

    Het overduidelijke bewijs voor zwendel is dat al deze “uitvinders” of “bedrijven” enkel geld vragen voor onderzoek, sommigen al tientallen jaren, maar nooit voor een werkend exemplaar. Spijtig genoeg trappen sommige mensen hierin en is men zijn of haar zuurverdiende centjes kwijt.

  3. Toch even voor de zekerheid: deze presentatie vond misschien wel plaats in een van de zalen van de TU Delft, maar daarmee houdt ook verder wel ieder verband op. Geen idee waarom een TU-collega deze ruimte heeft aangeboden hiervoor.

    Persoonlijk 1: ik dacht zelf aan iets met 1 april toen ik het filmpje voor het eerst zag. Helaas heb ik geen direct verband kunnen vinden met deze datum.

    Persoonlijk 2: ik zie dit soort filmpjes ook liever in programma’s met Uri Geller, dan dat ze geassocieerd worden met de TU.

    Zoals mijn schoonmoeder zou zeggen; ‘Kort en goed, dit is geen onderzoek van de TU Delft’.

    Roy Meijer (wetenschapsvoorlichter TU Delft)

  4. @ Roy Meijer

    Dat is duidelijke taal. Kunnen uw zalen gewoon vrij afgehuurd worden? Of kunnen alleen TU medewerkers bepalen wie er lezingen etc. geven?

    Maar sluit de TU Delft dus sowieso uit dat er zoiets kan bestaan als een perpetuum mobile? Is er een eenlijning beleid op dit gebied?

  5. @Sten

    Ik ben niet bekend met de procedures op de TU Delft, maar aan de Universiteit Twente kan iedere student of medewerker moeiteloos een zaaltje regelen en gebruiken naar eigen goeddunken. Dat lijkt me ook een vrij logische manier van doen.

  6. Wat een onwetenschappelijk artikeltje is dit, zeg. Schrijf er dan niks over, in plaats van iemand (mogelijk valselijk) ergens van te beschuldigen.

  7. Magniwork uit Australie is ook zoiets. Zij stellen het iets slimmer door te zeggen dat het ding niet tegen de hoofdwetten in gaat maar daar op een andere en slimme manier gebruikt van maakt. U moet maar zo denken dat aan het einde van een tijdperk door inherent crisisachtige omstandigheden allerlei profeten en charlantans opduiken en van de wanorde gebruik maken om er een slaatje uit te slaan.

  8. @keimpsk
    onwetenschappelijk? :’) valselijk beschuldigen? misschien moet jij even ‘natuurkunde voor dummies’ goed doorlezen om te begrijpen dat wat deze man heeft gemaakt, onmogelijk een perpetuum mobile kan zijn, en dat het in principe, volgens de (bij ons bekende) natuurwetten het sowieso onmogelijk is om iets dergelijks te maken.

  9. Dhr Meijer schrijft:
    Persoonlijk 2: ik zie dit soort filmpjes ook liever in programma’s met Uri Geller, dan dat ze geassocieerd worden met de TU.

    Bij mijn weten was dit georganiseerd door Studium Generale. Het lijkt me voor een TU (ik studeer zelf ook aan de TUD) niet onverstandig om ook ’s naar de “randverschijnselen” te kijken, overal kritisch naar kijken is ten slotte een van de kernwaarden van wetenschap.

    Nulpuntsenergie kan theoretisch heel goed gebruikt worden als energieopwekker (het is dan ook geen perpetuum mobile meer), alhoewel dit filmpje erg ongeloofwaardig is. Reden te meer om er als TUD ’s goed naar te kijken lijkt mij.

  10. Het stukje hierboven legt niet uit waarom de magneetmotor niet zou kunnen werken, toch? Immers magneetkracht is net zoals een andere kracht bijv de zwaartekracht en als je dit weet om te zetten in een bruikbare energie dan heb je in feite “free energy”. Het jammere van deze demontratie is dat men verzuimd heeft het verval van de magneten tijden de test te meten, dit is nl vaak het euvel van deze magneetmotoren. Bij een bepaald verval van de magneetkracht is er sprake van een ordinaire energie-omzetting en dus niet van free energy.

  11. Gewoon onderzoeken. Laat hem een week maand jaar draaien. Het probleem is dat de uitvinder natuurlijk zijn geheim niet wil weggeven. Dus eerst moet er betaald worden, dan mag men zien hoe het werk. Of niet werkt!

    Er zijn trouwens genoeg mogelijkheden om energie onzichtbaar over te brengen naar een ander apparaat.
    Er hoeven echt geen traditionele accu’s in te zitten.

  12. Er is niets wetenschappelijks te ontdekken aan deze demonstratie. Normaal gesproken gaat een goede wetenschappelijke presentatie vooraf aan een goed theoretisch verhaal met natuurlijk een aantal rekensommetjes. Vervolgens komt men met een prototype waar nogal het één en ander mankeert en waar nog veel aan verbeterd moet worden. Uiteindelijk komt men met een conclusie. Wat er nog uitgezocht moet worden, waar de knelpunten liggen, welke technologieën nog ontwikkeld moeten worden en een tijdspad waarin dit vermoedelijk gaat gebeuren. Als er dan ook nog een kostenanalyse aan vastgekoppeld wordt dan denk ik dat het een redelijk verhaal zou kunnen zijn.

    Het enige dat we hier zien is een black box waarvan de inhoud niet vaststaat. Eigenlijk zit het hem al in het feit dat hij ontkent iets met Uri Geller te maken te hebben. Die uitspraak zou een serieus wetenschapper nooit maken.

  13. @Sten Oomen

    Het zou verkeerd zijn om het bestaan van een perpetuum mobile bij voorbaat uit te sluiten.

    De wetenschap groeit door (1) het stellen van nieuwe hypothesen die -als belangrijkste voorwaarde- falsificeerbaar moeten kunnen zijn en (2) het daadwerkelijk proberen te falsiferen hiervan(hypothetisch-deductieve aanpak van Karl Popper).

    Tot nu toe bleek de ‘hypothese’ over het behoud van energie (1e hoofdwet thermodynamica) altijd geldig en is daarom zeer betrouwbaar te noemen. Uit alle experimenten tot nu toe blijkt namelijk dat energie niet uit het niets kan ontstaan en niet in het niets kan opgaan. Maar, iedereen mag natuurlijk proberen te bewijzen dat dit onjuist is.

    Yildiz komt nu met de hypothese dat energie in sommige gevallen wel uit niets kan onstaan. Niets mis mee, want dit zou weer kunnen worden verworpen door demontage of langdurige expirimenten. Maar, waar wel iets mis mee is, is dat hij dit niet toestaat. Zijn nieuwe hypothese: ‘energie kan wel uit het niets ontstaan’ mag niet gefalcificeerd worden en dat doet wel sterk vermoeden dat hij iets te verbergen heeft. Voor diefstal van zijn idee hoeft hij immers niet bang te zijn want het patent is er al.

    De demonstratie levert daardoor vooralsnog niets op voor de wetenschap en de eerste hoofdwet staat -zolang falcificatie onmogelijk word gemaakt- nog helemaal overeind. Inderdaad vind ik het daarom ook vreemd dat een TU mederwerker hier ruimte voor heeft gegeven.

  14. Aan de TU/e komen ook vaak dergelijke mensen langs. Hierbij vervullen Universiteiten ook een sociale functie, het aanhoren van verhalen van mensen die menen een geniale gedachte te hebben.
    De hoogleraar waar ik bij afstudeerde kreeg met enige regelmaat tenenkrommende mailtjes van mensen die hem iets voor wilden leggen. Verrassend vaak spreekt de uitvinder zelf geen Engels en moet hij worden bijgestaan door een niet-technisch onderlegde woordvoerder die het hele verhaal “vertaald”. Du moment dat Studium Generale iets organiseert staat dat eigenlijk feitelijk los van de TU’s daar zitten geen technische mensen. Voor veel mensen van buiten is dit onderscheid lastig te maken. Helaas…
    @Kristoff: Zelf werd ik ook laatst benaderd door iemand die iets te maken had met de Geet Fuel Processor. Een uur lang zijn verhaal aangehoord. Subtiel meermaals gezegd dat ik het een sterk verhaal vond. Dovemansoren.

  15. Je bent als universiteit de naam niet waardig als je geen onderzoek doet naar zulke bijzondere claims. En wanneer iemand dan ook nog een mooie demo aanbiedt, dat is dan toch prachtig om aan je studenten te laten zien? Het is hoe dan ook leerzaam. Voor mijn gevoel is dit wel een geval van oplichting: Een jaar geleden hield deze man al dezelfde demo, mijn logica zegt me dat als zijn claim op waarheid zou berusten, hij in dat jaar echt wel een geloofwaardigere demo en toepassing had gemaakt.

  16. Als de man echt een vrije energie motor had gebouwd had ie niet op zoek hoeven gaan naar kapitaal.
    Dan had het kapitaal hem al gevonden.
    Zelfs een heel grote kans dat de man onvindbaar was geworden.

  17. Waarschijnlijk was dit meer als “vermaakje” voor de TU-ers bedoeld. Alleen jammer dat dit door diverse weblogs weer uit de context is gehaald.

    Denken dat TUD niet kan verzinnen dat de demo een scam is is opzichzelf weer niet zo slim.

  18. Even los van of het fake is, want dat maakt allemaal niet zo heel veel uit.

    Volgens mij als de machine de energie uit de trilling van ME haalt, dan is het toch geen perpetuum mobile?

    De vraag is hier alleen: kan de man iets met nulpuntsenergie?
    En dus niet of de eerste wet van de termodynamica wel of niet werkt!

    (verder is het natuurlijk allemaal show. Dat blijkt uit alles wat de uitvinder en zijn advocaat zeggen)

  19. Ik heb een docent gesproken die erbij was. Hij zei dat alleen Yildiz en een collega van hem het apparaat mochten aanraken en zij demonteerde hem dan ook. De docent zei ook dat Yildiz niet meer wilde vertellen over de inhoud, omdat hij zelf dacht dat ze anders zijn techniek zouden stelen.
    Er was zelfs voorgesteld (omdat alle aanwezigen het niet geloofde dat dit zonder input van energie kon voortblijven duren) om het apparaat bij een notaris te laten draaien en te kijken of het een week kon draainen (het zou immers een perpetuum mobile zijn). Maar daar ging Yildiz niet op in.
    Ik denk dat het gewoon ook niet kan het gaat tegen alle natuurwetten in.

  20. Misschien is het ook een interssante case voor departement Psychologie van de Universiteit Utrecht. Waarom maakt een ingenieur een toch wel fraai ingewikkeld apparaat, bouwt er een modelbouw motortje in, gaat de hele wereld rond en wil iedereen voor de gek houden. Wat is de kans dat het op den duur toch wel uit komt en wat heeft hij dan bereikt? Omdat hij het zelf heeft gebouwd kan hij er niet in geloven, maar is het waar of onwaar. Dat is iets anders dan mensen die beweren wat ze geloven. Zoals bij een religie of een sekte.

  21. Wat een skepsis en tunnelvisie !
    1) Magneet rotatie bestaat – BEWIJS http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=452704
    2) De aarde draait om haar as Noordpool vs Zuidpool
    onder invloed Zon/Maan – BEWIJS wiki

    Graag wat meer respect voor uitvinders, wij moeten in
    symbiose samenwerken immers opbouwende kritiek is zeer
    productief.

    Hulde aan de TU – weg met tunnelvisie

    Jhon

  22. Simpel, maak een plexiglas kist waar je het ding in zet en laat dan maar een maand draaien. Nog wel wat sensors rondom de kist dat meneer niet perongeluk gebruik maakt van externe magneten o.i.d. en klaar.

  23. @jhon: magneetrotatie bestaat idd zie ook hier: http://www.rotor.nl
    Probleem bij beiden is dan weer wel dat er energie in moet. bij de ene thermische en bij de andere elektrische……

  24. De vlag dekt de lading niet. De titel van dit bericht luidt:”TU Delft onderzoekt perpetuum mobile”, maar het blijkt een simpele Studium Generale presentatie te zijn. Dat is natuurlijk in de verste verte geen ‘onderzoek’. Dit had Bier wel even kunnen checken, of wilde hij alleen maar aandacht trekken? (net als Yildiz)

  25. Ik vind dit artikel wel erg stupide. Zo is het de schrijver van dit artikel die nog het meeste uit zijn duim zuigt.
    Te weten: “TUD onderzoekt perpetuum mobile”…welk onderzoek? Het was een voordracht, zonder enige wetenschappelijke toetsing…
    Tevens waren velen van de bezoekers op geen enkele wijze verbonden aan de TUD. De tekst:”Op 20 april 2010 demonstreerde hij zijn vinding aan de verzamelde ingenieurselite” is dan ook volledig misplaatst en gelogen. Ik ben zelf ook aanwezig geweest bij deze demonstratie en met meer scepsis vertrokken dan aangekomen (vind zelf de verklaring van een motor plus accu ook nergens weersproken en dit was ook voor mij een mogelijke verklaring). Maar om de uitlatingen van enkelen goedglovigen op het internet te bombarderen als de algemene mening van de ingenieurselite van de TUD is wel erg triest. Skepsis is goed, je verhaal op feiten baseren is beter.

  26. Hoi jongens (en naar ik hoop spoedig ook meisjes :-)),

    Ik was erbij! Ik ben die gast links met die bril en ruitjeshemd. En ik geloof erin. I’m a believer baby! Gefeliciteerd iedereen, het tijdperk van de ethermolen is aangebroken.

    Technisch gezien stel ik het me als volgt voor: alle energie in het universum is méér dan iets blinds, chaotisch dat slechts veel of weinig kan zijn; het heeft ook altijd een bepaalde signatuur, een bepaald typisch pad dat het aflegt. Een kenbare topologie. Ontwaar die topologie (fibonacci, dat soort spul), bouw een machine die hierop slim aansluit en hatseflats: je kunt ‘nulpuntsenergie’ oogsten.

    Dit hoeft volgens mij de tweede wet der thermodynamica geeneens te violaten: ’t zou best kunnen dat die energie simpelweg uit die 96% van het universum komt dat we niet kunnen zien, de zgn. ‘dark energy’ die waarschijnlijk beter gezien kan worden als ‘light energy’.

    Ook lijkt het me goed om te overwegen dat dit soort technologie tot nu toe niet op de markt is gekomen doordat we simpelweg zitten met een geimplementeerd marktmodel dat fundamenteel draait op schaarste en competitie; het is incompatible met overvloed. Het meest in ’t oog springende voorbeeld hiervan is Nikola Tesla en zijn investeerder JP Morgan: toen duidelijk werd dat Tesla’s free energy systeem niet kon worden beteugeld als schaarse units die je verkoopt, heeft Morgan hem de nek om gedraaid.

    Dus! Laten we in ieder geval openstaan voor de mogelijkheid dat dit waar is; het zou niet de eerste keer zijn dat er dit soort grote stappen gezet worden in de natuurwetenschappelijke en technische geschiedenis. Het zou zomaar kunnen dat het een Grote Oplossing is voor de typische (energie-)problematiek van dit tijdperk, waarbij de grootste uitdaging is om onszelf en elkaar deze heerlijkheid te gunnen.

    Mooi artikel trouwens!

    Groetjes, Steven Kruyswijk aka @kruithoph op Twitter.

  27. Ik heb dit filmpje een week geleden gezien. Magnetisme is natuurlijk een vorm van energie. Mijn idee was, dat bij het starten van het machientje de energie van de klap van de hamer voldoende was om perfect op elkaar afgestelde magneten een poosje te laten draaien. U moet goed opletten hoe het ding gestart wordt.

  28. Of dit een hoax is weet ik niet, wat ik wel weet is dat ikzelf enkele van Bedini`s monopole motortjes heb nagebouwd en deze werken toch zeker wel!
    Tenzij iemand mij kan uitleggen waarom bij mij op de kast een motortje al ruim een jaar draait op een 9 volt batterij die nog steeds vol is tenminste.

  29. @Hans,

    Misschien een idee dit apparaat in een hoog viscose vloeistof te laten draaien, maakt minder herrie en je weet zeer snel of het een PM is.

  30. Verder..,
    Ik denk dat de TUD een beetje moet uitkijken. Uiteindelijk zal de pers de goede naam van de TUD verbinden aan dit soort idioterie. Leken hebben niet altijd door hoe de TUD zijn zalen verhuurt. Laat mensen dit prive op eigen rekening doen.

    Als bijvoorbeeld in het Leids LUMC een voordracht wordt gehouden over gebedsgenezing? Dat kan toch ook niet?

  31. De man die bij het apparaat blijft staan als hij is gedemonteerd beschermt het wel erg duidelijk tegen pottenkijkers.

    Grappig is hoe hij hem start, leuke afleiding.
    Kun je zien hoe gemakkelijk je mensen in iets heel moois kunt laten geloven.

  32. als sinterklaas hier lucht van krijgt dan eten we straks elke dag gratis zoete pap!

  33. En nu kan de goede man overal vertellen dat hij serieus wordt genomen op de t.u. Delft… Onkundige investeerders geld aftroggelen, en wellicht op cyprus gaan pensioneren aan het zwembad (52 is daar de norm?)
    Succes Yildiz, zet hem op!

  34. Ook neppers doen het energiedebat verscherpen.
    Neem hen serieus, dan pas wordt het kaf beter van het koren gescheiden.

  35. De TUD moet de medewerkers ontslaan die dit georganiseerd hebben!!

  36. Uiteraard is het goed als universiteiten bepaalde opzienbarende claims van uitvinders kritisch onderzoeken. Het is namelijk best mogelijk dat mensen van buiten de universitaire wereld bijzondere ontdekkingen doen. Wat me wel stoort aan deze video is het gebrek aan een kritische houding bij een deel van de bezoekers. Zij lijken vooral te willen geloven in de claim dat dit apparaat geen energie verbruikt of omzet, terwijl er geen achterliggende wetenschappelijke theorie gepresenteerd wordt. Daardoor is het enige ‘bewijs’ van de geclaimde doorbraak van de wetten van de thermodynamica het apparaat zelf. En zoals je vanaf 8:20 minuut op de video kan zien is van een complete demontage van het apparaat geen sprake. Het onderste deel van de ’trommel’ zit nog in elkaar, maar dat is waarschijnlijk niet zichtbaar voor het publiek (!) Zonder ook dat deel te inspecteren valt er zeer weinig te zeggen over de werking van het apparaat en vind ik het applaus van het publiek (dat voor een deel overtuigd lijkt te zijn) behoorlijk naief. De wetenschappers en studenten van de TU die door deze demonstratie overtuigd raken dat een fundamentele natuurwet redelijk eenvoudig omzeild kan worden, zouden zichzelf toch hard achter de oren moeten krabben…

    Daarnaast vermoed ik dat de ‘uitvinder’ en de tolk/vriend uitgenodigd zijn door een medewerker van de TU om naar Nederland te komen voor deze demonstratie en daardoor de reis- en verblijfskosten vergoed hebben gekregen. En dat zou ik weggegooid geld vinden voor deze teleurstellende vertoning. Ja, we zien een draadloze ventilator aan het werk, maar over hoe die nou echt werkt wordt door deze demonstratie absoluut niet duidelijk.

    In sommige van de bovenstaande reacties (ook van TU-studenten) worden de begrippen wetenschap en geloof helaas door een aantal mensen door elkaar gehaald, getuige deze uitspraken:
    “En ik geloof erin. I’m a believer baby!”
    “Graag wat meer respect voor uitvinders, wij moeten in symbiose samenwerken immers opbouwende kritiek is zeer productief.”
    “Even los van of het fake is, want dat maakt allemaal niet zo heel veel uit.”
    Ik mag hopen dat de gemiddelde TU-student toch een wat kritischere houding heeft ten opzichte van aparte figuren met ongelofelijke claims die geen achterliggende theorie presenteren en hun apparaten slechts gedeeltelijk laten onderzoeken.

  37. Wat is dit nu? Denk ik hier een sterk staaltje debunking aan te treffen en wat gebeurd er? Alleen een beetje onwetenschappelijke zwartmakerij.

    Is er nu niemand binnen skepsis te vinden die enig zinnig argument tegen dit apparaat in kan brengen? Wacht dan gewoon even af wat er komen gaat en reageer dan pas.

    Nu wekken jullie de indruk dat je dit om ideologische motieven publiceert, ipv serieuze wetenschap te promoten.

    Het is maar goed dat Einstein en vele anderen tegen de stroom van de politieke skesis in geroeid hebben. Als het aan jullie (skepsis en vele posters hier) lag liepen we nu nog met knuppels en dierenvellen rond….. Maar we waren wel politiek correct… brrrr rillingen krijg je van dit soort politieke zwartmakerij, maar wetenschappelijke nonsens.

    Heel erg zwak.

    Groet,

    Dzyan

  38. Toen ik twintig jaar geleden in Delft studeerde was er een Vlaming met een ‘energy harvester’, bestaand uit een aquarium met een flexibele buis erdoor. Hij heeft diverse lezingen aan verschillende faculteiten gegeven.

    Los van dat het geweldig entertainment was, wat het ook een mooie oefening voor ons jongerejaars studenten om kritisch te bevragen.

  39. af en toe zo’n gek uitnodigen lijkt me juist een goede manier om skeptisch naar nieuwe uitvindingen te blijven kijken.
    als wetenschappers alleen maar in hun eigen kringetje rond blijven lopen dan is het vermogen tot kritisch nadenken al snel weg.

    heel jammer dat skepsis blijkbaar enkel bestaat uit mensen die direct ‘ow eng, haal weg’ roepen zodra ze een raar idee tegenkomen: een dergelijke reactie is juist de vijand van elke wetenschappelijke vooruitgang (wat mij betreft stelt zo’n reactie skepsis op 1 lijn met de wetenschappers die destijds vonden: ‘handen wassen? een dokter is een gentleman en heeft derhalve altijd schone handen’)

    en als er mensen zijn die denken dat ‘een demonstratie in een zaaltje van een universiteit’ hetzelfde is als ‘officieel onderzoek door een universiteit’ dan hebben die zelf nooit op een universiteit gezeten.
    door nu te doen alsof die 2 zaken (demonstratie versus serieus onderzoek) hetzelfde zijn speelt skepsis de oplichters juist in de kaart: het versterkt het idee dat als je op de een of andere manier de naam van een professor aan je product kan verbinden ‘het dan wel waar zal zijn’

  40. selena (quote):”….als wetenschappers alleen maar in hun eigen kringetje rond blijven lopen dan is het vermogen tot kritisch nadenken al snel weg…”

    Ik weet niet in welk laboratorium sommige posters hier werken, maar er zijn genoeg (formeel opgeleide) natuurkundigen die met revolutionaire idieen komen. Dus het verwijt van “navelstaren” of het gebrek aan een “kritische geest” getuigd van totale onwetendheid over het ecosysteem waar wetenschappers in zwemmen.

    Maar ik begrijp ook wel dat dit verwijt als “crow-bar” gebruikt wordt, om charlatans naar binnen te fietsen!
    Trappen we deze keer niet in.

  41. selena(quote)”…heel jammer dat skepsis blijkbaar enkel bestaat uit mensen die direct ‘ow eng, haal weg’ roepen zodra ze een raar idee tegenkomen…”

    waaruit blijkt dat?

  42. Goed artikel van Martin. Had het filmpje ook al eerder gezien en het riekt aan alle kanten naar bedrog. Inderdaad ook voer voor psychologen, zowel voor degenen die hierbij spontaan gaan staan klappen (welk groepsdynamisch proces zit hier nu weer achter?), alswel waarom iemand bewust zijn publiek probeert te misleiden voor enige sponsorgelden (alhoewel het slijk der aarde natuurlijk vreemde dingen met een mens doet).

    De scherpste vondst van Martin vond ik het gebruik van een herriemakende ventilator. Da’s natuurlijk heel erg slim. Zelfs bij het kijken naar het filmpje wil je het geluid al zachter zetten (zeker omdat de spreker onverstaanbaar wordt en je toch nieuwsgierig bent naar wat ie zegt). Dus vind je het niet erg dat ze hem snel afzetten en vervolgens demonteren (dat laatste om ervoor te zorgen dat er niet iemand in het publiek kan zeggen: “joh, zet em nog eens een tijdje aan”).

    Wat mij echter meteen opviel was de afwezigheid van enige belasting van de bijzondere motor. Alleen maar wind werd er gemeten. Een beetje ingenieur hangt natuurlijk meteen een dynamo aan zo’n energievrije motor en laat daarme een flinke lamp branden. Helemaal gratis.

    En dan dat hamertje om hem opgang te helpen. Plaatje is daarmee compleet in deze sluwe (en zeer zorgvuldig gescripte) presentatie.

    Een ding moet ik deze ‘uitvinders’ wel nageven: ze hebben een enorme hoop lucht geproduceerd in dat zaaltje en kregen daar zelfs de handen voor op elkaar…

  43. Wat een hoogmoed van de TU-hoogleraren en deze oplichter. Er bestaat maar één perpetuum mobile, en dat is God. Alle mensgecreëerde apparaten zullen nooit perpetuum zijn en een perpetuum mobile is daarom ook 200% onmogelijk. Man, dit is echt ongelooflijk.

  44. Ik snap al die skepsis ook niet. Onnodig grievend. Ik ben zelf werktuigbouwkundig ingenieur. Ik heb in 2007 beroepsmatig Muammer Yıldız bezocht in Ankara. Een hele hartelijke ontvangst, en met veel plezier heb ik enkele dagen bij hem doorgebracht. Ik was erg onder de indruk van de ontwerpen én de theoretische onderbouwing voor zijn magneetmotor.

    Toen al (!) had Muammer de nodige *werkende* proefopstellingen in zijn laboratorium (de recente demonstratie aan de TU Delft verbaast mij dan ook niets, in een woord ge-wel-dig!). Tijdens mijn bezoek heeft hij ook de benzinemotor van mijn Opel Astra vervangen door een van zijn demo-mageneetmotoren. Daar rij ik nu nog steeds mee. Al 3 jaar helemaal gratis!

  45. Interessant dat mensen er in slagen wetenschappelijke ‘skepsis’ te combineren met religeuze overtuigingen. Dat moet een interessante knoop in je hoofd opleveren.

    De kop belooft meer dan de TU waarmaakt. Ik zie een stel (naar ik veronderstel) wetenschappers van een afstandje toekijken. Da’s geen onderzoek. Het filmpje is dus vooral teleurstelling. Persoonlijk sta ik best open voor figuren met onconventionele ideeën, maar ze moeten me na een overtuigend uitziende demonstratie nog wel even de wetenschap uitleggen. Dat gebeurt hier niet.

    -1 voor ontbrekende onderbouwing van de hokus pocus,
    +1 voor het ‘skepties’ verslag van de redactie.

    Skepsis.nl leading by two point.

  46. @Agno. Groepsdynamisch proces? voor goed en professioneel amusement mag best geklapt worden.

    @Ir. Arend van Beek. 🙂

  47. Als Yildiz zo’n apparaat eerst eens een jaar in mijn meterkast monteert en ik daarna een briefje van Eneco krijg dat ze me geld gaan terugstorten omdat ik teruglever aan “the grid”, vind ik het Uri gehalte van deze persoon en zijn energievrije tovermotor net een tikje te hoog.

    Jammer dat dit soort charlatans de naam van onze TU vervolgens commercieel uitbuiten om argeloze investeerders van hun geld af te helpen.

  48. Op het filmpje tussen 8:29 – 8:40 zien we twee TU-gasten na elkaar aan de ventilator draaien. Het witte (plastieke) gedeelte draait echter niet mee, dus we kunnen gevoeglijk aannemen dat alleen de ‘rotor’ in het binnenste gedeelte daadwerkelijk beweegt. Als dat dus zo is en het witte gedeelte met de speciale ‘stator magneten’ is rondom symmetrisch (wat me niet onlogisch lijkt), dan is de plek van de roodkoperen ‘hamer schakelaar’ (duidelijk zichtbaar op 9:09) natuurlijk erg onlogisch.

    De suggestie die namelijk gewekt wordt, is dat deze motor altijd uit zichzelf wil draaien en dat je hem (helaas niet getoond) niet gewoon ff uit kan zetten. Je moet dit grommende monster als het ware met geweld in zijn ruststand ‘dwingen’. Dit gaat dan met een pin o.i.d. en als je die pin er weer uithaalt, dan gaat het veel te lang getemde beest natuurlijk als een gek blazen.

    Maar als dat echt zo zou zijn, dan moet deze pin vlak bij de draaiende as (of in elk geval het rotorgedeelte) gemonteerd worden en niet op de plek waar ie nu zit. Lijkt dus meer op een elektrische ‘fake hamer’-schakelaar en mijn sterke vermoeden is dat het serietje NiCad cellen gewoon in het onderste compartiment gemonteerd zit (een gedeelte dat natuurlijk nooooooit opengeschroefd wordt, want het is veel te lastig om de motor op z’n kop te zetten).

    Zit allemaal zeer slim in elkaar.

Reacties zijn gesloten.